Όλες οι προσπάθειες στη διαπαιδαγώγηση θα είναι μάταιες, μέχρι να μάθετε τα παιδιά ν’ αγαπούν το χώμα, τα πουλιά, τα λιβάδια και τα λουλούδια.
Είναι ότι καλύτερο να βλέπετε τα παιδιά σας στην ηλικία των δύο και τριών ετών να έχουν ιδιαίτερη αγάπη για το παιχνίδι στα χώματα !
Να χαίρεστε όταν θέλουν να περνούν ώρες σκάβοντας ή μεταφέροντας λάσπη , η να φτιάχνουν πολλά βουναλάκια ή χωματένια σπιτάκια κλπ.
Ας γεμίζουν τα μαλλιά τους μέχρι και τα αυτιά τους χώμα! Είναι μια συνήθεια που μπορεί να τους προσφέρει πολλά και στο σώμα και στην ψυχή τους
Στα αστικά κέντρα ο χρόνος που τα παιδιά περνούν στη φύση είναι περιορισμένος όχι μόνο λόγω της έλλειψης κοντινού φυσικού περιβάλλοντος αλλά και τρόπου ζωής. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, από την νηπιακή ακόμα ηλικία, γεμίζει στρες, ψυχοσωματικά και συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά καθώς αποτελεί και τρόπο ζωής του οικογενειακού περιβάλλοντος που εγκλωβίζεται και εκείνο μέσα σε αυτόν.
Ο όποιος ελεύθερος χρόνος που μπορεί να βρεθεί σε ένα βεβαρημένο καθημερινό πρόγραμμα γονέων και παιδιών αξιοποιείται με τη χρήση της τεχνολογίας και στις δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους.
Η πρώτη έρευνα που έγινε για την ανάμειξη της τηλεόρασης στην ανάπτυξη της Διάσπασης προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), έγινε το 2004 από το Νοσοκομείο Παίδων και το περιφερειακό Κέντρο Υγείας στο Σιάτλ της Αμερικής, η οποία έδειξε κάθε ώρα που ένα παιδί προσχολικής ηλικίας βλέπει τηλεόραση αυξάνεται το ποσοστό εκδήλωσης δυσκολιών συγκέντρωσης και άλλων συμπτωμάτων ελλειμματικής προσοχής κατά 10%.
Από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στις έρευνές τους με παιδιά παρατηρήσανε ότι η συγκέντρωση ευνοούταν σε ένα φυσικό περιβάλλον και μπορούσαν τα παιδιά να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους.
Το χώμα είναι αντικαταθλιπτικό
Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων που υπάρχουν στο χώμα δραστηριοποιούν τους νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν σεροτονίνη – μία βιοχημική ένωση, η οποία χρησιμεύει στην μεταβίβαση πληροφοριών από ένα νευρώνα του εγκεφάλου στον επόμενο – η οποία είναι απαραίτητη για πολλές σωματικές λειτουργίες και παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτροπή της κατάθλιψης.
Το χώμα ενισχύει το ανοσοποιητικό
Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικρή ηλικία στα μικρόβια που βρίσκονται φυσικά στο χώμα, βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν να μεγαλώσουμε πιο γερά και ανθεκτικά στις ασθένειες παιδιά.
Όχι υπερβολές στα αντισηπτικά
Δεν χρειάζεται υπερβολές στην χρήση στα αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη έκθεσης σε διαφορετικά βακτήρια και μικρόβια κατά την παιδική ηλικία, οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος, εκζεμάτων, αλλεργιών και άλλων προβλημάτων υγείας.
Η επαφή με τη φύση βοηθά τα παιδιά να μάθουν και αναπτύσσουν τη φαντασία, την περιέργεια και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω σε επαφή με το χώμα και την φύση, γελούν περισσότερο, δείχνουν πιο χαρούμενα και δραστήρια και εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας, κατάθλιψης και συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής.
Τα παιδιά που παίζουν στο χώμα και έρχονται σε επαφή με την φύση αξιολογούν καλύτερα τους κινδύνους , γίνονται ανεξάρτητα, δραστήρια, με ιδέες και καθόλου «αποστειρωμένα»!
Ένα πλούσιο ανοιχτό φυσικό περιβάλλον δίνει συνεχώς ευκαιρίες για νέες εμπειρίες καθώς είναι ένας ζωντανός οργανισμός, γεμάτος με αρκετές ευκαιρίες παρατήρησης και δραστηριοποίησης. Μέσα από αυτή τη διαπίστωση το παιδί μπορεί να κατανοήσει και να σεβαστεί τις προσωπικότητες και τις διαφορετικότητες των άλλων παιδιών και κατά συνέπεια προάγεται η συνεργασία και όχι η ανταγωνιστικότητα, με όποιες προεκτάσεις της.
Λειτουργεί πλέον παγκόσμια ένα ερευνητικό και βιωματικό πρόγραμμα «Children and nature network” με αντικείμενο την κινητοποίηση γονέων παιδιών και κοινοτήτων για την δραστηριοποίηση των παιδιών στο φυσικό περιβάλλον με στόχο την διασφάλιση της ψυχικής ισορροπίας και την ανάπτυξη υγιών προσωπικοτήτων.
Σε γενικές γραμμές αρκετοί επιστημονικοί κλάδοι έχουν ασχοληθεί με την έλλειψη αλλά και την θετική επίδραση της φύσης στον άνθρωπο, αλλά στον επιστημονικό κλάδο της ψυχολογίας εισήχθη με τον όρο Οικοψυχολογία, χρησιμοποιώντας τον όρο που πρώτος έδωσε ο TheodoreRoszak το 1992 με το βιβλίο του “The Voice of the Earth”.
Πλέον η Οικοψυχολογία είναι αναγνωρισμένη ως εξιδείκευση σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και οργανισμοί όπως το Ιnternational Community of Ecopsychology και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικοψυχολογίας προάγουν την εκπαίδευση, την έρευνα και την εφαρμογή της Οικοψυχολογίας σε όλο τον κόσμο.
Η άσκηση της Οικοψυχολογίας αφορά σε βιωματικά εργαστήρια στη φύση για όλες τις ηλικίες, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο που γίνονται με εξειδικευμένο ψυχολόγο. Σκοπό έχει την αφύπνιση των αισθήσεων, την ενσωμάτωση των εμπειριών στη φύση αλλά και την κατανόηση της ανθρώπινης λειτουργίας φέρνοντας τους συμμετέχοντες σε επαφή με τον εαυτό τους.
Στην Ελλάδα η Οικοψυχολογία υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Οικοψυχολογίας που είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιριας Οικοψυχολογίας στην χώρα μας. Φέτος είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει στις 26-30 Σεπτεμβρίου και το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικοψυχολογίας στο Αμάρι Ρεθύμνου που γίνεται κάθε δύο χρόνια και να συναντηθούν επιστήμονες από 12 χώρες με μεγάλη επιτυχία.
Κλειώ Αποστολάκη (ΒSc., MSc.) ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην οικοψυχολογία θεραπεύτρια μέσω δελφινιών
πηγή iatro.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο