Ήταν Σάββατο και εφημέρευα ως σύμβουλος θηλασμού στον νοσοκομείο. Είχα μόλις τελειώσει το μάθημα θηλασμού και καθόμουν στο γραφείο των νοσοκόμων. Μια συνάδελφός μου μιλούσε στο τηλέφωνο με κάποιον γιατρό για μία ασθενή, όταν ο σύζυγος μίας άλλης ασθενούς εμφανίστηκε και ζήτησε βοήθεια για να ταΐσουν το παιδί τους με μπιμπερό. Εκείνη χαμογέλασε και τους έκανε νόημα να περιμένουν ένα λεπτό, επειδή μιλούσε στο τηλέφωνο. Καθώς δεν είχα δουλειά εκείνη τη στιγμή, προσφέρθηκα να βοηθήσω. Η συνάδελφός μου, καθώς κατευθυνόμουν προς το δωμάτιο, μου φώναξε: «Δίνουν μόνο φόρμουλα».
Το είχα υποθέσει καθώς είχαν ζητήσει βοήθεια με το μπιμπερό και σ’ αυτό το πρώιμο στάδιο μετά τον τοκετό, οι θηλάζουσες μητέρες συνήθως δεν χρησιμοποιούν μπιμπερό. Για μια στιγμή αναρωτήθηκα τι θα σκεφτόντουσαν αυτοί οι γονείς όταν θα έμπαινα στο δωμάτιό τους με την επίσημη στολή της συμβούλου θηλασμού. Πήγαινα για να τους βοηθήσω με την φόρμουλα και το μπιμπερό, το αντίθετο δηλαδή απ’ αυτό που δήλωνε η στολή μου. Αναρωτιόμουν αν αυτό θα τους έδινε ένα μπερδεμένο μήνυμα. Αλλά σταμάτησα να αναρωτιέμαι τη στιγμή που άνοιξα την πόρτα του δωματίου τους, μη γνωρίζοντας τίποτα γι’ αυτή την οικογένεια.
Η γυναίκα ήταν στο κρεβάτι και διάφορα υγρά έτρεχαν από μπουκάλια μέσα στο σώμα της. Είχε μόλις κάνει καισαρική τομή και προσπαθούσε να ταΐσει το παιδί της. Καθόταν και προσπαθούσε να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό, ενώ αυτό έψαχνε με το στόμα του τη θηλή του μπιμπερό. Και οι δύο προσπαθούσαν να βρουν τη σωστή θέση.
Το μισούσα αυτό που πήγαινα να κάνω, αλλά αφού η μαμά μόλις είχε βγει από το χειρουργείο και δυσκολευόταν τόσο πολύ με το κράτημα, προσπάθησα να βοηθήσω τον άντρα της να δώσει αυτό το γεύμα στο μωρό της. Ο άντρας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες που του έδωσα.
Εξήγησα εν συντομία ότι για κάποια μωρά είναι πιο εύκολο να πιουν το γάλα τους φασκιωμένα ελαφρώς, έτσι ώστε τα χέρια τους να μην κουνιούνται συνέχεια και ότι αυτό κάνει το τάισμα πιο εύκολο σ΄ αυτό το στάδιο της ζωής του μωρού. Παρακολουθούσα τη μαμά καθώς εκείνη χαμογελούσε αμυδρά, παρακολουθώντας με τη σειρά της το σύζυγό της να ταΐζει το μωρό. Καθόμουν στην άκρη του κρεβατιού της και βάζοντας το χέρι μου πάνω στα πόδια της μέσα από την κουβέρτα τη ρώτησα, «Είσαι καλά;». Συνεχίζοντας να παρακολουθεί το μπαμπά και το μωρό, είπε «Απλώς στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να το ταΐσω εγώ».
Της υπενθύμισα ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό και ότι πριν τελειώσει η μέρα θα ήταν πολύ πιο ενεργητική. Το πρόσωπό της κοκκίνισε και τα μάτια της δάκρυσαν καθώς παρακολουθούσε τον άντρα της να ταΐζει το μωρό τους.
«Υπάρχει κάποιος λόγος που επέλεξες να μην θηλάσεις;», ρώτησα. Δεν την γνώριζα και ήμουν στ’ αλήθεια περίεργη, δεν είχα κάτι στο μυαλό μου.
Απάντησε «Έχω κάνει διπλή μαστεκτομή». Και μετά άρχισε να κλαίει…. Δεν συνηθίζω να χάνω τα λόγια μου, αυτή ήταν η πρώτη φορά. Έμεινα ακίνητη να ακούω και μετά βρήκα κάποια λόγια.
Συμφώνησα ότι είχε έναν πολύ καλό λόγο για να στεναχωριέται. Την άκουσα για λίγο ακόμη καθώς μιλούσε και έκλαιγε και στο τέλος κατάφερα να της προτείνω κάτι: «Ξέρεις, έχω μια φίλη που υιοθέτησε ένα μωρό. Έκανε κάτι που το αποκαλεί «brottle». Το βλέμμα της γύρισε επάνω μου με τα μάτια γεμάτα δάκρυα, αλλά ορθάνοιχτα.
«Τι σημαίνει αυτό;», ρώτησε. Της εξήγησα ότι ήταν η εκδοχή της φίλης μου για το θηλασμό. Θα έβγαζε την μπλούζα της, θα έμενε γυμνή, θα έγδυνε το μωρό της και θα το έπαιρνε αγκαλιά δέρμα με δέρμα. Μετά θα έδινε το μπιμπερό στο μωρό.
«Τι σημαίνει δέρμα με δέρμα;», ρώτησε. Της εξήγησα ότι μετά τον τοκετό, το να είναι το μωρό γυμνό πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας του είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο. Τα μάτια της σκοτείνιασαν. Δεν έκλαιγε. Η έκφρασή της είχε αλλάξει.
«Μήπως θα ήθελες να το δοκιμάσεις;», τη ρώτησα μαλακά. Ακολούθησαν κι άλλα δάκρυα, που συνοδεύονταν από ένα χαμηλόφωνο «ναι».
Κοίταξα το μωρό που είχε ήδη πιεί το μισό μπουκάλι και είπα «ΟΚ, ας το κάνουμε». Πήρα το μωρό και το ξέντυσα. Η μαμά έκλαιγε σιγανά. Σήκωσα το μωρό και της είπα «Θα είσαι εντάξει αν βγάλεις την ρόμπα και βάλω το μωρό πάνω στο στήθος σου;». Μου ένευσε «ναι».
Έβγαλε αργά την χειρουργική ρόμπα και αποκάλυψε δύο τέλεια αποκαταστημένα στήθη, με απαλή ροζ θηλαία άλω. Το μωρό ήταν ανήσυχο στα χέρια μου, αλλά ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί. Όταν το τοποθέτησα στο στήθος της μητέρας του, ησύχασε αμέσως. Το πρόσωπό του ηρέμησε. Τα χέρια του ηρέμησαν. Ήταν στο σπίτι του.
Μετά από λίγο άρχισε να ψάχνει. Της είπα «Σε ψάχνει. Ψάχνει τη θηλή σου επειδή τον κρατάς αγκαλιά». Η μητέρα συνέχισε να κλαίει και να γελάει ταυτόχρονα. Ο άντρας της, δακρυσμένος, ήσυχος, κάθισε στο πλευρό της και άγγιξε τρυφερά τον ώμο της.
Και τότε της είπα «Ξέρεις, κάποιες γυναίκες που έχουν δυσκολίες με το θηλασμό, είτε επειδή δεν παράγουν αρκετό γάλα, είτε επειδή έχουν πρόβλημα με τις θηλές τους, χρησιμοποιούν κάτι που λέγεται “σύστημα συμπληρωματικής σίτισης” (SNS). Μήπως είναι κάτι που θα ήθελες να δοκιμάσεις;».
Και εκείνη αμέσως απάντησε «Ω, ναι»
Πήγα αμέσως να βρω ένα SNS: ένα σωληνάκι που η μία άκρη του είναι συνδεδεμένη με ένα μπουκάλι που περιέχει φόρμουλα ή μητρικό γάλα και η άλλη άκρη του καταλήγει στη θηλή της μητέρας. Όταν το μωρό θηλάζει στο στήθος, πίνει το γάλα μέσω του σωλήνα κι έτσι η μητέρα και το μωρό έχουν την εμπειρία του θηλασμού.
Βρήκα SNS. Και βρήκα και μια ψευτοθηλή, η οποία μοιάζει με ένα μικρό σομπρέρο το οποίο εφαρμόζει πάνω στη θηλή της μητέρας και εξυπηρετεί στο να κάνει το πιάσιμο του μωρού στη θηλή καλύτερο. Επέστρεψα στο δωμάτιο και της έδειξα τι είχα βρει και πώς χρησιμοποιούνται. Ήμουν τελείως αδέξια. Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία με το SNS, αλλά ήμουν αποφασισμένη.
Ετοιμαστήκαμε και βάλαμε το μωρό στη σωστή θέση. Στην πρώτη μας προσπάθεια το μωρό έπιασε την ψευτοθηλή αλλά δεν έκανε καμία θηλαστική κίνηση.
Η μητέρα δεν νοιάστηκε καθόλου, έκλαιγε από χαρά που είχε το μωρό στην αγκαλιά της με τέτοιο τρόπο που της φαινόταν απίθανο να συμβεί εξαιτίας του χειρουργικού της ιστορικού.
Της είπα «Δεν είναι έτοιμος ακόμα, αλλά μην τον αφήνεις. Μείνε μαζί του δέρμα με δέρμα και θα επιστρέψω σε λίγο για να ξαναπροσπαθήσουμε». Μου χαμογέλασε.
Περίπου μία ώρα μετά επέστρεψα στο δωμάτιό τους. Η μαμά και το μωρό ήταν ακριβώς όπως τους είχα αφήσει: δέρμα με δέρμα και απολύτως ικανοποιημένοι. Η μητέρα άρχισε και πάλι να κλαίει μόλις μπήκα μέσα. Της χαμογέλασα και ξεκίνησα τη διαδικασία. Τοποθέτησα την ψευτοθηλή και το SNS και το μωρό ήταν στη σωστή στάση για θηλασμό.
Μείναμε ακίνητες. Περιμέναμε τα σημάδια του μωρού. Και τελικά, έγινε. Με τα μάτια του ανοιχτά, έριξε λίγο πίσω το κεφάλι του και άνοιξε διάπλατα το στόμα του. Με το ένα χέρι μου στον αυχένα του και το χέρι της μαμάς πάνω από το δικό μου, το οδηγήσαμε πάνω στο στήθος. Σταμάτησε. Και μετά είδαμε το σαγόνι του να κινείται. Παρακολουθούσα το SNS. Μετά από λίγο το γάλα άρχισε να τρέχει. Το έδειξα στους γονείς και της ψιθύρισα «Θηλάζει. Θηλάζεις το μωρό σου!».
Κάποιοι από το προσωπικό της κλινικής ήρθαν να δουν αυτό το σπάνιο γεγονός. Όλοι έκλαιγαν. Η μητέρα, η οποία πριν τον τοκετό είχε ζητήσει να μην της μιλήσει κανένας για θηλασμό, η οποία μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν έτοιμη να απαντήσει σε όποιον τολμούσε να την κρίνει «να πάει να γ…….», η οποία νόμιζε ότι της ήταν απαγορευμένος ο θηλασμός….. Αυτή η γυναίκα θήλαζε. Το μωρό κατάπινε και η μαμά έκλαιγε, χαμογελούσε και με ευχαριστούσε αδιάκοπα.
Το γεγονός ήταν ότι τα είχα κάνει θάλασσα. Υπήρχε φόρμουλα παντού, πάνω στη μαμά, στο μωρό, σε μένα, αλλά δεν με ένοιαζε. Πριν την αποχαιρετήσω της είπα ότι θα την επισκεπτόμουν ξανά. Κι αυτό την έκανε να κλάψει ξανά. Φαντάζομαι ότι ούτε της πέρασε απ’ το μυαλό ότι θα χρειαζόταν σύμβουλο θηλασμού. Την αγκάλιασα και της είπα «Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρεις ξανά, να ξέρεις ότι μπορείς και ότι το έκανες. Το μωρό σου είναι εδώ, στη φωλιά του, πάνω στο στήθος σου, είτε θηλάζεις, είτε όχι, βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει».
***
Έφυγα με πολλά ερωτηματικά. Είναι αυτό ένα μάθημα για όλους αυτούς που βάζουν περιορισμούς (πολλές φορές βάσιμους) σε θέματα υγείας, αντί να ρωτήσουν πρώτα κάποια πράγματα; Και ποια είναι η πιθανή σχέση ανάμεσα σε έναν σύμβουλο θηλασμού και σε μια γυναίκα που επιλέγει να μην θηλάσει; Μήπως αυτή η σχέση θα πρέπει να είναι πιο ευγενική, ώστε οι γυναίκες να μην φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν; Μήπως είναι αυτό ένα μάθημα για τις νοσοκόμες, τις μαίες, τους γιατρούς ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις δύσκολες συζητήσεις που συνήθως αποφεύγουν, προσφέροντας επιλογές οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολες για να συζητηθούν ή επώδυνες για τον ασθενή; Μήπως όταν επισκεπτόμαστε έναν ασθενή θα ήταν καλύτερα να μη έχουμε προγραμματισμένο το τι θα πούμε;
Προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι τι μπορεί να γίνει σε κάθε περίπτωση: να βρω την χρυσή τομή κι αν δεν υπάρχει να τη δημιουργήσω, να βγω από τον γνωστό τρόπο σκέψης, με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι τους οποίους φροντίζω θα θέλουν κι αυτοί να πάνε εκεί που θέλω να τους πάω εγώ.
Εκείνο το Σάββατο, έξω από το δωμάτιο εκείνης της μητέρας, σκεφτόμουν ότι είχαμε βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα σ’ αυτό που ήταν η πραγματικότητα και σ’ αυτό που θα θέλαμε να είναι. Μπορεί να μην επρόκειτο για μητρικό γάλα, αλλά το μωρό βρισκόταν στο στήθος, άρα θήλαζε, σωστά; Ή ίσως, αυτό που συνέβη σ’ εκείνη την οικογένεια να ήταν μια χρυσή τομή η οποία είχε ψυχολογικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Αφιερώνω το άρθρο σ’ αυτή την υπέροχη μαμά. Σ’ ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σου όταν αποφάσισα να γράψω αυτή την ιστορία. Σ’ ευχαριστώ που μου έστειλες αυτή την γλυκιά φωτογραφία, ώστε όλοι να δουν ότι γίνεται. Σ’ ευχαριστώ που ήσουν αρκετά γενναία ώστε να απογυμνωθείς τόσο από τους προσωπικούς σου περιορισμούς, όσο και από την χειρουργική σου ρόμπα. Και πάνω απ’ όλα, σ’ ευχαριστώ που δεν μου είπες «να πάω να γ……»
Πηγή: fullbellysisters.blogspot.jp
Μετάφραση-Επιμέλεια: Βίκυ Φαρδογιάννη, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μπραβο σας που τα καταφέρετε. Πολυ καταπληκτικη ιστορια.... ???????
όσες φορές κ αν το διαβάσω κλαίω... μακάρι σε λίγο να υπάρχουν σύμβουλοι κ στα ελληνικά μαιευτηρια...
Συγχαρητήρια σε όλους στην μαμά στον μπαμπά και στην σύμβουλο !!!Απεδειξε οτι πραγματικά υπάρχουν και άνθρωποι που ασχολούνται ουσιαστικά με το πρόβλημα σου και σε βοηθούν σου δίνουν λύσεις ! Ειναι παρήγορο να διαβάζεις τέτοια κείμενα !!!!! Ολόψυχα εύχομαι να ναι γερή να μεγαλώσει το παιδάκι της !!!!!!!!!!!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΘΡΟ..... ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΤΕ Μ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ..... ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙΣ ΕΣΥ Η ΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ...ΔΕΝ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΛΑΑΑ ΜΠΡΑΒΟ..ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ....
Τελειο τελικα υπαρχουν κ σωστη γιατροι σε αυτον των κοσμο..κ μπραβο σε αυτην την μαμα που τα εκανε ολα τελεια...εισαι καταπληκτηκη μαμα...συγγηνηθικα να ειστε ολοι καλα κ ευτυχησμενη...με αγαπη μαμα μαρια...
Εκπληκτικό!!!!!!!!!
δεν υπαρχουν λογια...ειναι το πιο συγκινητικό άρθρο που έχω διαβάσει. Μπράβο στην μαμά στο μπαμπά στο μωρό και στην συμβουλο...αληθεια ομως το μπράβο φτάνει? δεν περιγραφεται με λέξεις όλο αυτο , το μπραβο ειναι λίγο και ενδεικτικό, η αγάπη όμως είναι κυρίαρχος και σεις την κανατε βασίλισσα .!
Υπέροχο κείμενο! Μακάρι να ήταν κ στην Ελλάδα!..
υπέροχη ιστορία, γεμάτη γλυκύτητα και αισιοδοξία!! μακάρι όλοι όσοι είναι στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα (γιατροί, μαίες, νοσοκόμες κλπ, και κυρίως στα κρατικά νοσοκομεία!!) να ήταν τόσο ενημερωμένοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο ήσουν εσύ στην παραπάνω μανούλα!!
Δεν κατάφερα να το διαβάσω όλο γιατί με πήραν τα δάκρυα. Θηλασα για ένα μόνο μήνα και σταμάτησα αναγκαστικά για να ξαναξεκινήσω την αγωγή μου για αδένωμα στην υποφυση. Η τελευταία μέρα που θηλασα ήταν η πιο επώδυνη της ζωής μου. Έκλαιγα όλη μέρα. Μακάρι να είχα παρόμοια βοήθεια για να συνεχιζα να είμαι κοντά στο μωρό μου. Τώρα στα 2.5 χρονών που είναι πιστεύω η έλειψη δεσμού που έχουμε ότι ίσως οφείλεται σε αυτό το γεγονός.
Συγκλονιστικό!
Είπα και γω , σε ελληνικό μαευτήριο να εχει εφημερία μια σύμβουλος θηλασμού ? Ισως , μακαρι , καποτε .... Πολυ συγκινητική ιστορία . Στο μόνο που διαφωνώ ειναι που αποκαλεί ως ασθενή την μητέρα . Δεν ειναι ασθενής !
Εκλαιγα σε ολη την διαρκεια του αρθρου! Ειναι πολυ σημαντικο να ενημερωνονται οι μανουλες για τις δυνατοτητες που εχουν.. εχω μαθει τοσα σ αυτο το μπλογκ.. δεν ειχα ιδεα ως τωρα τι σημαινει κ οτι υπαρχει SNS αλλα και vbac κ να γεννησεις φυσιολογικα μετα απο καισαρικη! ευχαριστουμε για την υπεροχη αποδοση του αρθρου!
ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΕ ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ.ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΩ ΤΙ ΝΙΩΘΩ,ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥΣ Κ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥΣ. ''ΜΑΜΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ '' Κ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Μ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Κ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!!!
συγχαρητηρια πρωτα σε σε σενα που καταφερες οτι πιο ωραιο να ζησει η κοπελα συγχαρητηρια θα πρεπει να εισαι πολυ υπερηφανη γι αυτο τουλαχιστον εγω ετσι νιωθω για σενα.και ενα μεγαλο μπραβο στη μαμα που δεν σκυβει το κεφαλι της.να ζησετε και να στε ολοι καλα.
Το ξαναδιάβασα γιατί ήταν υπέροχο. Τη δεύτερη φορά πρόσεξα πως δεν ήταν προσωπική σας εμπειρία. Δεν τα παίρνω, όμως, πίσω τα μπράβο γιατί θα μπορούσατε να είστε εσείς.
Το πιο συγκινητικό πράγμα που έχω διαβάσει ποτέ. Μπράβο σας για τον τρόπο σας. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Μπράβο σας που με το που ανοίξατε την πόρτα δε γίνατε απότομη, απόλυτη, επικριτική ή ξυνή. Μακάρι να ήταν όλοι οι άνθρωποι έτσι.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Το πιο υπέροχο κείμενο που έχω διαβάσει.
Εισαι ενα φωτεινο παραδειγμα προς μιμηση.μακαρι να υπαρχουν τοσο υπεροχοι ανθρωποι στη ζωη μας.πολλα μπραβο και στη μαμα που αφησε πισω τις προκαταληψεις και τολμησε