Του Γιάννη Καφάτου
Από τη στιγμή που αποφάσισα να γράφω τις «μπαμπαδο-ιστορίες» μου και να τις δημοσιεύει η φίλη Ολίβια, έχω στο νου μου ένα θέμα που έχει να κάνει με τη μεγάλη μου αγάπη, το μεγάλο μου αποκούμπι, το μεγάλο μου κόλλημα, τη μεγάλη μου «επένδυση» (με την έννοια ότι έχω χαλαλίσει πολλά λεφτά): τη Μουσική.
Η εικόνα της αφεντιάς μου στην αγκαλιά του μπαμπά μου μπροστά σε μια βιβλιοθήκη που είχε ένα κεντρικό κουτί και μέσα ένα πομπινόφωνο panasonic να ακούμε τις μουσικές που άκουγαν οι νιόπαντροι γονείς υπάρχει ανεξίτηλη σε όλες τις πτυχές του μυαλού μου. Σχεδόν μυρίζω το φαϊ που μαγείρευε η γιαγιά στην κουζίνα, βλέπω το χολ που ήταν η βιβλιοθήκη και το σαλόνι που για ένα διάστημα ήταν και δωμάτιό μου – όταν γεννήθηκε η αδελφή μου.
Ο Μπαμπάς μου ήταν γκατζετάκιας για την εποχή και τις δυνατότητες του. Γεννήθηκα το 1969 και δεν ήταν αυτονόητη τότε η τηλεόραση – telefunken – σε όλα τα σπίτια, ούτε το πομπινόφωνο (τώρα αν δεν ξέρεις τι είναι γκούκλισε το… είναι πιο παλιό κι από το κασετόφωνο πώς να στο πω τωρα … με το συμπάθειο).
Λίγα χρόνια μετά πήρε το πρώτο του στερεοφωνικό, ραδιοενισχυτή, πίκαπ και ηχεία (τα έχουμε όλα ακόμη και λειτουργούν!!!) Πομπίνες, δίσκοι 33 στροφών και φυσικά δεκάδες σαρανταπεντάρια, γιατί δεν σου ανέφερα και το φορητό πικ-απ που είχαν οι γονείς που λειτουργούσε και με ρεύμα και με μπαταρίες, ήταν μέρος της «διακόσμησης» του σπιτιού, όχι ως τρόπαια, αλλά ως αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Και στην άκρη του τραπεζιού της κουζίνας ένα τρανζίστορ, Philips που συνόδευε τα οικογενειακά γεύματα και τις δουλειές της κουζίνας.
Η μουσική ήταν μέσα στη ζωή των γονιών μου. Από τον Θοδωράκη και κάποια τραγούδια του Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, και Elvis Presley και Harry Belafonte, α! και Ντέμη Ρούσσο, και Μούσχουρη και Μοσχολιού και Κόκοτα και Γαλάνη. (Ακόμη θυμάμαι το γαλάζιο χαρτάκι με τα credits της κασέτας της Γαλάνη που είχε στο κασετόφωνο του αυτοκινήτου.
Θυμάμαι λοιπόν τους γονείς μου να ακούνε μουσική, να χορεύουν με τη μουσική – σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και για να μας δείξουν τα βήματα του «τσα-τσα» ή του τουίστ, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αλα τηλεοπτικά την τριπλή τούμπα του θανάτου. Όπως τα χόρευαν τα ζευγάρια στα κλαμπ της εποχής.
Μη φανταστείς ότι οι γονείς μου ήταν τίποτα γιεγιέδες (vintage έκφραση κι αυτή …). Μια χαρά μεσοαστοί εργαζόμενοι κι οι δύο, που ζούσαμε στο νοίκι αλλά είχαν αυτοκίνητο.
Τέλος πάντων για να σου συμπληρώσω το μουσικό μου παζλ, υπήρχε ο θείος Τάκης που είχε μεγάλη λατρεία στα λαϊκά της εποχής, οπότε άκουγα κι άλλα όταν – πολύ συχνά – βρισκόμαστε σπίτι του και ο θείος Κώστας που ήταν πιο απρόσιτος αλλά λάτρευε την κλασική μουσική και σιχαινόταν το μπουζούκι αλλά όχι τον Τσιτσάνη – δεν μπορούσα να καταλάβω τότε τη διαφορά …
Μουσικός αχταρμάς… όχι! Ήταν μια τέλεια μουσική παιδεία. Α, μην ξεχάσω και την Ολυμπία, τη δασκάλα μου των Αγγλικών που για κάθε γραμματική ή συντακτικό που έπρεπε να μάθω είχε κι ένα ροκ τραγούδι.
Άκουγα και λίγο λίγο επέλεγα.
Γιατί σου γράφω όλα τα παραπάνω…
Βασικά ήθελα να γράψω για την άθλια μουσική που παίζουν οι παιδότοποι -όχι όλοι ευτυχώς- και τα λούνα παρκ. Ειδικά στα παιδικά πάρτι. Έχω την αίσθηση ότι κανείς – εντάξει, δε γενικεύω, μιλάω γι’ αυτά που έχω πάει εγώ – δεν έχει ασχοληθεί με τη μουσική που θα ακούσουν τα παιδιά όση ώρα είναι εκεί και παίζουν κλπ κλπ.
Μπορεί, κανονίζοντας το πάρτι στον παιδότοπο, να έχεις ασχοληθεί με την παραμικρή λεπτομέρεια και πολύ καλά έχεις κάνει, αλλά όταν έρχομαι ως καλεσμένος και ακούω… έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι ουδείς ασχολήθηκε με τη μουσική.
Μετά σκέφτηκα ότι είμαι πολύ εγωιστής και ότι επειδή δε μου αρέσει εμένα αυτό το χύμα πράμα που βάζουν και μάλιστα πολύ δυνατά ώστε να μην μπορείς ούτε να συζητήσεις, ούτε να ακούς τις χαρούμενες στριγγλιές των παιδιών, δε σημαίνει ότι είναι έτσι.
Μετά είπα… τι στο διάολο, τη γνώμη μου θέλω να πω. Δεν έχει καμία αξία πέραν του ότι είναι δική μου και μπορώ να την πω, όπως όλοι μας.
Μετά σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να είμαι απόλυτος και μετά… είπα γιατί όχι;
Μη στα πολυλογώ, αφού εν τέλει είπα ό,τι σκέφτομαι, η διαδικασία αυτή με έφερε σε εκείνη την αγκαλιά απέναντι στο πομπινόφωνο, οπότε χαλάλι! Κι αν κάποιος παρεξηγήθηκε… δεν πειράζει, σε κουβέντα να βρισκόμαστε.
Σήμερα, παίρνω κι εγώ αγκαλιά τα παιδιά μου, ή τώρα που ο Αντώνης μου είναι πιο μεγάλος, τα βάζω πάνω στο γραφείο και μπαίνουμε στο youtube και ακούμε ό,τι θέλουν και μετά ό,τι θέλω κι εγώ και ακούμε τα πάντα και μετά από καιρό μου ξαναζητάνε κάτι που τους άρεσε και όταν κάνουμε γιορτούλες στο σπίτι ετοιμάζουμε ένα Playlist ή όταν ετοιμαζόμαστε για διακοπές φτιάχνουμε ένα cd με τραγούδια ενηλίκων που λατρεύουν τα παιδιά (ή μήπως είναι παιδικά τα τραγούδια που γουστάρουμε κι εμείς οι ενήλικες;)
Υ.Γ. Αν αυτό το κείμενο ήταν ραδιοφωνική εκπομπή θα είχε και μουσικές, μου φαίνεται όμως μπούρδα να κάτσω να γράψω δέκα-είκοσι τίτλους.
Φέρτε στ’ αυτιά σας ό,τι σας αρέσει και ευχαριστώ για την ανάγνωση.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
ευχαριστώ για τις σκέψεις σας, πάνω στις δικές μου σκέψεις!
Καλημέρα! Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι και είχα κι εγώ την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι με πολλά gadgets (τηλεόραση έγχρωμη SABA εμείς, μπομπινόφωνο, βιντεοκάμερες κλπ.) και πολλή μουσική! Επιπλέον εμείς παίζαμε μουσική (ο πατέρας μου κιθάρα και πιάνο, εγώ και η αδελφή μου πιάνο) και τραγουδούσαμε! Οπότε το μπομπινόφωνο χρησίμευε όχι μόνο σαν player, αλλά και σαν recorder! Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου την εικόνα του πατέρα μου τις Κυριακές, με τι πυτζάμες του (να είμαστε και άνετα), να τραγουδάει Νέο Κύμα μπροστά στο μικρόφωνο που κρεμούσε από το φωτιστικό του σαλονιού!! Ξέρεις εκείνα τα ογκώδη μικρόφωνα που βλέπεις στις Ελληνικές Ταινίες! Τώρα που έχει "φύγει" ο πατέρας μου, είναι μια από τις εικόνες που όταν τις θυμάμαι με συγκινούν πολύ! Δεν ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή. Ψάχνω να την βρω. Εμένα οι γονείς μου άκουγαν όλα αυτά που άκουγαν οι δικοί σου. Εγώ στα πολύ νεαρά μου άκουγα Metal και τώρα πια χαλάρωσα και ακούω Rock (από τα κλασσικά μέχρι τα πιο εναλλακτικά). Η κλασική μουσική είναι κάτω από το δέρμα μου φυσικά (4 χρονών άρχισα πιάνο, έμαθα πρώτα να διαβάζω νότες και μετά γράμματα)! Στα αυτιά μου ηχούν συνεχώς οι σονάτες του Mozart που μάθαινα όταν έδινα εξετάσεις στο πιάνο (κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθώ, το λες και ψυχικό τραύμα). Ο άντρας μου παρόμοια με μένα. Στο σπίτι μας αν έρθεις θα ακούς Radiohead, Muse, Placebo, Suede, Iggy Pop, Depeche Mode... Άντε στα τσακίρ κέφια να ακούσεις και Linkin Park! Αλλά και πολύ Tchaikovsky (τον λατρεύω.. αν ζούσα στην εποχή του θα ήμουν groupie του.. θα έτρεχα από πίσω του...), Mozart, Rachmaninoff.. Η κόρη μου θέλει να ακούει και να χορεύει ΣΥΝΕΧΩΣ ζουζούνια!!! Την παρατηρούσα δε, στον παιδότοπο προχθές να χορεύει ένα τραγούδι από αυτά που περιγράφεις. Αυτά τα απαράδεκτα Ελληνικά main stream που συνήθως παίζουν οι παιδότοποι έξω φωνή (ποτέ δεν έχω καταλάβει γιατί)! Και φοβάμαι μήπως μεγαλώσει και συνεχίσουν να της αρέσουν. Παρόλο που όταν ήταν βρέφος την νανούριζα με U2 και Puressence, τώρα θέλει να ακούει Barbie songs στο αυτοκίνητο! Αν έχεις δίκιο και η μουσική είναι όντως μια αγκαλιά, ελπίζω να αλλάξει την γνώμη της μικρής μου!
