Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα στα πέντε άτομα θα περάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κατάθλιψη. Οι μορφές φυσικά και διαφέρουν, όπως και τα αίτια με εκείνο της δύσκολης καθημερινότητας να κατέχει την πρώτη θέση.
Η μοναξιά, η απώλεια ενός ανθρώπου, η γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση, η αντιμετώπιση μίας ασθένειας, το αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, ο χρόνιος πόνος και το οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης αποτελούν τα βασικά αίτια για την εκδήλωση της ψυχολογικής κατάστασης, που ακούει στο όνομα κατάθλιψη.
Σε αυτό το άρθρο όμως το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου δε θα αναλύσει την ίδια την έννοια, αλλά θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το ευαίσθητο θέμα της κατάθλιψης από την πλευρά της διατροφής. Ο στόχος είναι η φυσική αντιμετώπιση, η πρόληψη και καταστολή των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μέσω των τροφών. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η αφύπνιση και η συμβολή σε μία πιο ευτυχισμένη και γεμάτη ευεξία, καθημερινότητα.
Και πριν ξεκινήσουμε τις διατροφικές συμβουλές μας, θα θέλαμε να τονίσουμε πως η παρακάτω διατροφή χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού δεν αρκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως βοηθάει και ειδικά για τις περιπτώσεις της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΔΕ).
Απολαμβάνουμε πέντε συχνά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα και προσπαθούμε να παραμένουμε συνεπείς σε αυτό το πλάνο. Έτσι ο οργανισμός προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις ώρες που τα έχει ανάγκη.
Δε στερούμαστε κάτι που επιθυμούμε πολύ. Ο στόχος είναι μεν η ισορροπημένη διατροφή, αλλά δε θέλουμε επιπλέον πίεση. Στον παραπάνω συνδυασμό βοηθάει ο προγραμματισμός των γευμάτων. Ακόμη και ο εβδομαδιαίος, π.χ. θα φάω γλυκό εκείνη την ημέρα.
Καταναλώνουμε ποιοτικές και θρεπτικές τροφές, που είναι ωφέλιμες για το σώμα και τον εγκέφαλο. Τέτοιες είναι τα φρούτα και λαχανικά εποχής, τα πράσινα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
Φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή μας. Τόσο σε γεύσεις όσο και σε χρώματα στο πιάτο μας!
Φρέσκο ψάρι
Σκόρδο (κι όμως!)
Φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
Καρυκεύματα όπως είναι το τζίντζερ, το κόκκινο πιπέρι, το δενδρολίβανο και ο βασιλικός
Αφέψημα μελισσόχορτο
Αρωματικό μέλι
Κρέμα βανίλιας (γενικά η βανίλια)
Μέντα
Γαλοπούλα- Κοτόπουλο
Εποχικά φρούτα
Πράσινα λαχανικά
Πορτοκάλι
Γάλα αμυγδάλου
Φακές (γενικά τα όσπρια)
Μαύρη σοκολάτα
Καλαμπόκι
Σαρδέλα
Καρύδια
DONTS: Εδώ τοποθετούμε τον καφέ, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, το junk food. Κι ας πιστεύαμε το αντίθετο…
Σε περίοδο κακής ψυχολογικής κατάστασης πρέπει να αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες, οι οποίες δεν κάνουν και καλό στη γενικότερη υγεία μας. Προτιμούμε ένα πρόγραμμα και μία ισορροπημένη διατροφή, στην οποία μπορεί να βοηθήσει και ένας ειδικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος. Όπως προαναφέραμε, αποφεύγουμε τις στερήσεις αλλά απολαμβάνουμε την ποικιλία στο πιάτο και τα γεύματά μας με μέτρο. Φροντίζουμε να ενυδατώνουμε συχνά τον οργανισμό και να του επιτρέπουμε δύο φορές την εβδομάδα να καταναλώνει ένα γεύμα με ζάχαρη, η οποία συμβάλλει- παρά τα κακά της- στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα επίπεδα της σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση, ανεβαίνουν ακόμη με την επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων (130 γραμμάρια/ ημέρα), με τα προϊόντα ολικής αλέσεως, με φρούτα και λαχανικά, με το άγριο ρύζι, με λιπαρά Ωμέγα 3, με αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C, B και D. Στις τρεις τελευταίες θα βοηθούσε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Συνδυαστικά με τις τροφές.
Σύμφωνα με έρευνες οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερο ψάρι, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης;
Όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν κάποια στιγμή από κατάθλιψη;
Τα παχύσαρκα άτομα εμφανίζουν πιο συχνά κατάθλιψη;
Το σελήνιο συμβάλλει στην πιο ανεβασμένη διάθεση;
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο