H Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β), είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και το ποσοστό θνησιμότητας ειδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Μια από τις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τη μηνιγγίτιδα Β είναι «Αφορά και τη χώρα μας; Υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα;»
Εντός του 2016 καταγράφηκαν συνολικά 40 περιστατικά εκ των οποίων ένα δίχρονο παιδάκι από τα Γρεβενά που δυστυχώς έχασε τη ζωή του μετά από σηπτικό σοκ ενώ πεντάχρονο κοριτσάκι από το Καματερό που νόσησε, δυστυχώς κατέληξε σε ακρωτηριασμό. Παράλληλα νέα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζονται σε παιδιά ακόμα και τις μέρες που διανύουμε.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με τη Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι πως είναι ύπουλη και αυτό είναι που την κάνει τόσο επικίνδυνη. Παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή να οδηγήσει σε θάνατο.
Τώρα που φτάνει πια ο χειμώνας, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου αυξάνεται, καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο συνωστισμένοι με πολύ κόσμο σε κλειστούς χώρους. Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο και συνήθως μέσω του φιλιού, του βήχα και του φταρνίσματος.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων – ειδικά της μηνιγγίτιδας Β, είναι ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα, από το 2013, με το εμβόλιο Bexsero το οποίο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς εντάχθηκε στους Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ ειδικότερα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, το αποζημιώνει για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».
Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 17 εκ. δόσεις του εν λόγω εμβολίου, το οποίο διατίθεται σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ πρόσφατα εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών γεγονός που επιβεβαιώνει το αποτελεσματικό και ασφαλές του προφίλ.
Σύμφωνα με τον εμβολιασμό περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου παιδιών (έως ενός έτους) στο Η.Β, η αποτελεσματικότητα του Bexsero αγγίζει το 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και το 95% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.
Επιπροσθέτως, όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, τα δεδομένα που προκύπτουν από συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Φεβρουάριο του 2017, καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου ήταν περίπου στο μισό του συνόλου των αναμενόμενων, σύμφωνα με εμπειρία από άλλα σημαντικά νέα εμβόλια κατά το πρώτο έτος εισαγωγής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αν σκέφτεστε, λοιπόν, να εμβολιάσετε το παιδί σας, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας. Ο εμβολιασμός ξεκινάει από την ηλικία των δύο μηνών και ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το παιδί σας, μπορεί να προστατευτεί κατά της Μηνιγγίτιδας Β με τις απαραίτητες δόσεις βάσει του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Γειά σας είμαι μία καινούρια μαμά και το παιδί μου φοβάται πάρα μα πάρα πολύ τα εμβόλια...όταν εννοώ πάρα πολύ εννοώ ότι του είπα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάμε για εμβόλιο και τρελάθηκε άρχισε να κλαίει να ουρλιάζει και να τρυπιέται με ένα στυλό για να δει άμα πονάει...έχω τρελαθεί...τι πρέπει να κάνω?