Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (…από τα μικρά μας)
γράφει ο Γιάννης Καφάτος
Χτυπάει το τηλέφωνο, η μητέρα του συμμαθητή του γιου μου – που μαζί τους τρώγαμε τις προάλλες: μπλα, μπλα γενικά και ειδικά και μετά μπαίνει στο θέμα: Ο Αντώνης στο σχολείο είπε ότι έχετε χωρίσει, ότι ο μπαμπάς ζει αλλού, όταν ο γιος μου του είπε: καλά Αντώνη, αφού ήρθατε σπίτι μας και φάγαμε όλοι μαζί, ο Αντώνης απάντησε: έρχεται μαζί μας μερικές φορές για να μη στενοχωριέται μόνος του. . .
Την άλλη μέρα αυτό το “χωρισμένο” ζευγάρι περίμενε το τρίτο τους παιδί, κάποιες μέρες νωρίτερα ή αργότερα –τι σημασία έχει πια- αυτή η “περίεργη” οικογένεια είχε πάει ταξίδι στη ζούγκλα και ο Αντώνης είδε αυγά κροκόδειλου.
Στην πρώτη δημοτικού η δασκάλα νομίζω ότι είχε φρικάρει, ωστόσο είχε την εμπειρία και την προαιώνια αγάπη των δασκάλων για τα παιδιά τους να μας μιλήσει και να μας πει ότι η φαντασία του Αντώνη είναι μεγάλη, αλλά να έχουμε το νου μας, ώστε η φαντασία να κάνει τη δουλειά της, αλλά να μην εμπλακεί με την πραγματικότητα.
Ωραία πάντα τα λένε οι πιο έμπειροι, μια χαρά.
Ως γονιός ανησυχώ, ως Γιάννης σκέφτομαι τα ψέματα που είπα κι εγώ σαν παιδί, και σαν μεγάλος… Μη μου πείτε ότι ανήκετε στην κατηγορία των αγίων γονιών που δεν έκαναν κανένα από αυτά που σήμερα θεωρείτε εγκλήματα καθοσιώσεως;
Σκέφτομαι τα ψέματα, ακόμη κι όταν λέω την κλασική μπαμπαδίστικη τε και μαμαδίστικη παραίνεση: δεν κάνει να λέμε ψέματα.
Τέλος πάντων μετά την επισήμανση της δασκάλας και αφού απολαμβάναμε τον μικρό μας Πινόκιο-Αντώνιο και εφόσον παραδεχτήκαμε ότι το να είμαστε γονείς δε σημαίνει ότι είμαστε οι φωτεινοί παντογνώστες, απευθυνθήκαμε στους ειδικούς, που στην αρχή ήταν η ψυχολόγος που συνεργαζόταν με τον παιδικό σταθμό που πήγαινε ο Αντώνης και η Μαρίνα και επιπλέον μάθαμε ότι στο δημόσιο σχολείο υπήρχε η δασκάλα ειδικής αγωγής που και αυτή τη συμβουλευτήκαμε.
Και οι δύο ήξεραν τον Αντώνη ως παιδί και η συμβουλή που μας έδωσαν ήταν πρώτον να μην ανησυχούμε κι αρχίσουμε τις συμβουλές (αυτές που οι μπαμπαδομανάδες τις έχουμε τόσο εύκολες, με το δάχτυλο σηκωμένο … ή άνευ δαχτύλου αλλά πάντως εύκολες) να τον τσεκάρουμε χωρίς να τον προσβάλουμε και… ακούστε παρακαλώ τι μας έδωσαν για “γιατρικό”: να λέμε μια φόρα στις τόσες, ανάμεσα στα άλλα παραμύθια / ιστορίες που μας ζητάνε τα παιδιά το βράδυ πριν κοιμηθούνε τον Ψευτόγιαννο, το βοσκό!
Ναι λοιπόν, ένα παραμύθι για γιατρικό στα “παραμύθια” του μικρού μας Πινόκιο!
Έπιασε, αλήθεια, έπιασε!
Όχι ότι ο Αντώνης, σταμάτησε να λέει τα μικροψέματα που λέει κάθε παιδί που αλλά λειτούργησε στο να καταλάβει ο μικρός μας, ότι δεν μπορούμε συνεχώς να κοροϊδεύουμε τους άλλους. Μάλιστα!
Έτσι συνέχισε το μυαλό του να ασκείται στις φανταστικές του περιπέτειες, τις ξεφούρνιζε, πετύχαινε το στόχο του – γιατί ό,τι κάνει ένα παιδί το κάνει γιατί θέλει την προσοχή μας – έβλεπε ότι “τσιμπήσαμε” και μετά χαμογελούσε πονηρά, ή τόσο αθώα όσο ο Δον Κορλεόνε και έλεγε: πλάκα κάνω ε!
Προσοχή: δεν λέω ότι κάθε παιδί που λέει ψέματα πρέπει να το αντιμετωπίσετε όπως εμείς τον Αντώνη μας. Μοιράζομαι τη δική μας εμπειρία και τι κατάλαβα εγώ από αυτή. Η ζωή συνεχίζεται και μαθαίνουμε.
Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όχι μόνο από τα άλλα παιδιά – αυτονόητο – αλλά και από τον ίδιο του τον εαυτό κάθε ώρα που μεγαλώνει και όταν αλλάζει με κάποιο τρόπο η καθημερινότητα και η ρουτίνα του.
Πολύ θέλω να μοιραστούμε εμπειρίες από τα παιδιάστικα ψέματα που ξεφουρνίζουν τα μπουμπούκια μας!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
νομιζω πως το ψεμα κυριαρχει στην ενηλικη ζωη μας και πως λεμε αρκετα συχνα ψεμματα στα παιδια μας οταν ειναι μικρα για να πετυχουμε καποιο σκοπο...σιγουρα ολοι θα εχουν πει κατι απο τα παρακατω (η και ολα) 1. δεν εχουμε αλλο γλυκακι καρδουλα μου, παρε μια μπανανουλα 2. αυτο ειναι το τελευταιο πατατακι της σακουλας (μπισκοτακι, χυμος κλπ) 3. μολις πας για υπνο θα κοιμηθουμε και μες με τον μπαμπα 4. το ψαρακι το εσκασε απο την γυαλα, παμε να παρουμε καινουργιο (το ψαρακι απλα επεπλεε...) 5. κουκλα εισαι ''γειτονισσα'' με την ολοσωμη κολλητη φορμα σου (το παιδακι βλεπει μπροστα του μια φαλαινα που ξεχειλιζουν πατσαδες απο την φορμα) 6. η νεραιδα των δοντιων θα εθει αποψε.... 7. ο αγιος βασιλης θα ερθει αποψε... 8. ο Κωστακης σε αγαπάει, δεν ηθελε να σου κολλησει την τσιχλα στα μαλλια, κατα λαθος το εκανε... 9. αμα πεις ψεμματα μεγαλωνει η μυτη σου και αλλα που δεν μπορω να θυμηθω... παντως τα παιδια δεν ειναι κουτα, και μερικες φορες μας ''τσακωνουν'' που λεμε ψεμματα...και τοτε θαπρεπει να τους ζητησουμε συγνωμη και μεις οι ιδιοι, γιατι ετσι θα καλιεργησουμε την σωστη συμπεριφορα...αλλωστε τα μικρα εχουν αυξημενο το αισθημα της δικαιοσυνης.
Το νουμερο "5" είναι το καλύτερο !!!
...xaxaxaxa όχι να το πούμε έχεις απόλυτο δίκιο! χαχαχα, γιατί στο #3# ... δεν αναγνωρίζει ουδείς την αφεντιά του; χαχαχα ;)
Γέλασα πολύ με το "ξεμπρόστιασμα" που μας έκανες! Η τελευταία σου κουβέντα κρύβει τη σοφία που πρέπει να έχουμε όλοι: μπαμπάδες και μαμάδες και γιαγιάδες και δάσκαλοι και όλοι όσοι "ανακατεύονται" με παιδιά :)
Η μεγάλη μου κόρη (Τώρα 12) είναι ο θηλυκός Πινόκιο. Όταν ξεκινάει να μιλάει με... "Ενα παιδάκι στο σχολείο" 99,9% λέει παραμυθια. Ταυτόχρονα γράφει ποιηματα, διηγηματακια, και μικρά θεατρικά. (Της το προτείναμε εμείς για να διοχετεύσουμε τη φαντασία της πιο δημιουργικα). Επίσης ως γεννημένη Drama Queen (Ευτυχώς που μας μοιάζει αλλιώς θα ήμουν σιγουρη ότι την αλλάξανε στο μαιευτηριο)Διασκευάζει τις ιστορίες ωστε να είναι εκείνη το θύμα. Τι να πω, εμείς πάντα μιλουσαμε ειλικρινα, δεν τους είπαμε ΚΑΝΕΝΑ από τα κατασυνθηκη ψευδη των παιδιών (Τα μωρα τα φέρνει ο πελαργος, τα δωρα ο Άγιος βασίλης κλπ) και πάλι και τα δυο μου κορίτσια.... γεννημένες θεατρίνες..... Εγωιστικό το άτιμο το γονίδιο.
Η δική μου η απορία είναι η εξής: Πώς αντιδρούμε όταν το παιδί μας ανακαλύπτει τα "κατά συνθήκη" ψέματα; Για να σου δώσω να καταλάβεις, η τετράχρονη κόρη μου είχε πάει με την πεθερά μου, να επισκεφθεί την προγιαγιά της. Παρόλο που η μικρή την αγαπά πολύ, όταν η προγιαγιά της ζήτησε να τη φιλήσει, εκείνη της είπε ότι δεν γίνεται γιατί από το σχολείο τους έχουν συμβουλεύσει να μη φιλάνε γιαγιάδες και παπούδες. Το περιστατικό μου το ανέφερε η πεθερά μου, ρωτώντας με αν όντως τους έχουν πει κάτι τέτοιο στο σχολείο. Φυσικά η μικρή είχε πει ψέμα. Αργότερα μέσα στη μέρα που ήταν χαλαρή, την "ψάρεψα" και μου τα είπε όλα. Όταν τη ρώτησα γιατί είπε το ψέμα, μου είπε ότι δεν ήθελε να τη φιλήσει η γιαγιά, αλλά δεν ήθελε και να τη στενοχωρήσει. Της απάντησα, ότι με ευγενικό τρόπο θα μπορούσε να αρνηθεί και ότι μπορεί να έχει το θάρρος της γνώμης της και να τη λέει με ωραίο τρόπο χωρίς να στενοχωρήσει κάποιον αλλά και χωρίς να χρειαστεί να πει κάποιο ψέμα. Και αναρωτιέμαι, πόσο ειλικρινές είναι αυτό που της είπα εγώ; Πόσες φορές οι μεγάλοι δεν έχουμε πει ψέματα για να αποφύγουμε ή για να μην πληγώσουμε κάποιον; Μήπως έπρεπε να της μιλήσω για αυτές τις ειδικές περιπτώσεις; Μήπως όμως έτσι θα άνοιγα τους "ασκούς του Αιόλου";
Θεά η κόρη σου, δείχνει ότι όλα είναι ίδια! Δον κορλεονάκια, που στροφάρουν πιο γρήγορα κι από τούρμπο μηχανή! Ο ασκός του αιόλου δεν νομίζω ότι είχε μόνο θύελες, δε θα ΄χε και καναν ούριο άνεμο; θά ΄χε! Νομίζω ότι όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο ξεκάθαρο και απλό πρέπει να είναι το μνμα. Οι πτυχές γι' αργότερα!!! Να τη χαίρεσαι! καλημέρα και καλό μήνα