Κοίτα, κι έγω τρέμω τη στιγμή που θα μου πουν τίποτα σφακιανάκης και κάτω ... Ακούνε ότι θέλουν, εγώ αντιδρώ όπως όταν ακούω να ξεστομίζουν βρισιές που μαθαίνουν σχολείο. "εμείς δε τα λέμε αυτά ... " και άλλα κουλ (τάχα μου) σα να μη συμβαίνουν. ελπίζω ότι οι καλοί ήχοι θα μείνουν στις καρδιές τους, και θα βρουν τα δικά τους! Αν πάλι διαλέξουν άλλους μουσικούς δρόμους ... ας συνηθίζουμε, αυτό δεν είναι το στοίχημα; να μπορούν να επιλέγουν μόνα τους αυτό τπου τους αρέσει ... Πρέπει να το φάμε! Αλλωστε αυτά - τα παιδιά - είναι "μας" αλλά δεν είναι "εμείς"!
Καλημέρα Γιάννη! Πολύ ωραία γράφεις! Και εμείς ακούμε περισσότερο τραγούδια για μεγάλους και φτιάχνει τα δικά του cd για το αυτοκίνητο. Το ίδιο κάνουμε και με τα βιβλία μας. Η βιβλιοθήκη μας είναι οικογένειακή και προσιτή στο παιδί. Διαβάζουμε όλοι μαζί, καμιά φορά αποσπάσματα από βιβλία ενηλίκων, εφημερίδες και περιοδικά και ας είναι 5 χρονών. Καταλαβαίνει διαφορέτικα το ίδιο βιβλίο σε κάθε ηλικία. Υπάρχουν καλά παιδικά βιβλία αλλά καμιά φορά είναι προχειροφτιαγμένα όπως και οι παιδικές μουσικές.
Αχ πέστε για τους παιδότοπους!Είναι μέρη που δε συχνάζω ποτέ γιατί έχουν απόλυτη τυποποίηση ακόμη και στη μουσική!Κι εμείς ακούμε πολλά και διάφορα στο σπίτι, ό,τι ακούμε εμείς τα ακούει με ευχαρίστηση και η μικρή μας. Και τα παιδικά πολύ επιλεκτικά γιατί κυκλοφορεί μεγάλη σαβούρα από παιδικά τραγουδάκια που το μόνο που κάνουν είναι προετοιμάζουν τα παιδιά για να γίνουν ακροατές της φτηνής λαΪκοποπ και του σκυλάδικου.
Συμφωνώ μαζί σου! Ελάχιστοι γονείς δίνουν σημασία στο τί ακούει το παιδί τους, ενώ είναι τόσο σημαντικό! Εδώ εμείς οι μεγάλοι γεμίζουμε πληθώρα διαφορετικών αισθημάτων κάθε φορά που ακούμε ένα μουσικό κομμάτι, πόσο μάλλον τα μικρά, αθώα παιδάκια μας, που έχουν τα αυτιά τους ορθάνοιχτα και απορροφούν σα σφουγγάρια τα πάντα - ήχους κι αισθήματα! Από όταν γεννήθηκε η μικρή μου, της παίζω σχεδόν κάθε μέρα κλασσική κιθάρα και τη λατρεύει. Μάλιστα ένα διάστημα όταν ερχόταν η ώρα για να της παίξω μουσική, άρχιζε να κλαίει ανυπόμονα περιμένοντας να ξεκινήσω τη μουσική για να αρχίσει κι αυτή το... "τραγούδι"!!!