Η επιστροφή από τις διακοπές και τη χαλαρότητα του καλοκαιριού συνήθως συνεπάγεται ένα σωρό πράγματα που πρέπει να γίνουν. Για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το καλοκαίρι και να μπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας πρέπει συχνά να ξεμπερδεύουμε με μικροδουλειές που πρέπει να γινούν αλλά βαριόμαστε να κάνουμε. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται να ξεκινήσουμε μεγάλες και σοβαρές δουλειές αλλά η ψυχολογική μας διάθεση μας αποθαρρύνει.
Μοιράζομαι μαζί σας κάποια «τρικ» που με βοηθάνε να ξεμπερδεύω με αγγαρείες, να δρομολογώ απαιτητικές αλλά βαρετές εργασίες και γενικότερα να μην φθείρομαι ψυχολογικά από πράγματα που δεν αξίζει να μου χαλάνε τη μέρα.
Ένα βήμα τη φορά
Κάποιες δουλειές τις βαριόμαστε γιατί απαιτείται πολύς χρόνος για να τις ολοκληρώσουμε, όπως για παράδειγμα το να σιδερώσεις τρία πλυντήρια ή να γράψεις μια διπλωματική εργασία. Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ότι θα ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη εργασία μόνο για λίγο, πχ για 10 λεπτά ή για μισή ώρα. Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε μια ανιαρή δραστηριότητα (πχ το σιδέρωμα) αν ξέρετε ότι θα την αφήσετε σε λίγο. Όταν τελειώσει το χρονικό περιθώριο που θέσατε μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα νιώθοντας τη διάθεση να συνεχίσετε λίγο ακόμη. Αν όχι, μην ανησυχείτε. Τουλάχιστον θα έχετε διεκπεραιώσει ένα μέρος της. Το υπόλοιπο θα το συνεχίσετε σε μια άλλη «προσωπική συμφωνία».
Οραματισμός
Πριν ξεκινήσεις μια βαρετή δουλειά, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να εστιάσει στα ακόλουθα:
+ Σκέψου γιατί πρέπει να την κάνεις και πόσο σημαντική είναι
+ Αναλογίσου πόσο καλά θα νιώθεις όταν θα την έχεις ολοκληρώσει, το πώς θα είναι να μην το έχεις σαν εκκρεμότητα να σου τριβελίζει το μυαλό
+ Νιώσε το συναίσθημα της ανακούφισης που θα ακολουθήσει
+ Σκέψου τι θα μπορείς να κάνεις πιο ευχάριστα και πιο άνετα μετά την ολοκλήρωση της (πχ αν πρέπει να συμμαζέψεις την ακαταστασία στο σαλόνι, σκέψου το να απολαμβάνεις τον καφέ σου ή την παρέα των φίλων σου σε έναν ευχάριστο και άνετο χώρο)
Αφιερώσου 100%
Ενώ πλένεις πιάτα, ξεκαθαρίζεις τα email σου ή γράφεις μια εργασία φρόντισε να είσαι εκεί, συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις. Μην ονειροπολείς και αποσπάς την προσοχή σου με άλλα πράγματα γιατί το πιθανότερο είναι ότι η ποιότητα της δουλειάς σου θα είναι χαμηλή θα χρειαστεί να την επαναλάβεις (άρα διπλός κόπος). Όντας συγκεντρωμένος υπάρχει η πιθανότητα να απορροφηθείς από την δουλειά και να μην καταλάβεις πως πέρασε η ώρα τόσο….ευχάριστα!
Μην το πολυσκέφτεσαι. Τελείωνε το!
Αν πρέπει να πλύνεις το αυτοκίνητο, πρέπει να πλύνεις το αυτοκίνητο. Αντί να το σκέφτεσαι για μέρες, το πώς θα το κάνεις, πόσο βαριέσαι, και πόσο δύσκολο είναι, απλώς μεταθέτεις το πρόβλημα στο χρόνο και γεμίζεις τις μέρες σου με άγχος και δυσαρέσκεια. Κάντο τώρα! Όσο το σκέφτεσαι, τόσο πιο βαρετό και δύσκολο θα σου φαίνεται. Και τόσο θα δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις και να τελειώσεις.
Δημιούργησε ένα ευχάριστο περιβάλλον
Αν είναι εφικτό, παράλληλα με την εκτέλεση της αγγαρείας του πλύσιμου αυτοκινήτου απόλαυσε κάτι ευχάριστο, που θα κάνει την όλη διαδικασία λιγότερο βαρετή. Για παράδειγμα άκου την αγαπημένη σου εκπομπή στο ραδιόφωνο ή απόλαυσε το αγαπημένο σου ρόφημα. Κάποιες δουλειές γίνονται πιο γρήγορα και διασκεδαστικά αν συνοδεύονται από μια ευχάριστη νότα, όπως την αγαπημένη μας τηλεοπτική εκπομπή.
Αντάμειψε τον εαυτό σου
Η προοπτική μιας ανταμοιβής είναι καλό να δημιουργείται πριν από την έναρξη της βαρετής εργασίας γιατί λειτουργεί και σαν κίνητρο για να ξεκινήσουμε. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι μόλις τελειώσεις θα μπορείς να αποκτήσεις κάτι πολύ επιθυμητό. Φρόντισε το κίνητρο να είναι αρκετά ισχυρό για να σε κινητοποιήσει.
Επιτέλους τελείωσες! Τώρα μπορείς να ανταμείψεις τον εαυτό σου με κάτι ευχάριστο (μια βόλτα με φίλους, το αγαπημένο σου βιβλίο, ένα παγωτό). Κάνε κάτι που η ανολοκλήρωτη εργασία δεν σε άφηνε να κάνεις. Για παράδειγμα αν απέφευγες προσκλήσεις για εξόδους για να καθαρίσεις το σπίτι, κανόνισε μια έξοδο με φίλους μόλις το τελειώσεις. Η ικανοποίηση έγκειται και στο ότι θα το κάνεις χωρίς τύψεις και σκέψεις του τύπου «Πως μπορείς να βγαίνεις για καφέ όταν το σπίτι σου έχει τέτοιο χάλι» να σου χαλάνε την έξοδο.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όλοι οι μεγάλοι θεωρητικοί του Συμπεριφορισμού (Watson, Thorndike,Skinner) συμφωνούν σε ένα πράγμα: «Μια συμπεριφορά που ανταμείβεται, επαναλαμβάνεται».
πηγή valiapavlidou.blogspot.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο