Το ρύζι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά στη φτωχική σε πομάκικη κουζίνα και χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές. Η ρυζόπιτα, είναι ίσως η αντιπροσωπευτικότερη γεύση της περιοχής
1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα αγελαδινό φρέσκο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1. Τρίβετε τη φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ. Προσθέτετε το ρύζι και το αλάτι και ανακατεύετε καλά.
2. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 26 εκ. Στρώνετε πρώτα 2 φύλλα κάτω, στο πάτο του ταψιού, μετά στρώνετε τα άλλα σουρωτά μέσα στο ταψί και προσθέτετε ανάμεσα τους λίγη-λίγη τη γέμιση. Αφού βάλετε όλα τα φύλλα και την γέμιση, περιχύνετε την πίτα από πάνω με το υπόλοιπο βούτυρο και την χαράζετε σε κομμάτια.
3. Χτυπάτε σ ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνετε πάνω από την πίτα, και την αφήνετε για 10 λεπτά έτσι ώστε να απορροφήσει τα υγρά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να σχηματιστεί μια ροδοκόκκινη κρούστα.
Ένα από τα μυστικά για την επιτυχία της είναι το «απαλό» στρώσιμο του φύλλου επάνω στη γέμιση. Με αυτό τον τρόπο δεν πιέζεται το ρύζι και έτσι η πίτα γίνεται αφράτη και φουσκωτή.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο