Σας αρέσουν τα κωκ; Αν ναι, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε αυτή την καταπληκτική τούρτα κωκ! Θέλει λίγο χρόνο για την κατασκευή της, αλλά το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας δικαιώσει!
για το παντεσπάνι
1 1/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα γάλα
1/4 της κούπας λάδι(όχι ελαιόλαδο)
2/3 της κούπας ζάχαρη
2 αυγά χωρισμένα
2 βανίλιες
1 1/2 κ.γ μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
για το σιρόπι
1 φλ. τσαγιού νερό
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
λίγο κονιάκ(προαιρετικά)
για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
4 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1/2 φλ. τσαγιού κορν φλάουρ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 βανίλιες
2 κ.σ βούτυρο
φλούδα ενός λεμονιού
5 αυγά
για την επικάλυψη
170γρ κουβερτούρα γάλακτος
120γρ κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ζάχαρη άχνη
1 κ.γ βούτυρο
1 κ.σ κονιάκ
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν
Προσθέτουμε τους κρόκους, το γάλα, το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν ένα
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, την ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
Χωρίζουμε το μείγμα στην μέση και το αδειάζουμε σε 2 ταψάκια 25 εκ, αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, την ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο ένα φλ. γάλα και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στο μείγμα των αυγών
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με την φλούδα του λεμονιού
Αφαιρούμε την φλούδα, προσθέτουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει
Αποσύρουμε απο την φωτιά,ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και κατα διαστήματα ανακατεύουμε
Σε ένα αλλο μικρό σκεύος ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και το βούτυρο
Αποσύρουμε απο την φωτιά ρίχνουμε την κομματιασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε λίγο κονιάκ και αφήνουμε το γλάσσο να κρυώσει καλά
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά. Μόλις το κατεβάσουμε απο την φωτιά προσθέτουμε λίγο κονιάκ
Σε ένα δίσκο βάζουμε το ένα παντεσπάνι και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μισό σιρόπι σε όλη την επιφάνεια
Πάνω απο το σιροπιασμένο παντεσπάνι απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Καπακώνουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και το σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι
Τέλος καλύπτουμε προσεκτικά -για να μην μας τρέξει- το πάνω παντεσπάνι με το γλάσσο σοκάλατας
Φωτογραφίες βήμα βήμα για την κατασκευή της τούρτας κωκ μπορείτε να δείτε στο Olga’s Cuisine
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Δυστυχώς εμένα δε μου πέτυχε καθόλου... και πιστέψτε με δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά που φτιάχνω γλυκο... το πρόβλημα ήταν στη συναρμολόγηση, όπου όλα κατέρρευσαν και το κωκ έγινε σαν να είχε φάει κατραπακιά! Την έκανα για τα γενέθλια του άντρα μου και φυσικά δεν την εμφάνισα καθόλου, ευτυχώς είχα υλικά για να φτιάξω άλλο γλυκό. Μήπως έπρεπε να συναρμολογηθεί μέσα σε τσέρκι και αφού παγώσει καλά να το βγάλω;
ΘΕΛΕΙ ΤΣΕΡΚΙ ΓΙΑΤΙ Η ΚΡΕΜΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΛΑ...ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΜΙΛΟΥΝ
λοιπον.... αν σε κατι με θεωρω παντελως ανεπιδεκτη, αυτο ειναι η ζαχαρόπλαστικη... πιο ευκολα σου αναλυω τη θεωρια της σχετικοτητας με παραδειγματα, παρα την παρασκευη ενος κεικ... το κωκ ειναι λατρεμενο γλυκο απο ολους μας κ ετυχε να εχω κ ολα τα υλικα... αποπειραθηκα λοιπον... το αποτελεσμα?? εβαλα τα κλαματα απο τη χαρα μου!! βγηκε ονειρεμενο!! επαθα πλακα!! στην κρεμμα εβαλα λιγοτερα αυγα κ η μαρεγκα εκοψε... παρ'ολ'αυτα βγηκε φανταστικο!!! ολγα, εγω, η κορη μου, ο αντρας μου, ο αγεννητος γιος μου, η πεθερα κ η μια μας γατα που εκλεψε την τελευταια μου μπουκια, σ'ευχαριστουμε!!!
Καταπληκτική συνταγή !!!Την φτιάχνω σε κάθε γενέθλια ή γιορτές και όλοι μένουν ευχαριστημένοι...Λόγω της μεγάλης ζήτησης κάνω μια μικρή αλλαγή και στα υλικά για το παντεσπάνι βάζω διπλή δόση και τα βάζω σε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί αντί για δυο μικρά....Και οι ουρανίσκοι τρελαίνονται....Σε ευχαριστούμε πολύ για την τέλεια συνταγή!!!!!!!!!!
Σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο?
Λοιπόν δοκίμασα χθες την συνταγή σου ολγα και ενα εχω να πω και στις υπόλοιπες ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΗ σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!!!!
Είναι υπέροχη αυτή η Tούρτα κωκ !!!την φτιαχνω συνέχια κ ειναι σίγουρη επυτυχία!!! :-))
Πολύ ωραία ιδέα!! Τώρα που πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης μου λέω να τη φτιάξω (την είχα ξαναδεί και αυτή η τούρτα υπερισχύει). Έχω όμως ερώτηση: Αν για την επικάλυψη βάλω άσπρη σοκολάτα και λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής... θα μου βγει ένα όμορφο ροζ γλάσο άραγε?????? Περιμένω απάντηση από τις ειδικές!
Κατερίνα μου γιατί δεν κάνεις μια δοκιμή στο γλάσο να είσαι σίγουρη?
Τι δοκιμή εννοείς? Να φτιάξω σκέτο γλάσσο έτσι όπως το σκέφτομαι για να δω αν θα μου βγει?? Σκέφτομαι απλά ότι θέλω αυτήν την τούρτα, αλλά με ροζ όψη!!(γιατί αλλιώς θα με φάει η κόρη μου, αν την εμφανίσω καφέ)
Ναι αυτο εννοώ!ή να φτιαξεις λίγο γλασο για να δεις αν θα βγει ροζ ή μπορείς να βάλεις στο πάνω παντεσπάνι ροζ ζαρόπαστα
Κατερίνα επειδή την φτιάχνει η κουμπάρα μου που είναι ζαχαροπλάστης, προσφάτως έκανε αυτό με την λευκή σοκολάτα και το χρώμα και βγήκε αχνό ροζ-κουφετί. Θέλει αρκετό χρώμα και καλής ποιότητας για να πετύχεις ένα καλό ροζ . Αν θες πρόσθεσε πάνω από το χρώμα σταγόνες λευκής σοκολάτας και θα γίνει ένα ωραίο πουα!
Παναγιά μου! Το πιο λυγουρευτικό γλυκό που έχω δει σε φωτογραφία!