Οι τζιγεροσαρμάδες της γιαγιάς μου χρόνια τώρα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Είναι τόσο νόστιμοι και κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα! Ακόμα και οι δύσκολοι -αυτοί που δεν τρώνε συκώτι κτλ- υποκύπτουν μόλις δοκιμάσουν! Σας χαρίζουμε με αγάπη τη συνταγή της και ευχόμαστε να καταπλήξετε και εσείς τους αγαπημένους σας με το υπέροχο αυτό πιάτο!
1 συκωταριά αρνίσια περίπου 1300 γρ.
6-8 σκέπες αρνίσιες
¾ φλυτζ. του τσαγιού ρύζι νυχάκι
3 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουτ. της σούπας δυόσμο τριμμένο
3 αυγά
½ κιλού γραβιέρα
½ φλυτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. τσαγιού αλάτι
1 κουτ. τσαγιού πιπέρι
Βράζουμε το ρύζι. Λιγότερη ώρα απ’ όση χρειάζεται για να γίνει πιλάφι.
Ζητήστε από το χασάπη σας να σας κόψει τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια για να μη ταλαιπωρηθείτε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και αχνίζουμε τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα την κομμένη συκωταριά, το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο,το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει περίπου 20 λεπτά.
Αν θέλετε προσθέστε και ένα κύβο μοσχάρι ή λαχανικών.
Το κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Χτυπάτε με το πιρούνι τα δυο αυγά και τα ρίχνετε μέσα στη συκωταριά μαζί με την γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.
Πλένουμε καλά τις σκέπες και τις βάζουμε μέσα σε ζεστό νερό (όχι καυτό).
Κόβουμε τις σκέπες με το ψαλίδι της κουζίνας σε δυο κομμάτια. Παίρνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, απλώνουμε τη σκέπη και βάζουμε στο κέντρο της σκέπης 2-3 κουταλιές από το μίγμα. Διπλώνουμε όμορφα τη σκέπη προς τα μέσα, σαν σακουλάκι, και τοποθετούμε τον τζιγεροσαρμά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Κάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Αλείφουμε τους τζιγεροσαρμάδες με ένα πινελάκι, με τον κρόκο του 3 αυγού στον οποίο έχετε προσθέσει λίγο λάδι.
Τους ψήνουμε σε 180 βαθμούς φούρνο πάνω κάτω για 30-40 λεπτά.
Όταν τους βγάλουμε από το ταψί, στο λίπος που έχει μείνει μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες μας που θα γίνουν πεντανόστιμες.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με πατάτες στο φούρνο και γιαούρτι στραγγιστό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξή!!!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο