Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μία παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια σειρά εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου. Κάθε χρόνο, διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο οργανώνουν εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης και να εκφράσουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της γνώσης γύρω από την αντισύλληψη και βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία.
Όπως και τους περισσότερους γονείς, ίσως σας τρομάζει η σκέψη ότι το παιδί που αναθρέψατε από μωρό έχει πλέον μεγαλώσει τόσο που να σκέφτεται να ξεκινήσει μια σεξουαλική σχέση. Μια από τις πιο φυσικές αντιδράσεις των γονιών είναι να αποφεύγουν το θέμα και να υποκρίνονται ότι δεν συμβαίνει, ότι το δικό τους το παιδί δεν θα έχει σεξουαλικές επαφές! Όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, το παιδί μεγαλώνει γρήγορα, και τώρα είναι που σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Η πρώτη σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι τρομακτική για τον οποιονδήποτε και για πολλούς ανθρώπους συμβολίζει τη μετάβαση προς την ενηλικίωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παρότι το παιδί σας χωρίς αμφιβολία μαθαίνει για το σεξ και την αντισύλληψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σχολείο, το ίντερνετ ή τους φίλους, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι χρειάζονται και πολύ υποστήριξη, σωστές συμβουλές, έγκυρες πληροφορίες και καθοδήγηση από τους γονείς τους αρχικά και από ειδικό αργότερα. Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού σας στη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσης. Παρέχοντας αντικειμενικές και τεκμηριωμένες συμβουλές, που επιτρέπουν στο παιδί να πάρει ενημερωμένες αποφάσεις για την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ, θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 μένουν έγκυες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους.
Ακόμα κι αν στην αρχή νιώθετε άβολα να θίξετε το θέμα της αντισύλληψης, είναι προς το συμφέρον του παιδιού σας να το κάνετε.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε εφήβους, ο ιδανικός γονιός:
Οι έφηβοι θέλουν επίσης γονείς που δεν τους μιλούν συγκαταβατικά, που θέλουν να περνούν χρόνο μαζί τους και που αποπνέουν σιγουριά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν αποφασίσετε να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά στο παιδί σας για το ασφαλές σεξ και την αντισύλληψη, θα πληροίτε όλα τα κριτήρια του «ιδανικού γονιού».
Πριν μιλήσετε με το παιδί σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις σχετικές, αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν αν εσείς και το παιδί σας επικοινωνείτε ουσιαστικά είναι το να βρείτε τον κατάλληλο χρόνο/την κατάλληλη περίσταση για να θίξετε ένα συναισθηματικό ζήτημα. Θα πρέπει να επιλέξετε κάποια στιγμή που εσείς και το παιδί σας θα έχετε αρκετές ώρες ελεύθερες και δεν θα σας διακόψουν εξωτερικές επιρροές. Μπορείτε να κανονίσετε μια μονοήμερη εκδρομή, μακριά από τους φίλους του και την υπόλοιπη οικογένεια, σε ένα μέρος όπου μπορείτε να μιλήσετε ειλικρινά και ιδιαιτέρως (π.χ. ένα μέρος όπου δύσκολα θα έρθει σε αμηχανία το παιδί σας). Έχετε εύκαιρες τις πληροφορίες, ώστε να ελέγξετε τα στοιχεία και να τα μοιραστείτε μαζί του.
Το παιδί σας μπορεί να έχει απορίες που αρχικά να μην είστε σε θέση να απαντήσετε. Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια συγκεκριμένη ερώτηση, μην σκαρφίζεστε την απάντηση! Παραδεχθείτε απλώς στο παιδί σας ότι δεν ξέρετε την απάντηση και υποσχεθείτε του ότι θα τη μάθετε το συντομότερο δυνατό.
πηγή: medlabgr.blogspot.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο