Τα παιδάκια μου αγαπούν τα κουλουράκια.. έχω δοκιμάσει τις απίστευτες συνταγές.. από τις πιο κλασικές (τσελεμεντέ καλής παλιάς νοικοκυράς), μέχρι κουλουράκια τηλεοπτικών σεφ… Είχα πάντα ένα πρόβλημα… κι εγώ και η φαμίλια… «δεν ρουφούσαν»… δεν απορροφούσαν το γάλα, τον καφέ και γενικά το υγρό που τα βουτούσαμε… λαϊκά δηλαδή, δεν έκαναν καλή βούτα…
Το κακό με αυτή την ιστορία είναι πως στα άλλα σπίτια που μας κερνούσαν πάντα ήταν απορροφητικά… και ερχόταν τρέχοντας η Μαρία… «Κοίτα μαμά, το βούτηξα στο γάλα και κοίτα πως έγινε!» Το ρεζιλίκι όμως από τα παιδιά το καταπίνω…
Την τελευταία φορά που μας κέρασαν κουλουράκια με τον καφέ… ο πολυαγαπημένος μου σύζυγος, την ώρα του καφέ, φωναξε «Αγάπη…. τραβάνε…. πάρε συνταγη!» @#$%$#@
Οκ…. λέω…. δεν μπορεί τόσα χρόνια ζαχαροπαστένια, να μην μπορώ να βρω το κόλπο… θα το βρω και δοκιμάζω μέχρι να ρουφήξουν! Μετά από ώρες ανάγνωση συνταγών, μετά από ώρες μετρώντας, μετά από κόπους, προσβολές και βάσανα, σας παρουσιάζω τα πιο τραβηχτερά κουλουράκια πορτοκαλιού… (κάποιος εκεί πάνω με φοβήθηκε…)
Για 50 μέτρια κουλουράκια θα χρειαστείτε:
1 πακέτο βούτυρο γάλακτος (250γρ)
300γρ ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά μέτρια
150γρ γιαούρτι πλήρες
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
Χτυπάμε καλά την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, μετά το ξύσμα, και χτυπάμε καλά…
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε το ένα τρίτο του αλευριού. Με την μαρίζ, ανακατεύουμε τόσο απαλά ώστε να μην χάσουμε τον αέρα μας. Στην συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, και το άλλο ένα τρίτο του αλευριού.
*Τα υλικά τα ανακατεύουμε πολύ απαλά και ένα ένα. Είναι σημαντικό.
Όταν ενσωματωθεί και η τελευταία δόση αλευριού, βάζουμε στο μίξερ το ζυμωτήριο, και προσθέτουμε το αλεύρι κουταλιά κουταλιά επιβεβαιώνοντας ότι το απορροφά. Όταν εξαντληθεί το αλεύρι μας αφήνουμε το ζυμωτήριο να το χτυπήσει στο σιγανό για κανένα δεκάλεπτο.
Η ζύμη θα σας φαίνεται πως κολλά, αλλά μην ανησυχείτε.. Επειδή πολλές φορές, είτε το αλεύρι είναι άλλη μάρκα, είτε τα αυγά είναι λίγο πιο μεγάλα, η υγρασία σε αυτές τις ζύμες είναι οριακές.. Μπορεί μεν να κολλά, αλλά θα την αφήσετε εκτός κάδου μίξερ, να ξεκουραστεί σε μια λεκάνη σκεπασμένη για 2 ώρες. Όταν την ακουμπήσετε αν συνεχίζει να κολλά, προσθέστε ζυμώνοντας με τα χέρια σας, λίγο ακόμα αλεύρι.
Αν όμως σταθεί να δείτε ότι δεν θα κολλά! Αυτό μπορείτε να το κάνετε και από το βράδυ.. και να ξεκουραστεί όλη την νύχτα η ζύμη σας, εκτός ψυγείου φυσικά και σκεπασμένη.
Βγαίνουν γύρω στα 50 κουλουράκια και τα ψήνουμε στους 160 με 170, 10 με 12 λεπτά ανάλογα το φούρνο!!
Ένα ωραίο κολπάκι που μου αρέσει όταν κάνω κουλουράκια πορτοκαλιού είναι να τα περνάω με ελάχιστο νεράκι (ή αυγό) και να πασπαλίζω επάνω τους ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα… Μοσχομυρίζουν!!!!
Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε… Είναι αφράτα, είναι νόστιμα, όσο πρέπει γλυκά, και #τραβηχτερά !!!
Έβαλα μερικούς στην θέση τους, που μου την είπαν, χαχα!
Σας φιλώ…
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μπορουνε να αντικαταστησουμε το ξυσμα με βανιλια για κουλουρακια βανιλιας?
Ναι φυσικά και μπορείς... :) Καλή επιτυχία