Η ώρα είμαι 10:00 μμ και το μωράκι μου κοιμάται ήδη ένα δύωρο και θα κοιμάται 8 ώρες ακόμα!
Και που είναι το σημαντικό;
Απλά… μέχρι πριν μία εβδομάδα δεν το έκανε. Κάθε βράδυ, ενώ κοιμόταν αρκετά εύκολα μετά το μπανάκι του, ύστερα από λίγη ώρα (και συνήθως με το που ξάπλωνα εγώ να κοιμηθώ, λες και το μυριζόταν), τσουπ δώστου τσιρίδες! Με το που πήγαινα κοντά του και του έδινα την πιπίλα-τάπα γύρναγε πλευρό και συνέχιζε τον ύπνο του. Μετά από 1 ώρα ή τρία τέταρτα, 2 ώρες αν ήμουν τυχερή, πάλι τα ίδια.
Μέχρι που ύστερα από μια εξαντλητική εβδομάδα στο γραφείο, με αυστηρά deadlines και ακόμα πιο λίγες ώρες ύπνου, όταν πια σε διάστημα 6 ωρών με ξύπνησε 8 φορές για πιπίλα, αποφάσισα να το ψάξω στο internet. Ό,τι κ αν έβαζα στη μηχανή αναζήτησης έπεφτα πάνω σε δύο αντικρουόμενες μεθόδους και αφού τη μία την είχα δοκιμάσει (no tears method), αποφάσισα να ακολουθήσω δειλά δειλά τη δεύτερη (cry it out method).
Το είχα ψάξει και στο παρελθόν, όχι τόσο διεξοδικά βέβαια, αλλά είχα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να αφήσω με τίποτα το μωρό μου να κλαίει με τις ώρες και εγώ να μην κάνω τίποτα. Ύστερα διάβασα και σχόλια για το βιβλίο που αναλύει τη μέθοδο (Κοιμήσου παιδί μου) και ενισχύθηκε η άρνησή μου για αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στο παιδί… Μέχρι που τα πράγματα (ή μάλλον η έλλειψη ύπνου) με οδήγησε πάλι εκεί.
Λέω στον εαυτό μου, θα αγοράσω το βιβλίο, εξάλλου είναι αρκετά οικονομικό (10€) και αν δε μου κάνει, δε θα ακολουθήσω τη μέθοδο. Αν μου ταιριάζει θα την εφαρμόσω με το δικό μου τρόπο, εξάλλου δεν είναι ιατρική συνταγή να πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα.
Πήρα λοιπόν το βιβλίο, το διάβασα -για να έχω και δική μου γνώμη και όχι 10άδων άλλων μέσα από διάφορες κριτικές και blogs fora κτλ- και έμεινα έκπληκτη. Πράγματι η μέθοδος έχει δύσκολους τρόπους εκμάθησης της συνήθειας του ύπνου, όμως για να φτάσει το παιδί σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχουν γίνει αλλεπάλληλα λάθη από την πλευρά των γονιών στο θέμα του ύπνου.
Μιλώντας πάντα από τη δική μου εμπειρία με τον Κωνσταντίνο μου, διαβάζοντας το βιβλίο, κατάλαβα ότι αυτά που πρότεινε να κάνει ένας γονιός από την πρώτη μέρα με το νεογέννητο στο σπίτι, τα έκανα από ένστικτο (βοήθησε και η ενημέρωση από το internet), δηλ. πάντα κοίμιζα το μωρό κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα παντζούρια ανοιχτά, ώστε να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ημέρα από τη νύχτα και πάντα όταν η ώρα πήγαινε 9 (ήταν καλοκαίρι γι’ αυτό 9 και όχι 8) τον έπαιρνα στο δωμάτιο και δεν βγαίναμε από εκεί και ας αργούσε να κοιμηθεί.
Στις αρχές μπορεί να έκανε και 3 – 4 ώρες για να καταφέρει να κοιμηθεί για βράδυ, δλδ 3 ώρες και να ξυπνήσει για γάλα. Σταδιακά ο χρόνος αυτός μειώθηκε και πια κοιμάται στο 5λεπτο!!!
Ας επανέλθω όμως στο βιβλίο, το οποίο αναφέρει τι πρέπει να κάνουν οι γονείς από την πρώτη μέρα σιγά σιγά, ώστε το μωρό να αποκτήσει σωστές συνήθειες ύπνου και να μη χρειαστεί να εφαρμοσθεί ποτέ η μέθοδος. Πολλοί γονείς όμως κάνουν τα πάντα για να κοιμηθεί το μικρό τους (περισσότερες λεπτομέρειες καλύτερα να τις πουν οι ειδικοί) με αποτέλεσμα μετά από 8 μήνες, ένα χρόνο ή και παραπάνω το παιδί να κλαίει τη νύχτα, να ζητά το κρεβάτι των γονιών και άλλα πολλά.
Υπάρχει η νέα τάση το co sleeping (που εμένα προσωπικά με βρίσκει εντελώς αντίθετη για διάφορους λόγους) που σύμφωνα με έρευνες βοηθάει τα μωρά να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια και να εξελιχθούν σε ανεξάρτητοι ενήλικες… στη δική μου περίπτωση ούτε το μωρό μου ηρέμησε, καθώς πάλι γκρίνιαζε όλο το βράδυ για πιπίλα (μόνο που όταν το είχα στο κρεβάτι γλύτωνα από το πέρα δώθε), ούτε εμένα βοήθησε καθώς το πρωί σηκωνόμουν από το κρεβάτι σαν τελικό σίγμα!
Και για να μη μακρυγορώ από την πρώτη βραδιά αποφάσισα να την εφαρμόσω και βλέπουμε, λέω, αν δεν αντέξω το κλάμμα του σταματάω, ήμουν όμως αποφασισμένη εξάλλου ο διακοπτόμενος ύπνος ούτε στο μωρό κάνει καλό!
Τον βάζω λοιπόν στην κούνια του, ενώ ήδη είχε κοιμηθεί με το μπιμπερό στο στόμα και μετά από 3 ωρίτσες, όταν πάω εγώ να κλείσω τα ματάκια μου αρχίζει την τριρίδα.
Έπρεπε σύμφωνα με το βιβλίο να περιμένω 1 λεπτό πριν πάω να τον χαϊδέψω. Με το που πέρασε 1 λεπτό πήγα στο δωμάτιό του, τον χάιδεψα, του έβαλα την πιπίλα, ηρέμησε και έφυγα, δεν πρόλαβα να ξαπλώσω πάλι τα ίδια. Κανονικά θα έτρεχα κοντά του να του βάλω πάλι την τάπα εεεε πιπίλα ήθελα να πω, η μέθοδος όμως λέει «3 λεπτά αναμονής«, οπότε κοιτάζοντας το ρολόι περίμενα και ως εκ θαύματος ούτε μισό λεπτό μετά ησυχία…
Ωχ, λέω, έπιασε.
Από τότε 5 μέρες τώρα ακολουθώ τη μέθοδο και έχω κοιμηθεί συνεχόμενες ώρες χωρίς διακοπή και πήγαινε-έλα με μισάνοιχτο μάτι! Το περισσότερο που έχει κλάψει ο μικρός είναι 5 λεπτά συνεχόμενα, δεν έχει αισθανθεί ούτε εγκατάλειψη, ούτε ανασφάλεια και αυτό το καταλαβαίνω γιατί πια μέσα στη μέρα κάθεται και μόνος του να παίξει χωρίς να απαιτεί τη φυσική μου παρουσία. Έμαθε δλδ ότι μπορεί να μείνει και μόνος του και να αποκοιμηθεί, να παίξει, να χαλαρώσει γιατί η μανούλα είναι πάντα εκεί, όταν τη χρειάζεται πραγματικά.
Στη διάρκεια της ημέρας έφτιαξε πολύ το πρόγραμμα ύπνου – φαγητού (η γιαγιά μας τα χαλάει λίγο – καθώς θέλει να του λέει το νανούρισμά του και να τον κανακεύει, αλλά αυτή είναι η δουλειά της οπότε κάνω και λίγο πίσω) και το μωρό είναι πια πιο ευδιάθετο και χαμογελαστό και σίγουρα παίρνει την ξεκούραση που του χρειάζεται.
Εν κατακλειδι θεωρώ και συμβουλεύω τις νέες και μέλλουσες μανούλες να διαβάσουν το συγκεκριμένο βιβλίο και να εφαρμόσουν καθημερινές συνήθειες ύπνου, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να αφήσουν το παιδάκι τους να κλάψει, ώστε να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του, βέβαια αν χρειάζεται και αυτό σκεφτείτε ότι πρόκειται το πολύ για μία εβδομάδα και μετά όλοι θα είναι πιο ξεκούραστοι και χαρούμενοι.
Και για να κλείσω και να προλάβω αυτούς που θα πουν ότι προτρέπω τις μανούλες να αγνοούν το κλάμμα των παιδιών τους, θα απαντήσω: διαβάστε πρώτα προσεκτικά το βιβλίο (ολόκληρο) και μετά εκφέρετε άποψη, εξάλλου καλύτερα λίγο κλάμμα για λίγες μέρες παρά να μην μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες του παιδιού μου την ημέρα καθώς θα είμαι «πτώμα» από το συνεχόμενο και εξαντλητικό ξενύχτι (8 μηνών)!
Αυτά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, γιατί πραγματικά αυτό το βιβλίο ήταν για μένα το φως στο όχι και τόσο μακρυνό ή σκοτεινό τούνελ…
μαμά Φωτεινή
Θα ξεκινήσω όπως ξεκίνησα το χθεσινό μου κείμενο: η ώρα είναι 9 και ο μικρός μου κοιμάται ήδη 1 ώρα κ θα κοιμάται τουλάχιστον άλλες 9-10 συνεχόμενες ώρες!
Όταν έγραφα εχθές αυτό το κείμενο πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έχει τέτοια απήχηση. Ο λόγος που ήθελα να μεταφέρω αυτή μου την εμπειρία με το μικρό μου σίγουρα δεν ήταν για να με κρίνουν κ επικρίνουν άλλες μανούλες. Σε κάποιο βαθμό το περίμενα, αλλά η σφοδρότητα ορισμένων σχολίων και η ευκολία με την οποία καταλήγουν μερικοί σε συμπεράσματα, πραγματικά με εξέπληξε, λες και είναι μέσα στο σπίτι μου, ξέρουν εμένα, το παιδί μου, την οικογένειά μου… όλα αυτά διαβάζοντας μόνο ένα κείμενο;
Ο μόνος λόγος που έγραψα αυτό το κείμενο ήταν και είναι για να διαβαστεί από νέες – φρέσκιες μανούλες και μέλλουσες μανούλες (ανοιχτόμυαλες κατά προτίμηση) που ενδιαφέρονται να ακούσουν τη γνώμη και εμπειρίες από άλλες μητέρες, ώστε σε συνδυασμό με εκτενή έρευνα, διάβασμα βιβλίων, αναζήτηση στο internet ή τελοσπάντων, όπως προτιμά ο καθένας, να διαμορφώσουν ΔΙΚΗ τους άποψη πάνω στο θέμα «ύπνος». Δε ζήτησα τη γνώμη κανενός στο πώς θα μεγαλώσω το παιδί ΜΟΥ κ σίγουρα είμαι η τέλεια μαμά για το δικό μου το παιδί, όπως τέλειες μανούλες για τα παιδιά σας είστε όλες σας είτε συμφωνείτε μαζί μου στο θέμα του ύπνου είτε όχι!
Ναι είμαι η τέλεια μαμά για το παιδί μου γιατί πεθαίνω γι’ αυτό, το βάζω πάνω από όλους και από όλα (όπως κάνετε όλες σας, πιστεύω), του δίνω άπλετη αγάπη, τρυφερότητα και προσοχή και γιατί με ξεκάθαρο και «ανοιχτό» μυαλό ακούω τις γνώμες όλων, ειδικών και μη, κρατάω ό,τι ταιριάζει στο παιδί μου, στην οικογένειά μου και φυσικά στην προσωπικότητά μου και απορρίπτω τα υπόλοιπα! Εγώ έτσι πιστεύω ότι πρέπει να κάνει κάθε γονιός και άνθρωπος γενικότερα σε όλες τις πτυχές της ζωή του.
Συνεπώς ευχαριστώ όλες σας που μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το κείμενό μου, ευχαριστώ όλες εκείνες που έγραψαν την ΑΠΟΨΗ τους εμπεριστατωμένα, με επιχειρηματολογία είτε συμφωνούσαν μαζί μου είτε όχι, ευχαριστώ ακόμα περισσότερο εκείνες που παρέθεσαν links από επιστημονικές έρευνες, γιατί ο σκοπός μου ήταν αυτός ακριβώς: η πολύπλευρη ενημέρωση για ανοιχτόμυαλους ανθρώπους.
Όσο για εκείνους που απλώς κατέκριναν τον τρόπο μου και την ικανότητά μου ως μάνα απλά τους αγνοώ γιατί προκατειλημμένοι άνθρωποι με στενόμυαλες αντιλήψεις και παρωπίδες απλά δε μου ταιριάζουν! Διάβασα όλα τα σχόλια με προσοχή, και φράσεις του τύπου «ήδη του βαλες πιπίλα-τάπα, τωρα ελεγχόμενο κλάμα», «o εαυτός σου πάνω απ όλα “κακομοιρα μανουλιτσα”» «Kοιμησου τωρα λοιπόν και κράτα αντοχές για την εφηβεία που σε περιμενει» απλώς δε με αγγίζουν γιατί ξέρω πολύ καλά ότι έκανα το καλύτερο για το δικό μου παιδί, αφού, όταν άρχισε να πιπιλάει το δάχτυλό του έδωσα μάχη να μάθει την πιπίλα και όχι να συνηθίσει το δάχτυλο κάτι που όλες ξέρουμε κόβεται πολύ δύσκολα ως συνήθεια, προκαλεί παραμόρφωση της γνάθου και των δοντιών και φυσικά αποδυναμώνεται ο χόνδρος του δακτύλου.
Επίσης θεώρησα καλύτερο να μάθει την πιπίλα και όχι να κόψω στον 1 μήνα το θηλασμό, αφού ήθελε να πιπιλάει 1-2 ώρες το στήθος μου, για να κοιμηθεί και αυτό μου πλήγωνε τη θηλή γεγονός που έκανε το μαγικό, κατά τα άλλα θηλασμό, επώδυνο! Και για να μη βιαστείτε πάλι να πείτε, τον άφηνα στο στήθος, αφού τελείωνε το γεύμα του να παίξει, να με αισθανεί, αλλά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όσο δηλαδή δε θα προκαλούσε και σε εμένα δυσφορία, στην «κακομοίρα μανουλίτσα». Τελικά ναι θήλασε όσο ήθελε μέχρι 7 1/2 μηνών που αδιαθέτησα κ μετά εκείνος από μόνος του δεν ήθελε στήθος, αλλά με έσπρωχνε, ίσως να μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος, ίσως να άλλαξε η γεύση του… Και ναι περιμένω την εφηβία του και όχι μόνο, περιμένω τα παιδικά του χρόνια, το σχολείο του και γενικά περιμένω να τον ζω κάθε μέρα, να ρουφάω τη χαρά που μου δίνει απλόχερα κ ναι περιμένω ΜΟΝΟ από αυτόν την κριτική αν είμαι και θα είμαι καλή μάνα. ΜΟΝΟ αυτός θα με κρίνει αν ήμουν δίπλα του όσο κ όπως με ήθελε και με είχε ανάγκη, όταν θα είναι ενήλικος πια, γεμάτος εμπειρίες ελπίζω ελεύθερος στο πνεύμα, με ανοιχτό μυαλό και ανεμπόδιστη σκέψη από μικρότητες, ταμπού κ κόμπλεξ!
Τέλος μη βιάζεστε να βγάζετε το συμπέρασμα, ότι αφού το co sleeping ταιριάζει σε εσάς ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες, εγώ προτιμώ το παιδί μου να είναι ασφαλές στην κούνια του μιας και ο άντρας μου κοιμάται βαριά κ κλωτσάει στον ύπνο του, ακόμα να είναι ασφαλής εκείνος, αφού είναι τεχνικός (ανεβαίνει σε σκάλες – σκαλωσιές κτλ) με κυλιόμενο ωράριο κ βραδινά οπότε επιβάλλεται να είναι ξεκούραστος στη δουλειά του προς αποφυγήν σοβαρών ατυχημάτων.
Εν κατακλείδι, το στρωματάκι του μωρού μου το επέλεξα ανάμεσα στα καλύτερα (καθότι αρχ/των εσωτερικών χώρων γνωρίζω πολύ καλά πιο είναι το καλύτερο κ πιο όχι) και δε θέλω να κοιμάται στο δικό μου στο οποίο κοιμόμαστε εμείς 8 χρόνια τώρα κ σίγουρα έχει φθαρεί, για να μην αναφέρω τα ακάραια που όλοι ξέρουμε πόσο αλλεργιογόνα είναι. Ναι, θέλω να κοιμάται στο ανατομικό του στρωματάκι, ώστε τώρα που αναπτύσσεται το κορμάκι του να χτίσει γερό σκελετό!
Δε δέχομαι την κριτική ΚΑΝΕΝΟΣ διάβασα προσεχτικά όπως προείπα, τα καλοπροαίρετα σχόλια όλων και με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή αυτών που ΔΕ συμφωνούν μαζί μου, σέβομαι την άποψη όλων ιδίως, όταν αυτή συνοδεύεται από εμπεριστατομένη επιχειρηματολογία. ΑΥΤΟΣ ήταν ο σκοπός του κειμένου μου, όποια μανούλα ή μέλλουσα μανούλα ενδιαφέρεται για το θέμα να διαβάσει διαφορετικές γνώμες, απόψεις κ εμπειρίες ανοιχτόμυαλων και καλοπροαίρετων ανθρώπων. Για τους υπόλοιπους απλά αδιαφορώ.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Διαβασα ενα ωραιο - και τεκμηριωμενο σωστα κειμενο- το οποιο αναφερεται και στο γνωστο βιβλιο που απ´οτι διαβαζω απο εσας εδω ειναι must have.. Και διαβαζω και το δηλητηριωδες σχολιο της Tomny.. Ελεος ρε κοριτσια.. Τι κομπλεξ βγαζετε μερικες.. Τι χολη; Αυτο που περιγραφει η Φωτεινη λεγεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Τον εγωισμο που τον ειδες, κοριτσι μου; Ξεστραβωθειτε λιγο πια! Ειμαστε συγχρονες γυναικες! Με παιδεια, ενημερωση και πολλα πολλα πολλα καθηκοντα!
Ρε κορίτσια, να σας πω κάτι; Εμας ο μικρούλης κοιμήθηκε αναγκαστικά από 1 μηνός στο κρεβατι του που ήταν στο δίπλα δωμάτιο, γιατί δε χώραγε στην καλαθούνα (δεν είχαμε πάρει λίκνο) επειδή άρχισε να μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα. Από 2 μηνών έκανε το πρώτο του 6ωρο ύπνο και από 5 μηνών το πρώτο του 10ωρο. Τώρα είναι 8 μηνων και κοιμάται από 9-10 ώρες (από τις 8 ως τις 5.30 συνήθως). Επίσης ξέρω σίγουρα οτι ξυπνάει 1-2 φορές μέσα στη νύχτα και παίζει χωρίς να κλαίει, γιατί βλέπω τα καλτσακια του βγαλμένα (τα τραβάει δηλαδή) και μετά ξανακοιμάται. Πιπίλα δε πήρε ποτέ του παρα μόνο τη μασούλαγε όταν έβγαζε δόντια και μετά ούτε να τη φτύσει. Δεν ακολουθήσαμε καμία μέθοδο, και απο νεογέννητο τρέχαμε σαν παλαβά με το πρώτο κλάμα που θα έκανε. Στην αρχή, μέχρι 2 μηνών, όταν τον βάζαμε στο κρεβάτι αφου ειχε κοιμηθεί, έκλαιγε και φτου κι απ την αρχή ξανατρέχαμε, και κάποιες φορές κοιμόταν ολόκληρα 3ωρα σε μαξιλάρι στα πόδια μας ή στην αγκαλιά μας. Επίσης στην αρχή τα μεσημέρια κοιμόμουν μαζί του έτσι γιατί γούσταρα να τον έχω δίπλα μου, και μετά κανα-δυο βραδυα μες στην εβδομάδα. Θέλω να πω οτι -αν κατάλαβα καλά- σύμφωνα με αυτά που λεει μάλλον το βιβλίο, όλο βλακείες κάναμε, αλλά εμένα δε μου το βγάζετε από το μυαλό οτι το γεγονός οτι τρέχαμε και τον "κακομαθαίναμε", τον έκανε τελικά να μην ανησυχεί οτι είναι μόνος του, και να ξανακοιμάται... Δεν ξέρω, λεω... Εκτός κι αν δεν οφείλεται σε αυτο που λέω, αλλά απλά είναι ένα παιδί που κοιμάται επειδή έτσι είναι ο χαρακτηρας του...
ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για το δικό μου μωρό, εκτός από την πιπίλα, που την αγαπάει αρκετά μπορώ να πω.. εγώ προσπαθώντας να το εξηγήσω λέω ότι απλά έτυχε...είμαι τυχερή, ξέρω γω...
