Απ’ όλα τα ζωντανά στον πλανήτη, καυχιόμαστε πως είμαστε οι πιο έξυπνοι. Υπάρχουν όμως πολλά ζώα που μπορούν να μας εκπλήξουν! Ποια είναι λοιπόν τα ευφυέστερα ζωντανά μετά τον άνθρωπο;
Η ευφυΐα είναι δύσκολο έως και αδύνατο να μετρηθεί στα περισσότερα ζώα, αλλά είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μετρηθεί στα αιλουροειδή, τα οποία δε ζουν σε αγέλες και δείχνουν να ενδιαφέρονται ελάχιστα για την κοινωνική ιεραρχία – που σημαίνει πως δε δίνουν σημασία στις εντολές μας.
Οι σκύλοι, από την άλλη, έχουν το ένστικτο να υπακούν στον αρχηγό της αγέλης τους – ο οποίος είναι συχνά ένας άνθρωπος. Οι γάτες δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Η γάτα Αβησσυνίας όμως, μία από τις αρχαιότερες ράτσες γάτας, θεωρείται από πολλούς γατόφιλους ως η εξυπνότερη ράτσα.
Οι γάτες Αβησσυνίας δεν μπορούν ακριβώς να εκπαιδευθούν, αλλά επιδεικνύουν σημάδια μάθησης. Μπορούν να μάθουν να σου επιστρέφουν πράγματα – ίσως η μοναδική ράτσα γάτας που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με αξιοπιστία. Δεν έχουν γίνει έρευνες για να μετρηθεί η ευφυΐα γατών Αβησσυνίας, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι γάτες Αβησσυνίας είναι δραστήριες και περίεργες και μπορούν να κατανοήσουν μικρούς γρίφους (όπως τα πόμολα μιας πόρτας) γρήγορα.
Υπάρχουν ενδείξεις πως τα Κόλλεϊ Συνόρων είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο, ή τουλάχιστον, η Chaser είναι. Σύμφωνα με τον Stanley Coren κατατάσσονται στο βιβλίο του The Intelligence of Dogs στην πρώτη θέση ανάμεσα στις άλλες ράτσες, μιας και είναι σε θέση να ολοκληρώσουν μία σειρά από γνωστικά τεστ (να μάθουν τα ονόματα των αντικειμένων και να μάθουν νέα κόλπα) πολύ πιο αξιόπιστα από κάθε άλλη ράτσα.
Η Chaser κατάφερε να μάθει πάνω από χίλιες λέξεις, όπως ονόματα αντικειμένων και ρήματα, αλλά ακόμη και επίθετα, επιρρήματα και προθέσεις. Μπορεί ακόμη και να εξάγει συμπεράσματα!
Από τα πιο κοινά ζώα της φάρμας, το γουρούνι εκτρέφεται ως οικόσιτο για το γάλα, το κρέας ή τη γούνα του και είναι επίσης ο πιο γρήγορος μαθητής. Το γουρούνι δεν περνάει το διάσημο τεστ αναγνώρισης του εαυτού του στον καθρέφτη, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν καθρέφτη για να βρει πού κρύβεται το φαγητό που δε φαίνεται – κάτι που μας λέει μάλλον πως το γουρούνι νοιάζεται περισσότερο για το φαγητό παρά την εμφάνισή του.
Κι όμως τα γουρούνια είναι εκπληκτικά γρήγορα ως μαθητές, ίσως οι γρηγορότεροι σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο. Σύμφωνα με τους NYTimes:
«Ανακάλυψαν πως τα γουρούνια είναι από τα γρηγορότερα ζώα στο να μάθουν μία καινούρια ρουτίνα και μπορούν να κάνουν ένα σωρό κόλπα: να πηδήξουν μέσα από στεφάνια, να υποκλιθούν και να σταθούν όρθια, να στριφογυρίσουν και να κάνουν ήχους που θυμίζουν λέξεις κατ’ εντολή, να ξεδιπλώσουν χαλιά, να προσέξουν πρόβατα που βοσκούν, να ανοίξουν και να κλείσουν κλουβιά, να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα χειριστήριά τους και πολλά άλλα».
Τα κοράκια είναι θορυβώδη και τρομακτικά στην όψη, αλλά δείχνουν σημάδια ευφυΐας. Το κοράκι είναι μάλλον το καλύτερο στο να λύνει προβλήματα από τα υπόλοιπα ζώα, αλλά επίσης μαθαίνει και πολύ γρήγορα. Σε ένα πρόσφατο πείραμα, βρέθηκε πως τα κοράκια μπορούν να θυμηθούν και να επικοινωνήσουν τα πρόσωπα ατόμων που θεώρησαν απειλές. Στο τέλος του πειράματος, αυτός που είχε βλάψει ένα κοράκι βρισκόταν να είναι ο στόχος όλων των κορακιών της περιοχής – ακόμη και αν δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο από αυτά.
Τα ψάρια είναι σχεδόν αδύνατο να εκπαιδευτούν – το μυαλό τους λειτουργεί πολύ διαφορετικά από το δικό μας και το συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε ένα σκύλο, ένα γουρούνι ή έναν παπαγάλο. Έπειτα από χρόνια εκπαίδευσης όμως, ένας Βρετανός κατάφερε να εκπαιδεύσει το χρυσόψαρό του να υπακούει σε συγκεκριμένες βασικές εντολές, όπως το να σκοράρει γκολ με μία μικρή μπαλίτσα ποδοσφαίρου σε ένα τέρμα στο ενυδρείο του. Μα νόμιζα πως τα χρυσόψαρα έχουν… μνήμη χρυσόψαρου! Εικόνες και βίντεο εδώ.
Αυτό δε μας κάνει εντύπωση: το ρινοδέλφινο θεωρείται συνήθως ως το πιο έξυπνο ζώο μετά τον άνθρωπο, τον χιμπατζή και τα μπονόμπο και όση περισσότερη έρευνα γίνεται, τόσο πιο εντυπωσιακά φαντάζουν. Είναι γνωστό πως μαθαίνουν το ένα στο άλλο παιχνίδια και κόλπα, όπως το να περπατούν στις ουρές τους ή να κάνουν φούσκες δαχτυλίδια – μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εργαλεία (τα δελφίνια έξω από την ακτή της Αυστραλίας έμαθαν να διατηρούν τα σφουγγάρια στις μουσούδες τους για να προστατευθούν από τα αγκάθια των νοστιμότατων αχινών) – έχουν εκπαιδευτεί ακόμη και από το ναυτικό. Έχει αποδειχτεί πως καταλαβαίνουν τουλάχιστον ορισμένες αριθμητικές έννοιες. Παρ’ όλ’ αυτά είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την ευφυΐα των δελφινιών επειδή έχει την ικανότητα να μιμείται. Είναι μάθηση ή μίμηση; Ποιος ξέρει;
Οι βασιλικές σαύρες, μεγάλες και συνήθως τρομακτικές σαύρες που συχνά συναντά κανείς στην Αφρική, την ινδική χερσόνησο, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλασία, δεν είναι απλά μεγάλες και τρομακτικές: είναι επίσης ανάμεσα στους πιο γρήγορους μαθητές στο βασίλειο των ερπετών. Οι βασιλικές σαύρες έχει αποδειχθεί πως μπορούν να μετράνε – όχι απλά να γνωρίζουν ποια ομάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων, αλλά και τον ακριβή τους αριθμό.
Ο κοινός χιμπατζής θεωρείται συνήθως ως το πιο έξυπνο πρωτεύον στον πλανήτη μετά τον άνθρωπο. Ξεχνάμε όμως το εξαιρετικά λαμπρό μυαλό ενός από τους συγγενείς του: του μπονόμπο.
Η Kanzi είναι μάλλον η πιο γνωστή μπονόμπο στον κόσμο – βρίσκεται πλέον στα 30 της και έχει επιδείξει τις μεγαλύτερες γλωσσικές ικανότητες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μπονόμπο στην ιστορία. Ανάμεσα στα κατορθώματά της είναι πως έμαθε να παίζει Pac-Man, ανακάλυψε τον τρόπο να ψήνει marshmallows πάνω στη φωτιά, έμαθε να επικοινωνεί με λεξιγράμματα και νοηματική και έχει κάνει προσπάθειες να επικοινωνήσει ηχητικά (αν και λόγω του ότι οι φωνητικές χορδές των μπονόμπο είναι διαφορετικές από τις δικές μας δεν γίνεται αντιληπτή).
πηγή: popsci.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο