Ίσως αυτό να σας φαντάζει οικείο: Η Theresa Roma, μία 27χρονη υπάλληλος σε μια ασφαλιστική, λέει πως η μητέρα της, που εργάζεται μαζί της, της κάνει κριτική «για τα πάντα».
«Η μαμά μου είναι ο μεγαλύτερός μου επικριτής», λέει η Roma, που κατοικεί στο Buffalo της Νέας Υόρκης.
Η μαμά της, Lori McDermott, 48, απαντά: «Τα έχω περάσει εγώ αυτά και ξέρω».
Παρόλο που ορισμένοι όπως η Sheryl Sandberg στο βιβλίο της Lean In αναφέρουν πως οι γυναίκες χρειάζεται να εργαστούν σκληρότερα για να καταφέρουν να ηγηθούν στον χώρο της εργασίας τους, ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπουν είναι πως στις γυναίκες ασκείται συχνά κριτική από το άτομο για το οποίο νοιάζονται περισσότερο απ’ όλους: από τη μαμά τους.
Έχοντας μεγαλώσει μια γενιά πίσω, όπου ελάχιστες γυναίκες επιχειρούσαν να φέρουν βόλτα μια απαιτητική καριέρα ενώ παράλληλα φρόντιζαν να μεγαλώσουν ένα παιδί, οι μητέρες των γυναικών που εργάζονται – ή και όχι- στις μέρες μας δυσκολεύονται συχνά να καταλάβουν τους πυρετώδεις ρυθμούς ζωής ή να στηρίξουν τις επιλογές των παιδιών τους.
Οι συγκρούσεις είναι χειρότερες, μιας και η γενιά των παιδιών αυτών είναι σκληρή με τον εαυτό της, αναφέρει η Diane Sanford, κλινική ψυχολόγος στο St. Louis, Mo., η οποία ειδικεύεται στην υγεία και ευημερία των γυναικών. Λέει πως οι μητέρες της σημερινής εποχής αισθάνονται ήδη ανεπαρκείς.
«Δεν μπορούν να γίνουν οι γυναίκες καριέρας που επιθυμούν να είναι, ούτε οι μαμάδες ή οι σύζυγοι που επιθυμούν να είναι και αισθάνονται πως έχουν αποτύχει», συμπληρώνει. Όταν λοιπόν μία μητέρα ενισχύει με τα λεγόμενά της το συγκεκριμένο θέμα, λειτουργεί ως ένας σημαντικός στρεσογόνος παράγοντας, αναφέρει.
Λέει επίσης πως η προηγούμενη γενιά δεν έχει μάθει πώς να επικοινωνεί με υγιή τρόπο ώστε να μην φαντάζουν τα λόγια της ως κριτική. Αυτό οδηγεί καλοπροαίρετες συμβουλές να εκλαμβάνονται με άσχημο τρόπο, αναφέρει η Sanford.
Αυτή ήταν η περίπτωση για την Jessica Jones, μία 32χρονη δασκάλα Αγγλικών ως ξένη γλώσσα στο Houston του Τέξας […] η οποία σπάνια μιλάει πια με τη μητέρα της. Η φιλοσοφία της μητέρας της, ετών 66, είναι πως θα πρέπει να βρει μια δουλειά που να πληρώνει τους λογαριασμούς, να δουλέψεις εκεί 40 χρόνια και να βγεις στη σύνταξη.
Όταν λοιπόν η Jones δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά μετά το κολέγιο μιας και περίμενε να βρει κάτι που να της τραβούσε το ενδιαφέρον, αναφέρει πως η μητέρα της έλεγε «Ψάχνουν άτομα στα McDonald’s» ή «Οι φίλοι σου δουλεύουν. Εσύ γιατί δυσκολεύεσαι να βρεις δουλειά;» Η Jones λέει πως χρειάζεται τη μητέρα της στο πλευρό της «να αποδεχτεί το γεγονός πως θέλει να χαράξει η ίδια τον δικό της δρόμο».
Η Dr. Linda Mintle, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Lynchburg του Βανκούβερ και συγγραφέας του I Love My Mother But… , προτείνει η Jones να μη φερθεί αμυντικά αλλά να πει στη μητέρα της, ήρεμα, «Όταν μου λες αυτά τα πράγματα, είμαι σίγουρη πως δεν θέλεις να με πληγώσεις αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει».
Έπειτα θα πρέπει να τη ρωτήσει αν ανησυχεί για το αν η κόρη της μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό της. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορεί να την ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον της και να την καθησυχάσει λέγοντας πως μπορεί να φροντίσει για τον εαυτό της.
Αν η μητέρα της επαναλάβει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, θα πρέπει να επαναλάβει τα όσα της είπε ώσπου να σταματήσει. «Δεν μπορείς να ελέγξεις τη μητέρα σου αλλά μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου προς αυτή», αναφέρει. Η Fran Walfish, μια ψυχοθεραπεύτρια στο Beverly Hills της Καλιφόρνια, λέει πως αν η μητέρα δεν ακούσει τη συμβουλή της, η ίδια θα πρέπει να θέσει όρια, με το να μειώσει τα τηλεφωνήματα και τις επισκέψεις σε εκείνη.
Για να έχετε την πιο αρμονική σχέση, η Jacqueline Hornor Plumez, ψυχολόγος από το Larchmont της Νέας Υόρκης, λέει «Οι μαμάδες που δίνουν τις λιγότερες συμβουλές τα καταφέρνουν καλύτερα».
Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι μόνο οι καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία.
Η Florence Kaslow, οικογενειακή ψυχολόγος στο Kirkland της Ουάσινγκτον, προσπαθεί να ανοίξει τη συζήτηση αναφέροντας τα δικά της ευάλωτα σημεία, ώστε η συμβουλή της να μη φαντάζει σαν λόγια ενός «παντογνώστη». Η κόρη της, Karen Nicholson-Muth, λέει πως οι δύο τους έχουν μία πολύ καλή σχέση. Η μητέρα της συχνά «μετατοπίζει» την περίπτωση, λέγοντας «Έχω μία φίλη που το κάνει έτσι και φαίνεται πως λειτουργεί».
Η συμβουλή της προς τις μαμάδες: να είστε η γυναίκα που θέλετε η κόρη σας να έχει ως πρότυπο στη ζωή της. «Η μητέρα μου έκανε καλή δουλειά», λέει η Nicholson-Muth, η οποία είναι και αυτή ψυχολόγος, όπως η μητέρα της.
πηγή: today.com
Είμαι μαμά ελληνίδα και παράλληλα ψυχολόγος. Θα διαφωνήσω κάθετα ότι το μητρικό φίλτρο υπαγορεύει στη μάνα να ανησυχεί συνέχεια για την ασφάλεια των παιδιών της. Τα προσωπικά άγχη και οι προσωπικές φοβίες μιας μαμάς προκαλούν τις ανησυχίες της και τα παιδιά είναι οι πιο ευάλωτοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι για να δέχονται της συμπεριφορές αυτές. Έχουμε θεοποιήσει στις μέρες μας την μητρική αγάπη και το μητρικό φίλτρο σαν να είναι τα πιο δυνατά στοιχεία στη σχέση μιας μαμάς με το παιδί της. Δεν είναι έτσι όμως, οι μαμάδες είναι άνθρωποι και πολλές φορές έχουν και αρνητικά συναισθήματα για τα παιδιά τους και αυτό που κάνουν δεν είναι για καλό των παιδιών αλλά για προσωπικό τους όφελος. Για παράδειγμα μία μαμά που δέχεται καθημερινά πίεση από το περιβάλλον της, που αναγκάζεται να υποχωρεί σε έναν σύζυγο, σε μία δική της μητέρα και σε έναν εργοδότη, βρίσκει στα παιδιά της μία πηγή εκτόνωσης. Μπορεί να παρέχει αγάπη και φροντίδα, αλλά παράλληλα μπορεί να διατάζει, να απαγορεύει, να κριτικάρει, να απειλεί κάτω από την ωραία ταμπέλα "για το καλό σου". Μία μαμά επειδή είναι μαμά και ΄έχει γεννήσει έναν άνθρωπο δε σημαίνει ότι έχει εξουσία πάνω του και μπορεί να κάνει ότι θέλει. ότι μπορεί να αποφασίζει για αυτόν, ότι μπορεί να του δείχνει τι να κάνει, να τον συμβουλεύει μέχρι τα 50 ανεξάρτητα αν εκείνος θέλει να ακούσει την συμβουλή της; Ο ρόλος ενός γονιού είναι να παρέχει στα παιδιά του τα εφόδια για να τα καταφέρουν στη ζωή τους, να τους εμφυσήσει αυτοεκτίμηση, να τους αναπτύξει την λογική σκέψη και την κρίση, να τους μάθει να αγαπάνε και να σέβονται και κυρίως να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τα δικά τους δυναμικά, να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους. Αυτά συμβαίνουν μόνο όταν οι ίδιοι οι γονείς τα ακολουθούν. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους μάθησης του ανθρώπου είναι η μίμηση ενός προτύπου. Πως περιμένει μία μαμά από το παιδί της να την σέβεται όταν εκείνη του μιλάει άσχημα; Και τι σεβασμό δείχνουμε στα παιδιά μας όταν πρέπει να μάθουν τα πάντα να τα κάνουν όπως θέλουμε εμείς; Η υπερβολή δεν είναι καλός σύμβουλος στη ζωή μας και η ρήση ότι τα παιδιά είναι όλη μας η ζωή είναι μία τέτοιου είδους υπερβολή. Τα παιδιά είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, θα έλεγα το πιο πλούσιο κομμάτι και το πιο αληθινό. Αλλά έχουμε και άλλη ζωή είμαστε και γυναίκες και σύντροφοι και πολλές εργαζόμενες.Ας μη ξεχνάμε πως άλλο η ζωή μας και άλλο των παιδιών. Όταν μεγαλώσουν πρέπει να τραβήξουν το δρόμο τους και μεις να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Η πιο βοηθητική κουβέντα σε ένα παιδί που ανοίγει τα φτερά του είναι "παιδί μου ξέρω ότι θα τα καταφέρεις και ότι είσαι ικανό και για αυτό σε εμπιστεύομαι, αλλά ακόμη και αν κάτι σου τύχει να ξέρεις πάντα ότι θα είμαι εδώ για σένα".
Εντυπωστηκα οταν καταλαβα οτι ολο αυτο το κατεβατο ειναι γραμμενο απο αντρα! Γενικοτερα εντυπωσιαστηκα απο την αληθεια κ το νοημα που βγαζει κ ολα αυτα θεωρησα οτι τα γραφει μια ισορροποιημενη γυναικα με δυνατο χαρακτηρα ! Οι αντρες συνηθως δεν σκεφτονται τοσο ουτε αναλυουν συμπεριφορες ωστε να κανουν πιο ευκολη τη ζωη τους,απλα αν τυχουν παιδια υπερπροστατευτικης μανας οταν ερθει η ωρα να παντρευτουν απλα πετανε το μπαλακι στην καημενη τη γυναικα τους ενω αυτοι συνεχιζουν να το παιζουν προστατευομενα μελη κ στις δυο κυριες!Φυσικα οτι εγραψα ισχυει και για τις γυναικες απλα οι γυναικες δυσκολοτερα θα δεχτουν χωρις αντιδραση κ πολλες φορες κ με μπλοκ τοση κριτικη,ελεγχο κ καταπιεση! Εγω ειμαι κορη χαλαρης θα ελεγα μανας σε σχεση με αλλες αλλα οι τσακωμοι για το οτι πολλες φορες ξεπερναει τα ορια που της εχω βαλει επειδη ειναι μανα κ νοιαζεται ποτε δεν λειψανε!Ειναι στη φυση της μανας να βλεπει το παιδι παντα σαν παιδι και ειναι λαθος αυτο!
Καλησπέρα Αθηνά, δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά παρόλο που φαίνεται η δική μου φωτογραφία στο άρθρο, εγώ απλά το μετέφρασα, η πηγή είναι στο κάτω μέρος του άρθρου και το υπογράφει - όπως σου φάνηκε φυσικό στην αρχή - μία γυναίκα :) Η Julie Halpert. Συνήθως προλογίζω τα άρθρα εγώ και παραθέτω από κάτω το κείμενό τους, αλλά το συγκεκριμένο το άφησα αυτούσιο. Ίσως κάποια στιγμή να γράψω και εγώ για τη δική μου επικριτική μαμά βέβαια.
Δεν είναι όπως μας τα λέει ο Τόμας τα πράγματα. Δεν ξύπνησε ένα πρωί η μαμά και άρχισε να κάνει κριτική στις συμπεριφορές της κόρης της. Όχι. Αυτές οι κριτικές της τής μαμάς γίνονταν ...από πάντα. Και προς την κόρη της και προς τον γυιό της, ανάλογα τι έχει. Αυτές οι συμπεριφορές οφείλονται στο ότι η μαμά είναι υπερπροστατευτική με τα παιδιά της. Αυτό σημαίνει ότι η μαμά αυτή , απ' όταν ήταν μικρά ακόμη τα παιδιά, δεν τα άφηνε να κάνουν τίποτα χωρίς την επίβλεψή της, τα "έπνιγε" με τις φοβίες της. Μην πάθουν το ένα, μην πάθουν το άλλο, (ατέλειωτος ο κατάλογος με ...υπαρκτούς κινδύνους μέσα στο μυαλό της). Αυτό το "σφιχταγκάλιασμα" της υπερπροστατευτικής μάνας συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια. Το παιδί όμως, καθώς μεγαλώνει αρχίζει να θέλει να ελευθερωθεί απ' αυτό το αρρωστημένο σφιχταγκάλιασμα της μάνας του, αυτή όμως δεν το ανέχεται αυτό (λόγω των αρρωστημένων φόβων της), δεν το επιτρέπει δηλαδή. Και εδώ αρχίζει ο "πόλεμος" μεταξύ τους, μάνας με κόρη ή μάνας με γυιό. Αυτές οι προσπάθειες για ανεξαρτησία των παιδιών θα συνεχιστούν αμείωτες για κάμποσα χρόνια, με πολλούς καβγάδες και δυνατές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους (είμαστε πια στην εφηβεία των παιδιών). Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο του "πολέμου", στην εφηβεία. Αν το παιδί είναι δυνατός και ανεξάρτητος χαρακτήρας, θα επιμείνει και θα νικήσει, τουτέστιν θα βάλει όρια στην μάνα του, που δεν θα της επιτρέπει να τα ξεπεράσει. Η ζωή σου και η ζωή μου. Και η μάνα, ούτε που θα διανοηθεί να κάνει κριτική στο παιδί της, καθότι απαγορευμένο ( μετά από χιλιάδες καβγάδες και φωνές βεβαίως). Αν όμως το παιδί δεν έχει πολύ δυνατόν χαρακτήρα, τότε ο νικητής του "πολέμου" θα είναι η μάνα, τουτέστιν ότι θέλει να κάνει το παιδί, θα περνάει από την έγκριση (ή όχι) της μάνας του. Τα όρια τα βάζει η μάνα πια. Είναι οι λεγόμενοι "μαμάκηδες" ,δηλαδή άνδρες ή γυναίκες που δεν έχουν δική τους ζωή, δική τους προσωπικότητα, τα πάντα ελέγχονται από την ...μαμά (μέχρι και ο/η σύνροφος!!!). Και αν κάνουν κάτι χωρίς να την ρωτήσουν, τότε η μάνα τους είναι ο μεγαλύτερος επικριτής τους (που λέει και το άρθρο). Τότε και μόνο τότε. Μερικά χαρακτηριστικά της αρρώστιας που λέγεται "υπερπροστατευτική μάνα". Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα όρια μεταξύ προστασίας του παιδιού απ' τους κινδύνους και του αυταρχισμού, δηλαδη αφαίρεση κάθε ελευθερίας του. Μέχρι τα πρώτα βήματα του παιδιού της, είναι πάντα σε απόσταση αναπνοής απ΄το παιδί της (κυριολεκτικά), δηλαδή ή το έχει αγκαλιά ή το κρατάει απ' το χέρι. Δεν το αφήνει μόνο του ποτέ, πάνω από ..μισό μέτρο! Θεωρεί ότι αυτό που κάνει είναι το τέλειο και ότι οι άλλες μανάδες που αφήνουν πιο ελεύθερα τα μωρά τους να παίξουν, ή τα αφήνουν στους παππούδες τους, είναι το λιγότερο ...ανεύθυνες. Δεν το εμπιστεύεται σε κανέναν και φυσικά κοιμάται μαζί του στο ίδιο κρεβάτι, γιατί έτσι νοιώθει ...ασφάλεια το παιδί. Όλοι οι γνωστοί της που της λένε ότι δεν κάνει καλά, είναι το λιγότερο ....ανόητοι!! διότι αυτή μόνον ξέρει πως να μεγαλώσει το παιδί της. Όταν το παιδί μεγαλώσει, τότε, όπου πάει πρέπει να είναι και η μαμά μαζί του. Το γνωστό "πουθενά δεν πας χωρίς την μαμά". Αργότερα αρχίζουν τα κινητά, κάθε λίγο και λιγάκι, "πού είσαι?", "με ποιόν είσαι?", "πότε θα γυρίσεις?", "ακόμα να έρθεις?, παέι δέκα η ώρα" και φυσικά περιμένει άυπνη τον γυρισμό και αν είναι καλοκαίρι, στην βεράντα! Κάθε πράξη του περνάει από εξωνυχιστικό έλεγχο, "αυτό βγάλτο, δεν σου πάει", "μα μου αρέσει", "δεν αρέσει σε μένα, βγάλτο", "δεν θα πάτε στο τάδε καφέ", "μα κανονίσαμε με τα παιδιά", "να ξεκανονίσετε", "με τον Γιάννη δεν θα ξανακάνεις παρέα", "μα είναι καλό παιδί", "δεν είναι, ξέρω εγώ, τέλος". Και φυσικά αν παρακούσει, τότε η μάνα γίνεται ο μεγαλύτερος κριτής του (όπως λέει το άρθρο!). Και αυτο βεβαίως συνεχίζεται και στον γάμο του παιδιού, που η (υπερπροστατευτική) μάνα θέλει και τον έλεγχο του ζευγαριού (χιλιάδες τα παραδείγματα), με τραγικά αποτελέσματα. Αν ο/η σύζυγος είναι ανεξάρτητος χαρακτήρας, το ζευγάρι μετά από φοβερούς καβγάδες χωρίζει. Αλλά αν είναι αδύναμος, τότε τα πάντα κατευθύνονται απ' την μαμά, που σημαίνει φοβερές υπομονές και από τους δύο συζύγους. Συμβουλή προς τις μαμάδες: ο "υπερπροστατευτισμός" είναι κακό πράγμα, "πνίγει" τα παιδιά, τα κάνει μαμόθρευτα, δεν τα αφήνει να γίνουν υπεύθυνα άτομα, τα καταστρέφει. Προσέξτε το αυτό. Χαλαρώστε και χαρείτε τα παιδιά σας, είναι εντελώς άλλοι χαρακτήρες, έχουν την δική τους κρίση, την δική τους προσωπικότητα. Άλλο το "συμβουλεύω" και άλλο το "διατάζω και ελέγχω την εκτέλεση της διαταγής". Το ένα είναι αγάπη, το άλλο ....μοιάζει με αγάπη, μόνον αγάπη όμως δεν είναι.
Έχετε δίκιο σε κάποια σημεία, αλλά ας μην υπερβάλουμε. Περιγράφετε κάποιες φαιδρές καταστάσεις που όμως μπορούν να προκύψουν ούτως ή άλλως χωρίς απαραίτητα να οφείλονται πάντα και αποκλειστικά στην υπερπροστατευτική μητέρα που "πνίγει" τα παιδιά της. Ίσως επειδή είστε άντρας, δεν μπορείτε να εκτιμήσετε και να αντιληφθείτε πλήρως το μητρικό φίλτρο στο οποίο οφείλεται πολλές φορές η όποια υπερβολή. Σίγουρα θα πρέπει να δεχτείτε ότι η μόνιμη αγωνία μιας μητέρας για την ασφάλεια του παιδιού της, είναι βιολογική επιταγή και ανάγκη, και όχι κάτι που διέρχεται από λογική διεργασία.
Κα Ιωάννα γεια σας. Σίγουρα δέχομαι τις πολλές αγωνίες της μάνας, αλλά και του πατέρα, για την ασφάλεια των παιδιών, για την μόρφωση τους, για τις σχέσεις τους, για το μέλλον τους κλπ. Εδώ θέλω να ξεχωρίσω τις υπερβολές, τις "καραμπινάτες" υπερβολές, που σίγουρα όλοι μας έχουμε γνωρίσει, από πολλές μάνες (κυρίως), που "πνίγουν" (μεταφορικά βεβαίως) την προσωπικότητα των παιδιών τους. Τους στερούν κάθε πρωτοβουλία. Τα πάντα πρέπει να περνούν απ' αυτές και να ελέγχονται. Ας αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Στην αυλή το τραπέζι με τους πολλούς καλεσμένους (πριν τον γάμο), κάθεται και ο πατέρας ενός αγοριού 3 1/2 ετών και λίαν ζωηρό. Η μαμά στην κουζίνα, στον άνω όροφο. Το αγόρι ανεβοκατεβαίνει την σκάλα (αρκετά μεγάλη 12 σκαλοπάτια), μαζί με πολλά άλλα παιδάκια στην ηλικία του, αρκετές φορές και με μεγάλη άνεση. Κάποια στιγμή το αντιλαμβάνεται αυτό η μάνα, αυτό ήταν. Κάθησε δίπλα στην σκάλα, και κάθε φορά που τα άλλα παιδάκια ανέβαιναν, έπιανε κι αυτή τον γυιό της απ' το χέρι και ....ανέβαιναν παρέα. Το ίδιο και στο κατέβασμα,χέρι-χέρι. Καμμιά άλλη μάνα δεν το έκανε αυτό, και ας ήταν και πιο μικρά τα παιδιά τους. Αυτά εννοώ εγώ "υπερπροστασία" και φυσικά έγινε σούσουρο και κανένας δεν δικαιολόγησε την συμπεριφορά της. Πολύ που την έννοιαξε βεβαίως. Στην παιδική χαρά, όχι απλά "δεν τον αφήνει απ' τα μάτια της", αλλά "δεν τον αφήνει απ' το ...χέρι της". Ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Θα συμφωνήσω με την συνονόματη Ιωάννα ότι το σχόλιό σας έχει μεγάλη δόση υπερβολής. Στο παράδειγμα που αναφέρατε μετά έχετε δίκιο ότι είναι υπερβολικό, αλλά όταν το παιδί κάνει τα πρώτα βήματα δεν θεωρώ υπερβολή να είσαι απο κοντά για να μη χτυπήσει, ο μεγάλος μου γιος έκανε χιλιάδες καρούμπαλα μέχρι να ισορροπήσει καλά. Επίσης, το να κοιμάσαι αγκαλιά με το μωρό, ειδικά αν θηλάζεις, απλά σου εξασφαλίζει περισσότερο ύπνο και λιγότερο στρες, και για σένα και για το μωρό. Δεν μιλάω να είνασι 6 χρονών και να κοιμάται μαζί με τους γονείς, αλλά ένα μωράκι δεν κακομαθαίνει. Συμπέρασμα: παν μέτρον άριστον!
Ως απάντηση στα ανωτέρω, έχω να πω, είμαι μια γυναίκα 38 ετών, σύζυγος και μητέρα, ταξιδεψα στο εξωτερικο, λόγω δουλειάς, αφάνταστα, έζησα σε διάφορες χώρες απο Ευρώπη και Αφρική σε Ασία και Αμερική, ζω με την οικογένεια μου στο εξωτερικό και οι γονείς μου είναι Ελλάδα και η μάνα μου ακόμα κρίνει, κατακρίνει και ενίοτε συγκρινει ότι αφορά εμένα και τις επιλογές μου... Με αυτό τον τροπο νομίζει ότι με συμβουλεύει...και μου δίνει τη σωστή κατεύθυνση... Η υπέρ προστατευτική μάνα οπως περιγραφεται, δε σου αφήνει περιθώρια να κανείς κάτι για να σε κρίνει ή κατακρίνει...
νομίζω,περιγράψατε πολυ επιτυχημένα το προφίλ της ελληνίδας μάνας!!
Κα Ηο, σήμερα είδα πόσο δίκαιο έχετε. Στην ίδια ιστοσελίδα (eimaimama.gr) διάβασα σήμερα ένα παλιό άρθρο του Κου Μάνου, "το σύννεφο" λέγεται, όπου ο Κος Μάνος εξιστορεί τις συμπεριφορές της "υπερπροστατευτικής¨συζύγου του. Το φοβερό είναι στα σχόλια. Σχεδόν όλα τα σχόλια των μαμάδων (πάνω από 40) το εξυμνούν, που σημαίνει ότι όλες συμφωνούν με τον υπερπροστατευτισμό, τους αρέσει δηλαδή. Αυτό με κάνει να συμπεράνω ότι έχετε δίκαιο, ο υπερπροστατευτισμός είναι "εθνικό μας χαρακτηριστικό"!!! Τί να πω άλλο?