Xρόνια πολλά, κορίτσια! Δεν ξέρω αν περίσσεψε χώρος στο στομάχι και για άλλο φαγητό, πάντως αυτή την πίτα πρέπει να τη δοκιμάσετε! Κρατήστε την τουλάχιστον σαν ιδέα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Θα ξετρελαθούν όλοι!
1 πακέτο σφολιάτα
4 πατάτες μέτριου μεγέθους
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ βούτυρο
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
250γρ διάφορα τυριά τριμμένα που να λιώνουν
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Σουσάμι
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί
Προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμα
Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το μπέικον, τα ανακατεύουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αποσύρουμε από την φωτιά
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει, ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε ελαφρά
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας το λαδώνουμε και αυτό και απο πάνω απλώνουμε την γέμιση
Κλείνουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το λαδώνουμε, χαράζουμε την πίτα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος!
Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική.
Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Πεντανοστιμη κι ευκολη,σε ευχαριστούμε Ολγα καλη χρονια!
Την πίτα την έχω κάνει πάρα πολλές φορές χωρίς πατάτα και αντί για μπέικον με γαλοπούλα ή ζαμπόν (με ζαμπόν έβγαινε πιο νόστιμη). Τώρα που είδα και την παραλλαγή με την πατάτα θα την κάνω και έτσι. Αυτό που έβαλα μια φορά και άρεσε πολύ στους άλλους ήταν λίγο μοσχοκάρυδο. Την επόμενη φορά έβαλα λίγο περισσότερο και δε βγήκε καλή. Αλλά το ίσα μια γεύση μοσχοκάρυδου σε συνδυασμό με το τυρί και τη γαλοπούλα τους άρεσε πολύ. Με επιφύλαξη το προτείνω γιατί δε θεωρούμαι καλή μαγείρισσα. Χρόνια πολλά!
αντι για πατατα μπορουμε να βαλουμε κατι αλλο που δεν θελει προετοιμασια( πιο πολυ τυρι ή κατι αλλο)?
Μανιτάρια. Η συνταγή που είχα έλεγε μανιτάρια. Σκέτο τυρί-αλλαντικό βγαίνει λίγο πλακέ η πίττα.
Το μπεικον βρε παιδιά έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαβερό για την υγεία ειδικά των παιδιών. Πως ανεβάζετε συνέχεια συνταγές που περιέχουν μπεικον ή ζαμπόν ή αλλαντικά γενικώς σε μια ιστοσελίδα που απευθύνεται και σε παιδιά ; παρακαλώ ανεβάζετε υγεινές συνταγές για αλλαγή !Ελεος με το μπεικον!!!
Αγαπητή Ιωάννα καλησπέρα και χρόνια πολλά.Οι συνταγές που ανεβάζουμε αφορούν όλους και όχι μόνο παιδιά.Αν εσύ θεωρείς το μπέικον τόσο βλαβερό απλά ή το αφαιρείς απο την συνταγή ή την προσπερνάς εντελώς.Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να σκέφτομαι σε ποιον δεν θα αρέσει κάτι πριν την γράψω.Καλή χρονιά να έχεις!
Το επιχείρημα σας ότι οι συνταγές αφορούν όλους και όχι μόνο παιδιά δεν ευσταθεί. Αυτό είναι ένα μπλογκ του οποίου οι αναγνώστριες είναι στην συντρηπτική τους πλειοψηφία μαμάδες, μαμάδες που φροντίζουν για την διατροφή της οικογένειας και των παιδιών τους. Οπότε το ζητούμενο δεν είναι οι συνταγές που προβάλλονται να είναι μόνο νόστιμες- που είμαι σίγουρη πώς είναι!- αλλά και υγιεινές. Η αλήθεια ειναι ότι πολλές από τις προτεινόμενες συνταγές σας περιέχουν αλλαντικά, κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Θα ήταν ίσως καλύτερο να δοθεί έμφαση σε άλλα υλικά λιγότερο επιβαρυντικά για τα παιδάκια, αλλά και τους γονείς... Πάντα φιλικά και με τις ευχές μου για Καλή Χρονιά σε σας και στα παιδάκια σας.
Την κρέμα γάλακτος μπορείς να την αντικαθιστάς με γάλα εβαπορέ ή ακόμη καλύτερα με γάλα και ανθότυρο χτυπημένο στο μίξερ ή το μούλτι. Το δεύτερο είναι πολύ πιο νόστιμο. Το βούτυρο το αντικαθιστάς επίσης άνετα με ελαιόλαδο ακόμη και στα μπισκότα/κέικ. Δεν έχει ίδια γεύση αλλά δεν του πολυφαίνεται αν βάλεις λίγο. Για τα αλλαντικά δεν το έχω βρει ακόμη, αλλά καμιά φορά βάζω στεγνό κιμά ή κοτόπουλο σε πολύ-πολύ μικρά κομματάκια μέσα στις πίττες ή και σε τοστ και δεν το καταλαβαίνουν. Άλλες πάλι το καταλαβαίνουν και τα βγάζουν. Δεν είμαστε πολύ της σωστής διατροφής, αν και θα έπρεπε, αλλά μερικά υλικά τα αντικαθιστώ σχεδόν πάντα και δε χάνεις πολύ σε γεύση. Και έχω βρει αρκετές συνταγές ίδιες και απαράλλαχτες με πολύ μικρές διαφορές στα υλικά (όπως λίγο λάδι αντί για βούτυρο, ή ελάχιστο λάδι ίσα-ίσα για λίγο τσιγάρισμα αντί για μισό φλιτζάνι λάδι στο φαϊ) και τη μία την ονομάζουν light λόγω αυτών των διαφορών. Στην ουσία όμως είναι η ίδια συνταγή.
το βούτυρο έχει αποδειχθεί πιο υγειϊνό από το βιτάμ και ίσως κι από το ελαιόλαδο, το οποίο καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες! Το μπέικον μπορεί να αντικατασταθεί από μανιτάρι!
Καλημέρα σας, σαφώς και η συνταγή είναι σίγουρα νόστιμη αλλά νομίζω ότι δεν είναι το ιδανικό για οικογενειακή διατροφή είναι μια ωραία ιδέα τώρα στις γιορτές για ένα γεύμα ή σείπνο ένα σίγουρα γευστικό πιάτο που θα αρέσει στους καλεσμένους μας,αλλά η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα και εγώ να δω πιο πολλές συνταγές που να περιέχουν ιδέες για κρέμες σε μωρά πέραν των κλασσικών ή διατροφή νηπίων , κάτι το οποίο δεν βρίσκεις εύκολα στο διαδίκτυο και σίγουρα μια μητέρα με μεγαλύτερα παιδάκια από το δικό μου μπορεί να γνωρίζει. Όπως και να έχει ευχαριστούμε για τον χρόνο σας , καλές γιορτές με υγεία.
Συμφωνώ κι εγώ με την Ιωάννα85 και την Κατερίνα. Η πλειονότητα των συνταγών που προτείνονται περιέχουν αλλαντικά, βούτυρο και κρέμα γάλακτος σε ποσότητες που κατά τη γνώμη μου τις καθιστά αυτομάτως ακατάλληλες για παιδική και οικογενειακή διατροφή. Είναι εδέσματα που δε θα μαγείρευα και θα τα επέτρεπα στο παιδί μου μόνο κατ' εξαίρεση εκτός σπιτιού (διότι το σπίτι δημιουργεί τον κανόνα και το "έξω" την εξαίρεση). Όμως ο κάθε γονιός που επισκέπτεται αυτή την ιστοσελίδα είναι ενήλικος και έχει τα δικά του κριτήρια: άλλος διαβάζει τα υλικά κι αν τα θεωρεί ακατάλληλα δε συνεχίζει την ανάγνωση (εγώ), άλλος αφαιρεί ό,τι θεωρεί επισφαλές, άλλος το αντικαθιστά (Νίνα), άλλος κρατά αυτές τις συνταγές για τις περιπτώσεις που ταΐζει τρίτους διότι θεωρούνται νόστιμες για το κοινό γούστο (βλ. πάρτι) και άλλος τις θεωρεί αποδεκτές και για το καθημερινό τραπέζι. Τελικά ο μόνος κίνδυνος είναι ένας ανύποπτος διατροφικά νέος γονιός να θεωρήσει ότι αυτές οι συνταγές αποτελούν μια γενικά αποδεκτή νόρμα για την οικογενειακή διατροφή, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.