ετρεχες σε καθε κλαμα του, και εμαθε να κοιμαται μονο του τελικα! Αρα υπαρχει και αυτο! Και πολυ καλα εκανες ;-) Αν ενα μωρο χρειαζεται την πιπιλα του ή το στηθος της μανας του καθε λιγο, τι πιο ευκολο να το εχεις διπλα σου να το φροντισεις και να ξανακοιμηθει κι αυτο κι εσυ, αντι να το εχεις αλλου και να τρεχεις. Τα μωρα εχουν αυτη τη φυσιολογια. Ξυπνουν περισσοτερες φορες απο μας μεσα στο βραδυ για την επιβιωση τους, και οσο μεγαλωνουν ξυπνουν λιγοτερο. Ειναι προγραμματισμενα να το κανουν αυτο, και δεν σημαινει πως κοιμουνται ασχημα. Απλα, ετσι ειναι ο φυσιολογικος υπνος των μωρων ;-)
Μμμμμμ! http://mamalydia.wordpress.com/2013/03/11/gia-fantasteite-ligo/
Τι το 'θελα και το διάβασα! Είμαι που είμαι ενοχική και κάποιες φορές με πιάνει και νομίζω πως είμαι η χειρότερη μάνα που γεννήθηκε στον πλανήτη, και το παιδί μου υποφέρει, με αποτελείωσες βρέ Λυδία μου!!!!
Beatrice, δεν ηθελα να κανω αυτο... Αλλα οπως συμβουλευει και η φιλη μαμα απο πανω για το καλο των παιδιων, ειπα να γραψω κι εγω την δικη της σκοπια, οπως την λενε οι ερευνες που γινονται κατα την διαρκεια που προσπαθουμε να βαλουμε σε προγραμμα τα μωρα! Ε, να μην το γραψω?
μωρ' γράφτο, αλλά σου μιλάω ειλικρινά, όταν το διάβασα, καθόμουν και θυμόμουν αν πιάνει τ' αφτί του στον ύπνο του ο γιος μου. Στο μεταξύ έχει μια κουβέρτα που την τρίβει στο μουτράκι του και ξεροκατάπια όταν διάβασα το κείμενό σου. Πήγα στο πάρκο του που χτυπιόταν με τα κουκλακια του, τον πήρα αγκαλια και τον ρώταγα αν του λείπω κι αν είμαι για τον π.... μάνα. Πολλές φορές σκέφτομαι οτι πρέπει να το κόψω το ιντερνετ, μου κάνει κακό λέμε!
Κάθε βράδυ τα τελευταία 2μιση χρόνια πηγαίνω στο κρεββάτι μου με τύψεις ότι εγώ κοιμάμαι με παρέα (τον άντρα μου) και το παιδάκι μου κοιμάται μόνο... Σαν παιδί ήθελα να κοιμάμαι με τη μαμά μου κι εκείνη κάποιες φορές το ανέχοταν και τις ποιο πολλές όχι. Σήμερα στα 41 μου ακόμα φοβάμαι το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τα τέρατα κάτω από το κρεββάτι κλπ κλπ... Γι'αυτό έκανα πίσω και όταν τη βάζω για ύπνο κάθομαι μαζί της μέχρι να κοιμηθεί (ακόμα και 2 ώρες) και την αφήνω όταν ξυπνάει και έρχεται σε μένα, να κοιμηθεί μαζί μου! Αυτό μόνο.
symfono apolyta! polles mperdeyoun ti gkrinia me to klama! mporeis na afiseis to moraki sou na gkriniaksei gia ligo k na pas konta tou mono otan klaiei pragmatika k se anagi! emena o aggelos mou apo trion minon koimatai 12 ores synexomena! prin sikotheis apo to krebati dose tou ligo xrono na apofasisei mono tou an se xreiazetai ontos i mipos einai kalytera na afisei ti gkrinia giati thelei na ksanakoimithei!
Συμφωνώ απολυτα μαζι σου και για το co sleepping και για το "λιγα λεπτα κλαματακι κανεναν δεν εβλαψε!"....το να κοιμασαι μαζι με το νεογνο-βρεφος-μωρο-νηπιακι σου μονο κακο μπορει να κανει - κατα την γνωμη μου...λεγεται οτι "ολα τα θηλαστικα κοιμουνται μαζι με τα μωρα τους...αυτο ειναι το φυσικο...γιατι οχι και οι μητερες"....ναι οκ! τα θηλαστικα επισης λιγο καιρο μετα τα παρατουν τα μικρα τους (πχ γατες) ή ακομα και ζευγαρωνουν μαζι τους....ΕΛΕΟΣ!...κατα την αποψη μου το μωρο μεχρι τους πρωτους 2-3 μηνες πρεπει να κοιμαται στην κρεββατοκαμαρα των γονιων αλλα σε δικο του κρεββατακι και μετα κανονικα στο δωματιο του στα καθαρα σεντονακια με τα παιχνιδακια του και τη ηρεμια του...ο κινδυνος αιφνιδιου βρεφικου θανατου μειωνεται κατακορυφα καθώς και αναπνευστικα και αλλεργιακα προβληματα που οφειλονται στους καπνιζοντες γονεις, σε γονεις που εχουν καταναλωσει αλκοολ ή ακομα και στα μικροβια που κουβαλαμε εμεις οι μεγαλοι....επισης γενικα θεωρω "κακο" να τρεχεις πανικοβλητος καθε φορα που το μωρο θα γκρινιαξει ή θα κανεις ένα μονολεπτο κλαματακι...αλλωστε πιστευω οτι το "υφος" του κλαματος του μωρου μας το καταλαβαινουμε....αλλο ειναι οταν πειναει....αλλο οταν ποναει....αλλο οταν βαριεται...αλλο οταν κάνει ψεματακια!!!! ειναι πονηρουλικα!!!!
διαβαζω υπνο με μπιμπερο, 5 λεπτο κλαμα , πιπιλες , οχι στο cosleeping, κραταω χρονο κλαματος και αδιαφοριας....και αναρωτιεμαι?????γτ εγινες μαμα αφου κοιτας τον δικο σου υπνο και εισαι εγωιστρια????? οσο αφορα το πως νιωθεις το παιδι σου να εισαι σιγουρη δν θα το μαθεις ποτε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αυτό μάλλον πάει στη Φωτεινή και όχι στη Στέλλα σωστα; Γιατί η Στέλλα έδωσε επιχειρήματα γι αυτά που λέει, και δε μιλησε για πεντάλεπτα κλπ... Αλλά και για τη Φωτεινή να πηγαίνει, δεν ξέρω αν διάβασες, αλλά μιλούσε για εξαντλητικά ωράρια στη δουλειά της. Προφανώς η κοπέλα δεν είναι εγωϊστρια, άνθρωπος είναι. Και προφανώς πρέπει να δουλέψει για να φάει κιόλας το παιδάκι της και δεν έχει την πολυτέλεια ή την αντοχή να γαμιέται στη δουλειά της και να μην κοιμάται κιόλας. Αν εσύ είσαι η super-mommy και σε πηδάνε στη δουλειά και έχεις κι αντοχές να ξενυχτάς για μήνες, μπράβο σου, αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Και το λέω εγώ που υποτίθεται οτι δουλεύω σπίτι (ουσιαστικά δε δουλεύω γιατί έχει κόψει η δουλειά λόγω κρίσης), και που ο μικρός μου κοιμάται σαν πουλάκι χωρίς κανένα βιβλίο και χωρίς καθόλου "κόλπα" από την πλευρά μου. Και στην τελική, και να μη δουλεύει τόσο η Φωτεινή κι απλά δεν αντέχει πολλά-πολλά, το αποτέλεσμα θα δείξει αν είναι καλή μάνα (όταν ο γιος της γίνει άντρας και δειξει την ποιότητα του) και όχι η κριτική σου. Το ίδιο ισχύει και για μένα και για σένα. Και στην πιο τελική ακόμη, δε θα κρατηθώ και θα πώ αυτό που ήθελα να σου πω εξαρχής: Σιγά καλέ κυρία, κατούρα και λίγο!
Για μια ακόμα φορά που σε διαβάζω σε πάω Beatrice. 'Ελεος πια με τις φανατικές τέλειες μαμάδες, δεν τις αντέχω άλλο!!! Εγώ προσωπικά δεν θα ήθελα να με μεγαλώσει μια μάνα τόσο απόλυτη και αυστηρή με τους άλλους...
Ε καλά δεν νομίζω ότι είναι εγωίστρια η κοπέλα. Δεν είναι δα και τόσο εγωιστικό να θέλει να είναι και αυτή ξεκούραστη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες το μωρού αλλά και την δουλειά της. Δηλαδή οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν κάποια θεματάκια που δυσκολεύουν την καθημερινότητα;; Άλλωστε ο μη ποιοτικός ύπνος επηρεάζει και τα μικρούλια. Αλήθεια Tommy εσύ τι προτείνεις;; Εγώ δεν βρίσκω κανένα κακό στο να κοιμάται ένα μωρό σερί ώρες χωρίς διακοπές στον ύπνο του ειδικά για λόγους όπως η πιπίλα. Δεν αναφέρομαι σε έκτακτες περιπτώσεις όπως μια αρρώστια ή ένα άσχημο όνειρο κτλ κτλ. Η συγκεκριμένη μητέρα μίλησε με ωραίο τρόπο και παρουσίασε τα πράγματα από την δική της σκοπιά δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιος λόγος να της κάνεις τέτοια επίθεση. Φιλικά πάντα.
μα η κοπέλα μας λέει ότι το μικρό της είναι και μεσα στη μέρα ανήσυχο επειδή δεν έχει ευχαριστηθεί καλό ύπνο...δεν το κάνει για να κοιμάται αυτή κ μόνο καλά..και όντως τα παιδιά εκτός από πολύ ύπνο χρειάζονται και ποιοτικό ύπνο...δλδ καλή μάνα είσαι αν τρέχεις όλη μέρα πίσω από το παιδί σου?και τώρα είναι μικρό, όταν θα πάει στα 2-3 που θα βγάζει άνα σωρό ιδιοτροπίες και καπρίτσια θα πρέπει να τα ικανοποιείς όλα? το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και τα όρια να μπουν από νωρίς!
συγγνωμη κ ολας,αλλα το οτι εγινες μανα δεν παει να πει αυτοματως οτι επαψες να εισαι ανθρωπος κ να εχεις αναγκες!!μη ξεχνας πολλες απο εμας δουλευουμε,εχουμε πανω απο 1 παιδι,δεν εχουμε βοηθεια απο πουθενα,κ δεν μας μενει χρονος ουτε για ν αναπνευσουμε!κ επισης ολοι οι παιδιατροι λενε οτι ενα παιδι θελει προγραμμα...το προγραμμα που θα του φτιαξεις εσυ η ιδια κ οχι που θα σου φτιαξει αυτο,γιατι εκει παει την εχασες τη μπαλα..
tommy ΦΥΣΙΚΑ Κ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ ΤΟ Π Α Ι Δ Ι Μ Ο Υ! γνωρίζω ότι σημαντικότερο είναι για εκείνο να κοιμάται συνεχόμενα χωρίς διακοπές κ κλάματα (κάτι το οποίο εμποδίζει τη σωματική κ πνευματική του ανάπτυξη όπως ίσως γνωρίζεις, καθώς ο ύπνος πραγματικά "τρέφει τα μωρά"). επίσης είναι μείζονος σημασίας να ασχολείται η μαμά του κ ο μπαμπάς του όλη την ημέρα μαζί του ξεκούραστοι κ ήρεμοι κ να παίζουν, να γελάνε κ να του μαθαίνουν τον κόσμο κ όχι να "σέρνονται" εξαιτίας της έλλειψης ύπνου. μην κρυβόμαστε πίσω από λόγια του τύπου "είναι εγωιστικό", "τι έγινες μάνα αν σκέφτεσαι τον εαυτό σου" και άλλα τέτοια σχόλια κ σκέψεις. φυσικά κ σκέφτομαι κ τον εαυτό μου γιατί αλλιώς πως θα ήταν το παιδί μου καλά;;; αν η μάνα δεν είναι καλά πως θα είναι το παιδί καλά;;;;
Αγαπητή Φωτεινή, ΜΠΡΑΒΟ για την απάντησή σου. Σου εκφράζω τον απόλυτο σεβασμό μου για την αξιοπρεπή σου απάντηση, δεδομένου του σχολίου που δέχτηκες. Εύχομαι το παιδάκι της μαμάς Tommy να μεγαλώσει μέσα σε αγάπη, κατανόηση, διάλογο και αποδοχή, ακόμη και από αυτούς που τόλμησαν στη ζωή τους να μασήσουν πιπίλα.
Tο μητρικό γάλα των θηλαστικών είναι μοναδικό, ειδικό και προσαρμοσμένο για το κάθε είδος Τα γάλατα των θηλαστικών είναι σχεδιασμένα διαφορετικά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του συγκεκριμένου είδους. Το μητρικό γάλα έχει προσαρμοστεί στις ανθρώπινες ανάγκες μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Δεν υπάρχει κανένας μάγος, κανένα εργαστήριο γαλακτοβιομηχανίας που να μπορεί να μετατρέψει την αγελάδα σε άνθρωπο. Ποιές είναι οι ανάγκες ενός νεογέννητου μοσχαριού; Πρόκειται για ένα θηλαστικό που γεννιέται σχετικά ώριμο. Η κύρια ανάπτυξή του έχει ήδη γίνει πριν την γέννηση, ενδομήτρια. Μετά την γέννηση χρειάζεται κυρίως να αναπτύξει γρήγορα τους μυς του, την δύναμή του, γι' αυτό το αγελαδινό γάλα έχει πάρα πολλές πρωτείνες. Χρειάζεται να κοιμάται πολύ ώστε να μπορεί η μητέρα του να τρώει χορταράκι όλη μέρα χωρίς παρεμπόδιση. Γι' αυτό το αγελαδινό γάλα έχει μεταξύ άλλων πολλή καζείνη ώστε να φέρνει πλήρωση, φούσκωμα, νωθρότητα και ύπνο. Διαθέτει σχετικά ώριμους νεφρούς, στομάχι και σηκώτι, γι' αυτό και το αγελαδινό γάλα έχει από την αρχή πολύ αλάτι και μεγάλο υπόλειμμα ιχνοστοιχείων. Τι συμβαίνει με τα μικρά των ανθρώπων; Πρόκειται για τα πιο ανώριμα και ασχημάτιστα νεογέννητα που παρατηρούνται στη φύση. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος έχουν πολύ δρόμο για να αναπτυχθούν από τη στιγμή της γέννησης κι έπειτα. Η επίδραση του περιβάλλοντος σε αυτήν τη διαδικασία είναι μεγάλη και κρίσιμη. Υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος ολοκληρώνεται κατά το ½ πριν την γέννησή του, ενώ κατά τα 2/3 μετά την γέννηση, χάρις στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Η εξωμήτριος ανάπτυξη είναι πιο σπουδαία από την ενδομήτριο. Η κοινωνικότητα και η επαφή με άλλους ανθρώπους,– αρχικά με την μητέρα και τον πατέρα – , η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν όρους επιβίωσης για ένα τόσο ασχημάτιστο ον. Ο εγκέφαλος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος, γίνεται τριπλάσιος σε όγκο από την γέννηση έως 2 ετών και μορφοποιείται – ανάπτυξη συνδέσεων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, μυελινοποίηση – υπό την επίδραση των πλούσιων ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής καινούργια νευρωνικά κυκλώματα και συνδέσεις ενεργοποιούνται κατά εκατομμύρια. Το ανθρώπινο γάλα είναι το πιο γλυκό από οποιοδήποτε άλλο γάλα θηλαστικού, περιέχοντας πολλή λακτόζη, το απαραίτητο γρήγορο καύσιμο για τον συνεχώς εργαζόμενο εγκέφαλο των βρεφών μας. Τεράστια ποσά ωφέλιμων λιπαρών και χοληστερίνης συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα δίνουν ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και χρησιμοποιούνται ως δομικό υπόστρωμα για τα κέντρα του εγκεφάλου. Το γάλα της μαμάς πρέπει να είναι ευγενικό για τα ανώριμα όργανα του μωρού, το έντερο, το συκώτι, τους νεφρούς του. Για αυτό δεν έχει μεγάλο φόρτο ουσιών, δηλαδή ό,τι περιέχεται μέσα του χρησιμοποιείται στο έπακρο χωρίς να προκύπτουν 'σκουπίδια'. Το γάλα της μαμάς πρέπει να μην του φέρνει υπερβολικό ύπνο, ώστε να μπορέσει να δεθεί με τη μητέρα του, να εξερευνήσει γρήγορα τον κόσμο γύρω του και άρα να αναπτυχθεί, να ωριμάσει. Το γάλα της μαμάς είναι εύπεπτο, φτιαγμένο για ένα είδος που κουβαλάει τα μικρά του, που απαιτεί για τα μωρά του στενή επαφή και συχνά, μικρά γεύματα. Αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω, φτάνει να υποθέσει ότι αυτές οι χαοτικές διαφορές στον τρόπο διατροφής των βρεφών μας θα δημιουργούσαν και εντελώς διαφορετικά μωρά. Είναι η αλήθεια. Πολλά πράγματα δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, ωστόσο οι ερευνητές έχουν ήδη ανακαλύψει ότι ο οργανισμός του μωρού που πίνει επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη, οι πρωτείνες του, το λίπος του, ο εγκέφαλός του έχουν διαφορετικό βιοχημικό προφίλ σε σχέση με αυτό βρεφών που θηλάζουν. Αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς και σε άλλα επίπεδα αθροίζονται οι έρευνες που επισημαίνουν αξιοσημείωτες διαφορές. Πολλές από αυτές οι πρώιμες παρεκκλίσεις από τη φύση, από το φυσιολογικό, δεν έχουν μελετηθεί καν, έχουν δε άγνωστες συνέπειες για τις εύθραυστες υπάρξεις. Το τεχνητό γάλα φέρει γνωστούς, αλλά ακόμα περισσότερους άγνωστους κινδύνους για τα μωρά μας. Δεν υπάρχει θηλαστικό στον πλανήτη, εκτός από τον άνθρωπο, που να εμπιστεύεται την αύξηση, την ανάπτυξη, την ψυχική και σωματική υγεία των μικρών του σε γάλα από άλλο είδος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό για ένα είδος που κατεξοχήν προσδιορίζεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μετά την γέννηση. Η κυρίαρχη κουλτούρα της τεχνητής βρεφικής διατροφής και του μπιμπερό κατά τον 20ο αιώνα, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής από τους γονείς, προέβαλλε κάποιες αξίες σχετικά με τα βρέφη μας: να τρώνε τακτικά, σε συγκεκριμένες ώρες. Να τρώνε μεγάλες ποσότητες την φορά, υπέρογκες μερικές φορές, πολλαπλάσιες από την συνήθη χωρητικότητα του στομάχου τους. Να τρώνε αραιά, όχι κάθε μία ώρα. Να κοιμούνται πολύ και βαθιά, «ώστε να μεγαλώσουν». Να κοιμούνται όλη νύχτα χωρίς διακοπή. Μήπως τελικά αυτές οι αξίες που υιοθετήσαμε είναι το πρόβλημα; Μήπως το φυσιολογικό για τους μικρούς ανθρώπους είναι κάτι άλλο; Μήπως η καινούργια κουλτούρα του θηλασμού στον 21ο αιώνα πρέπει πρώτα για να επικρατήσει να διαλύσει αυτές τις «αξίες» από το μυαλό του μέσου γονιού; Μήπως όταν ακούμε ότι το μωρό του φίλου μας κοιμάται 10 ώρες συνεχόμενα το βράδυ από 2 μηνών δεν πρέπει να χαιρόμαστε αλλά να προβληματιζόμαστε; Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε για αυτό το εμπεριστατωμένο κείμενο, που θα αποθηκεύσω για να ανατρέχω σ΄αυτό κάθε φορα που μπορεί μια γνωστή μαμά να το χρειαστεί. Επιβεβαιώσατε επιστημονικά όσα ένιωθα κ έκανα ενστικτωδώς. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι παιδίατροι σαν εσάς, μόνο μια λέξη αρμόζει, μπράβο σας!
Και μπράβο σου Αντωνία που το δημοσίευσες, χάρηκα τόσο πολύ που το διάβασα που δεν κατάλαβα ποός το ανέβασε!!! :-)
άλλη μια σούπερ μαμά...δε δινει πιπίλα, ξενυχταει τα βραδια, κοιμαται μαζι με το μωρο της κτλ...ενταξει τη βαρεθηκαμε αυτη την ιστορία.. στον κύκλο μου όσοι τα κάνουν αυτά ή δεν δουλεύουν ή εχουν μανα-πεθερά να βοηθάνε ή έχουν φιλιππινέζα ή αν δεν ισχυει κατι απο τα παραπάνω είναι κουρέλια..αν καποιος θεωρει οτι αν ειναι κουρέλι η μάνα αυτό ειναι καλό για το παιδί, τοτε πάω πάσο, περί ορέξεως..
Τώρα εσύ ή δεν περνάς καθόλου καλά...ή χρωστάς πολλά....ή έχεις κακή ερωτική ζωή...ή και όλα αυτά μαζί...δεν εξηγείται διαφορετικά τόση χολή, ειρωνία, κόμπλεξ, ισχυρογνωμοσυνη και προπαντων επιθεση κατά μέτωπο σε αγνώστους που δεν σε έβλαψαν....μεγάλωσε το παιδι σου-παιδιά σου όπως νομιζεις καλυτερα (λέμε τώρα) και άσε εμάς να νιώθουμε ή να μην νιώθουμε τις αναγκες των παιδιων μας!!!!! άντε μην τα πάρω και αναγκαστώ να χασω το επιπεδο μου!
δεν υπαρχουν πιο πονηρα πλασματα στον πλανητη απο τα μωρα :))))) και μετα απο λιγο καιρο καθε σοφρον μαμα εχει μαθει να μεταφραζει τα κλαματα του μωρου της. γιατι λοιπον να τρεχουμε πανικοβλητες στα ψεμματα?