Η Ελένη Νταμπαλέτσιου μας ετοίμασε μια πίτα από κρουασάν γεμάτα μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς! Δοκιμάστε την!
Για την ζύμη
1 κιλό αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
50γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
8 κ.σ ζάχαρη
350ml γάλα χλιαρό
2 μεγάλα αυγά
1 κ.γ αλάτι
2-3 κ.σ κακάο
100ml λάδι ή βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα απο 2 μικρά πορτοκάλια
2 κ.σ επιπλέον λάδι (για το κακάο)
Λίγο γάλα για το άλειμμα
Για την γέμιση
8 κ.γ μαρμελάδα της αρεσκείας μας
Ξύσμα απο 2 λεμόνια και 1 πορτοκάλι
200γρ φιστίκια ή καρύδια θρυμματισμένα
3 κ.σ βούτυρο
Για το σιρόπι (προαιρετικά)
150ml νερό
150γρ ζάχαρη
1 βανίλια
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά, 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι, τα 150ml χλιαρό γάλα και τα αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά
Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι, προσθέτουμε το λάδι ή το λιωμένο βούτυρο, το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την βανίλια, το ξύσμα, το μείγμα με την μαγιά και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακιά και αφράτη
Χωρίζουμε την ζύμη στην μέση και στο ένα κομμάτι ρίχνουμε το κακάο αφού πρώτα το έχουμε ανακατέψει με 2 κουταλιές λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί στην ζύμη, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα
Παίρνουμε την άσπρη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια με την βοήθεια πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο στρογγυλό. Το ίδιο κάνουμε και με την ζύμη με το κακάο
Αλείφουμε την άσπρη ζύμη με λίγο βούτυρο και τοποθετούμε επάνω της την καφέ ζύμη
Κόβουμε την ζύμη στα 4 και μετά στα 8 κομμάτια όπως κόβουμε την πίτσα
Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια,βάζουμε απο 1 κουταλάκι μαρμελάδα(εναλλάξ μια η καφέ ζύμη επάνω και μια η ασπρη) που την έχουμε ανακατέψει με τα ξύσματα,πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι ή καρύδι και τυλίγουμε όπως τα κρουασάν απο την φαρδιά μεριά προς τη στενή
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά
Τα αλείφουμε με γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου,Αφήνουμε να κρυώσει καλά
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 10 λεπτά, κατεβάζουμε από την φωτιά,προσθέτουμε την βανίλια και σιροπιάζουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι την πίτα μας
Περισσότερες φωτογραφίες βήμα βήμα θα βρείτε στο olgascuisine.blogspot.gr
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
To έφτιαξα χθες κι έχω μερικές παρατηρήσεις. Σίγουρα η ποσότητα του αλευριού είναι 1 κιλό "περίπου"; Γιατί μου βγήκε πάρα πολύ σφιχτή η ζύμη, θεωρώ ότι έπρεπε να είχα βάλει πολύ λιγότερο αλεύρι. Επίσης βγήκε πολύ μεγάλη ποσότητα. Να υποθέσω ότι είναι για τριπλάσια ποσότητα απ' αυτή που δείχνει η φωτό; Χθες τέλος πάντων και όσο ήταν ζεστό, τρωγότανε. Σήμερα είναι σαν μπαγιάτικο ψωμί. Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή κι όμως κάτι δεν πήγε καλά. Αρχάρια στην κουζίνα πάντως δεν είμαι. Αν το έχει φτιάξει κάποια άλλη, ας μας πει αν της πέτυχε, να ξέρουμε.
Και εμένα μου βγήκαν τεράστια για 8 κομμάτια. Τώρα που δικίμασα έγιναν πολύ νόστιμα. Δεν ξέρω πως θα είναι μέχρι αύριο. Τα σκέπασα με μια πετσέτα.