Στους δύο πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών τους, πολλές νέες μητέρες ανησυχούν για τον θηλασμό, κάτι που τις κάνει να τον εγκαταλείψουν και να στραφούν στη φόρμουλα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Το 92% των μαμάδων που συμμετείχαν στην έρευνα όταν το μωρό τους ήταν τριών ημερών εκδήλωσε την ανησυχία του σχετικά με το θηλασμό – για παράδειγμα, πως δεν είχαν αρκετό γάλα ή πως το μωρό δεν «έπιανε» τόσο καλά στο στήθος.
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε με τον καιρό, η πλειοψηφία όμως των μητέρων συνέχισε να είναι διστακτική με τον θηλασμό μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους, αναφέρουν οι ερευνητές στο Pediatrics.
«Μας έκαναν εντύπωση οι πολλές ανησυχίες που είχαν οι μητέρες και μας προβλημάτιζε το πώς συγκεκριμένες ανησυχίες συσχετίζονταν άμεσα με τον να εγκαταλείψουν το θηλασμό» – ανησυχίες όπως ότι το μωρό δεν τρεφόταν επαρκώς, αναφέρει η Laurie A. Nommsen-Rivers, η επικεφαλής ερευνήτρια από το Cincinnati Children’s Hospital Medical Center.
Η Dr. Lori Feldman-Winter, παιδίατρος στο Cooper University Hospital στο Camden του Νιού Τζέρσεϊ, δεν θεώρησε παράξενα τα ευρήματα. Ήταν όμως «ανησυχητικά» μιας και οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν σημαντικά τον θηλασμό σε νοσοκομειακό επίπεδο, αναφέρει στο Reuters Health.
«Το ένστικτό μου λέει πως διαφέρει το επίπεδο της στήριξης που μπορούν να έχουν οι μητέρες στο θηλασμό και σε ορισμένες κοινότητες δεν υπάρχει καμία στήριξη», είπε η Feldman-Winter, η οποία προεδρεύει επίσης στην επιτροπή πολιτικής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στο Τμήμα του Θηλασμού.
«Θα είναι πολλές οι γυναίκες που πραγματικά θέλουν να θηλάσουν και αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό – χωρίς καθόλου φόρμουλα ή στερεά τροφή – μέχρι το παιδί να φτάσει τους έξι μήνες και έπειτα να συνεχίσουν το θηλασμό με την παράλληλη εισαγωγή κατάλληλων τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
Τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκαλύπτουν πως τα τρία τέταρτα των γυναικών στις ΗΠΑ ξεκινούν να θηλάζουν και περισσότερα από τα μισά μωρά της μίας εβδομάδας τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Μόλις 16% των βρεφών, όμως, θηλάζουν αποκλειστικά ως τους έξι μήνες.
Για τις ανάγκες της νέας αυτής έρευνας, οι επιστήμονες ρώτησαν 532 νέες μέλλουσες μητέρες από ένα ιατρικό κέντρο, σχετικά με τα σχέδιά τους στο θηλασμό και έπειτα τις ρώτησαν άλλες έξι φορές: όταν το μωρό γεννήθηκε και όταν ήταν 3, 7, 14, 30 και 60 ημερών.
Σε αυτές τις συνεντεύξεις, οι γυναίκες εξέφρασαν 49 διαφορετικούς προβληματισμούς σχετικά με το θηλασμό, 4179 φορές. Οι πιο συνηθισμένοι ήταν η γενικότερη δυσκολία που αντιμετωπίζει το βρέφος όταν προσπαθεί να θηλάσει – όταν είναι δύστροπο ή αρνείται να θηλάσει – ο πόνος στη θηλή ή το στήθος και η μη επαρκής παραγωγή γάλακτος.
Μεταξύ 20 και 50% των μητέρων σταμάτησαν το θηλασμό εντελώς ή πρόσθεσαν φόρμουλα νωρίτερα από όσο σχεδίαζαν όσο ήταν έγκυες.
Από τις 354 γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάσουν αποκλειστικά για τουλάχιστον δύο μήνες, για παράδειγμα, οι 166 ξεκίνησαν να δίνουν στα μωρά τους φόρμουλα μεταξύ πρώτου και δεύτερου μήνα.
Και από τις 406 γυναίκες που σχεδίαζαν να θηλάζουν συνδυαστικά για δύο μήνες, οι 86 σταμάτησαν νωρίτερα.
Οι νέες μητέρες που εξέφρασαν ανησυχίες την 3η ημέρα είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν να δίνουν φόρμουλα πριν τους δύο μήνες και εννέα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να σταματήσουν τελείως το θηλασμό, σε σχέση με το μικρό ποσοστό των γυναικών που δεν είχαν καμία ανησυχία.
«Είναι κρίμα που αυτά τα αρχικά προβλήματα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο αν θα τραφεί το μωρό αποκλειστικά με μητρικό γάλα για μερικές μέρες και αν θα έχει θετική ανταπόκριση στο θηλασμό για ένα χρόνο ή και περισσότερο», αναφέρει η Nommsen-Rivers στο Reuters Health.
«Αν καταφέρουμε να παρέχουμε στις μητέρες την απαραίτητη υποστήριξη, το 95% των προβλημάτων του θηλασμού μπορεί να αποφευχθεί».
Παρόλο που οι ΗΠΑ άρχισαν να προωθούν το θηλασμό στο νοσοκομείο καλύτερα, αναφέρει, υπάρχει ένα «τρομερό κενό στη φροντίδα» που λαμβάνουν οι γυναίκες αφού παίρνουν το εξιτήριό τους.
«Οι πρώτες μέρες στο σπίτι είναι δύσκολες», αναφέρει η Nommsen-Rivers.
Συστήνει στις γυναίκες να βρουν χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ώστε να βρουν τόσο φίλους ή και επαγγελματίες στον κύκλο τους στους οποίους να μπορούν να στραφούν σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία με το θηλασμό.
Η Feldman-Winter, η οποία δε συμμετείχε στη νέα έρευνα, αναφέρει πως οι νέες μητέρες που έχουν πρόβλημα μπορούν επίσης να καλέσουν το νοσοκομείο στο οποίο γέννησαν για να τους συστήσουν κάποιον ειδικό. Ιδανικά, σε συνεργασία με τον παιδίατρο.
«Στόχος θα πρέπει να είναι η υποστήριξη του αποκλειστικού θηλασμού», αναφέρει.
Το πιο σημαντικό είναι, λέει η Nommsen-Rivers, οι νέες μητέρες να γνωρίζουν πως «δεν είναι μόνες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τις πρώτες μέρες είναι απόλυτα φυσιολογικές».
πηγή: today.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο