Εδώ και 2000 χρόνια με πολύ διαφορετικές φυσικά συνταγές αλλά και πρώτες ύλες, το κέικ μεγαλώνει γενιές σαν γλυκό ψωμί. Από την εποχή των Vikings η πρώτη μορφή κέικ, ήταν αλεύρι, αυγά, γάλα και μέλι. Σήμερα με την εξέλιξη να τρέχει σε όλους τους τομείς, έχουμε το μπέικιν, τα επεξεργασμένα άλευρα, και φτιάχνουμε κέικ με σοκολάτα, με γέμιση, δίχρωμο, σε φόρμα, με σιρόπι και πόσα άλλα που μπορώ να γράφω για μέρες.
Ως τροφή, το κέικ είναι μια πλήρης τροφή, με βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και Ω3 λιπαρά. Μπορείτε να βρείτε συνταγές με βρώμη, αλεύρι ολικής άλεσης, μαύρη ζάχαρη, βιολογικά αυγά, ξηρούς καρπούς η φρούτα, Για διαβητικούς, για σοκολατολάτρες, για δίαιτα και άλλα πολλά.
Είναι ένα τρόφιμο που δίνει ενέργεια σε μεγάλους και παιδιά, και είναι κατάλληλο για σνακ ή κολατσιό στο σχολείο.
Μια από τις πιο συνηθισμένες συνταγές που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές χρόνια τώρα, είναι το Δίχρωμο κέικ, το γνωστό ως Marble Cake, όπως επίσης το Κλασικό κέικ πορτοκαλιού που υπάρχει τυπωμένο σε κάθε συσκευασία κόκκινου αλευριού. Δεν υπάρχει γυναίκα άνω των 30 (για να μην πω 20) που δεν έχει κάνει έστω και μια φορά κέικ.
Λοιπόν τα βήματα για ένα επιτυχημένο κέικ είναι απλά, με βασική προτεραιότητα κάτι που ισχύει σε όλα στην κουζίνα. Να το κάνετε με όρεξη, και να μην βιάζεστε. Η ζαχαροπλαστική δεν είναι σαν την μαγειρική, Βάλε πιο πολλή ζάχαρη, βγάλε λίγο αλεύρι.
–Η ζαχαροπλαστική στηρίζεται στην χημεία των πρώτων υλών και κάθε αλλαγή μπορεί να αλλάξει όλη την την τελική μορφή. Άρα βασικό είναι να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές.
–Οι Φούρνοι δεν είναι όλοι το ίδιο δυνατοί και μπορεί ένα κέικ να αρπάξει έξω ενώ μέσα να είναι ωμό, απλά γιατί ψήσατε το κέικ στους 170 όπως έλεγε η συνταγη αλλά ο δικός σας φούρνος ήθελε στους 160. Αυτό απαιτεί να μάθετε καλά τον φούρνο σας. Επίσης σημαντικό είναι να είναι πάντα καλά προθερμασμένος ο φούρνος πριν βάλετε το κέικ, εκτός αν η συνταγη το λέει αλλιώς.
–Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 25 λεπτά για να δοκιμάσουμε αν το κέικ έχει γίνει. Σε μια κλασική φόρμα το κέικ θέλει τουλάχιστον 20 λεπτά για να φουσκώσει. Μην το κόψετε στην μέση γιατί θα σας κάτσει.
–Κοσκινίζουμε όλες τις σκόνες, κακάο και αλεύρι.
–Βουτυρώνουμε πάντα την φόρμα καλά και ξεφορμάρουμε όταν το κέικ έχει σχεδόν κρυώσει. Αλλιώς θα σπάσει.
–Δεν αλλάζουμε το βούτυρο, με λάδι ή σπορέλαιο, απλά διαλέγουμε από την αρχή μια συνταγη που να μας δίνει τα υλικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
–Όταν η συνταγη γράφει κούπες, εννοεί την κλασική κούπα του τσαγιού, υπάρχει στο εμπόριο αυτό το εργαλείο, και αν δεν έχουμε τότε κοιτάμε τις μετατροπές εδώ.
-Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γλυκό η πιο άγλυκο, η ζάχαρη είναι το μόνο υλικό που μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε την ποσότητα του.
Διαλέγοντας λοιπόν μια συνταγη, φροντίστε όλα τα παραπάνω και θα θριαμβευσετε.
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έχω μια απορία: ακολουθώ κατά γράμμα τις οδηγίες στη συσκευασία αλλά όταν αντικαθιστώ (σύμφωνα με τις οδηγίες πάντα) το γάλα με γιαούρτι το κέικ δεν μου ψήνεται σωστά, λασπώνει. Τί τρέχει;
εΓΩ ΟΤΑΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ γεμισω μεσχρι την μεση το νεροχυτη με κ ρυο νερακι! ΚΑΙ βαζω μεσα την φορμα για δεκα λεπτα και μετα κανω την ντουπιτσα!!!!!
