Η Νίκη Καβαδάτου επέστρεψε με μια κολαστική συνταγή για μπισκότα μερέντας..!!! ΜΙΑΜ ΜΙΑΜ!!
Γεια σας ζαχαρομανούλες…
Εκτός απο μαμα, ειμαι και κολλημένη με το Kitchen Aid μου, κάθε καθως πρεπει, επαγγελματίας η μή ζαχαροπλάστης, οφείλει να χτυπά τα αυγα του, σε αυτο το θαυμα της φυσης!
Μπισκοτάκια πραλίνας (εμπνεύσεως δικής μου) βασισμένα στην βασική συνταγή για μπισκότα..
Στα ελληνικά: βάλαμε το μίξερ κάτω και του αλλάξαμε τα φώτα… Κάθε φορά που τα κάνω αυτά τα μπισκότα τρώω του σκασμού….
Λοιπόν θα χρειαστείτε:
2 1/2+ κούπες αλευρι self raising (προσθέτουμε όσο πάρει)
1 κούπα Βιτάμ
1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
1/2 κούπα μαύρη
2 αυγά
2 κ.σ. Μερέντα η Νουτελα
1 κ.σ. κακάο σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 βανιλάκια
Χτυπάμε το Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου (όπως και όλα τα υλικά) με την ζάχαρη αρκετή ώρα.. Μέχρι να δέσουν καλά και να γίνουν κρέμα. Η μαύρη ζάχαρη δεν θα λιώσει μην σας προβληματίσει αυτό!
Μόλις ειναι έτοιμα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, την Μερέντα και χτυπάμε ενδιάμεσα να ενσωματωθούν καλά… Μην φοβηθείτε πως κόψανε.. ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ..
Στην συνέχεια ρίχνουμε τις βανίλιες και το αλάτι. Πάντα στο ενδιάμεσο χτυπάμε καλά.
Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει καλά η ζύμη. Προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι κουταλιά κουταλιά μέχρι η ζύμη να ξεκολλά απο τα τοιχώματα. Θέλουμε μια ζύμη απαλή αλλά και να μπορούμε στα χερια μας να την κάνουμε μπαλίτσες. Αν βάλουμε πολύ βγαίνουν σκληρά, αν βάλουμε λίγο απλώνουν πολύ.
Θα το καταλάβετε επειδή θα ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπολ. Ειναι έτοιμο…
Και τώρα ο χαμός… Εμείς κόβουμε χοντρά κομμάτια σοκολάτες γάλακτος και Μ&Μ χρωματιστά με γέμιση φιστίκι και τα κάνουμε μπάχαλο… Εσείς αν τα θέλετε πιο όμορφα ρίχνετε μόνο σοκολάτα ή και σταφίδες ή φιστίκια αλμυρά.. Ταιριάζουν με ότι σας κατέβει στο μυαλό… (ποδαράκια που γελάνε έχετε δει;;)
Πλάθετε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα αραδιάζεται σε ταψί. Τα πατάτε απο πάνω καλά να γίνουν πλακέ…
Τα ψήνετε στους 160 στον αέρα για περίπου 18 με 20 λεπτά.. Αν ο φούρνος σας δεν είναι αρκετά δυνατός τα ψήνετε στους 170.
Τα αραδιάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.. ή σε πετσέτα.
Δεν φουσκώνουν πολύ και μπορείτε να κάνετε και σχήματα με το χέρι..
Με τρεις μπαλίτσες παράδειγμα μπορείτε να κάνετε λουλουδάκια ή ενα αρκουδάκι ή τον Μίκυ Μάους!
Θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική μπορείτε να μου στέλνετε στο n.kavadatou@hotmail.com. Θα σας απαντώ μέσω των αναρτήσεων, και θα σας δίνω λύσεις και ιδέες..
Θα τα πουμε ξανα συντομα….!
Νίκη
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
γεια σας κορίτσια και Νικη.εγω δεν την έχω φτιάξει ακόμα αλλά μπηκα στον πειρασμό κ θα το επιχειρησω Σαββατοκυριακο. .... Ελπίζω να πετύχει ......κ να αρεσει στα κορίτσια μου.
ki egw evala polu perissotero alevri parolo pou eixa vgalei ta ulika kamia wra apo to psugeio.exw na kanw 2 erwthseis.to kakao pou phge???kai defteron:se ti taxuthta xtupame me to mi3er????pantws ki etsi pou ta ekana h mikrh mou pou einai kai polu duskolh sto faghto ,ta tsakise.
στο μιξερ μόνο με αυτό το εξάρτημα μπορεί να γίνει;;;
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ........... ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ,ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ 4. ΠΗΡΑ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ Η ΖΥΜΗ ΒΓΗΚΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΗ, ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΡΚΕΤΟ ΑΛΕΥΡΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΩ, ΚΑΙ BAKING POUNDER . ΒΓΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
olivvvvvvvvvvv mas exete katastrepsei me auta ta glukakia sas! gia to pagwto tis proalles na mi milisw.. pou to eftiaksa kai katavroxthistike to polu se 2 wres! :) e twra auta ta mpiskotinia pws na mi ta kanw! pou kai egw kai i sister eimaste fan tis NUTELA!! youhouuuuuuuuuuu
Γειά σας και από εμένα!Τα μπισκοτάκια τα έκανα την Κυριακή. Δυστυχώς η ζύμη μου έβγαινε πολύ πολύ μαλακή και δεν μπορούσα να τα πλάσω με τίποτα. Εβαλα λοιπόν περισσότερο αλεύρι με αποτέλεσμα να τα βάλω στο φούρνο με κουτάλι πλαφ και να γίνουν άλλα τόσο (χα χα χα), μέχρι που έγιναν ενιαία και αναγκάστηκα να τα χωρίσω μετά με μαχαίρι οπότε και πήραν και ενα ακανόνιστο σχήμα (κλαψ). Να προσθέσω βεβαια ότι πέρα από κεικ ήταν η πρώτη μου δοκιμή να φτιάξω κάποιο γλυκό. Αλήθεια, όμως, τί έφταιξε που η ζύμη ήταν τοοοοσοοο μαλακή και δεν πλαθόταν με τίποτα?....Σαν γεύση είναι super όμως!
Μόλις το ειδα το σχόλιο σας, η ποσότητα αυτή είναι ποσότητα ασφαλείας, από εκει και πέρα, να προσθέσετε αλεύρι μέχρι να ξεκολλά η ζύμη απο τα τοιχώματα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβως πόσο ακόμα θα χρειαστείτε διότι η ζύμη ειναι πιο ρευστή το καλοκαίρι, πιο σφιχτή τον χειμώνα, ή το αλευρι μας ειναι διαφορετικό. Θα το συμπληρώσουμε και επάνω. Θεουμε μια ζυμη μαλακή που όμως να μπορούμε να κάνουμε μπαλάκια με το χέρι μας. Το ότι σου άπλωσαν είναι γιατί τα έβαλες σε μη προθερμασμένο φούρνο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Θα περιμένεις ο φούρνος να έχει φτάσει στην θερμοκρασία και μετά θα τα βάζεις μέσα.
να προσθέσω οτι επίσης η λιγότερη -από της συνταγής - ζάχαρη μπορεί να κανει τα μπισκότα να απλώσουν.Κατα τ αλλα ανυπομονώ να τη δοκιμάσω και εγώ
Τα έφτιαξα χθες και ήταν πολύ νόστιμα. Θέλω όμως να μου πεις σε γραμμάρια πόση μαργαρίνη βάζουμε. Επίσης χρειάστηκε να βάλω πολύ περισσότερο αλεύρι απ'όσο μας είπες. Γιατί?
Καλημέρα Σχετικά με τη μαργαρίνη είναι 225γρ και είναι λίγο λιγότερο από ένα πακέτο Βιτάμ στο χρυσό χαρτί. Την μαργαρίνη στην συνταγη την βάζουμε όπως είναι, όχι ζεστή. Στο αλεύρι φαντάζομαι, πως ήταν αρκετά ζεστά τα υλικά σου με αποτέλεσμα η ζύμη να μην στέκεται. Φυσικά αυτή η συνταγη δεν κάνει για μπισκότα με σχήμα. Μόνο μπάλες γιατί απλώνει. Σε περίπτωση που σου ξαναβγεί έτσι η ζύμη την βάζεις για μίση ώρα στο ψυγείο και μετά την ψήνεις. Δεν προσθέτεις αλεύρι γιατί θα χάσεις απο την γεύση. Συν ότι θα σκληρύνουν τα μπισκότα σου. Αυτά τα μπισκότα τρώγονται μαλακά... Να την ξανακάνεις, δεν θα το μετανιώσεις.. καλή επιτυχία!! Νίκη
Εγω μολις τα εκανα και εγιναν πολυ σκληρα ... Νικη, εκανα την μετατροπη οπως μου ειπες και εβαλα 225 γρ βουτυρο, 350 αλευρι και 200 ζαχαρη ... Καλα δεν εκανα την μετατροπη? Την πρωτη φουρνια την εψησα 20 λεπτα, την δευτερη 18 και την τριτη ...16 λεπτα .... ΟΛΑ μου εγιναν πετρα οταν κρυωσαν ... Ετσι πρεπει να γινουν ή μηπως τα 2 αυγα ειναι πολλα για αυτην την ζυμη ? Δωσε τα φωτα σου σε παρακαλω! Α, εβαλα και πολυχρωμη τρουφα μεσα ... Μηπως φταιει αυτο?
Νανά μου τώρα το είδα.. Δεν μπορώ να καταλάβω έτσι που μου τα λες.. η ζύμη είναι όπως της εικόνας με το μίξερ... ήταν η δίκη σου έτσι?? η πιο υγρή.. Αν ήταν υγρά ( πολλά αυγά) θα έπρεπε να σου βγουν μαλακά.. Αν σου βγήκαν σκληρά μάλλον ήταν πιο πολύ το αλεύρι, άρα σφιχτή ζύμη. Δεν πιστεύω πως έπαιξε ρόλο στην σκληράδα τους η τρούφα.. Είναι τόσο απλή συνταγη που δεν μπορώ να βρω τι έφταιξε.. πραγματικά.. Μάλλον πρέπει να βρεις μια κούπα μαγειρικής, και να την έχεις γι αυτή την δουλειά.. θα σου κάνει την ζωή πιο εύκολη... ;))) Καλημέρα..
Ωχ αμάν.. ας μου πει κάποια, αυτά είναι πιο νόστιμα από τα άλλα της Όλιβ;; Ok, αυτά έχουν κ σοκολάτα, αλλά κ τα βουτύρου μου άρεσαν πάρα πολύ! Θέλω να τα κάνω για τη γιορτή της κόρης μου κ δεν ξέρω ποια να προτιμήσω.. πωπω τί πάθαμε βραδιάτικο!!!
Γεια σας.Έφτιαξα κι εγώ τα μπισκότα σήμερα κι ενώ στη γεύση έγιναν πολύ νόστιμα είχα το εξής πρόβλημα: όταν ψήθηκαν χύθηκαν, δηλαδή απλώσανε πολύ μέσα στο ταψί κι έγιναν κάτι τεράστιοι δίσκοι σε μέγεθος πορτοκαλιού.Δεν έγιναν όπως τα δικά σας στη φωτό.Και ακολούθησα τις οδηγίες σας κατά γράμμα.Επίσης δεν έγιναν αρκετά τραγανά, όπως πρέπει να είναι υποτίθεται τα μπισκότα,αλλά ούτε και μαλακά σαν soft cookies.Εγιαναν κάτι ενδιάμεσο που δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο στην υφή.Θα σκάσω, αν δει η κ. Νίκη το σχόλιο ας μου πει τι μπορεί να έκανα λάθος...
Οτι απλώνουν, απλώνουν, αλλα οχι και τόσο πολύ.. Είχες προθερμάνει καλά το φουρνο??? Δεύτερον το βούτυρο σου μήπως ήταν αγελάδας και οχι μαργαρίνη?? δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.. πράγματι λυπάμαι που δεν τα ευχαριστηθήκατε!!!
Τέλεια γίνανε και πανεύκολη συνταγή!!!!! Μπράβο Νίκη, πάτα να μας δίνεις ωραίες και εύκολες ιδέες για να περνάμε ωραία με τα παιδάκια μας. Η μικρή μου βοηθός ξετρελλάθηκε, όταν της έδωσα δε καραμελάκια, σταφίδες και καρύδια να τα φτιάξει όπως θέλει αυτό ήταν γελάγανε και τα μουστάκια της και μετά που τα βγάλαμε από το φούρνο μου έλεγε "γειά στα χέρια μας μαμά!!!!!"
Μολις τα εβαλα στο φουρνο...εχει μοσχομυρισει ολο το σπιτι...οι μικρες δεν κρστιουνται...ειναι super και πανευκολη συνταγη...
teleia ta cookies koritsia! ta eftiaxa kai egw molis k ginan super! paneykola k pentanostima! congrats loipon! p.s.sthn syntagh paraleipsate na grapsete se pia fash bainei h skonh kakao! :)
καλημερα.. -Η μαύρη ζάχαρη είναι πολύ διαφορετική στην εφαρμογή μιας συνταγής. Αν δεν την βαλεις τα μπισκότα θα σου γίνουν πιο τραγανα, αλλά εξίσου νόστιμα. Να βαλεις λιγο λιγότερη απο την ποσότητα που αναγράφω. Πιστεψε με πρέπει να δοκιμάσεις με μαύρη.. ειναι αλλιώς!! -Για το βούτυρο πιστεύω πως δεν θα έχεις πρόβλημα, αν και θα αλλάξει εντελώς το γευστικό αποτέλεσμα. Θα είναι διαφορετικά. Δεν μπορω να σου εγγυηθώ και για την εμφάνιση αν θα ει ναι ιδια διότι δεν το εχω δοκιμάσει. Φιλιά πολλα Νίκη
....ξεχαστηκα.. Το κακάο αν ειναι πικρό συνδυάζεται με την ζάχαρη. Αν βαλεις ρόφημα που εχει δικη του ζαχαρη πρέπει να αφαιρέσεις την ζαχαρη. Δεν μπορω να εγγυηθώ το γευστικό αποτέλεσμα. Ισως να ειναι ακομα καλύτερα απο αυτα... :)))) Στην κουζίνα παίρνουμε το ρισκο ακομα και αν χρειαστεί να πετάξουμε καμια φορα. Με τις δοκιμές ανακαλύπτονται ολες οι νεες γεύσεις...
Αντί για μαργαρίνη (που δεν έχω) μπορώ να βάλω βούτυρο? Εάν ναι, πόση ποσότητα? Την ίδια με τη μαργαρίνη? Επίσης, αντί για κακάο που είναι ελαφρώς πικρό, μπορώ να χρησιμοποιήσω σκόνη ροφήματος σοκολάτας?????
καλησπερα,επειδη δεν εχω μαυρη ζαχαρη αυτη την στιγμη και θελω οπωσδηποτε να τα φτιαξω,μπορω να αντικαταστησω την μαυρη με ασπρη ζαχαρη?
Αχ Νίκη αχ!!! Αχ..... Νίκη αχ!!!!!!!!!!!!!
...χαρά μου...
Είναι θεΐκα!!!τώρα που σας γράφω μασουλάω ένα...και επειδή τελειωσε πάω να μασουλήσω κι άλλα!!!ευχαριστούμε Νικη για την σουπερ ντουπερ συνταγή!!!φιλακιαα!!!!
Καλησπέρα Μαρθα.. Ετοιμάζουμε το κανουριο μας site και προς το παρόν ειναι υπο κατασκευή.. Οτι θελεις ελα στην σελιδα sketiglyka.gr στο Facebook προς το παρόν.. http://www.facebook.com/pages/Sketiglykagr/128581253892602 Νίκη
PROSPATHISA NA MPO STO SITE www.sketiglyka.gr ALLA THELEI KODIKOYS XORIS NA ME AFINEI KAPOU NA KANO EGGRAFI.MIPOS XEREI KANEIS POS MPORO NA MPO?
Yiami yiami!!!!Ax ti mas kaneis twra!!!!Tha ta ftiaxw OPWSDHPOTE!!! :)
Καλησπέρα κορίτσια... Λοιπόν μια κούπα μαργαρίνη αλλά όχι λιωμένη. Σε θερμοκρασία δωματίου και είναι 225 gr. Δείτε ακριβώς τις μετατροπές εδω.. http://www.sintagespareas.gr/metatropes?showall=1 Επίσης το self raising ειναι το αλευρι που φουσκώνει μονο του και εγω χρησιμοποιώ συνήθως φαρινα up το κόκκινο πακέτο. Αν θελήσετε να φτιάξετε και μερεντα σπιτική χρησιμοποιήστε την συνταγή αυτη... θα με θυμηθείτε!! Καλές ζαχαροπλαστικες... Φιλιά
Φαίνονται πεντανόστιμα!!! Ευτυχώς έχω τα υλικά στο ντουλάπι και θα τα δοκιμάσω σήμερα κιόλας! Νίκη πόσα κομμάτια βγαίνουν με τις αναλογίες που μας έδωσες;
Βγαίνουν γυρω στα 12-15 μπισκότα. Προσοχή οχι μεγάλες τις μπαλίτσες και αν μπορείτε πατήστε τις λιγο απο πανω πριν ψηθούν. Για να ψηθούν καλά.. Καλή επιτυχία!!
φαινονται πεντανοστιμα κ λαχταριστα.. εχω μια απορια ομως το αλευρι self raising τι ειναι???με φαρινα δεν γινετε???
Οποιοδήποτε αλεύρι φουσκώνει μόνο του! :)
θα το κανω οπωσδιποτε!!! μου φαινονται τέλεια!!!!! πρωτη χρονια στο σχολειο φέτος, κ μου αρεσει να φτιαχνω σπιτικες λιχουδιες για τη μικρη, τσουρεκακια εχουμε φτιαξει, μπισκοτακια βουτυρου, μικρά κεκακια.. κ θα φτιαξω κ αυτα, πανευκολα φαινονται... περιμενουμε κ αλλα...
pwpwpwpwpwpwpwpwpwwwwwwwwwwwwwww !!!!! na rotiso, se grammaria mia koupa margarini poso einai? olo to paketo 250 gr as poume?
Νίτσα, γύρω στα 230-250 γραμμάρια!
Πάντως εμένα δεν μου εφτασε το αλεύρι. το αποτέλεσμα τέλειοοοοοοοοοοο