Είμαστε πωρωμένοι με την μαγιονέζα οικογενειακώς!
Ευτυχώς κρατάμε πάντα μέτρο σχετικά με την κατανάλωση της, θέλησα όμως να φτιάξω μόνη μου για να μην αγοράζουμε τις έτοιμες.
Έτσι επιδόθηκα στην ανεύρεση της πιο εύκολης και απλής μαγιονέζας, γιατί δεν το κρύβω, πολύ την φοβόμουν μην κόψει.
Κατέληξα -μετά από πολλά πειράματα και προσθαφαιρέσεις- σε αυτή την συνταγή που μας άρεσε πολύ.
Υλικά
1/2 φλ. τσ. γάλα εβαπορέ
1 φλ.τσ. λάδι (είτε σπορέλαιο είτε ελαιόλαδο))
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
Παρασκευή
Χτυπάτε στο multi (ναι, καλά βλέπετε, στο multi) όλα τα παραπάνω υλικά (κρατάτε μόνο την μισή ποσότητα λαδιού) για λιγότερο από 1 λεπτό.
Μετά ανοίγετε και βάζετε και το υπόλοιπο λάδι και χτυπάτε πάλι για 1 λεπτό.
Ταράμμμμμ, έτοιμη η σπιτική πεντανόστιμη μαγιονέζα (αν δεν την θέλετε τόσο κίτρινη στο χρώμα, προσθέστε 1 κ.γ. νερό και ανακατέψτε πάλι)
Τώρα ψάχνω συνταγή εξίσου απλή και εύκολη με αβγό μέσα…κ αμιά πρόταση;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Σε σχέση με την προηγούμενη (http://www.eimaimama.gr/2012/06/podosfairiko-menu.html) που από ότι κατάλαβα έχει απλά τη μισή ποσότητα λαδιού έχει μεγάλη διαφορά; ποια είναι η καλύτερη;
Στο ψυγειο, ποσο καιρο αντεχει?
1 εβδομάδα άνετα
Εγώ πάντως δεν μπορώ να ονομάσω μαγιονέζα τη συνταγή του άρθρου, μάλλον σάλτσα με γάλα εβαπορέ θα έπρεπε να ονομάζεται. Η μαγιονέζα είναι ένα γαλάκτωμα από αβγό και λάδι, μουστάρδα και κάποιον παράγοντα οξύτητας (ξίδι ή λεμόνι) και τα αρωματικά της αρεσκείας μας. Όσον αφορά στο ωμό αβγό: υπάρχουν αρκετές σπιτικές παρασκευές που απαιτούν ωμό αβγό, όπως η μαγιονέζα, το παγωτό με κρεμ αγλαίζ, το ζαμπαγιόνε και άλλες. Όποιος έχει δοκιμάσει αυτά τα εδέσματα σπιτικά και του κουτιού γνωρίζει ότι η διαφορά τους είναι πολύ μεγάλη. Τα σημερινά αβγά πτηνοτροφείου είναι ελεγμένα και ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι ελάχιστος. Πάντως προληπτικά και επειδή η σαλμονέλα βρίσκεται στο τσόφλι, τα αβγά πρέπει να πλένονται και να σαπουνίζονται με πολύ ζεστό νέρο. Επίσης μπορούμε αφού τα πλύνουμε, να τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (εξάλλου οι περισσόετερες από αυτές τις παρασκευές απαιτούν αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και να τα εμβαπτίσουμε σε βραστό νερό για 7-10 δευτερόλεπτα και μετά να τα χρησιμοποιήσουμε.
Εγώ θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις πριν την ονομάσεις :) Σε ευχαριστούμε πολύ για τις υπόλοιπες πληροφορίες :)
και αφήνεις ωμό το αυγό; εγώ ποτέ μα ποτέ δεν χρησιμοποιώ πουθενά ωμό αυγό.. όλοι οι γιατροί αναφέρουν πως υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας από ωμό αυγό
Εμείς είμαστε σε χωριό και τα αβγά είναι δικά μας, οπότε η αλήθεια είναι ότι τα εμπιστεύομαι περισσότερο από του εμπορίου. Παρ΄όλα αυτά συνήθως τα αποστειρώνω, δηλαδή τα βουτάω ακριβώς για 1 λεπτό σε νερό που βράζει. Δε νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να φτιάξεις μαγιονέζα με μεγειρεμένα αβγά...
Ναι... ρίχνεις σε μπολ (κατά προτίμηση να μοιάζει με μεγάλο ποτήρι) ένα αβγό, 1 ποτήρι σπορέλαιο, 1 κ.σ.μουστάρδα, χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάς με το ραβδομπλέντερ για 10 δευτερόλεπτα (το πολύ) σηκώνοντας το από κάτω προς τα πάνω και... έτοιμη!!!