Η τροφή για ένα βρέφος καθορίζεται από την ηλικία στην οποία βρίσκεται καθώς τα 2 πρώτα χρόνια της γέννησης του αναπτύσσεται και παίρνει τις απαραίτητες βιταμίνες.
Οι γονείς ενδιαφέρονται πολύ για το τι θα δώσουν στο μωρό τους να φάει ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του και για αυτό σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού σας. Πάμε to stoixima ότι η παρακάτω λίστα θα σας καταπλήξει.
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μωρό ξεκινάει με το γάλα και όσο περνάει ο καιρός οι διατροφικές του ανάγκες αυξάνονται. Σύμφωνα με παιδιάτρους ένα βρέφος θα πρέπει να λαμβάνει μια επαρκή και συμπληρωματική διατροφή για να μπορεί να αναπτυχθεί σωστά.
Πάμε λοιπόν να δούμε 7 τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του βρέφους σας κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ένα βρέφος θα πρέπει να καταναλώνει μητρικό γάλα απαραίτητα μέχρι και τον 6 μήνα της ζωής του. Η διατροφική αξία του μητρικού γάλακτος είναι μεγάλη καθώς βοήθα το βρέφος να αναπτυχθεί σωστά και να αντιμετωπίσει τις πρώτες ιώσεις. Με λίγα λόγια λειτουργεί σαν εμβόλιο και προστατεύει τον οργανισμό του μωρού από μικρόβια και λοιμώξεις.
Το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υγιή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου. Το μητρικό γάλα περιέχει μια σειρά από σημαντικά στοιχεία για τον οργανισμό του μωρού όπως για παράδειγμα νάτριο, λευκοκύτταρα, πρωτεΐνες αλλά και καροτίνη. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους το μητρικό γάλα βοηθάει στην ανάπτυξη του στομάχου αλλά και του εντερικού σωλήνα και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροβίων στο γαστρεντερολογικό σύστημα του μωρού.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι το μητρικό γάλα βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και το θωρακίζει αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις ιώσεις
Αν η μητέρα για τον οποιοδήποτε λόγο δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να θηλάσει υπάρχουν στην αγορά αρκετά υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος με παρόμοια διατροφική αξία.
Μετά τον 6 μήνα το μωρό θα πρέπει να ξεκινήσει να καταναλώνει και κάποιες λίγο πιο στερεές τροφές. Σε αυτό το στάδιο της ηλικίας του μωρού, οι κρέμες θα πρωταγωνιστήσουν στο μενού του.
Βρεφική κρέμα
Οι βρεφικές κρέμες που πωλούνται σε πολλά καταστήματα είναι ιδανικές για την διατροφή του βρέφους μετά τον 6 μήνα. Οι βρεφικές κρέμες περιέχουν πολλά φρούτα όπως αχλάδι, πορτοκάλι και βερίκοκο συνδυασμένα με υψηλής ποιότητας σιτάλευρο.
Οι κρέμες μπορούν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες στο μωρό και να το εφοδιάσουν με υψηλά επίπεδα ενέργειας, βιταμινών, και πρωτεϊνών τα οποία ο οργανισμός χρειάζεται απαραίτητα.
Μπισκοτόκρεμα
Οι μπισκοτόκρεμες είναι μια πηγή απόλαυσης και ενέργειας για το μικρό σας μωρό. Μια μπισκοτόκρεμα περιέχει έως και 6 διαφορετικά δημητριακά δίνοντας στην κρέμα αυτή την μπισκοτένια γεύση.
Σύμφωνα με παιδιάτρους και αναπτυξιολόγους η μπισκοτόκρεμα είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές για την σωστή ανάπτυξη του βρέφους καθώς λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί γρήγορα και αρμονικά.
Στο στάδιο αυτό προσπαθήστε να συνδυάσετε σε ένα διατροφικό μενού και τις κρέμες αλλά και το γάλα.
Βρεφικά Γιαούρτια
Τα βρεφικά γιαούρτια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και αποτελούν ένα ιδανικό συμπλήρωμα μετά το κύριο γεύμα του βρέφους. Τα βρεφικά γιαούρτια θα πρέπει να προστίθενται στην διατροφή μετά τον 6 μήνα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις όπως για παράδειγμα, γιαούρτι με φρούτα, με βρώμη ή και με μπισκότα.
Ποικιλία τροφών
Μετά τον 6 μήνα το μωρό θα πρέπει να ξεκινήσει να δοκιμάζει και άλλες τροφές έτσι ώστε να συνηθίσει σε διαφορετικές γεύσεις.
Φρούτα
Τα φρούτα είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπου το μωρό χρειάζεται απαραίτητα σε αυτή την ηλικία. Αγοράστε φρούτα όπως μπανάνες, αχλάδια, μήλα και πορτοκάλια και… αλέστε. Καλό είναι να μην γίνονται τελείως κρέμα αλλά να κόβονται σε μικρά κομματάκια έτσι ώστε το μωρό να έρθει και σε επαφή με στερεές τροφές.
Λαχανικά
Τα λαχανικά είτε αλεσμένα είτε μερικώς αλεσμένα είναι απαραίτητα για την υγεία του μωρού. Προτιμήστε λαχανικά όπως η ντομάτα, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το μπρόκολο καθώς αυτά τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και διαθέτουν επίσης και πολλά αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό.
Προτού δώσετε κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα συμβουλευτείτε τον παιδίατρο καθώς το μωρό μπορεί να έχει κάποια αλλεργία.
Ψάρι
Οι παιδίατροι συστήνουν την εισαγωγή του ψαριού στην διατροφή του μωρού πριν το τέλος του πρώτου έτους. Πιο συγκεκριμένα μετά τον 7 μήνα το ψάρι θα πρέπει περιλαμβάνεται στην διατροφή του βρέφους.
Το ψάρι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών και βοηθά στην καλή υγεία των οστών. Επιπλέον η μεγάλη του διαφορά με το κρέας είναι ότι τα λιπαρά του είναι απαραίτητα για την υγεία του μωρού.
Το ψάρι επίσης περιέχει βιταμίνες Α και D απαραίτητες για την υγεία του μωρού. Προτού ξεκινήσετε να δίνετε ψάρι στο μωρό σας συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας καθώς οι ώρες του ψαριού και οι ώρες του γάλακτος δεν θα πρέπει να είναι κοντά.
Αβγά
Τα αβγά θεωρούνται μια εναλλακτική του κόκκινου κρέατος στην διατροφή του μωρού. Το αυγό μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους έτσι ώστε τα μωρά να το τρώνε χωρίς να γκρινιάζουν. Τα αυγά περιέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη και μπορείτε να τα προσθέσετε στο πιάτο με τα λαχανικά ή ακόμα και να τα αλέσετε με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Συμπέρασμα
Η διατροφή του μωρού θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τροφές έτσι ώστε το μωρό να αναπτύσσεται με σωστό ρυθμό. Ανάλογα με την ηλικία του βρέφους ακολουθήστε τις παραπάνω διατροφικές προτάσεις αφου πρώτα συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν αντιμετωπίζει κάποια αλλεργία.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο