Η Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, που οφείλεται η κακή μυρωδιά του σώματος το καλοκαίρι και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
H μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκκριση επιφανειακών αδένων. Η οσμή του ιδρώτα διαφέρει από άτομο σε άτομο, φαινόμενο που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα.
Η οσμή του ιδρώτα καθορίζεται επίσης από παράγοντες διατροφής και καθημερινότητας, όπως η ποσότητα του κρέατος και των μπαχαρικών που καταναλώνονται.
Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κακή μυρωδιά σώματος ή μασχάλης. Ορισμένοι πάσχοντες παρουσιάζουν μόνιμη επίμονη κακοσμία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η δυσοσμία εμφανίζεται κατά περιόδους. Μελέτες σε άτομα με δυσάρεστη οσμή σώματος ανέδειξαν μεγαλύτερο αριθμό αποκρινών αδένων και αυξημένη δραστηριότητα 1-5α ρεδουκτάσης.
Μια ποικιλία οργανικών νοσημάτων (π.χ. διαβήτης, οργανικές βλάβες ΚΝΣ, μεταβολικά νοσήματα) και συνηθειών καθημερινότητας (π.χ. κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αρτυμάτων, ακατάλληλα καθαριστικά σώματος) συνδέονται με εμφάνιση κακής οσμής σώματος. Κατά την ιατρική εξέταση πρέπει να διερευνηθούν παράγοντες διατροφής, καθημερινότητας και οργανικά νοσήματα που αλλοιώνουν τη σύσταση των ανθρώπινων εκκρίσεων και προκαλούν δυσοσμία.
Ανεξαρτήτως αιτιολογίας πολλά από τα σύνδρομα αυτά επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Κατά το καλοκαίρι σε συνθήκες υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει φυσιολογική την θερμοκρασία σώματος κινητοποιώντας μηχανισμούς θερμορρύθμισης. Η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμιση είναι οι κύριοι μηχανισμοί διατήρησης της θερμότητας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος.
Η υπερβολική έκκριση ιδρώτα προκαλεί τοπικό πολλαπλασιασμό μικροβίων ή αποσύνθεση ουσιών που εμπλέκονται στην διαδικασία της κερατινοποίησης. Κατά τις διαδικασίες αυτές παράγονται δύσοσμα μεταβολικά προϊόντα. Η δυσάρεστη οσμή μασχαλών συνδέεται με τοπικό πολλαπλασιασμό των μικροβίων corynebacteria και με υψηλό τοπικό PH.
Το σύνδρομο της οσμής ψαριού – ψαρίλας
Σύμφωνα με μελέτες το 7% των ατόμων που πάσχουν από δυσοσμία σώματος, πάσχουν από αυτό το σύνδρομο. Οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό, παρουσιάζουν μια δυσάρεστη οσμή ψαριού, η οποία οφείλεται στην υπερβολική συγκέντρωση aminetrimethylamine στον ιδρώτα, την αναπνοή, τα ούρα, τον γυναικείο κόλπο. H aminetrimethylamine παράγεται στο έντερο από την χολίνη και την καρνιτίνη των τροφών με τη μεσολάβηση εντερικών βακτηρίων. Στον φυσιολογικό ανθρώπινο οργανισμό η aminetrimethylamine παράγεται στο έντερο σε μικρές ποσότητες και στη συνέχεια οξειδώνεται στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide.
Η υπερπαραγωγή της ουσίας αυτής σε οργανικά νοσήματα (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), οδηγεί σε αυξημένη συγκέντρωσή της στις ανθρώπινες εκκρίσεις και στην ανάπτυξη οσμής ψαριού. Ορισμένα άτομα είναι κληρονομικοί φορείς ενός παθολογικού γονιδίου, το οποίο οδηγεί σε ολική ή μερική αδυναμία οξείδωσης της aminetrimethylamine στο άοσμο παράγωγο trimethylamine N oxide.
Το σύνδρομο επιδεινώνεται συχνά κατά το καλοκαίρι μετά από κατανάλωση θαλασσινών, λόγω αύξησης των επιπέδων της aminetrimethylamine από τα θαλασσινά.
Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες από κακοσμία κατά το καλοκαίρι
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αντιιδρωτικά spray: Τα αντιιδρωτικά spray πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από ιατρική σύσταση διότι μπορεί να διαταράξουν την ομαλή θερμορύθμιση και να συντελέσουν στην εμφάνιση θερμοπληξίας
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αμφιβόλου ποιότητας ερεθιστικά καθαριστικά σώματος. Τα καθαριστικά αυτά μπορεί να αλλοιώσουν το ph του δέρματος, να ερεθίσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και να αυξήσουν την παραγωγή δύσοσμων χημικών ενώσεων
• Να αποφεύγουν το stress. Το stress αυξάνει την λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων
• Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να πίνουν επαρκή ποσότητα νερού, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να κάνουν πολλά δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας
• Πρέπει να αποφεύγουν τα βαριά φαγητά με υψηλή συγκέντρωση μπαχαρικών
• H επίπονη και παρατεταμένη άσκηση κατά την διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, δεν συνιστάται. Οι καλύτερες ώρες για άσκηση, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00
• Εάν πάσχουν από το σύνδρομο της οσμής ψαριού πρέπει να αποφεύγουν τα θαλασσινά
Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός – Ειδική Παθολόγος
www.iatreioamoschovaki.gr
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
πηγή www.ygeiaonline.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο