Προχθές το βράδυ η Αθηνά μου δήλωσε ότι ο καλύτερός της φίλος είναι ο Αρχέλαος. Χάρηκα η μάνα, γιατί πιστεύω ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια για να μην την πιέσουμε να τον αγαπήσει με το ζόρι. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι το εννοούσε. Ξέρω ότι ίσως έρθουν στιγμές που θα πλακώνονται ή δεν θα θέλουν να δει ο ένας τον άλλον ζωγραφιστό, όμως μέχρι στιγμής που η Αθηνά είναι 3 1/2 και ο Αρχέλαος 10 μηνών, όλα κυλούν ήρεμα. Τα παιδιά παίζουν ήδη μεγάλο μέρος της ημέρας μαζί και χαχανίζουν σαν τρελά. Η δε Αθηνά ομολογουμένως τον προσέχει, με ειδοποιεί όταν κάνει κάτι επικίνδυνο ή πλησιάζει κάτι ύποπτο στο στόμα και πονάει και η ίδια όταν αυτός φάει κάποια τούμπα.
Όλα καλά λοιπόν… με μερικές στιγμές που με προβληματίζουν. Περιγράφω, γιατί είμαι σίγουρη ότι το έχετε ζήσει κι άλλες με τα αδερφάκια.
Έρχονται κάποιες φάσεις λοιπόν που η Αθηνά -π.χ. επειδή τσατίζεται που της πήρε το παιχνίδι- ασκεί αρκετά μεγάλη δύναμη πάνω του. Θα του σφίξει πολύ δυνατά το χέρι. Όταν σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλον, θα ξαπλώσει πάνω του με όλη της τη δύναμη (όχι κατά λάθος, μια χαρά ξέρει τι κάνει). Σαν να την έχω πιάσει 1-2 φορές να τεστάρει πόσο θα αντέξει να μην πονέσει ο μικρός. Όλα αυτά τα παρακολουθώ από κοντά και ταυτόχρονα από μακριά, προσπαθώντας να είμαι ήρεμη και να εξηγώ χαλαρά και χωρίς να μαλώνω άγαρμπα πως το μωρό είναι μικρό και πονάει και πως δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τον άλλον να πονέσει, τη στιγμή που μπορούμε να τα βρούμε αλλιώς.
Ξέρω ότι ξέρει ότι την βλέπω. Ξέρω ότι θέλει να ξέρω τι κάνει. Δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς, πείτε μου ότι το έχετε ζήσει και εσείς και καταλαβαίνετε τι εννοώ!
Απ’ όσο διάβασα είναι -λέει- λογικό και για αυτό πρέπει και εμείς οι γονείς να είμαστε πάντα σε επιφυλακή και να μην τα αφήνουμε από τα μάτια μας, όταν παίζουν μικρό και μεγάλο. Καταλαβαίνω ότι πάντα κάτι μέσα του το τσιμπάει το «μεγάλο» αδερφάκι και ίσως αυτές οι μικρο-επιθέσεις μια στις τόσες είναι η εκδήλωση ακριβώς αυτού. Ίσως πάλι είναι και της ηλικίας; Α, έχουμε και αυτό! Άλλο παιδί μέσα σε λίγους μήνες η Αθηνά! Τέτοιο τσαγανό και τόση άποψη απορώ πού στο καλό την έκρυβε!
Για πείτε λοιπόν… Έχετε παρατηρήσει και εσείς τέτοιες… επιδείξεις δύναμης να το πω; του μεγάλου προς το μικρό;
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Κ εμεις ειχαμε τετοια. Κ πιο μεγαλα (5 ετων κ 3,5) παλι λιγο ζουληγμα παραπανω θα πεσει. Αλλα ειναι τοσο ομορφο να τα βλεπεις τα αδερφακια να παιζουν μαζι, να κανει το ενα το αλλο να γελαει, να σκαρωνουν οτι τους κατεβει πισω απ την πλατη της μαμας κ του μπαμπα που βοηθαει να ξεπερνας τετοιες ανησυχιες. Θα δεις μολις μεγαλωσει ο Αρχελαος που θα γινουν ομαδα! Μου ειχαν πει οτι ειναι θετικο να εκδηλωνει το μεγαλυτερο τα συναισθηματα ζηλιας προς το μικροτερο, γιατι ετσι δινεται η ευκαιρια και στο παιδι να μαθει να εκδηλωνει αυτο που νιωθει και στον γονιο να το βοηθησει να χειριστει το συναισθημα του.
"Γιωργία τ." τα είπες όλα. Εγώ απ'όσο θυμάμαι τον εαυτό μου όταν γεννήθηκε ο αδερφός μου και ήμουν πέντε ετών, παρότι τον λάτρευα κυριολεκτικά και λειτουργούσα ως φύλακάς του, σε στιγμές καυγά ήθελα να τον πονέσω αλλά αμέσως ένιωθα τύψεις και ενοχές. Τον πρόσεχα πάρα πολύ, η μαμά μου μου ανέθετε ευθύνες του τύπου πηγαίναμε μαζί κάπου και τον πρόσεχα (πχ παιδικά πάρτυ, σχολείο -πηγαίναμε στο ίδιο-, κατασκήνωση αργότερα) και τον προστάτευα παντου και πάντα. Ακόμα και όταν μάλωνε με φίλους του τους πλάκωνα στο ξύλο (ήμουν λιγο αλητακι) και δεν ήθελα να πάθει ποτε τιποτα ουτε να τον δω να κλαίει. Αργοτερα εως σήμερα αυτη η τεραστια ευθυνη που επωμίστηκα σαν μικρό τότε παιδάκι με έκανε ευαίσθητη στο στρες, αγχώδη και ανασφαλή άνθρωπο. Πρέπει οι γονείς να λειτουργουν ακριβως οπως παραδειγμάτισε η Γιωργια τ. και να προσεχουν αρκετα όσο περναει απο το χερι τους. Πάντα ηρεμια. Καυγαδες μεταξυ αδερφών υπάρχουν πάντα. το φυσιολογικο ειναι να υπαρχουν το αντιθετο ειναι περιεργο... οπως και να χει παντα θα αγαπαμε τα αδερφακια μας και θα τα λατρευουμε. Φάση δεν είναι πιστευω προσωρινη. κραταει αρκετά μεγάλο διάστημα.
έχω και εγώ ένα μεγάλο κορίτσι, τώρα 4,8 και ένα αγόρι 19 μηνών. είχαμε και εμείς τέτοια επεισόδια, και ενώ γενικά τον προσέχει και λειτουργεί σαν φύλακας, σαν τσομπανόσκυλο θα έλεγα, γιατί του δείχνει που πρέπει και που δεν πρέπει να πάει, ειδοποιεί αμέσως αν κάνει κάτι που δεν πρέπει και είναι επικύνδινο, μέχρι και αγκαλιά τον παίρνει για να τον κατεβάσει αν σκαρφαλώσει ψηλά, ώρες ώρες το φεγγάρι δείχνει και την άλλη όψη του. Τον χρησιμοποιεί σαν παιχνίδι, τον ντύνει, του βάζει κοκαλάκια και καπέλα, τον τραβολογάει, τον γαργαλάει με μανία, και ναι, δοκιμάζει να δει τι γίνεται αν ζουλήξει λίιιιγο παραπάνω. Όλα αυτά μέχρι πριν ένα μήνα ήταν ακριβώς έτσι. Πριν ένα μήνα έγινε κάτι που άρχισε να αλλάζει την εικόνα. Ήμασταν σε ένα μέρος - μεγάλο πάρκο- που τους αρέσει πολύ. Κάποια στιγμή που τον τραβολογούσε αλλού, ενώ εκείνος δεν ήθελε και τον παραζόρισε, γύρισε και της δάγκωσε το χέρι με το οποίο τον έσφιγγε, με μανία. Την μελάνιασε φοβερά, μόνο αίμα δεν έβγαλε. Η μεγάλη έπαθε σοκ. Δεν μπορούσε να παρηγορηθεί με τίποτε. Από τότε... τον κοιτάει με μισό μάτι. Τον παίζει πάλι, αλλά μόλις τον παραζορίσει και αντιδράσει ο μικρός, τον αφήνει ύσηχο. Νομίζω οτι όλοι σε αυτες τις ηλικίες κάπως έτσι "συνεννούνται" Και κάπως έτσι βρίσκουν ισορροπίες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ: Πρέπει να αφιερώνουμε 10’ – 15’ τη μέρα με το κάθε παιδί ξεχωριστά και να μιλάμε για ότι εκείνο θέλει. Η ΖΗΛΙΑ & Η ΑΓΑΠΗ , μπορούν να συνυπάρχουν. Οι γονείς λένε: Αν αγαπάς το αδερφάκι σου δεν πρέπει να το ζηλεύεις. Παιδί: Εγώ νιώθω ζήλια, άρα δε το αγαπάω, άρα ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ. Και ποιος είναι το καλό παιδι; Ο/Η αδερφός/ή μου! ΓΙΑΤΙ ΖΗΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ; • Συναισθηματική στέρηση (προκαλεί ανασφάλεια στο παιδί, ψάχνουν να βρουν δείγματα ότι δε τους αγαπάνε οι γονείς του) • Μοίρασμα. Τα παιδιά δε θέλουν να μοιραστούν. Στα 6 – 7 έτη τους γίνονται εγωκεντρικοί ( J.Piaget) • Χάσιμο αποκλειστικότητας • Σύγκριση ανάμεσα στα παιδιά πχ. Κοίτα πως διαβάζει ο αδερφός σου! ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΗΛΙΑ: • Παλιμπαιδισμός πχ. – Μαμά, θέλω και εγώ πιπίλα! • Παθητική επιθετικότητα πχ. – Βρωμάει, τα κάνει πάνω του! - Είναι χαζό! Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το απαγορέψουμε. πχ. Δεν επιτρέπω κανέναν να λέει τα παιδιά μου χαζά, τα δικά μου τα παιδιά αποκλείεται να είναι χαζά! Εστιάζεις στην επιθετικότητα • Υπέρμετρος θαυμασμός ή υπέρμετρη αδιαφορία Όταν το περιβάλλον δεν επιτρέπει στο παιδί να εκφράσει τη ζήλια ή για να μην χαλάσει το παιδί τη δική του εικόνα! • Διαταραχές συμπεριφοράς Σε αυτή τη περίπτωση δε χρειάζεται τιμωρία, ή αδιαφορείς και το συζητάς μετά ή μένεις ήρεμη! • Φόβοι. Για να τραβήξει την προσοχή ( τέρατα, φαντάσματα κτλ) • Σωματοποίηση. Πχ Πονάει, σκοντάφτει συνέχεια Τα νιώθει το παιδί αυτά πχ το πόνο αλλά είναι ψυχοσωματικά. Παράδειγμα για να δείξεις στα παιδιά σου ότι μπορείς να τα αγαπάς και τα 2-3 το ίδιο: -Άμα ανοίξουμε όλα τα φώτα στο σπίτι θα μειωθεί το φως σε κάποιο δωμάτιο; Όχι ! Έτσι είναι και η δική μου η αγάπη έχω να δώσω φως παντού χωρίς να μειωθεί κάπου!
Εμένα και τα δυο αγόρια. 4,5 ο μεγάλος και 7 μηνων ο μικρός. Ο μικρός λατρεύει τον μεγάλο και ο μεγάλος ολο Αυτό τον καιρο απο τοτε που γεννηθηκε το μωρο δεν έχει εκδηλώσει ούτε μια φορα επιθετική συμπεριφορά...ούτε να φωνάξει...προσπαθούσα να είμαι προετοιμασμένη απο πριν γεννησω για όλα αυτα που περιγραφετε αλλα μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να κάνω τίποτα. Δε ξέρω αν έιναι στο παιδι, η αν το έχουμε εμείς βοηθησει να συμπεριφέρεται έτσι.. Ποτε δεν του είπα πως πρέπει να αγαπάει το μωρο...ποτε δεν του έριξα στις πλάτες του ευθύνες, π.χ "πρόσεχε το μωρο".. Ωστόσο, το μωρο μας (προς το παρόν) το αγαπάει και το δείχνει και το λέει. Και ξέρω ότι δεν το λέει μονο για να το ακούσω εγω... Αφιερωνουμε σα γονείς το χρόνο μας και στους δυο. Αν εγω κρατω το μωρο θα παίξει ο άντρας μου με το μεγάλο. Αν νιώσω ότι παει να αισθανθεί παραμελημενος αμέσως θα πάμε μια βόλτα οι δυο μας και θα αφήσω το μωρο στον άντρα μου, η θα κάνω κάτι μαζι του πχ στην κουζίνα...αν πάλι είμαι μονη μου και με τους δυο(γιατι μονη με τον άντρα μου τους μεγαλωνουμε) και πρέπει οπωσδήποτε να κρατω το μωρο, θα προσπαθήσω να του εξηγήσω γιατι δεν μπορω εκείνη τη δεδομένη στιγμη να κάνω κάτι μαζι του και του υπόσχομαι ότι θα κάνουμε κάτι μαζι λίγο πιο μετα. Ενα παραμύθι, ενα παιχνίδι κτλ...δε ξέρω τι θα γίνει όταν ο μικρός αρχίσει να περπατά και να διεκδικεί...δε ξερω αν οφειλεται και στον χαρακτηρα...ολα παιζουν...νομίζω όμως πως όσο σα γονείς δε δίνουμε αφορμές για ζηλιες δε θα υπάρξει (τεράστιος) ανταγωνισμός για να προκύψουν και τα ξεσπασματα. Ας μας δίνει υπομονη ο Θεός να αντέξουμε να είμαστε παντα πλάι τους και όχι ανάμεσα τους....
egw exw 4 xronwn o megalos kai 2 h mikrh apo totoe poy arxhse na perpataei h mikrh kai na trabaei paixnidia ofilw na omologhsw pws den mporw na thn afhsw monh oute ena deyterolepto giati olo thn trabaei apto laimo (san na kanei kefaloklidwma gia na thn pniksi) enoeitai h mikrh dne mporei na parei kati apo oolaaa ayta ta para pola paixnidia giati k kala einai epikindyna...brwmika opws leei o megalos ktl) thn sprwxnei otan 8elei na parei to paixnidi pou exei parei h mikrh kai peftei panw ths k thn pataei sthn kirioleksia......oti k na tou pw dnem katalabainei me tpt...exw dokimasie ta paanta oomws edw prin ena mhna htan ksaplwmenos o megalos sto kanape phge h mikrh na anebei na tou kanei xares kai thn esprwkse me to podi tou molis anebhke k eskase h mikrh me to kefali sto patwma metaksi trapeziou k kanape.....eutuxws den xtuphse sto trapezi na trexoume k na mhn ftanoume......... den kserw re paidia alla nomizw pws oso paei 8a phgainoume k xeirotera apla exw thn entupwsh pws ta dika mou einai mikra kai ta 2 hlikiaka kai einai pio duskola ta pragmata kai oti 8a prepei apla na perimenw na megalwsei h mikrh etsi wste na exei dunamh k na mh thn smprwxneis k peftei
Ζούμε όοολες (ή σχεδόν όλες) το ίδιο πιστεύω... 3,5 ο μεγάλος μου και 15 μηνών ο μικρός και έχει ακριβώς την ίδια αντίδραση. Από την μια " τον αγαπώ πολύ το μπέμπη μου" μες στα φιλάκια, κι από την άλλη να τον πατάει, να τον τραβάει κ να τον σπρώχνει, διακριτικά πάντα. Τους τελευταίους μήνες όμως βλέπω ένα άλλο δέσιμο μεταξύ τους και ίσως να οφείλεται και σε μας αυτό. Προσπαθώ να δίνω τα εύσημα στον μεγάλο για κάθε κατόρθωμα του μικρού, π.χ. "μπράβο Χρήστο που έμαθες τον Μάριο να περπατάει τόσο καλά, είσαι πολύ καλός αδερφός", έτσι τον παίρνει απ'το χεράκι και αισθάνεται περήφανος, ή "μπράβο που τον προστάτεψες" όταν μου "καρφώνει" τις ζουζουνιές που πάει να κάνει. Έτσι νιώθει σαν μεγάλος αδερφός που πρέπει να φροντίζει και όχι να εκφοβίζει τον μικρότερο. Τι να πω...ο καιρός θα δείξει ;) Ας τα ευχαριστηθούμε τώρα που μπορούμε να τα παρατηρούμε γιατί μετά... θα τα ψάχνουμε!
Εμένα η μεγάλη 3 χρόνων και η μικρή 10 μηνών. Παίζει μαζί της σχεδόν όλη μέρα. Δεν επιτίθεται στη μικρή. Μόνο αν καμία φορά της πάρει κάτι δικό της , της φωνάζει για να το δώσει πίσω. Μου έχει δηλώσει και εμένα ότι είναι η καλύτερη της φίλη. Το μόνο θέμα που έχουμε με την μεγάλη το οποίο το θεωρώ φυσιολογικό είναι ότι μπεμπεκιζει. Δηλαδή ενώ ξέρει νΑ μιλάει πολύ καλά και λεει τα πάντα κάνει ότι δεν μπορεί να μιλήσει. Κάνει ότι δεν μπορεί να περπατήσει και μπούσουλαει ενώ η μικρή ακόμα δεν μπούσουλαει. Μην ξεχνάμε ότι και τα μεγάλα είναι μικρά ακόμα. Είναι ολΑ φυσιολογικά. Κάθε παιδί έχει την δικιά του αντίδραση στο θέμα.
Στα μάτια και την καρδιά της Αθηνούλας είστε ολόκληρος ο κόσμος. Αφού λοιπόν εισπράττει από τον "κόσμο" της ότι είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος που αγαπάει τον αδερφό της, θα κάνει τα πάντα για να το δείξει και να πάρει αποδοχή και αγάπη. Ε, κάποιες φορές πιέζεται από τον "ρόλο" και της βγαίνουν κι άλλα αληθινά συναισθήματα εκτός από αδερφική αγάπη. Ζήλια, θυμός κτλ. Κάπου πρέπει να εκτονωθούν κι αυτά έτσι δεν έιναι??
Ειναι απολυτα φυσιολογικο τελικα.εμενα ο μεγαλος 5χρ.τωρα τελευταια ολο "τσιγκλαει" το 11μηνων κοριτσακι-αδελφακι.τωρα ξεκινησε.τωρα που το μικρο μπουσουλαει,διεκδικει,αρπαζει,δαγκωνει κλπ...τα παιχνιδια του.ενω αντιθετα με ειδοποιει οταν η μπεμπα κανει κατι επικινδυνο κ πολλες φορες εξαιτιας του προλαβαινω τα χειροτερα,τον εχω πιασει να τη σπρωχνει κ να της φωναζει δυνατα.τον μαλωνω,διαφορετικα θα το επαναλαβει.προσπαθω με αυστηρο τονο να του εξηγησω οτι ειναι μωρο μπλα μπλα...οποτε γλυκια μου,ειναι κοινος τοπος:οταν τα μωρο αρχιζουν να κινουνται,διεκδικουν.και αυτο δεν αρεσει στα μεγαλα.οσο καλοπροαιρετα και αν ειναι!
Καλησπερα εμενα ο μεγαλος μου ειναι 4 και κατι μηνες και ο μικρος 8 μηνων.απο την αρχη ειχαμε τετοιες επιθεσεις αγαπης! Καποια στιγμη αεχισε να γινεται επικινδυνος και εγω να χανω την υπομονη μου! Οσο περναει ο καιρος τα πραγματα γινονται ολο και καλυτερα.δεν μπορω μα τα αφησω μονα τους παρα μονπ αν ο μικρος ειναι στη οουνια η στο παρκοκρεβατο! Τον αγαπαει τον φιλαει αλλα θα του κοψει και καμια δαγκωνια! Φαση ειναι θα περασει και θα βρουμε τις ισοροπιες μας!