Κάθε μέρα, γονείς σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν με μεράκι κολατσιό για τα παιδιά τους και τους ίδιους. Είτε το πάρουμε μαζί στο σχολείο είτε στη δουλειά, το γνωστό σε εμάς «ταπεράκι» περιέχει ένα εύκολο και πρόχειρο γεύμα για να μας κρατήσει μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι.
Στην Ιαπωνία, το εκεί κολατσιό, το λεγόμενο bento (λέξη που έχει τις ρίζες της στα κινέζικα και έχει να κάνει με την ευκολία), δε θυμίζει σε τίποτα τα δικά μας απλοϊκά σαντουιτσάκια, τοστάκια και κεφτεδάκια.
Τα bento boxes, τα κουτιά κολατσιού, έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στα τέλη της περιόδου Karakura (1185-1333), όταν οι αγρότες έπαιρναν το γεύμα τους μαζί τους στα χωράφια και περιείχαν κυρίως ρύζι στεγνό, ή ρυζόμπαλες.
Σήμερα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σχολικά γεύματα. Τυλιγμένο παραδοσιακά με ένα ειδικό πανί, το furoshiki, το οποίο λειτουργεί τόσο ως σακούλα, όσο και ως σουπλά, το σπιτικό bento μπορεί να περιέχει από τις κλασικές ρυζόμπαλες, μέχρι σούσι, ψητά θαλασσινά και κρεατικά, βραστά λαχανικά, φρούτα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Bento θα βρείτε παντού στην Ιαπωνία, αφού πωλούνται ακόμη και σε σταθμούς τρένων.
Οι Ιάπωνες φυσικά το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Στην πιο αγαπημένη εκδοχή των bento, στα kyaraben (από το character bento), το γεύμα είναι έτσι στημένο μέσα στο κουτί που σχηματίζει χαρακτήρες από διάσημες παιδικές σειρές.
Δείτε μερικά από τα πιο απίθανα kyaraben που ανακαλύψαμε στο ίντερνετ:
Μα δεν είναι απίθανα; Όρεξη να έχεις, κουράγιο και υπομονή!
Τελεια!μου αρεσουν πολυ μακαρι να ειχα τον χρονο να φτιαξω κατι αντιστοιχο!
Καλά θέλει όντως τέχνη για να τα κάνεις αυτά.Πρέπει να το'χεις και λίγο!
τελεια....
FOBERAAAAA!!!!