Μην σας παραπλανά ο τίτλος. Δεν γράφω για να υποστηρίξω, ούτε για να χαντακώσω τον θηλασμό. Έχω βγάλει τα προσωπικά μου πορίσματά ένα χρόνο τώρα. Σας έχω γράψει τη δικιά μου αποτυχημένη ιστορία θηλασμού και θα επιστρέψω με μια ανανεωμένη έκδοσή της, γιατί όσο περνά ο καιρός και τα βάζω κάτω, ξεκαθαρίζει καλύτερα στο μυαλό μου το τι έφταιξε και πώς θα έπρεπε να το είχα χειριστεί.
Έχω γράψει ανοιχτά ότι είμαι από τις γυναίκες που πειράχτηκαν που δεν θήλασαν, όχι τόσο για το καλό του παιδιού μου (το ότι τα παιδιά που δεν θηλάζουν επαρκώς, αρρωσταίνουν συχνά, το έχουμε ευτυχώς μέχρι στιγμής διαψεύσει), αλλά για το δικό μου άχτι. Ήθελα σώνει και ντε να τα καταφέρω. Ήθελα να καταφέρω ένα από τα πιο φυσικά πράγματα του κόσμου, να θηλάσω και εγώ όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες πριν την ανακάλυψη των μπιμπερό και του γάλακτος σε σκόνη. Ναι, με είχε πιάσει και μένα μια επανάσταση απέναντι σε κάθετι «φτιαχτό» και ένιωθα μια τεράστια μανία να επιστρέψω στη φύση.
Το αποτέλεσμα; 1 1/2 μήνα που το πάλεψα, έχυσα άπειρα δάκρια, μάλωσα με όλη μου την οικογένεια, είδα το παιδί μου να αδυνατίζει αντί να παχαίνει και ξόδεψα πολλά λεφτά για συμπληρώματα, μαγικά ματζούνια, σύμβουλο θηλασμού, θήλαστρο. Ο θηλασμός δεν θα έπρεπε να είναι φυσικός και δωρεάν;
«But what I’m against, really, is misinformation and the use of breastfeeding — or not breastfeeding — to make mothers feel bad about themselves.
Some women find breastfeeding deeply rewarding, and for them, breastfeeding is the right choice. Others find that formula-feeding works much better, and for them, breastfeeding is the wrong choice. We all know terrific mothers who formula-feed, and plenty of formula-fed babies are as healthy as those who are breastfed.
Science has not demonstrated that breastfeeding has serious health advantages, and we need to stop making claims that breastfeeding is the only choice for mothers who care about their children»
Μου κάνει φοβερή εντύπωση η δύναμη των γυναικών που θηλάζουν. Αν λάβει κανείς υπόψιν του το πόσο μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών που θηλάζουν σε σχέση με τις γυναίκες που δίνουν «ξένο» γάλα (αυτό δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε;), είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δύναμη και η παρουσία τους στο internet.
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Μπράβο βρε Ολίβια...να αγιάσει το στόμα σου!!! Ξέρεις πόσες ενοχές με έκαναν να νοιώσω που δεν κατάφερα να θηλάσω...και μην ποστάρω μπουκάλι να πέσουν να με φάνε!!! Bullying κανονικό!!! Να προσπαθώ με το παιδί στο στήθος, με θήλαστρο..με το χέρι...κλάματα εγω...το παιδί να χάνει βάρος...και όλα αυτά για να μη δώσω ξένο!!! Καλά να είναι τα παιδάκια μας να έχουν υγεία και ας πίνουν και φόρμουλα!!!
πραγματικα ωραιο αρθρο. Αλλα παλι φοβαμαι οτι θα γινει αφορμη οι φανατικες και απο τις δυο πλευρες να αντιδικουν. ΚΟΡΙΤΣΙΑ μην αναλωνεστε σε ανουσιες διαμαχες. Αντε μια βολτα στα παιδιατρικα νοσοκομεια να δειτε τα πραγματικα σοβαρα βασανα των μαναδων . λετε να τις απασχολει ο θηλασμος η ο τροπος που γεννησαν; Ρωτηστε και εκεινες...... Και μετα αναψτε ενα κερακι να σας δινει παντα ο θεος υγεια και φωτιση να εκτιματε αυτα που θεωρειτε δεδομενα.
Έχετε δίκιο. Συμφωνώ με το άρθρο, είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Και είμαι σίγουρη ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει επιστημονικώς αποδεκτό ότι η εμμονή με το θηλασμό μπορεί τελικά να βλάπτει μερικές μαμάδες ή μωρά. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη παιδική θνησιμότητα στην εποχή των γιαγιάδων μας. Ας μην κατηγορούμε τόσο πολύ την επιστήμη και ό, τι δεν είναι φυσικό γιατί και η φυσιολογική γέννα είναι ό, τι καλύτερο, αλλά αν υπάρξουν επιπλοκές, τι κάνεις; Επιμένεις και διακινδυνεύεις; Μπράβο Ολίβια.