Αναστάσιος βαφτίστηκε και το Μαρκουίζος είναι το επίθετό του. Όταν έφτασε η στιγμή να τρέξει στους αγώνες, ένα ψευδώνυμο ήταν απαραίτητο. Τον ρωτώ αν θα μου εκμυστηρευτεί από πού προέκυψε το Ιαβέρης, χωρίς να περιμένω καταφατική απάντηση. Αντ’ αυτού με εκπλήσσει. «Φυσικά και θα σου πω. Από τους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκό. Ο Ιαβέρης ήταν ο επιθεωρητής. Έχει μεγάλες φαβορίτες σαν κι εμένα. Όταν έφτασε η στιγμή να βγάλω αγωνιστική άδεια, χρειαζόμουν ένα ψευδώνυμο, καθώς υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία και απαγορευόταν να τρέξω. Έβαλα, λοιπόν, πρόχειρα, το παρατσούκλι μου και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Είναι το μοναδικό ψευδώνυμο που έχει μπροστά την προσφώνηση “κύριος”». Για δευτερόλεπτα ένιωσα σαν να απέσπασα το μεγαλύτερο μυστικό του κόσμου.
Στα 70 του έτη, ο Ιαβέρης παραμένει ανάμεσα στους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να μας διδάξει οδηγική συμπεριφορά. Και σε αυτό δεν συντελεί μόνο η πορεία του στην άσφαλτο, αλλά η πορεία του και εκτός αυτής. Ωστόσο, το 2018 ήταν μια χρονιά καθοριστική. Έφτασε η στιγμή για εκείνον, να σταθεί πατέρας και δότης στον γιο του Κωνσταντίνο.
Ο Κωνσταντίνος είναι νεφροπαθής και υπόκειται σε αιμοκαθάρσεις. Η απόφαση του Ιαβέρη να του δώσει το ένα νεφρό δεν ήταν μία απόφαση που συζητήθηκε πολύ. Ήταν το αυτονόητο.
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο