Σήμερα που μιλούσα στο τηλέφωνο με τη φίλη μου Ειρήνη, της οποίας τα παιδιά έχουν περάσει εδώ και χρόνια το στάδιο του μωρού, γελούσε -καλοπροαίρετα- με εμάς τις μαμάδες που αναλύουμε με τόσο πάθος το κόψιμο της πάνας των μικρών μας.
– Μα δεν είναι τεράστιο θέμα; τη ρώτησα και συμφώνησε πως είναι big deal που λένε και οι αγγλόφωνοι.
Πέμπτη μέρα που λέτε… Ξεκινήσαμε με τον ίδιο τρόπο. Στεγνή και καθαρή στο κρεβάτι.
Τα πρώτα τσίσα της ημέρας τα έκανε με επιτυχία στον παιδικό σταθμό. Με το που γύρισε σπίτι έκανε άλλη μια δόση στο γιογιό. Νέα αυτοκόλλητα πήραν τη θέση τους στο χαρτόνι-πίνακα επιβράβευσης που έχουμε κρεμάσει στο σαλόνι κάτω από κάποια σούπερ σκίτσα του παππού Αρχέλαου. Διότι σαλόνι χωρίς πίνακα επιβράβευσης είναι μισό σαλόνι, χαχαχα!
Μετά πήγαμε βόλτα και είδαμε πολλές μαμάδες και πολλά παιδάκια από το «Ελληνίδες Μαμάδες«. Έπαιξε, έτρεξε, ποπό δεν έβαλε κάτω.
– Αθηνά, θέλεις τσίσα;
– Ναι, μου είπε και έτσι πήγαμε στις παιδικές τουαλέτες που είχε ο παιδότοπος. Αμ δε! Σιγά μην καθόταν. Nα ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να μάθει: τσίσα μπορούμε να κάνουμε και εκτός σπιτιού αν μας έρθουν, δεν χρειάζεται να κρατιόμαστε! (εν τω μεταξύ και εγώ έτσι ήμουν για πολλααααά χρόνια! Είχα μεγάλο θέμα με τις «δημόσιες» τουαλέτες!)
Κρατήθηκε μέχρι που φτάσαμε σπίτι. Και αντί να τα κάνει στο γιογιό, της ξέφυγαν την ώρα που έτρωγε ρυζόγαλο. Ας είναι!
Όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε μια σειρά.
Η Αθηνά, 28 μηνών πια, έχει ήδη μάθει να «κρατιέται» στον ύπνο της και στη βόλτα και σιγά σιγά θα κατακτήσει με 100% επιτυχία το γιογιό.
Πάντως διαβάζοντας σε ξένα sites σχετικά με το κόψιμο πάνας, συνειδητοποιώ ότι οι γονείς που τρενάρουν το κόψιμο μέχρι εκεί γύρω τα τρία χρόνια είναι περισσότεροι από αυτούς που το ξεκινούν νωρίτερα. Ίσως γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερη συναίσθηση έχει του τι ακριβώς κάνει. Νομίζω πάντως -έχοντας πια μια πρώτη εμπειρία 5 ημερών- πως τα παιδιά που δείχνουν πως δεν είναι καθόλου έτοιμα για κόψιμο πάνας, δεν πρέπει να τα πιέζουμε. Διάβασα ότι το στρες που μπορεί να τους δημιουργηθεί μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που να έχουν για χρόνια θέμα με τα τσίσα και τα κακά.
Κάπου εδώ θα σταματήσω το… καθημερινό ανακοινωθέν της πορείας μας, αλλά υπόσχομαι να σας ενημερώνω για την πορεία μας. Ξέρω πως δεν κοιμάστε το βράδυ αν δεν μάθετε νέα μας, χαχαχαχαχα!
Καλή δύναμη σε όσες μαμάδες βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ή θα ξεκινήσουν σύντομα!!
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Μπραβο σας κοριτσια για την καλη προσπαθια σας και μεγαλο μπραβο στην μανουλα που αν και εγκυμωνουσα παλευει!!!Μια συμβουλη περα απο τον ψυχολογικο τομεα των παιδιων με το κοψιμο της πανας ειναι και το λειτουργικο αν ενα παιδακι κραταει για πολυ ωρα-μερα κακα η τσισα και πισογυρισουν υπαρχει σοβαρο προβλημα γιαυτο μανουλες χαλαρα καποια στιγμη θα την κοψουν.......με αφορμη το κοριτσακι μια φιλης μου που επαθε κατι παρομοιο.........φιλια πολλα!!!!
Εμεις εχουμε ξεκινησει σταδιακ περιπου 2 εβδομαδες... Μπορει και λιγο παραπανω. Σημερα ηταν η τριτη μερα που δεν βαλαμε καθολου πανα!! Βεβαια δεν τα καναμε ολες τις φορες στο γιογιο... Ξεχαστηκαμε 3-4 φορες!! Συνεχιζουμε ακαθεκτοι... Τις προηγουμενες μερες την ηθελε την πσνα και του την εβαζα, 3 μερες τωρα δεν την θελει καθολου! Καλη συνεχεια σε ολους μας?
Μπραβο σας!!!! με την ΑνναΜαρία, απο μικρη το βραδυ δεν την αλλαζα πανα. ετσι εμενε στεγνη απο νωρις. και απο χρονο την εβαζα στο γιογιο οπως εμεις. ετσι κακα μονο τουαλετα, στεγνη το βραδυ, και μας εμενε μονο μεσα στην ημερα. χαλαρα, ερχοταν απο παντα μαζι μας, οποτε σε 2 μερες βγαλαμε πανα. βεβαια, εχουμε στιγμες που ξεχνιομαστε, λιγο οταν παιζουμε, αν ειναι κουρασμενη πολυ, μια φορα μου εφερε μια πανα να της την φορεσω οπως του αδερφου της. και νομιζω αυτο ειναι που λιγο μας κραταει πισω : θελει και τον Ιωαννη χωρις πανα! καλη συνεχεια!
Ολίβια, συμφωνώ με την άποψή σου για την ηλικία... ο γιος μου είναι 33 μηνών και είμαστε εδώ κι ένα μήνα στη φάση του να κόψουμε πάνα... την τελευταία εβδομάδα είμαι απόλυτα άνετη μαζί του, γιατί εκτός του ότι μου λέει ότι θέλει τουαλέτα (πράγμα που έκανε από την αρχή) μπορεί και να κρατιέται.... το βράδυ μόνο του φοράω ακόμα πάνα γιατί περιμένω εντός των ημερών το καινούριο του κρεβάτι με αδιάβροχο κάλυμμα στο στρώμα από όπου θα μπορεί να κατεβαίνει και πιο εύκολα... παρ'όλ'αυτά, ξυπνάει στεγνός το πρωί και ουσιαστικά πετάω τις πάνες τελείως στεγνές.... το επόμενό μου άγχος είναι τι θα κάνει σε μακρινές διαδρομές... αν και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι εξίσου τυπικός με τώρα... ήμουν πολύ αγχωμένη, όμως, τελικά όλα κύλησαν πολύ πολύ καλά.... και το μπουμπουκάκι μου θα αποκτήσει σύντομα το ποδήλατο που του υποσχεθήκαμε... καλή συνέχεια στη θεά σου!!! καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!
Μπράβο στην Αθηνούλα σου!! Έχει πάρει τη σειρά της, είναι βέβαιο! Η μεγάλη μου κόρη έκοψε την ημερίσια πάνα στα 2.5 (με μερικά μικροατυχήματα) και την νυχτερινή στα 3.5 (πριν 1 μήνα). Με την μικρή μου, που έκλεισε τα 2 πριν 20 μέρες, ξεκινήσαμε την προσπάθεια πριν 3 μέρες. Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε εντός γιογιό ή τουαλέτας, έχουμε πετύχει όμως να το επισημαίνουμε όποτε τα κάνουμε πάνω μας. Σήμερα μάλιστα, τα κρατούσε και για αρκετές ώρες (4 max) μέχρι τελικά να της φύγουν στα πλακάκια... να το συνεχίσουμε; τι λέτε; Πάντως δεν δείχνει στρεσαρισμένη.... Σε ένα μήνα θα μετακομίσουμε σε νέο σπίτι και νέα γειτονιά, γι αυτό και μάλλον θα ήταν καλύτερα να επιμείνουμε λίγο τώρα από το να επανέρθουμε πχ τον Αύγουστο/Σεπτέμβρη που θα είναι μεν λίγο μεγαλύτερη αλλά σε νέο περιβάλλον (με ό,τι αυτό σημαίνει)!