Οι συνεργάτες της ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής, ενώ συνεννοήσεις γίνονται πάντα πρώτα με την τοπική κοινότητα για τη χαρτογράφηση των αναγκών και όχι με κάποιον δωρητή που είχε μια φαεινή ιδέα για να βοηθήσει. Η όλη διαδικασία είναι δούναι και λαβείν, ώστε και οι δωρεολήπτες να έχουν οι ίδιοι τη συνεισφορά και ευθύνη για να πάει καλά το εκάστοτε εγχείρημα. Λίγο προτού ξεκινήσει η πανδημία, ο Νόλλας εφήρμοσε το ίδιο και για τον εαυτό του. Αντί να περιμένει να βρει χρήματα από χορηγούς, έγινε ο ίδιος κοινωνικός επιχειρηματίας, ιδρύοντας τη Waterbags, μια startup με τσάντες που είχαν σχέδια 60 Ελλήνων εικαστικών, οι οποίες και έγιναν ανάρπαστες. Εκτοτε μέσα από την πρωτοβουλία του αυτή έχει κάνει πολλές δωρεές, όπως το να προμηθεύσει τη Σκιάθο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τη Νάξο με μάσκες, στολές και αντισηπτικά σε μια περίοδο στην έναρξη της πανδημίας που τα είδη αυτά σπάνιζαν ακόμα και στην Αθήνα.
Ο Στέφανος Νόλλας αριστερά με τον Αρη Κοροπούλη.
Χάρις στη δράση αυτή γνωρίστηκε με τον Αρη Κοροπούλη της Astra Ship Management: «Είχαμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από μάσκες για να εφοδιάζουμε τα πληρώματα των πλοίων μας, και έτσι μπορέσαμε να βρούμε και για τους νησιώτες», λέει ο τελευταίος στη στήλη. Η γνωριμία και η συνεργασία έγιναν φιλία και έτσι, όταν κάποιες μαμάδες από τη Σχοινούσα πλησίασαν τον Νόλλα, ζητώντας του να βοηθήσει το νησί να δημιουργηθεί ένας παιδικός σταθμός, οργανώθηκε στα γρήγορα ένα σχέδιο, όπως μας εξηγεί ο κοινωνικός επιχειρηματίας: «Οι κάτοικοι που έχουν δημιουργήσει τον Σύλλογο Νέων Σχοινούσας ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν έναν χώρο σε υπάρχον κτίριο ώστε να γίνει ο σταθμός. Η Waterbags εξασφαλίζει τον μισθό και την ασφάλιση για έξι μήνες της παιδαγωγού που θα εργάζεται στον παιδικό σταθμό, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία με τη σειρά της έκανε δωρεά τον εξοπλισμό του σταθμού με παιχνίδια, αναλώσιμες ύλες και άλλα χρειώδη. Κάπως έτσι από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Γενάρη ήταν όλα έτοιμα. Σήμερα λειτουργεί κανονικά ο σταθμός».
Συνεχίζει: «Νομίζω ότι θα υποτιμούσαμε τους νησιώτες αν θεωρούσαμε ότι μπορούμε να εμφανιζόμαστε μπροστά τους ως Αγιοβασίληδες. Αυτό που θέλουν είναι συνεργασία, συνεννόηση και εκπαίδευση, ώστε να μπορούν ως μικρές κοινότητες να επιτυγχάνουν να καλύψουν οι ίδιοι αυτό που χρειάζονται κάθε φορά. Με τη δική τους συνειδητή εμπλοκή και συνεισφορά, όλα τα πρότζεκτ γίνονται γρήγορα, με επιτυχία και κυρίως με μια αίσθηση από όλες τις πλευρές ότι συμμετείχαν ενεργά στην υλοποίηση, και αυτό για εμάς είναι θεμελιακό», λέει ο Στέφανος Νόλλας, από τους λίγους Ελληνες που κατάφερε να επιστρέψει στα νησιά το δώρο που μας κάνουν.
Μαργαρίτα Πουρνάρα
πηγή kathimerini.gr
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο