Φτιάχνω συχνά πίτσα, μας αρέσει πολύ. Και σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε. Έχω κάνει και ειδική προετοιμασία ώστε σε πολύ μικρό χρόνο, να έχω μια πίτσα, που θα με βγάλει ασπροπρόσωπη. Θα σας τα εξηγησω όμως αναλυτικά.
Μια πίτσα σπιτική σίγουρα μπορεί να στοιχίσει περισσότερο απο μια πίτσα απο την πιτσαρία. Ίσως αυτό να είναι και το μειονέκτημα της. Πολλά υλικά και μεγάλο κόστος. Όμως εμείς βρήκαμε τρόπο να την κάνουμε μόνοι μας, υπολογισμένα να βγαίνει το ίδιο με μια πίτσα του εμπορίου. Η διαφορά, πρώτα από όλα ξέρεις τι τρως ( ειδικά για τα παιδιά ) … και δεύτερον είναι πιο χορταστική. Εγώ δηλαδή που από τις έτοιμες θέλω 3 κομμάτια για να χορτάσω, από αυτή δεν μπορώ να ολοκληρώσω το δεύτερο.
Ένα βασικό θέμα επίσης είναι, πως μας αρέσει η πίτσα, μας αρέσει λεπτή και τραγανή η ζύμη, μας αρέσει χοντρή και αφράτη..;; Όλη η τέχνη είναι στο ζυμάρι, το οποίο ανακάλυψα στις συνταγές της παρέας χρόνια πριν. Ούτε που θυμάμαι τώρα να σας πω από ποια συνταγη. Από την πρώτη φορά που το έκανα… κόλλησα!
Δοκιμάστε το, είναι πολύ εύκολο και νόστιμο.
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ένα φακελάκι ξηρή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας
λάδι
αλάτι & πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Οδηγίες
Πλάθετε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης.
Αν το ζυμάρι κολλάει στα χέρια σημαίνει ότι έχει παραπάνω νερό, οπότε προσθέστε αλεύρι.
Έπειτα το κάνετε μια μπάλα και το αφήνετε να φουσκώσει στο μπολ σκεπάζοντας το με μια πετσέτα για 20-25 λεπτά. Μόλις το δείτε και έχει φουσκώσει απλώνετε το ζυμάρι σε ένα λαδωμένο ταψί.
Πιέζοντας με τα δάχτυλα σας προς τα έξω, θα ανοίγει σιγά σιγά μέχρι που θα καλύψει όλο το ταψί.
Εγώ το τραβάω ακόμα πιο πολύ, περνάω μια στρώση τυρι και το γυρίζω σαν κόθορο (κόθορο λέμε στην Θεσσαλία την άκρη από τις πίτες, που το ζυμάρι έχει γυρίσει προς τα μέσα και είναι χοντρό και τραγανο). Αγαπώ κόθορο, αν το δοκιμάσετε θα το αγαπήσετε και εσεις… !!!! 🙂
Εφόσον έχουμε στρώσει το ζυμάρι μας, το αφήνουμε ακόμα λιγο να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Εμάς μας αρέσει ενα μείγμα: Λίγο κέτσαπ, λίγο πελτέ, 2 φρέσκες ντομάτες στο μούλτι, 1 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι και ρίγανη.
Χτυπάμε και αδειάζουμε επάνω στο ζυμάρι. Απλώνουμε.
Εδω να προσθέσω πως το χειμώνα που δεν έχει ντομάτες έχω πάντα σάλτσα ή βάζω κον κασε. Είναι το ίδιο νόστιμη.
Και τώρα μένει το στόλισμα.. μετά την σάλτσα βάζουμε αλλαντικά, τυρί σε φέτες, επάνω τα αλλαντικά (εμείς βάζουμε γαλοπούλα) και τέλος επάνω μανιτάρια, πιπεριές, λεπτές φέτες ντομάτας και τυριά ανάμεικτα τριμμένα που βρίσκω στα Lidl. Είναι σε ένα κόκκινο σακουλάκι, στα τυριά. Θα το βρείτε εύκολα..
H συνέχεια είναι προσωπική υπόθεση, μπορείτε να βάλετε επάνω ότι τραβάει η όρεξη σας. Μπορείτε επίσης, να την κάνετε μισή μισή. Εμείς κάνουμε την μισή μαργαρίτα και την μισή special!! Γούστα είναι αυτά!
Την ψήνω στην μεσαία σχάρα, στον αέρα, για περίπου μισή ώρα, max 160C βαθμούς Κελσίου.
Για λεπτή και τραγανή ζυμη βαζουμε την μιση ζυμη και την απλώνουμε σιγα σιγα. Φουσκωνει αρκετα. Αυτη που βλεπετε στην φώτο ειναι σε ταψί 50αρι και ειναι σχεδόν 1 εκατοστο χοντρη.
Καλή επιτυχία!!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μόλις είδα τη συνταγή και θα την φτιάξω για το βράδυ. Από τη Θεσσαλία από ποιό μέρος? Εγώ είμαι από Τρίκαλα.