ζήλεψαααααα!!!!!!! Θέλω κέϊκ!!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΝΩ ΚΑΝΩ ΣΥΧΝΑ ΚΕΙΚ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΣΚΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ.ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μαγδα τσακίζεται γιαι εχεις δυνατα τον φουρνο σου. Χαμήλωσε τον 5 βαθμούς, και αν ξανασκιστει χαμήλωσε τον αλλους 5. Οχι να χαμηλωνεις την ωρα του ψησιματος, αλλα απο την αρχή. Παραδειγμα αν το εψηνες στους 170 με αέρα, βαλτο στους 165 την επόμενη φορά. Οχι ομως περισσότερο απο 10 βαθμούς κατω γιατι φοβαμαι μηπως δεν σου ψηθει καλα μεσα και κατσει. Καθε φορά που χαμηλώνεις την θερμοκρασία αυξάνεις για λιγα λεπτά και το χρόνο ψησιματος. Ετσι θα γνωρισεις καλυτερα και τον φουρνο σου. Φιλιά
Κι εγώ κάνω πάντα κέικ με σίγουρη επιτυχία. Την συνταγή της γιαγιάς μου! Τα παιδάκια μου και τα αδέρφια μου τρελένονται!!! Το φαριναπ όμως δεν το αλλάζω με καμία φαρίνα. Ευχαριστούμε μαμά Νίκη! Καλή επιτυχία στα κέικ μας μανούλες!
ε γραψε μας και καμια συνταγή ντε!
Ευαγγελία, για αλλαγή, μπορείς να φτιάξεις τη συνταγή που γράφει το πακέτο της φαρίνας, αλλά αντί για γάλα, βάλε ένα γιαουρτάκι πρόβειο. Τα αυγά μην τα ρίξεις ολόκληρα, αλλά ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα στο τέλος. Για άρωμα, ρίξε βανίλια, κανέλα και λίγο γαρύφαλλο. Μιααααμ!!!
Πολυ ωραια η ιδέα του ελαιολάδου και του γιαουρτιού... Μπράβο κοριτσια... Θα το δοκιμάσω άμεσα!! :D Ευχαγγελία θελεις καποια συνταγη απο κεικ? Καποια ιδιαιτερη? Μπορω να σου στειλω οποια θελεις.. Τις απλές που συνηθως κανουμε στα σπίτια μας τις εχω με λινκ... :D Φιλιά σε ολες σας!!
Μιαμ!!! Να πω μόνο εδώ, ότι εγώ πια το κλασικό κέικ που γράφει το πακέτο της φαρίνας, το φτιάχνω με ελαιόλαδο. Σίγουρα, η γέυση που του δίνει το αγελαδινό βούτυρο είναι αχτύπητη. Σε μια κουβέντα όμως που έκανα με μια φίλη διαιτολόγο, κυρίως ως προς τα παιδιά, μου είπε να τους φτιάχνω κέικ με ελαιόλαδο. Είπα, λοιπόν, να δοκιμάσω να κάνω αυτό, γιατί είναι αυτό που μας αρέσει πιο πολύ απ'όλα. Μου πήρε απλά 2-3 φορές για να ρυθμίσω την ποσότητα του ελαιόλαδου, ώστε να μην "ακούγεται" πολύ η γεύση του (έχω καταλήξει σε μισό κρασοπότηρο, ίσως και λίγο λιγότερο), και δεν έχει καμία άλλη διαφορά από αυτό που έφτιαχνα συνήθως (και γίνεται εξίσου αφράτο).
ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ CUP-CAKES... ΑΠΛΗ, Π.Χ. ΒΑΝΙΛΙΑΣ. ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΚΕΣ ΤΟΥΣ (ΑΠΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ - ΤΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ) ΕΙΝΑΙ ΝΩΠΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ.... ΠΑΡΟΛΟ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ! ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ελενα καλημέρα Πρωτα απο όλα θα βαλεις στην σχάρα στην μέση. Δευτερον θα προθερμάσεις καλά τον φούρνο αναλογα την θερμοκρασια της συνταγης. Θα δεις πως τα κεκακια σου θα βγουν τελεια. Δοκιμασε τα με μια οδοντογλυφιδα πριν τα βγαλεις να ειναι καθαρη. Επισης Να ψηνεις στον αέρα. Η πρωτη συνταγη για cupcakes που εκανα εγω ηταν αυτη... απλή, ευκολη και παιρνει και αλλαγες... !!!
Εγώ πάντως με αυτήν τη συνταγή δεν απογοητεύομαι ποτέ! http://mammy-on-line.blogspot.com/2012/01/blog-post_16.html Το έκανα εχθές το κεκάκι μου και παρόλο που δεν έβαλα baking γιατί δεν είχα πρόσθεσα 1 κγ σόδα αντί για μισό και έγινε ΣΟΥΠΕΡ! Παλιότερα δεν το είχα καθόλου με τα κέικ, τώρα όμως ποιός με πιάνει! Φιλιά Νίκη.
