Μετά από πόση ώρα μετά το φαγητό πρέπει να κολυμπάμε;
Πριν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θέλω να σας θυμίσω ότι γράφω μόνο με την ιδιότητα της μαμάς. Δεν είμαι γιατρός, ούτε αθλητίατρος, ούτε ειδικός σε θέματα πέψης. Ο,τι σας γράφω είναι τεκμηριωμένο, δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου, αλλα τα διαβάζω σε επιστημονικά άρθρα αλλά αυτό δεν αρκεί ώστε να επιλέξετε να ακούσετε εμένα και όχι το γιατρό σας που ξέρει τις ιδιαιτερότητες της οικογένειάς σας. Αυτό θέλω να ξεκαθαριστεί από την αρχή. Παμε λοιπόν στο παρασύνθημα.
Ξέρουμε ότι οι γιατροί συστήνουν, αφού καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο, να περιμένουμε πριν μπούμε στη θάλασσα τουλάχιστον τρεις ώρες. Αυτό ήξερα και εγώ από μικρή και αυτό έλεγα στα παιδιά μου. Πρόσφατα όμως συζητώντας με μια φίλη μου που έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό, σε επίσης παραθαλάσσιο μέρος, με ενημέρωσε ότι ποτέ κανείς δεν ισχυρίστηκε εκεί κάτι τέτοιο, και ότι αυτό το άκουσε πρώτη φορά στην Ελλάδα (από την πεθερά της). Μου έκανε εντύπωση! Το συζήτησα στο facebook και με άλλες μαμάδες που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και μου είπαν το ίδιο. Μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο για το πότε μπορεί κάποιος να κολυμπήσει αν έχει καταναλώσει τροφή. Τα πράγματα σοβαρεύουν αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ που εκεί πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα όχι μόνο για να μπεις στη θάλασσα αλλά ακόμα και για να εκτεθείς στον ήλιο.
Έκανα μια μικρή έρευνα σε διάφορα έγκυρα site και σας παραθέτω κάποιες πληροφορίες που μάζεψα. Σύμφωνα με το κέντρο πρόληψης ασθενειών (CDC) από τα 2,582 άτομα πνίγηκαν το 2005 στην Αμερική, κανένας δεν είχε καταναλώσει φαγητό μια ώρα πριν κολυμπήσει. Είναι αλήθεια ότι το στομάχι μας και γενικότερα το πεπτικό μας σύστημα, μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, αιματώνεται ώστε πραγματοποιηθεί η πέψη. Όμως, το σώμα μας έχει αρκετό αίμα και για τα υπόλοιπα σημεία του σώματός μας. Αθλητές της κολύμβησης μπορούν να μας διαβεβαιώσουν ότι πριν κάποιον μεγάλο αγώνα καταναλώνουν κάποιο πολύ θρεπτικό τρόφιμο ώστε να έχουν ενέργεια να ανταπεξέλθουν. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το σώμα μας παράγει αδρεναλίνη η οποία βοηθάει το οξυγόνο να φτάσει στα μέρη του σώματος που χρειάζονται οξυγόνωση περισσότερο. Ακόμα και αν πάθει κάποιο άτομο που κολυμπάει κράμπα, δεν είναι πολύ πιθανόν αυτή η κράμπα να οδηγήσει σε πνιγμό.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για ένα μικρό σνακ, όταν καταναλώσουμε ένα πολύ βαρύ γεύμα και ειδικά όταν συνοδεύεται από αλκοόλ και ακολουθήσει έντονη άσκηση, είναι πιθανόν να κάνουμε εμετό. Αυτό δε θα γίνει όμως αν τα μικρά μας φάνε ένα μικρό γεύμα και μετά πλατσουρίζουν στην πισίνα! Πόσο μάλλον στην παιδική πλαστική πισίνα τους (γιατί και αυτό είχα ακούσει).
Οπότε καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα που καταλήγουμε πολύ συχνά, μέτρον άριστον -που μου σηκώνεται η τρίχα όταν βάζουν και το «παν» μπροστά- μέτρον άριστον λοιπόν και σε αυτό. Ετός και αν θέλουμε λίγο να ακουμπήσουμε την πλάτη μας στην ξαπλώστρα και να ξεκουραστούμε χωρίς να έχουμε την έννοια του μικρού στη θάλασσα, σε αυτήν την περίπτωση το ότι το φρούτο που έφαγε πριν μπορεί να το κάνει να πνιγεί ακούγεται σαν…. πολύ καλό επιχείρημα.
*Στη φωτο ο Δημήτρης μου περισυ 10 μηνών σε μακροβούτι στη θάλασσα
Πηγή:
http://www.livestrong.com/article/439457-should-you-swim-after-eating/
http://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/everyday-myths/question510.htm
http://www.bbc.com/future/story/20130401-can-you-swim-just-after-eating
[divider]
Η Ευαγγελία Παπαχειμώνα είναι η μαμά της Άννας, της Ερατώς και του Δημήτρη!
Μπορείτε να διαβάσετε για τα κατορθώματα των παιδιών της στο annoulasmom.blogspot.com
Εκτός αυτού είναι και μια πραγματική νεράιδα των χειροποίητων μάρσιπων! Μπορείτε να δείτε τη δουλειά της στο pantoumazi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έτσι ο έγραψε ο κλεόβουλος "μέτρον άριστον" και αν το καλοςκεφτείς ετσι ειναι το σωστό. Να έχουμε μετρο στη ζωή μας ειναι άριστο, δεν ειναι ολα τα μέτρα καλα, άλλο μετρο εχω εγω άλλο εσυ. Αλλα να έχουμε μετρο ειναι αρετή.
Ασχετο: γιατι οχι " παν μετρον αριστον";
"Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως, καταδεικνύοντας για την χώρα μας αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Από την πρώτη Ιουνίου μέχρι και χθες, σε διάστημα 50 περίπου ημερών έχουν καταγραφεί 124 περιστατικά θανάτου από πνιγμό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 96. Οι περισσότεροι πνιγμοί σημειώνονται τις μεσημεριανές ώρες. Γεγονός που δείχνει σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι πολλοί από τους λουόμενους δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς κολύμβησης. Η κατανάλωση τροφής και αλκοόλ, είναι οι δυο βασικές αιτίες πνιγμού στη χώρα μας. Ακολουθούν τα παθολογικά αίτια, αλλά και η άγνοια κολύμβησης. Το αλκοόλ προκαλεί λιποθυμία στους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει με το φαγητό. Στην προσπάθεια να κολυμπήσουμε, εκείνη τη στιγμή γίνεται η πέψη, καταπίνουμε για να πάρουμε αέρα και το φαγητό πάει στους πνεύμονες." το διάβασα σήμερα. Και στην τελική, δε χάνουμε κ τίποτα άμα μπούμε στη θάλασσα και 2 ώρες αργότερα... Μια φορά θα σου τύχει η στραβή, δε θα το παθεις κάθε φορά που μπαίνεις να κολυμπήσεις!!
Ένας φίλος μου που ζει χρόνια στην Αγγλία επιμένει χρονια τώρα ότι δεν αποτελεί κίνδυνο το κολύμπι με γεμάτο στομάχι. Εγώ αυτό που κατάλαβα από τα τρία άρθρα που παρέθεσες είναι ότι ο κίνδυνος υφίσταται για καμιά ώρα μετά το φαγητό και μόνο αν μιλάμε για πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα. Με ένα χαλαρό μπανάκι δεν κινδυνεύεις.
Τελικα δεν καταλαβα....Δηλαδη το 3ωρο ειναι πολυ αν εχει φαει το παιδακι ενα σνακ??Μπορουμε να το βαλουμε στη θαλασσα νωριτερα??Σε μια ωρα ας πουμε?? Κι αν εχει φαει το κυριως γευμα??Παλι μπορουμε νωριτερα??