Όταν το παντεσπάνι έρχεται να συναντήσει μια απαλή κρέμα και την πραλίνα φουντουκιού, τότε πραγματικά έχουμε ένα από τα πιο φίνα γλυκα! Ιδανικό τελείωμα για κάθε εορταστικό τραπέζι!
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
2 κουτ. σουπ. πραλίνα φουντουκιού
1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
4 ασπράδια αυγών
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κουτ. σουπ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κρόκους αυγών
2 κουτ. σουπ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
3 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
Φτιάχνετε το παντεσπάνι. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους των αυγών μαζί με ½ φλιτζάνι ζάχαρη και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ.
Ρίχνετε σε έναν άλλο καθαρό κάδο τα ασπράδια και το αλάτι και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια αφράτη και σφιχτή μαρέγκα.
Διπλώνετε με μια σπάτουλα σιλικόνης και απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκοων μέχρι να να ενωθούν. Αδειάζετε το μείγμα για το παντεσπάνι σε ένα ορθογώνιο ταψί 25×35εκ, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και απλώνετε ομοιόμορφα την επιφάνεια του. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 – 12 λεπτά.
Απλώνετε ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω σε μία λαμαρίνα φούρνου και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Αποσύρετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά. Αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι πάνω στη λαμαρίνα. Ξεκολλάτε προσεκτικά το αντικολλητικό χαρτί τυλίγετε προσεκτικά το κομμάτι παντεσπάνι με το αντικολλητικό χαρτί. Αφήνετε να κρυώσει τυλιγμένο.
Φτιάχνετε τη γέμιση. Ρίχνετε στον κάδο του την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια σφιχτή και αφράτη σαντιγί.
Ανοίγετε με προσοχή το παντεσπάνι και απλώνετε στην επιφάνειά του τη σαντιγί, αφήνοντας γύρω – γύρω περιθώριο ½ εκ. περίπου. Τυλίγετε τον κορμό ξανά με προσοχή αλλά όχι σφιχτά. Κόβετε τις δύο άκρες του κορμού για να φαίνεται καλά η γέμιση και βάζετε τον κορμό στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την επικάλυψη.
Φτιάχνετε την επικάλυψη. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος και προσθέτετε την πραλίνα φουντουκιού. Ανακατεύετε με ένανα αυγοδάρτη μέχρι να μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρετε μια αφράτη και σφιχτή σαντιγί. Προσθέτετε το μείγμα της πραλίνας φουντουκιού και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να ενωθούν και καλά.
Βγάζετε τον κορμό από το γψυγείο και καλύπτετε την επιφάνειά του με την κρέμα της επικαλυψης. Με ένα πιρούνι σχηματίζετε γραμμές κατά μήκους του κορμού. Βάζετε τον κορμό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τον κορμό με τριμμένο καραμελωμένο φουντούκι.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μηπως μπορει καποιος να μου πει τις αναλογιες σε γραμμαρια γιατι με τα φλιτζανια μπερδευομαι και θελω πολυ να την κανω τη συνταγη για την Πρωτοχρονια!