μόλις ενημέρωσα τις ακροάτριες μου για τις σούπερ συμβουλές σας! σας ευχαριστούμε πολύ!
Όταν θέλω να φτιάξω κάτι με σίγουρο απότελεσμα επιλέγω πάντα κέικ.Μου επιτρέπεται να προσθέσω ένα μυστικό? Το αλεύρι μπαίνει πάντα τελευταίο και αφού έχει σταματήσει να "δουλεύει" το μίξερ.Το ρίχνουμε και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα!Ευχαριστούμε μαμά Νίκη!
Αχ Νίκη μου, αν και ασχολούμαι με τη ζαχαροπλαστική πολύ καιρό τώρα και μαθαίνω τα μυστικά, χθες την πάτησα!!! Στο ξεφορμάρισμα! Πήρα μίξερ πάγκου, είχα τα υλικά εκτός ψυγείου, τα χτύπησα όλα πολύ πολύ καλά και το έβλεπα ότι το κέικ μου ήταν να γίνει τέλειο και σούπερ αφράτο!!Βουτύρωσα και αλέυρωσα καλά τη φόρμα μου...(και γω τη συνταγή της κόκκινης φαρίνας κάνω όταν θέλω κίτρινο κέικ...Σίγουρη επιτυχία...)Και όταν το βγάζω πάντα βιάζομαι να το ξεφορμάρω. Μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζα ιδιαίτερα προβλήματα...Χθες όμως το χώρισα με μαχαίρι(από την ανάποδη) από τα τοιχώματα και πήγα να το βάλω τούμπα σε πιατέλα..Σνιφ...Έμεινε όλη η κορφή στη φόρμα...Νομίζω ότι υποψιάζομαι τι αιτίες...Όντως ήταν πολύ πιο αφράτο από άλλες φορές(τι κάνει το μίξερ πάγκου τελικά...) και νομίζω ότι η αέρινη υφή του ήταν ένας λόγος πέρα από τη βιασύνη μου. Μετά νομίζω ότι φταίει η φόρμα μου που είναι με τρύπα στη μέση...Παλιά την καθάριζα χρησιμοποιώντας το σύρμα απαλά και έτσι σε κάποια σημείω στον πάτο έχει φθαρεί και νομίζω ότι για αυτό δεν είναι πια αντικολλητική. Όμως απορία! Παρόλο που είχα βουτυρώσει και αλευρώσει τη φόρμα, λες να έπαιξε ρόλο? Παρεπιμπτόντως ευχαριστούμε για τις συμβουλές!!!Πολύ χρήσιμες πάντα!
Νατασάκι, εάν η φόρμα σου ήταν αντικολλητική και έχει φθαρεί, πρέπει να την αντικαταστήσεις, γιατί πλέον είναι επικίνδυνη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε φθαρμένα αντικολλητικά σκεύη, γιατί εισχωρούν στο φαγητο - γλυκό επικίνδυνες χημικές ουσίες. Και για να μην σπάει το κέικ, πρέπει να το αφήνεις να κρυώνει. Εγώ, βγάζω τη φόρμα μαζί με τη σχάρα από το φούρνο, και γυρίζω την φόρμα τούμπα πάνω στη σχάρα ή την πιατέλα. Την αφήνω έτσι, μέχρι να κρυώσει και έτσι οι υδρατμοί βοηθούν να ξεφορμαριστεί χωρίς να σπάσει. Ζήλεψα τώρα, πάω να φτιάξω κεκάκι!!!
Γεια σου Νατάσσα... Δυστυχώς το κέικ πάντα ίδιο ειναι αδύνατον να γίνει. Μονο κατά ενα μεγάλο ποσοστό. Ακόμα και το ιδιο αλεύρι να παρεις Αλλατίνη κάθε φορά, αν η Αλλατίνη έχει αλλάξει συνεργάτη- παραγωγο που εχει αλλη παρτίδα αλευρα, θα το δεις στο κεικ. ΑΚομα και η εποχές παιζουν ρολο στην αντίδραση του αλευριού. Δεν ειναι περίεργο, το εχω παθει αρκετές φορες, πρεπει να το αφήσεις να κρυώσει ΚΑΛΑ. Οταν λεω καλά εννοώ πάνω απο 2 ωρες. Να κατσει οσο χρειάζεται, να σκληρύνει οσο χρειάζεται, να δημιουργήσει υδρατμούς στην φόρμα οσο χρειάζεται, και ετσι θα ξεκολλήσει αμέσως. Καταλαβαίνω την ανυπομονησία (ως γλυκατζού απο την κοιλιά της μάνας μου) και εχω να σου προτείνω αν βιαζεσαι, οπως ειναι η φόρμα με το ζεστό κεικ, τύλιξε την με μια πετσετα και βγαλε την στην βεράντα. Με την θερμοκρασία που εχει εξω σε μιση ωρα θα εισαι ετοιμη... :D