Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να ζήσουν τις στιγμές αθωότητας και μαγείας των Χριστουγέννων και του μύθου για τον Άγιο Βασίλη.
Από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι σχεδόν όλα τα παιδιά γνωρίζουν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη παρόλο που μερικά από αυτά δεν τον βλέπουν ως πραγματικό πρόσωπο. Ένα μεγάλο ποσοστό ανακαλύπτει την αλήθεια περίπου στην ηλικία των 7 ετών. Τα περισσότερα από τα παιδιά που μαθαίνουν την αλήθεια αντιδρούν με θετικό τρόπο και τους αρέσει σαν ιδέα ότι υπάρχει έστω ως ένα φανταστικό πρόσωπο.
Τα παιδιά φαίνονται ικανά να πάρουν όσες πληροφορίες είναι καλές για εκείνα αναφορικά με την ηλικία τους. Όταν λοιπόν θα είναι έτοιμα να μάθουν, οι γονείς θα πρέπει να επιτελέσουν μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή γνώσης γι αυτά. Είναι σημαντικό από την άλλη όσοι γονείς νιώθουν ότι εξαπατούν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους, να μην πουν αυτή την ιστορία στα παιδιά τους.
Τα παιδιά φαίνεται να είναι αρκετά δυνατά ώστε νε ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την ανακάλυψη της αλήθειας του Άγ. Βασίλη. Μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν ότι ήταν απλώς ένα όμορφο παραμύθι όπως εκείνο της σταχτοπούτας. Τα πολύ μικρά παιδιά ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο που για εκείνα αποτελεί μια πραγματικότητα.
Στην ηλικία των 4-6 τα παιδιά αρχίζουν να έχουν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο Αγ. Βασίλης είναι πραγματικό πρόσωπο. Η ικανότητα των παιδιών να σκέπτονται αφηρημένα ξεκινά περίπου στην ηλικία των 6-8 έως την ηλικία των 14.
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για αυτά όσον αφορά την γνωστική τους ανάπτυξη. Μέσω του παιχνιδιού αυτά μαθαίνουν συμπεριφορές που σχετίζονται με την πραγματική ζωή. Οι γονείς λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την κριτική και ανεξάρτητη σκέψη. Δεν υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το παραμύθι του Άγ. Βασίλη βλάπτει ή ωφελεί τα παιδιά. Άρα στην τελική είναι δική σας απόφαση για το αν θα τους την πείτε ή όχι.
Ξεκινώντας να μιλήσετε με τα παιδιά σας για την αλήθεια, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία.
Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια συζήτηση για το τι συμβολίζει ο Άγ. Βασίλης. Ο οποίος ουσιαστικά εκπροσωπεί αξίες όπως: γενναιοδωρία, καλοσύνη, συναίσθηση, αγάπη, ενδιαφέρον και στοργή. Εξηγώντας του λοιπόν τι συμβολίζει ο Άγ. Βασίλης, φτάνετε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τόση σημασία για το αν ο Άγ. Βασίλης είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο αλλά το τι εκείνος εκπροσωπεί. Έτσι αυτή η εμπειρία μπορεί να γίνει μια σημαντική εκπαιδευτική στιγμή, παρά μια δυσάρεστη ή τραυματική στιγμή. Έτσι αποκαλύπτοντας την αλήθεια για το Άγ. Βασίλη είναι μια καλή ευκαιρία να του πείτε για το πως είναι πραγματικά ο βόρειος πόλος, ποια ζώα ζουν εκεί, πως είναι πραγματικά οι τάρανδοι και που ζουν. Επίσης για το πως ξεκίνησε η παράδοση για την προσφορά των δώρων τα Χριστούγεννα και ποιες άλλες παραδώσεις υπάρχουν σε διάφορες κουλτούρες και ποια είναι η σημασία τους.
Το παιδί έτσι θα αισθάνεται ότι οι γονείς του σχετίζονται μαζί του και επικοινωνούν σε μια πιο ώριμη βάση. Όσο για την στιγμή που θα πείτε την αλήθεια στο παιδί σας, η κατάλληλη περίοδος θα ήταν λίγο μετά την περίοδο των γιορτών.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο