Μην πανικοβάλλεστε! Το περιοδικό Parents σημείωσε τι θα πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν βρεθεί αντιμέτωπος με καταστάσεις… «εκτάκτου» ανάγκης!
Μερικές φορές, απλά αντιδρούμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Άλλες, βασιζόμαστε σε ξεπερασμένες ιατρικές πληροφορίες ή γιατροσόφια που δεν έχουν καμία επιστημονική απόδειξη. Εδώ θα βρείτε τα χειρότερα σενάρια που απεύχεστε και τον σωστό και λάθος τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσετε την οικογένειά σας:
Φανταστείτε αυτό: Παίρνετε τα μάτια σας για μια στιγμή από το παιδί σας στις διακοπές κι όταν γυρίζετε και πάλι να το δείτε, το βρίσκετε στον πάτο της πισίνας του ξενοδοχείου όπου διαμένετε. Πανικόβλητη, το πρώτο που σκέφτεστε είναι να πέσετε μέσα και να το βγάλετε έξω.
Μην το κάνετε. Πείτε πρώτα σε κάποιον άλλον να καλέσει το 166 και μετά αρπάξτε κάτι που επιπλέει στο νερό – όπως ένα μαξιλάρι θαλάσσης ή μία κολυμβητική σχεδία – προτού πηδήξετε στο νερό. Αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αρκετά καλοί κολυμβητές ώστε να καταφέρουν να βγάλουν το παιδί από την πισίνα χωρίς να έχουν τη βοήθεια μίας συσκευής επίπλευσης», λέει ο B. J. Fisher, διευθυντής για την υγεία και την ασφάλεια στην Αμερικανική Ένωση Ναυαγοσωστικής. «Το παιδί θα σας τραβήξει και σας μέσα».
Λάθος αντίδραση: Βάλτε του πάγο
Έξυπνη κίνηση: Αφαιρέστε αμέσως ό,τι ρούχο καλύπτει το σημείο, ρίξτε τρεχούμενο δροσερό νερό στο έγκαυμα για 10 λεπτά και μετά δέστε το χαλαρά με μία γάζα. Ο πάγος και το κρύο νερό μπορούν να τραυματίσουν περισσότερο το δέρμα. «Μπορεί να προκληθούν ως και κρυοπαγήματα στο δέρμα του παιδιού αν βάλει κανείς απευθείας επάνω στο δέρμα πάγο, ιδίως αν το δέρμα έχει τραυματιστεί», λέει ο Bob Waddell, ο οποίος εκπαιδεύει προσωπικό ασθενοφόρων στην παιδιατρική φροντίδα για την Εθνική Ένωση Ιατρικών Τεχνικών Επειγόντων Περιστατικών. Μην βάζετε ούτε και βούτυρο ή αντιβιοτική αλοιφή στο έγκαυμα. Αν η πληγή κάνει φουσκάλα, καλέστε τον γιατρό, ιδίως αν η φουσκάλες είναι μεγαλύτερες από ένα νόμισμα των 0.25$ (περίπου 2,5 εκατοστά σε διάμετρο).
Λάθος αντίδραση: Αναζητήστε τον από μόνη σας.
Έξυπνη κίνηση: Φωνάξτε το όνομα του παιδιού σας, κάντε μια γρήγορη αναζήτηση και μετά απευθυνθείτε αμέσως σε έναν υπάλληλο του καταστήματος. «Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια», λέει η Nancy McBride, διευθύντρια εθνικής ασφάλειας στο Εθνικό Κέντρο Αγνοούμενων και Εκμεταλλευόμενων Παιδιών. «Οι βοηθοί στο κατάστημα έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν τι να κάνουν όταν ένα παιδί χάνεται – επανδρώνοντας εισόδους και εξόδους, ελέγχοντας τα αποχωρητήρια, αναζητώντας το ανάμεσα στις διάφορες βιτρίνες. Αν δεν βρείτε το παιδί σας σύντομα, καλέστε την αστυνομία.
Λάθος αντίδραση: Την ελέγχετε προσεκτικά για να δείτε αν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας
Έξυπνη κίνηση: Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777 – υπάρχουν ειδικοί 24 ώρες το 24ωρο εκεί για να σας βοηθήσουν. «Μην περιμένετε να δείτε τι θα γίνει», προειδοποιεί ο Richard Dart, MD, διευθυντής του Κέντρου Δηλητηριάσεων και Φαρμάκων στο Rocky Mountain. «Θα μπορέσουν αμέσως να σας πουν αν το φάρμακο είναι τοξικό και αν θα πρέπει να πάτε το παιδί σας στα επείγοντα». Ορισμένα δηλητήρια αργούν να δράσουν και τότε θα είναι πολύ αργά.
Λάθος αντίδραση: Αρχίζετε να κολυμπάτε κατευθείαν προς την ακτή.
Έξυπνη κίνηση: Κολυμπήστε παράλληλα στην παραλία μέχρι να έχετε ξεφύγει από την περιοχή επιρροής του κύματος και μετά κολυμπήστε αργά προς την ακτή ώστε να μην κουραστείτε. Τα περισσότερα παλιρροϊκά κύματα δεν ξεπερνούν τα 6 με 18 μέτρα, λέει ο Fisher. Οι άνθρωποι μπορούν να πνιγούν ή να εξαντληθούν παλεύοντας ενάντια στο κύμα.
Λάθος αντίδραση: Το τρέχετε στο νοσοκομείο.
Έξυπνη κίνηση: Καλέστε το 166. Ίσως έχει υποστεί ζημιά στη σπονδυλική στήλη ή τον εγκέφαλο και μετακινώντας το μπορεί να προκαλέσετε σοβαρότερη ζημιά, λέει η Anne Stack, MD, επικεφαλής γιατρός στην επείγουσα παιδιατρική φροντίδα στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Σιγουρευτείτε πως το παιδί αναπνέει και έχει σφυγμό. Αν όχι, ξεκινήστε άμεσα την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Αλλιώς ανακινήστε τον πολύ προσεκτικά και φωνάξτε το όνομά του για να δείτε αν θα συνέλθει.
Λάθος αντίδραση: Τρίψτε αλκοόλ ή ουρήστε στην πληγή.
Έξυπνη κίνηση: Ξεπλύνετε την πληγή με θαλασσινό νερό (το αφαλατωμένο νερό μπορεί να κάνει την πληγή ακόμη πιο επώδυνη) και αφαιρέστε αν υπάρχουν ορατά πλοκάμια, προτείνει ο Paul Auerbach, MD, ένας ιατρός επείγοντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο του Stanford University και συγγραφέας του Medicine for the Outdoors. Μουσκέψτε έπειτα μία πετσέτα ή ένα πανί με λευκό ξύδι και ακουμπάτε το στην πληγή συνεχώς μέχρι το παιδί σας να σταματάει να πονάει. Το ξύδι θα αδρανοποιήσει τα κύτταρα που προκαλούν το τσούξιμο στις περισσότερες μέδουσες, τα οποία μπορούν αλλιώς να προκαλέσουν πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και περισσότερα από 30 λεπτά. Αν το παιδί σας δείξει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης (δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, εξανθήματα) αναζητήστε άμεσα το κοντινότερο ιατρικό κέντρο επειγόντων περιστατικών.
Λάθος αντίδραση: Ανοίγετε το μάτι για να δείτε αν έγινε κάποια ζημιά.
Έξυπνη κίνηση: Καλύψτε την περιοχή με μία αυτοκόλλητη γάζα ή ένα καθαρό, στεγνό πανί και μετά σπεύστε στα επείγοντα. Προσπαθώντας να ανοίξετε το μάτι της ή να βάλετε πάγο ή να πιέσετε την περιοχή, θα προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ως και σε απώλεια όρασης, λέει ο Dr. Stack. Καλύπτοντας το μάτι της θα την εμποδίσει από το να το τρίψει ή να το πειράξει – και αν ο κερατοειδής έχει τραυματιστεί, με το να το κρατάτε κλειστό ανακουφίζετε τον ερεθισμό.
Λάθος αντίδραση: Περιμένετε μέχρι να εξισορροπηθεί η πίεση του νερού και όταν το νερό έχει καλύψει την πόρτα, τότε προσπαθείτε να βγείτε.
Έξυπνη κίνηση: Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο, γι’ αυτό μην περιμένετε, λέει ο Pete Gannon, πρόεδρος του Dive Rescue International, ο οποίος παρέχει εκπαίδευση στη διάσωση στο νερό. Με το που πέσετε στο νερό, αφαιρέστε τη ζώνη σας και προσπαθήστε να ανοίξετε ένα παράθυρο ή μια πόρτα. Ακόμη κι αν έχετε ηλεκτρικά παράθυρα και αυτόματο κλείδωμα στις πόρτες, πατήστε το κουμπί, γιατί ίσως και να δουλεύουν ακόμη για ορισμένα λεπτά. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε τίποτα, συγκεντρωθείτε στο πώς να σπάσετε ένα παράθυρο χτυπώντας το σε μια γωνία. «Τα περισσότερα παράθυρα σπάνε σε μικρά κομμάτια αν τα χτυπήσεις στη γωνία», λέει ο Gannon. Χρησιμοποιήστε ένα σκληρό παπούτσι, ένα κουτάκι αναψυκτικού ή ένα κλειδί στην άκρη της γροθιάς σας, ή ακόμη καλύτερα, έχετε εύκαιρο ένα LifeHammer (ένα ειδικό σφυρί – το οποίο μπορεί ακόμη να κόψει τις ζώνες σας) στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου στη θέση του συνοδηγού. Ισχύει πως η πόρτα θα ανοίξει ευκολότερα όταν η πίεση εξισορροπηθεί, αλλά ίσως αυτό να είναι πολύ αργά ή η πόρτα να έχει φρακάρει.
Λάθος αντίδραση: Δημιουργείτε έναν αιμοστατικό επίδεσμο δένοντας το σημείο για να μην προχωρήσει το δηλητήριο και ρουφάτε το δηλητήριο με το στόμα σας, φτύνοντάς το.
Έξυπνη κίνηση: Καλέστε ένα ασθενοφόρο ή πάτε με το αυτοκίνητό σας στο κοντινότερο κέντρο επειγόντων περιστατικών, όπου θα του δώσουν το αντίδοτο. Καλέστε το νοσοκομείο ή το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο δρόμο σας επειδή ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν άμεσα διαθέσιμο το συγκεκριμένο αντίδοτο. Προσπαθήστε να κρατήσετε ακίνητο το τραυματισμένο μέλος του παιδιού και να το έχετε κάτω από το ύψος της καρδιάς. «Μου έτυχαν περιπτώσεις όπου με την περίδεση της πληγής προκλήθηκε σοβαρότερη ζημιά από το δάγκωμα του φιδιού», λέει ο Dr. Dart.
–
Οι συμβουλές αυτές δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2008 στο περιοδικό Parents (πηγή: parents.com )
Όπως αναφέρεται και στη σελίδα, οποιαδήποτε ιατρική γνώμη και πληροφορία που σχετίζεται με την υγεία, παρέχεται μόνο για πληροφόρηση και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως η συγκεκριμένη διάγνωση ή το πλάνο αντιμετώπισης για κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Συζητήστε με τον γιατρό σας τις όποιες απορίες έχετε και ζητήστε από εκείνον συμβουλές σε όποιες απορίες ή προβλήματα αντιμετωπίζετε εσείς ή κάποιος άλλος με την υγεία σας.
Σας έχει συμβεί κάποιο αντίστοιχο, τρομακτικό περιστατικό; Πώς συμπεριφερθήκατε και τι θα κάνατε τώρα; Αφήστε μας τις απαντήσεις σας στα σχόλια, έτσι ώστε όλες οι μανούλες να είναι ενήμερες!»
αγχωθηκα...
Για κάποιο λόγω παρόλο που είχα απαντήσει δεν εμφανιστηκε το σχόλιο οπότε τα ξανά γράφω. Εκπαιδεύονται και στην Ελλάδα!!! Εργαζομουν 7 χρόνια σε γνωστή αλυσίδα παιχνιδιών και κάθε 6 μήνες κάναμε σεμινάρια για την εγκαιρη αντιμετώπιση τυχων αρπαγής ανηλίκου. Ευτυχώς σε αυτά τα 7 χρόνια μόνο ένα περιστατικό υπήρχε όπου και δόξα το Θεό είχε αίσιο τέλος. Οι σοβαρές επιχειρήσεις φροντίζουν να εκπαιδευουν το προσωπικό τους φυσικα μου είχαν τύχει και άτομα που παρ´ολη την εκπαίδευση ήταν του στυλ "ασε ρε που θα ασχοληθώ εγω και να μπλεξω ας μην φεύγουν απο το χέρι της μάνας τους" δεν θα μπω σε λεπτομέρειες με το περιστασταρικο γιατί τα είχα γράψει πριν και μάλλον λογοκριθηκαν γι'αυτο και δεν εμφανίστηκε ποτέ ή απάντηση απλά ήθελα να σας πω ότι όσο και αν φαίνεται περίεργο και στην Ελλάδα εκπαιδευεται το προσωπικό.
Χαίρομαι που ακούω ότι συμβαίνει κ στην Ελλάδα πραγματικά, δεν το γνωριζα αλλά όπως ανεφερες δεν έχει να κάνει πάλι κ αυτό με εκπαίδευση αλλά με την παιδεία του καθενός... Δυστυχώς!
«Οι βοηθοί στο κατάστημα έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν τι να κάνουν όταν ένα παιδί χάνεται"......ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ@έλληνικά καταστήματα κατά τα άλλα, πολύ χρήσιμο άρθρο, Ευχαριστούμε!!!
Κι εγώ όταν το μετέφραζα σκεφτόμουν... "ε... ναι... οκ... ΜΠΟΡΕΙ... στα μεγάλα εμπορικά", αλλά μιας και είναι αμερικάνικες οι συμβουλές, ισχύουν για εκείνους. Είχε άλλες δύο: Τι να κάνετε για να αποφύγετε έναν τυφώνα που σας πλησιάζει και τι να κάνετε όταν συναντήσετε μια αρκούδα στο δάσος (να της χτυπήσετε τη μύτη! αν μπορείτε). Τα παρέλειψα γιατί δεν είναι δα και τα πιο ταιριαστά για την Ελλάδα :Ρ
Δεν θα μου πήγαινε η καρδιά να κοπανήσω μια αρκουδίτσα στη μύτη... :( Είναι τόσο καλές! Βρε Θωμά, καλά έκανες και το παρέλειψες! Τι δουλειά έχει ένα παιδί σε ένα δάσος και μάλιστα τόσο μέσα στο δάσος ώστε να έχει πιθανότητες να κινδυνέψει από αρκούδα??? Αυτά μόνο οι Αμερικάνοι τα κάνουν! (και στα δικά μας δάση οι αρκούδες δεν πλησιάζουν στα προσβάσιμα από τον κόσμο σημεία τους νομίζω..) Αλλά γιατί η αρκούδα να επιτεθεί αν δεν αισθανθεί ότι απειλείται? Απορώ δηλαδή. Ποιος θα πήγαινε ποτέ να ενοχλήσει μια αρκούδα στη φωλιά της στο βάθος ενός δάσους? Και μάλιστα έχοντας μαζί του το παιδί του! Προφανώς απευθύνεται σε κυνηγούς! Αμερικάνοι... τίποτα να μη μείνει όρθιο!!!!
Δεν θελω να σας τρομαξω αλλα οι αρκουδες υπαρχουν στην Ελλαδα κ τα τελευταια χρονια κατεβαινουν κ 'χαμηλα' στα χωρια της Πινδου...Μπορει να ζουμε μακρια απο εκει αλλα υπαρχουν κ εκει παιδια..Μαλιστα λογο δυσκολιας ευρεσης τροφης επιτιθονται σε στανες κυριως τη νυχτα..Περυσι την ακουσαμε οταν ηρθε διπλα (!!!!!) στο σπιτι μας στο χωριο κ 'εκλεψε' κατι ζωντανα για να φαει.... κ αυτο ειχε γινει επανελλημενα! Τωρα για το χτυπημα στη μυτη δεν γνωριζω αν ισχυει αλλα αυτο που μου εχει μαθει ο παππους μου ειναι να παραμεινω ψυχραιμη κ ακινητη για να μην την τρομαξω...
Όσο κ αν σας φαίνεται περίεργο για τα ελληνικά δεδομένα ναι οι υπάλληλοι των εμπορικών κέντρων έχουν εκπαιδευτεί για περιπτώσεις απώλειας - αρπαγής παιδιών (το λέω με σιγουριά γιατί ο άντρς μου είναι ένας από αυτούς). Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που ακολουθούν κ μπορεί να έχει συμβεί γύρω σας και να μην το έχετε αντιληφθεί γιατί καλούνται να είναι εξαιρετικά διακριτικοί αφενός μεν για να μην πανικοβάλλουν τη μάνα και τον υπόλοιπο κόσμο και αφετέρου για να μη γίνουν αντιληπτοί από το δράστη σε περίπτωση αρπαγής. Ακόμα αυτό που τους συμβαίνει συχνά είναι να κλειδώνονται τα παιδάκια μέσα στο αυτοκίνητο (κατά λάθος και όχι επειδή η μαμά τα άφησε για να κάνει τα ψώνια της ανενόχλητη όπως έχουμε δει σε διάφορες περιπτώσεις στο εξωτερικό!) και εκεί καλούνται να δράσουν άμεσα - δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουν την πυροσβεστική.