Οι συνταγές με την χύτρα δεν επέχουν πολύ από τις κανονικές συνταγές.
Παράδειγμα, αν θέλουμε να κάνουμε όσπρια, θα βάλουμε τα ίδια στην χύτρα χωρίς να βάλουμε πολύ νερό. Θα βάλουμε τόσο νερό όσο θέλουμε να βγει το φαγητό μας. Παράδειγμα ένα νεροπότηρο αντιστοιχεί σε μια μερίδα. 4 μερίδες, 4 νεροπότηρα. Αυτό όμως δεν είναι για όλους το σωστό, παράδειγμα άλλος θέλει την φακή νερουλή, άλλος πιο σφιχτή, άλλος λασπωμένη.
Στην πρώτη δοκιμή σας ακολουθήστε την δική μου συνταγη και στην δεύτερη φορά, μπορείτε να κάνετε τις μικροαλλαγές σας, ώστε να έρθει στα μέτρα σας.
1 νεροπότηρο όσπριο… (ότι θέλετε)
4 νεροπότηρα (νερό)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 ντομάτα φρέσκια, 1 κ.σ. πελτέ και ένα κρεμμύδι στο μουλτι αλεσμένα
Αν είναι φακές ή ρεβίθια, βάζετε σκόρδο, δεντρολίβανο και δάφνη, αν είναι φασόλια, καρότο κτλ. Εν ολίγοις ακολουθήστε την συνταγη σας, απλά με μετρημένο το νερό, ώστε να έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε μοσχάρι ή χοιρινό, το βάζετε στην χύτρα, με λίγο νερό και λάδι. Το βράζετε για 20 λεπτά και στην συνέχεια το βάζετε στο φούρνο με πατάτες, μπάμιες η μελιτζάνες, ή προσθέτετε ντομάτες και το κάνετε κοκκινιστό, ή στημένο λεμόνι και το κάνετε λεμονάτο. Μπορείτε να προσθέσετε και πατάτες κομμένες κυδωνάτες και να το βράσετε άλλα 10 λεπτά.
Το κοτόπουλο στην χύτρα μπαίνει μόνο αν θέλουμε να κάνουμε κοτόσουπα. Με 15 λεπτά βρασμού στο τρυπητό εξάρτημα της χύτρας και άλλα 10 με το ρύζι και ανοιχτή την χύτρα, μπορείτε να έχετε την καλύτερη κοτόσουπα.
Φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πατάτες γιαχνί, λαχανικά στον ατμό και πάρα πολλά αλλά, μπορουν να είναι έτοιμα σε ελάχιστα λεπτά.
Αγαπημένο φαγάκι των κοριτσιών μου που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη σε τραπέζια, σε πάρτι αλλά και σε φαγητό τελευταίας στιγμής είναι πατάτες, καρότα, χοντροκομμένα σαν φούρνου, σκόρδο, αλάτι, 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού και 2 κ.σ. μουστάρδα! Βάζουμε όλα τα υλικά με 1/2 κούπα νερό και κλείνουμε την χύτρα. Συνήθως βάζουμε την χύτρα στο πιο δυνατό, μέχρι να κλεισει η βαλβίδα και κάνει το γνωστό ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΤ και μετά χαμηλώνουμε πολύ. Από εκεί και μετά μετράμε 5 λεπτά και σβήνουμε το μάτι. Αφήνουμε όμως την χύτρα επάνω μέχρι να ανοίξει μονη της η βαλβίδα.
Γενικές οδηγίες για το πως λειτουργεί μια χύτρα δεν μπορώ να σας δώσω με βεβαιότητα. Όμως το κουτί έχει σίγουρα οδηγίες χρήσης.
Αν σε κάτι μπορώ να βοηθήσω, ρωτήστε με κάτω από το άρθρο.
Πάντα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως η χύτρα λειτουργεί όπως το σίδερο σας, με συσσωρευμένο ατμό και είναι επικίνδυνο αν δεν τηρούνται οι κανόνες.
Διαβάστε τους προσεκτικά και βουρ για μαγείρεμα.
Αυτά είναι τα πολύ κλασικά, εν ευθέτω χρόνω και άλλα πιο πρωτότυπα πράγματα σχετικά!
Σας φιλώ…
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Χύτρα ταχύτητος - η καλύτερη ανακάλυψη για τις εργαζόμεμες μαμάδες. Το μόνο που έχω να συστήσω εγώ κορίτσια είναι ο καλός καθαρισμός της βαλβίδας. Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά χύτρα διαβάστε της οδηγίες της πρώτα και κυρίως πως γίνετε ο καθαρισμός της βαλβίδας. Όπως είπε και κάποια κοπέλα πιο πάνω εγώ δεν ξέρω να μαγειρεύω χωρίς χύτρα, είναι ελάχιστα τα φαγητά που μαγειρεύω χωρίς χύτρα. Όλα τα φαγητά γίνονται πεντανόστιμα και καλομαγειρεμένα. Και ένα tip, επειδή η δικιά μου χύτρα δεν είναι από αυτές τις καινούριες με το ηλεκτρονικό χρονόμετρο, έχω πάρει ένα απλό χρονόμετρο το οποίο μου θυμίζει πότε πρέπει να κλείσω το μάτι της κουζίνας, γιατί συνήθως εμείς οι μαμάδες κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και καμμιά φορά ξεχνάμε και τη χύτρα.
Και κάτι που μου ήρθε τώρα: είναι ο καλύτερος τρόπος για να βράσεις μπρόκολο και κουνουπίδι χωρίς να μυρίσει το σπίτι! Τα ετοιμάζω στον ατμό με το ειδικό καλάθι που τη συνοδεύει και όταν είναι έτοιμο ανοίγω τη χύτρα στο μπαλκόνι. :-)
"Υποκλίνομαι" στη χύτρα ταχύτητας, δεν ξέρω να μαγειρεύω στην κανονική κατσαρόλα... Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα είδη που μπορείς να μαγειρέψεις, κερδίζεις πολύ χρόνο κι όσο για τα θρεπτικά συστατικά, το έχω ψάξει, δεν έχεις μεγαλύτερες απώλειες από το μαγείρεμα στην κανονική κατσαρόλα. Παρόλα αυτά, πρέπει να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που τη συνοδεύουν και να τις καθαρίζετε όπως περιγράφεται στις οδηγίες. Φυσικά, προσέχουμε να μη γεμίσει πέρα από τη γραμμή που έχει μέσα και δεν το κουνάμε από την κουζίνα μέχρι να ανέβει η βαλβίδα. Α, όσον αφορά τα όσπρια, αφού τα βράζω με ανοιχτό καπάκι για λίγο και τα ξαφρίζω, μετά μαγειρεύονται μια χαρά με κλειστό καπάκι.
Παιδιά παραθέτω τις λίγες γνώσεις μου σχετικά με τις χύτρες. Έχω και με έχει βολέψει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ! Θεωρώ ότι ήταν η πιο χρήσιμη αγορά που έχω κάνει ποτέ! Λοιπόν η κάθε χύτρα συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και κάποιες βασικές οδηγίες μαγειρέματος, όπως το πόσο νερό πρέπει να βάλεις, πόσα λεπτά χρειάζεται το κάθε είδος φαγητού και σε πια κατηγορία πίεσης μαγειρεύεται. Κάποιες χύτρες συνοδεύονται από mini συνταγές και κάποιες δίνουν ακόμα και ολόκηρο βιβλίο συνταγών ξεχωριστά. Ενώ σε γενικές γραμμές το μαγέιρεμα είναι παρόμοιο, υπάρχουν διαφορές σε σημαντικές λεπτομέρειες από χύτρα σε χύτρα. Α)Το πόσο πολύ ή λίγο νερό βάζουμε έχει μεγάλη σημασία και δεν ισχύει σε όλες το ίδιο. Παίζει ρόλο το σχήμα και το μέγεθος της χύτρας. Πχ. η δική μου χύτρα (Fishler Vitaquick 4lt) έχει στον κάδο της γραμμή ένδειξης ελλάχιστης στάθμης νερού το οποίο είναι περίπου ένα ποτήρι. Δεν μπορείς να βάλεις λιγότερο νερό από το minimum απαραίτητο, γιατί θα προκαλέσεις ζημιά στον πάτο του κάδου. Επίσης έχει γραμμή ένδειξης μέγιστης στάθμης περιεχομένου, που σημαίνει ότι τα φαγητά μέσα στην χύτρα δεν πρέπει να ξεπερνούν αυτή τη γραμμή για να υπάρχει περιθώριο για τον ατμό. Διαφορετικά μπορεί να προκληθεί έκρηξη! Άρα αν πας να βάλεις (στην δική μου) αυτά που λεει το άρθρο: 4 ποτήρια νερό και ένα ποτήρι φασόλια γίγαντες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, θα γίνει μπουμ! :) Οπότε το νερό είναι κάτι που ακολουθεί αφενός τις οδηγίες του κατασκευαστή και από κει και πέρα την εμπειρία χρήσης. Β) Ο χρόνος μαγειρέματος. Αναφέρει το άρθρο πατάτες και καρότα που λεει ότι τα βάζει για 5 λεπτά και γίνονται. Στην δική μου χύτρα χρειάζονται περισσότερο. Στις οδηγίες μου, αναφέρει ότι οι πατάτες και τα καρότα χρειάζονται 15 λεπτά στην δυνατή σκάλα (που φαίνονται δύο λευκές γραμμές στην βαλβίδα διαφυγής ατμού) και η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πατάτες στα 15 λεπτά είναι crispy οπότε εγώ τις αφήνω περισσότερο (17 με 20 λεπτά). Σίγουρα πάντως αν ανοίξω τη χύτρα μου στα 5 λεπτά, θα είναι όλα ακόμα μισο-ωμά! Γ) Οι οδηγίες χρήσης σχετικές με τη βαλβίδα και τις θερμοκρασίες μαγειρέματος πρέπει να τηρούνται ΕΥΛΑΒΙΚΑ! Πχ. αν η χύτρα κανει ΣΣΣΣΣΣΣ όπως λεει το άρθρο, σημαίνει ότι έχει ανοίξει η βαλβίδα διαφυγής ατμού γιατί η πίεση είναι μεγαλύτερη από ότι μπορεί να αντέξει ο κάδος και αποβάλει ατμό για να μην εκραγεί. Αυτός δεν είναι ορθός τρόπος χρήσης γιατί έτσι η χύτρα λειτουργεί στα κόκκινα συνεχώς οπότε ο κάδος και το λάστιχο φθείρονται γρηγορότερα. Και αυτό ισχύει για όλες τις χύτρες. Δ) Το είδος των φαγητών που μπορείς να μαγειρέψεις με μια χύτρα: ΟΛΑ! Το κοτόπουλο μπορεί να μπει στην χύτρα και για άλλες συνταγές, όχι μόνο για σούπα! Εγώ έχω κάνει λεμονάτα και κοκκινιστά κατσαρόλας άπειρες φορές! Επίσης για το αν είναι υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, ρώτησα τον παιδίατρο μας και μου είπε ότι είναι μια χαρά. In fact εκείνος μου πρότεινε να πάρω χύτρα όταν άρχισε η μικρή μου να τρώει σούπες, για να μαγειρεύεται το κρέας καλύτερα (και γρηγορότερα)! :)
Αυτό με τις βιταμίνες μου το λένε και εμένα οι μαμαδοφίλες μου,ισχύει άραγε?
Αλήθεια, γιατί λες οτι το κοτόπουλο μπαίνει στη χύτρα μόνο για σούπα; Εγώ το κάνω πολύ συχνά λεμονάτο ή με μουσταρδα και μέλι και βγαίνει αριστούργημα. Χάνονται θρεπτικα συστατικα;; Με έβαλες σε σκέψεις βραδιατικο :)
Οχι οχι, αυτες τις συνταγες θα τις ανεβάζω σιγά σιγά. Απλά ειπα για αρχη, στις μανούλες που δεν εχουν ξανασχοληθει, να ξεκινήσουν με τα απλά, και να εξοικειωθούν. Μην ανχεσαι για τις βιταμίνες!! Ολα μια χαρά!
Μπράβο ρε Νίκη και έχω μια πανάκριβη χύτρα της Φισλερ στην κουζίνα μου αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ!!!! Θα το τολμήσω όμως γιατί με τρία παιδάκια ο χρόνος πάνω από την κατσαρόλα είναι πολύτιμος!!!!! Και μια ερώτηση, τα φασόλια τα μουλιαζούμε καθόλου ή όπως είναι;
Τα φασόλια και τα ρεβύθια τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ. Τα βάζεις όλα στη χύτρα (με τον γνωστό τρόπο που ξέρεις - όπως και σε μια απλή κατσαρόλα) και κλείνεις τη χύτρα. Μόλις ανέβει η βαλβίδα μετράς 20 λεπτά και κλείνεις το μάτι. Η fissler πάντως πιστεύω πως είναι η καλύτερη μακράν από όλες. Εγώ είμαι νέα μαγείρισσα αλλά η μαμά μου την έχει από τον γάμο της (35 χρόνια)!!!!!!!!!!!!!!!!!
Στην παραπανω συνταγη δεν προσθετουμε ελαιολαδο;
Συγχωρεσε με μερικες φορές ξεχνάω, απλά το ελαιολαδο το θεωρώ αυτονόητο. Δεν υπάρχει φαγητο χωρις λάδι, εκτός εάν νηστευει κανεις.. ;)
το μονο που πρεπει να προσεξουν στη χυτρα ειναι το νερο. δηλαδη αυτα που αφριζουν οπως ρυζι πατατες νερο μεχρι το 1/3 της χυτρας αλλιως μετα πας να βγαλεις τον ατμο κ ξεχυλιζει. γι αυτο κ το ρυζι στη σουπα πχ εγω το ριχνω εφοσον εχω βρασει τα παντα κ το βραζω απλα με ανοιχτη χυτρα. μια φορα εκανα το λαθος κ καταπασαλειψα γυρω μου νερα. Αυτό από εμένα!! :-*