της Katherine Stone
Βρισκόμουν στο κέντρο της Ατλάντα στο Piedmont Hospital στο μαιευτήριο. Ήμουν 32 και μόλις είχα αποκτήσει το πρώτο μου μωρό – ένα όμορφο αγόρι ονόματι Jackson. Ο Jack είχε ίκτερο και παρόλο που όλοι επέμεναν να μου λένε πως θα γινόταν καλά, εγώ ήμουν πεπεισμένη πως ήταν κάτι πιο σοβαρό. Γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου και εμένα μου έδωσαν εξιτήριο στις 10, αλλά δεν άφηναν τον Jackson να φύγει επειδή τα επίπεδα χολερυθρίνης του ήταν πολύ υψηλά. Αρνήθηκα να πάω σπίτι επειδή δεν μπορούσα να βρίσκομαι λεπτό μακριά απ’ το πλευρό του, γι’ αυτό ξοδέψαμε εκατοντάδες δολάρια από την τσέπη μας ώστε να παραμείνω στο δωμάτιό μου.
Το επόμενο πρωί – 11 Σεπτεμβρίου 2001 – βρισκόμουν στο θάλαμο των βρεφών του νοσοκομείου. Ήταν λίγο μετά τις 9 πμ. Ο Jackson κοιμόταν κάτω από τα φώτα της θεραπείας του και γω περιφερόμουν από πάνω του ενώ περίμενα να μάθω νεότερα από τον παιδίατρο για το αν οι τελευταίες εξετάσεις του Jack θα μας επέτρεπαν να τον πάρουμε σπίτι. Ο άντρας μου μπήκε στο θάλαμο προβληματισμένος και μου ανακοίνωσε πως είχαν επιτεθεί σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Δε θα ξεχάσω ποτέ το ότι πίστεψα προς στιγμήν πως μου έκανε μία απαίσια πλάκα. Γιατί να πει κάτι τέτοιο; Πώς του ήρθε στο μυαλό ένα τέτοιο τερατώδες πράγμα; Συνειδητοποίησα σύντομα πως δεν έκανε πλάκα. Σε μερικά λεπτά ολόκληρο το νοσοκομείο είχε γεμίσει καρδιοχτύπια, εκνευρισμό, σύγχυση και τρόμο πανικού. Οι τηλεοράσεις σε κάθε χώρο αναμονής είχαν συντονιστεί στις τελευταίες εξελίξεις με ανθρώπους να μαζεύονται και να παρακολουθούν με γουρλωμένα μάτια. Ακουγόταν πως υπήρχαν και άλλα αγνοούμενα αεροπλάνα, ίσως κοντά στη Φιλαδέλφεια, ίσως και αλλού.
Καθώς στεκόμουν εκεί στο θάλαμο ανάμεσα σε φήμες και φιγούρες να περνούν βιαστικά από μπροστά μου, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν η Ανατολική Ακτή: Η Νέα Υόρκη, ίσως η Φιλαδέλφεια. Με κάποιον τρόπο επηρεαζόταν και η Βοστώνη. Έφτασα λογικά στην Ατλάντα. Βρισκόμασταν στο κέντρο, στην καρδιά της πόλης. Έπρεπε να φύγουμε από κει. Άρχισα να πιέζω τις νοσοκόμες όσο τα τηλέφωνα χτυπούσαν με αγωνία και οι ρυθμοί στο νοσοκομείο έγιναν εντονότεροι. Χρειαζόμουν μία απάντηση. Έπρεπε να φύγουμε. Θα έπαιρνα τον Jackson σπίτι πάση θυσία.
Έτρεξα πίσω στο δωμάτιό μου και βρήκα τον άντρα μου να κοιτάζει την τηλεόραση. Ένα ακόμη αεροπλάνο έπεσε στο δεύτερο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Είχα μία δύσκολη γέννα και ήμουν ταλαιπωρημένη και ήδη αγχωμένη με το θέμα του ίκτερου. Βλέποντας αυτά τα φρικτά πράγματα να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μου στην τηλεόραση, ένιωσα σα να έχω παραισθήσεις. Δεν μπορούσε να είναι αλήθεια όλο αυτό. Είχα μόλις φέρει το μονάκριβο μωράκι μου στον κόσμο, αλλά δεν ήταν αυτός ο κόσμος που ήξερα. Αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε να υπάρχει. Τη στιγμή που το αεροπλάνο χτύπησε το Πεντάγωνο, βρισκόμουν σε υστερία επιμένοντας πως έπρεπε να πάρουμε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Περιφερόμουν μπρος πίσω από το δωμάτιό μου στο θάλαμο, κυνηγώντας και απειλώντας τις νοσοκόμες όσο ο άντρας μου με ενημέρωνε για το τι συνέβαινε στην τηλεόραση. Τη στιγμή που πήραμε το πράσινο φως, τρέχαμε να βγούμε από την πόρτα.
Θυμάμαι όταν κουβαλούσα ακόμη τα κιλά και την κοιλιά της εγκυμοσύνης και χάζευα στα Baby Gap ψάχνοντας το τέλειο φορμάκι για ένα νεογέννητο, το κουβερτάκι και το σκουφάκι που θα είχε στις φωτογραφίες που θα βγάζαμε στο σπίτι. Η μέρα που επιστρέψαμε με το γιο μας σπίτι από το νοσοκομείο ήταν η 11η Σεπτεμβρίου 2011 κι ο γιος μας δε φόρεσε ποτέ τα ρούχα αυτά. Δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε με αυτά. Χώσαμε βιαστικά όλα τα πράγματά μας σε τσάντες, τον ντύσαμε με το φορμάκι του νοσοκομείου και τρέξαμε στο διάδρομο για να πάμε στο σπίτι μας στα προάστια της Ατλάντα. Στη φωλιά μας, εκεί όπου ελπίζαμε να είμαστε ασφαλείς.
Μετακομίσαμε πρόσφατα σε καινούριο σπίτι και καθώς πακετάριζα τα πράγματα, βρήκα αυτό το μικρό φορμάκι, το ρούχο που είχα επιλέξει με τόση αγάπη και που δε φόρεσε ποτέ το μωρό μου. Το κρατώ στα χέρια μου και μου θυμίζει εκείνη τη μέρα. Η τραγική ειρωνεία είναι πως το μικρό εκείνο χοντρό και απαλό , γαλάζιο, βαμβακερό κορμάκι είχε επάνω αεροπλανάκια να κάνουν κύκλους στον αέρα. Ακόμη δεν μπορώ να το χωνέψω. Αεροπλάνα.
Κάθε φορά στα γενέθλια του γιου μου στις 8 του Σεπτέμβρη αισθάνομαι ευτυχισμένη για το δώρο και την ευλογία που είναι για μένα ο Jack μου, αλλά υπάρχει κι ένα μικρό κομμάτι μέσα μου που αισθάνεται τον τρόμο, τον τρόμο πως η 11ης Σεπτεμβρίου πλησιάζει και θα επιστρέψουν στο μυαλό ξανά οι μνήμες από όλες τις οικογένειες και τους φίλους που έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους και τον τρόμο που ένιωσα εκείνη τη μέρα ως νέα μαμά σε έναν κόσμο όπου είχαν έρθει τα πάνω κάτω.
πηγή: babble.com
Συγνωμη αλλα δεν μπορω ουτε να ταυτιστω ουτε να συγκινηθω με αυτη την αμερικανικη ιστορια. οχι μονο για τους λογους που σωστα επισημαινουν οι αλλες μαμαδες στα σχολια τους.. το ολο σκηνικο ειναι τοσο αμερικανικο.. "τα πρωτα ρουχαλακια που του ειχα διαλεξει για να βγαλουμε φωτογραφιες" "το εξιτηριο που δωσαν οι γιατροι αλλα εμεινα ακομη παραπανω στο νοσοκομειο ξοδευοντας εκατονταδες δολαρια"(οι γιατροι ειναι βλακες και η κυρια ειδικη στις τιμες της χολερυθρινης) "η υστερια να φυγουμε απο -την Ατλαντα- οταν η επιθεση εγινε στη νεα Υορκη" Σκεφτομαι πως αν ημουν στη θεση της θα θλιβομουν πολυ, ισως κ να θυμωνα, τα γενεθλια του παιδιου μου να μου θυμιζουν για παντα ενα αιματηρο γεγονος, ωστοσο θα ντρεπομουν να το γραψω, ειδικα μ αυτο τον τροπο, με εμφαση στο φορμακι- απο σεβασμο για τα χιλιαδες θυματα που η ιστορια τους ειχε πολυ πιο τραγικη καταληξη εκεινη τη μερα... εδω το μονο τραγικο στην ιστορια αυτη ειναι η υστερια της κυριας αμερικανας. Το θεωρω αρκετα αναισθητο και εγωκεντρικο κειμενο κ μ εκανε να νιωσω θυμο. Ν ασχολουμαστε δηλ με το οτι το αμερικανακι δεν εβαλε το φορμακι με τ αεροπλανα, οσο αλλες μανες γεννανε αβοηθητες κατω απο τα σφυριγματα ρουκετων και κροτους πυροβολισμων..
Μία ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ γράφει για τα αισθήματά της την πρωτη φορά που έγινε μάρτυρας τρομοκρατικής επίθεσης εναντια στη χωρα της. Στις ΗΠΑ κάθε χρονο η 11 Σεπτεμβρίου γιορταζεται και με λιγοτερες φανφάρες. Οι Αμερικανοί προτιμούν να επουλώνουν τις πληγες τους και να τις αφήνουν πίσω τους. Δηλαδη μια χωρα, κάνει μνημοσυνο κάθε χρονο για ενα τραγικο γεγονος που την αφορούσε. Σαν χωρα. Όπως κάνουμε εμεις, σαν χωρα μνημόσυνα για την Σφαγη στο Δίστομο και στα καλάβρυτα, για την θυσία στην Αραπίτσα στη Νάουσα κλπ. Μάλιστα εμεις εξακολουθούμε να τελούμε τα μνημόσυνα με την ένταση των πρώτων χρόνων ακόμα και όταν έχουν περάσει 150 από το αρχικό γεγονός και όχι μόλις 12. Δεν κρίνω τι κάνανε ως κράτος σε άλλες χωρες, ολα τα κρατη κάνουν ακροτητες, ακόμα και οι Ελληνες με το διάσημο πεντιγκρι τους κάνανε ακροτητες ειτε σε άλλα κράτη είτε μεταξυ τους. Ειναι τα αισθηματα μιας μητερας που απο τη μια στιγμη στην άλλη ταραχτηκε ο κόσμος που θεωρουσε δεδομενο, δεν ειναι και λίγο να σου συμβαίνει κάτι τετοιο. Αν κατι αναλογο συνεβαινε εδω (ΠΧ αν γκρεμιζοταν με τον ιδιο τρόπο ο πύργος των αθηνων) Θα ειχαμε τριήμερη αργία παρελάσεις, μνημοσυνα και ότι άλλο μπορει να φανταστει κανεις και θα γινόμασταν και εμείς ότι γινανε και οι ΗΠΑ, παγκόσμιο θύμα. Μονο που οι ΗΠΑ το αφηνουν ηδη πίσω τους (με τον ενα ή τον άλλο τρόπο) εμείς.... δεν νομιζω οτι θα το καναμε, η ιστορία δειχνει οτι μας καλαρέσει να θρηνουμε αιωνίως.
Μπράβο σου!!
Κλασικά Αμερικανάκια. Νομίζουν ότι ο κόσμος τελειώνει στα δικά τους σύνορα και ότι ο κόσμος άλλαξε επειδή έπεσε ένα αεροπλάνο πάνω στους δίδυμους πύργους. ΟΚ. Τι να πουν οι Σύριοι, οι Βόσνιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί κλπ κλπ κλπ κλπ (ατελείωτη η λίστα)????? Αυτές οι μάνες εκεί, παιδιά δεν έχουν γεννήσει?
συγκλονιστικο...... πραγματικα. Ενημερωτικα, η αμερικη εχει διαπραξει εγκληματα κατα τις ανθροπωτητας τα οποια εσεις εκει δεν τα γνωριζετε καν. Ξερεις ποσες μαμαδες χασαν τα φορμακια των παιδιων τους ,μαζι με τα παιδια μεσα στη Σερβια? Εχεις παει να δεις τα νοσοκομεια που βομβαρδιστηκαν? Σκοτωθηκαν χιλιαδες κοσμος και μωρακια και παιδακια και μαμαδες και εγκυες λογω της ειρηνης των αμερικανων. Πως γινεται αυτη η αμερικη να σπευδει να επιβαλει την ειρηνη μονο εκει που υπαρχει πετρελαιο η ουρανιο? Και συ μας γραφεις ολοκληρη ιστορια για το φορμακι με τ'αεροπλανα που δεν φορεσε το μωρο, Αν δηλαδη ειχε πανω αμαξακια θα ησουν οκ? Εχουμε ξεφυγει εντελως νομιζω , ντε και καλα να συγκινηθουμε, με το τιποτα.! Αμερικανικες ξενερωσιες!
ακριβως αυτο..
Δυστυχως Ειρηνη και Μαριαννα στις Η.Π.Α. οι δημοσιογραφοι δεν λενε ποτε τι κακο εχει κανει η χωρα τους και τα δελτια ειδησεων λενε μονο οτι πρεπει να πουν με αποτελεσμα πολλοι αμερικανοι να μην ξερουν τι πραγματικα συμβαινει στον εξω κοσμο. ζουν σε μια ψευδαισθηση πως ολα ειναι ροζ και ωραια γι'αυτο η 11η Σεπτεμβριου ηταν σοκ γι'αυτους.
Αναστασία θα συμφωνούσα μαζί σου εάν δεν υπήρχε το ίντερνετ... Και είμαι σίγουρη πως υπάρχουν κι εκεί δημοσιογράφοι που λένε την αλήθεια, αλλά τους ακούνε μόνο όσοι έχουν τα κότσια. Οι υπόλοιποι βολεύονται και δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τη φούσκα όπου ζούνε.
ανατρίχιασα.... όταν γίνεις γονιός αισθάνεσαι πραγματικά πολύ ευάλωτος....θυμήθηκα τον πανικό μου όταν ξύπνησα μέσα στην νύχτα από την γνωστή όσφρηση της εγκύου , γιατί μου μύρεσαι φωτιά και όντως είχε πιάσει φωτιά κοντά στο σπίτι μας…. τρελάθηκα ...τώρα τι κάνουμε η κόρη μας κοιμόταν και εγώ ετοιμόγεννη, μας είχαν κλασικά κόψει το νερό …..βάλαμε όπως όπως κοιμισμένη την κόρη μας στο αυτοκίνητο μην την τρομάξουμε και έφυγα μέσα στον τρόμο τους καπνούς κτλ μόνη αφήνοντας τον μπαμπά της να δώσει την γνωστή μάχη για όσους μένουν σε πράσινα προάστια με την φωτιά …αν δεν ήταν τα παιδία κλασσικά θα έμενα εκεί ατρόμητη να βοηθήσω… μετά τα παιδία όμως δεν το διακινδυνεύεις ….ευτυχώς τα καταφέραμε και εκείνη την νύχτα…. τον τρόμο όμως δεν θα τον ξεχάσω ποτέ… ακούω την νύχτα να φυσάει και βγαίνω συνέχεια στην βεράντα να ελέγξω ότι δεν καιγόμαστε πάλι…
Εγω μπορω σαν μανα και σαν πολιτης του κοσμου να συμπασχω με τον πονο της. Οι Αμερικανοι σαν λαος, στην πλειοψηφεια τους, μπορουν να συμπασχουν με τον πονο των μαναδων στο Κοσοβο? Στο Βελιγραδι? Στο Αφγανισταν? Στη Σερβια? Σε ΤΟΣΕΣ και τοσες χωρες που βομβαρδησαν? Εκεινες οι μαναδες τι πρεπει να πουνε? Ερχετε 9 Σεπτεμβριου και ολος ο κοσμος κανει αναφορες στους Διδυμους πυργους. ΜΙΑ φορα εγινε κατι τετοιο στην Αμερικη και ολοι καθε χρονο, πρεπει να το ακουμε παντου. Τα Αμερικανικα ΜΜΕ κανουνε καμια αναφορα στην επετειο του βομβαρδισμου της γεφυρας στην πρωην Γιουγκοσλαβια? Στο λεωφορειο με τα παιδακια που ηταν "λαθος" στοχος? Στα "πυρηνικα" που τελικα ΔΕΝ ειχε το Αφγανισταν? Σε χιλιαδες κοσμο που κατεστρεψαν? Ας μη ζητανε συμπονια λοιπον εφοσον, οχι απλα δε μπορουν να την δωσουν, αλλα κανουν και το ακριβως αντιθετο εδω και χρονια.
Συμφωνώ μαζί σου 99% (το 1% είναι ότι εγώ δεν μπορώ να συμπάσχω που..δεν φορέθηκε το φορμάκι..)
μαλιστα....ειναι τραγικοτατο...δεν μπορεσε να βαλει το φορμακι...τι πιο τραγικο απο αυτο;;; οι χιλιδες ανθρωποι που εχασαν τη ζωη τους εκεινη τη μερα;;παιδια..μαμαδες...εγκυμονουσες..μπαμπαδες..κτλ;;συγκρινεται αυτο με το φορμακι που δεν εβαλε το μωρο;;;;;μπα...δεν ειμαστε καλα μου φαινεται!!
καταλαβαινεις βεβαια πως δεν την απασχολει αυτο...ελεος....την τραγικη συμπτωση αναφερει η γυναικα...