Έχετε μπει σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής σας, όπου η διατροφική σας συμπεριφορά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου! Οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι πολλές, αλλά αρκετοί είναι και οι περιορισμοί που χρειάζεται να λάβετε υπόψιν σας… Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα είναι σχετικά με την κατανάλωση καφέ, ειδικά εάν έχετε συνηθίσει να ξεκινάτε την ημέρα σας με το αγαπημένο σας ρόφημα ή σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν μπορείτε χωρίς αυτόν! Τα νέα είναι καλά, καθώς δε χρειάζεται να στερηθείτε την αγαπημένη σας συνήθεια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορείτε με ασφάλεια να καταναλώσετε μέχρι 200mg καφεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2 κούπες ζεστού στιγμιαίου καφέ ή 3 φλιτζάνια περίπου μονού ελληνικού καφέ. Αυτή η ποσότητα είναι η μισή από αυτή που συστήνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, δηλαδή τα 400mg, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται περισσότερος χρόνος (περίπου ο διπλάσιος) για να αποβληθεί η καφεΐνη από το σώμα. Επιπλέον, η καφεΐνη ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να αυξήσει λίγο τους παλμούς της καρδιάς, κάτι που θέλουμε να περιορίσουμε κατά τη διάρκεια της κύησης.
Βέβαια, όταν αναφερόμαστε στην καφεΐνη δεν εννοούμε μόνο την καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, καθώς μπορούμε να τη βρούμε και σε άλλα ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά και άλλα. Έτσι, χρειάζεται να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και ροφημάτων που θέλετε να καταναλώσετε και το άθροισμα των mg καφεΐνης που περιέχουν να μη ξεπερνά τα 200mg.
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των πιο ευρέως καταναλισκόμενων ροφημάτων, ώστε να μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε πόση προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα για να μην ξεπεράσετε τα 200mg!
Εκτός από τις ανωτέρω επιλογές ροφημάτων, υπάρχει και η επιλογή του καφέ χωρίς καφεΐνη ώστε να απολαύσετε αυτό το εξτρά καφεδάκι που θέλετε, είτε πρόκειται για στιγμιαίο είτε για ελληνικό καφέ! Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει λιγότερο από το 3% της αρχικής ποσότητας καφεΐνης, καθώς η υπόλοιπη ποσότητα αφαιρείται από τους πράσινους κόκκους καφέ πριν το καβούρδισμα. Δηλαδή, 1 φλιτζάνι μπορεί να σας παρέχει από 0-3mg καφεΐνης. Η αποκαφεϊνοποίηση γίνεται με διάφορες μεθόδους, αλλά η πιο φυσική είναι με τη χρήση νερού και είναι σημαντικό να αναζητάτε στην ετικέτα του καφέ αυτή την πληροφορία!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο