Ένα διαφορετικό τσουρέκι από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Πλούσιο σε υφή, με μπόλικο καβουρδισμένα φουντούκια και λευκή σοκολάτα
Για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι (αμερικάνικου τύπου)
1 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι γάλα
¼ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη γέμιση
5 κ.σ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι φουντούκια αποφλοιωμένα
100γρ λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
1 μεγάλο αυγό
Φτιάχνετε τη ζύμη. Ενώνετε το αλεύρι με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το εκχύλισμα αμυγδάλου σε χαμηλή φωτιά και το προσθέτετε χλιαρό στο αλεύρι μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια ζυμώνετε για 5 λεπτά. Τυλίγετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 με 1 ½ ώρα.
Φτιάχνετε τη γέμιση. Χτυπάτε σε ένα μπολ με ένα σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά μαλακό ώστε να απλώνετε. Ψήνετε τα φουντούκια στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε.
Φτιάχνετε το τσουρέκι. Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνει και την ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα περίπου 40×50εκ. Απλώνετε το μείγμα του βουτύρου, πασπαλίζετε με τα φουντούκια και τη σοκολάτα και κάνετε τη ζύμη ρολό τυλίγοντας από την πιο μακριά πλευρά, κλείνοντας με προσοχή τις άκρες της.
Μεταφέρετε το ρολό σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολητικό χαρτί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό κατά μήκος χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι πάνω πάνω. Κόβετε δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρίζει η ζύμη σε δύο κορδόνια που ενώνονται στην μια άκρη. Αρχίζετε να πλέκετε τα κορδόνια προσέχοντας η κομμένη πλευρά να κοιτά πάντα προς τα πάνω, γυρνώντας ταυτόχρονα τη ζύμη για να σχηματίσετε ένα στεφάνι. Μόλις τελειώσετε με το πλέξιμο της ζύμης κόβετε και το σημείο που είχατε πριν αφήσει άκοπο και συνεχίζετε το πλέξιμο με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει το στεφάνι σας και να ενωθούν οι άκρες.
Αφήνετε το τσουρέκι στο ταψί σκεπασμένο να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει το τσουρέκι, χτυπάτε το αυγό με λίγο κρύο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε ολόκληρη την επιφάνειά του. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ: Αντί για φουντούκια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα ακουρντισμένα
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο