Για πίτες με λευκό αλεύρι (περίπου 13 πίτες γίγας ή καμμιά εικοσαριά κανονικές)
1 κιλό σκληρό αλεύρι (προσοχή, όχι γοχ)
11 γρ .μηλόξυδο (ή κανονικό ξύδι, προτιμώ μηλόξυδο για πιο ουδέτερη μυρωδιά)
45 γρ. μέλι
15 γρ. αλάτι
45 γρ. μαγιά φρέσκια ή 15 γρ. ξερή
575 γρ. νερό
χωριάτικο κίτρινο αλεύρι για το άνοιγμα
Για πίτες με αλεύρι ολικής και λευκό απλά αντικαθιστούμε το λευκό με 500γρ. ολικής + 500 γρ. σκληρό και βάζουμε 600 γρ. νερό αντί για 575γρ.
Διαλύουμε τη μαγιά μας σε ελάχιστα χλιαρό νερό (μη τη κάψετε την κακομοίρα!).
Ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να ανακατευτεί καλά το ζυμάρι μας.
Όχι υπερβολές, θέλουμε ένα απλά ζυμωμένο σκληρό ζυμάρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει μεχρί να γίνει διπλό περίπου.
Ξεφουσκώνουμε, χωρίζουμε σε μπάλες.
Απλώνουμε το χωριάτικο αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε σιγά σιγά τις πιτούλες μας. Αν δούμε ότι μαζεύουν τις αφήνουμε να σταθούν όπως είναι για κανά λεπτό και συνεχίζουμε μετά.
Αν κολλάνε ρίχνουμε κι άλλο χωριάτικο αλεύρι στον πάγκο μας, μη σας ανησυχεί, δε το ρουφάει!
Βάζουμε το τηγάνι μας να κάψει καλά είτε με λίγο κλαριφιέ/ λάδι καρύδας/ ελαιόλαδο (λίγο όμως, ελάχιστες σταγόνες και μόνο για τη μια μεριά) και βάζουμε μια πίτα μέσα. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει λίγο την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Είναι έτοιμη!
Μη ξεχάσετε όσο είναι πολύ ζεστές να τις βάλετε σε σακουλίτσα για να μείνουν μαλακες (προσοχή να μη την κλείσετε όμως μέχρι να κρυώσουν, θέλουμε να μείνουν μαλακές όχι να γίνουν μούσκεμα από τους υδρατμούς!).
Υλικά (για 4 πίτες)
300 γρ. αλεύρι χ.γ (έβαλα το κόκκινο Αγ. Γεωργίου)
12 γρ. φρέσκια μαγιά ή 4 γρ. ξερή
4 γρ. αλάτι
20 γρ. μέλι
240 γρ. νερό
Ζυμώνουμε τα υλικά μας καλά.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη λαδόκολλα τις πιτούλες με τα χέρια μας.
Αν θέλετε να γίνουν πιο λείες βάλτε μια λαδόκολλα από πάνω και πατήστε τες με ένα πλάστη (δε θέλουμε πολύ λεπτές).
Αφήνουμε να φουσκώσουν κανά μισάωρο.
Μετά απο ένα τέταρτο που θα έχουμε φτιάξει τις ζυμωμένες πίτες μας,ο ζυμάρι ανάβουμε το φούρνο να κάψει καλά στους 220οC, στην πάνω σχάρα του φούρνου, μαζί με το ταψί που θα ψήσουμε τις πίτες μας και μια λαδόκολλα.
Όταν περάσει το μισάωρο ανοίγουμε το φούρνο και βάζουμε προσεκτικά τις πίτες μας στο καυτό ταψί!
Κλείνουμε και ψήνουμε για περίπου 3-4 λεπτά!
Έτοιμες!
Μαλακές και αφράτες!
Όλες οι πίτες διατηρούνται μαλακές στο ψυγείο (και φυσικά όταν ξαναζεσταθούν γίνονται ολόφρεσκες!) και εννοείται στην κατάψυξη!
Καλή επιτυχία!
Σκοπός μου είναι ένας.. Η διάδοση μιας πιο σωστής και θρεπτικής διατροφής για όλους και εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή το καταφέρω!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο