Όταν μιλάμε για μία ισορροπημένη διατροφή, τα φρούτα και λαχανικά μπαίνουν σε προτεραιότητα ανεξαρτήτως ηλικίας. Ειδικά για τα παιδιά όμως, που βρίσκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης και σπαταλούν αρκετή από την ενέργειά τους καθημερινά (στο σχολείο , τα χόμπι, με τους φίλους κτλ), οι βιταμίνες, τα άλατα και οι φυτικές ίνες που τους προσφέρουν οι συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες κρίνονται απαραίτητες.
Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου δίνει τα δικά του σχετικά tips, με βασικότερο ότι πρέπει να θυμόμαστε πως οι γονείς αποτελούν το παράδειγμα για τα παιδιά τους. Ακόμη και στα ζητήματα διατροφής. Σκεφθείτε μόνο πως οι συνήθειες των γευμάτων μένουν στα παιδιά, συνειδητά ή υποσυνείδητα και σύμφωνα με έρευνες θα τα συνοδεύουν για όλη τους τη ζωή. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους μεγαλύτερους και κυρίως τους γονείς τους, που τους θεωρούν πρότυπα συμπεριφοράς.
Τα φρούτα και λαχανικά προσφέρουν- εκτός από ποιότητα- και χρώμα στο πιάτο μας. Σε αυτή τη λογική ομορφαίνουμε τα γεύματά μας με τον πιο υγιεινό τρόπο. Συστήνουμε λοιπόν τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τουλάχιστον δύο φρούτων και δύο λαχανικών! Ιδανικά θέλουμε τέσσερις μερίδες φρούτων και τέσσερις μερίδες λαχανικών την ημέρα.
Οι επιλογές για ν’ απολαύσει ένα παιδί τα φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιό του είναι περισσότερες από όσες φανταζόμαστε. Σημαντικό ακόμη ρόλο παίζει και ο τρόπος παρουσίασης- σερβιρίσματος στα παιδιά. Φροντίστε να έχετε διάφορα μπολάκια σε χαρούμενα χρώματα και αν μπορείτε να τα κόβετε σε διάφορα σχήματα, ώστε να γίνεται η όλη διαδικασία κάτι σαν παιχνίδι.
Φρεσκοστυμμένος χυμός φρούτων
Smoothies με γάλα ή γιαούρτι και φρούτα
Σνακ με φρούτα
Sticks ωμών λαχανικών (καρότο, αγγούρι)
Σούπες
Ως σάλτσα στο φαγητό (π.χ.στα μακαρόνια)
Milkshakes με φρούτα
Φρουτοσαλάτες
Γιαούρτι με φρούτα και μέλι ως επιδόρπιο
Σπιτική πίτσα με λαχανικά
Η ανάπτυξη και οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εξέλιξή της, απαιτούν και την αντίστοιχη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Επομένως το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, να διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού του, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του και να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών συστατικών.
Τα φρούτα και λαχανικά ενδείκνυνται πολτοποιημένα και από παιδιά ενός έτους. Τα προτιμούμε πολτοποιημένα μέχρι τη στιγμή που το παιδί θα μπορεί να τα πιάσει και να τα περιεργαστεί με το χέρι του. Ξεκινήστε με τη μπανάνα, το αχλάδι και το μήλο.
Αποφύγετε τα ξηρά φρούτα, τα μικρά φρούτα με φλούδα (π.χ. σταφύλι) και τα ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Προτιμήστε το καρότο, την πιπεριά και το μπρόκολο.
Μη βράζετε πολύ τα λαχανικά.
Έχετε πάντα στο τραπέζι της κουζίνας φρεσκοκομμένα φρούτα και λαχανικά.
Επιβραβεύστε τις ημέρες που τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά.
Μοιράστε τις απαιτούμενες μερίδες λαχανικών και φρούτων στα πέντε γεύματα της ημέρας.
Ξεκινήστε με ένα πρωινό γεύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει φρούτα.
«Κρύψτε» την τελευταία στιγμή στη σχολική τσάντα το αγαπημένο φρούτο του μαζί με το κολατσιό.
Απολαμβάνετε μία σαλάτα μαζί με τα παιδιά σας.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο