Οι ψευτοθηλές μπήκαν ανάμεσα σε μένα και τον Ανδρέα, το πρώτο μου παιδί, ήδη από τη δεύτερη μέρα της ζωής του. Θηλάζοντας ασταμάτητα από την ώρα που γεννήθηκε, μου έσκισε τις θηλές. Ο πόνος ήταν τρομερός, θήλαζα κλαίγοντας κι ας είχα μόλις κάνει έναν φυσικό τοκετό, χωρίς επισκληρίδιο ή καμία άλλη παρέμβαση.
Σκεφτόμουν «καλύτερα δέκα γέννες, παρά αυτός ο πόνος». Με τις ψευτοθηλές ο πόνος μειώθηκε σημαντικά και τουλάχιστον μπορούσα να θηλάζω. Χωρίς αυτές θα είχα παρατήσει το θηλασμό πολύ νωρίς. Ήμουν διαβασμένη ευτυχώς, κι έτσι ήξερα ότι υπήρχε ο κίνδυνος το μωρό να αρνείται να θηλάσει χωρίς αυτές.
Κι έτσι, μία μέρα μετά τη πρώτη τους χρήση, άρχισα τα πειράματα: λίγος θηλασμός με ψευτοθηλή, λίγος χωρίς. Στο ένα στήθος με ψευτοθηλή, στο άλλο όχι. Ή το ένα γεύμα με ψευτοθηλή, το άλλο χωρίς αυτή. Κάπως έτσι οι πληγές επουλώθηκαν και κόψαμε και τις ψευτοθηλές. Για μένα λοιπόν, οι ψευτοθηλές, όπως καταλαβαίνετε, υπήρξαν φίλες. Δεν διαπίστωσα να μειώνεται το γάλα μου και είμαι σίγουρη ότι δεν θα τα κατάφερνα χωρίς αυτές.
Είναι λεπτές, εύκαμπτες θηλές από σιλικόνη ή καουτσούκ, με σχήμα που μοιάζει σαν μεξικάνικο σομπρέρο, οι οποίες εφαρμόζουν πάνω στη θηλή και τη θηλαία άλω της μητέρας. Οι μικρές τρύπες που υπάρχουν στην άκρη βοηθούν τη ροή του γάλακτος στο στόμα του μωρού.
Πολύ συχνά συστήνονται στα μαιευτήρια ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, κυρίως, κατά τη γνώμη μου, λόγω της άγνοιας του προσωπικού ως προς το πώς να βοηθήσουν το μωρό να πιάσει σωστά τη θηλή της μητέρας. Στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι καθόλου απαραίτητες και δίνονται χωρίς σωστές οδηγίες για τη χρήση τους.
Γενικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του μωρού, εκτός κι αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όπως προωρότητα, ή μεγάλη δυσκολία στο πιάσιμο της θηλής από το μωρό.
Οι ψευτοθηλές θα πρέπει να είναι μια προσωρινή λύση και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη συμβούλου θηλασμού.
Οι ψευτοθηλές χρησιμοποιούνται βοηθητικά (σωστά ή λανθασμένα) στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Αν και οι ψευτοθηλές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει, είναι πάντα καλύτερο να έχουμε ένα μωρό στο στήθος έστω και με ψευτοθηλή, παρά καθόλου στο στήθος! Όπως με όλα τα πράγματα, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να σώσουν το θηλασμό. Ή μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα και να οδηγήσουν τη μητέρα στη διακοπή του θηλασμού.
Οι ψευτοθηλές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ψευτοθηλή, η διάφανη, λεπτή ψευτοθηλή από σιλικόνη είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχουν επίσης ψευτοθηλές «κομμένες» στη μία τους πλευρά, σαν μισοφέγγαρο, κάτι που επιτρέπει καλύτερη επαφή του μωρού με το δέρμα της μητέρας. Εάν χρησιμοποιείτε ψευτοθηλή από καουτσούκ, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την περίπτωση να την αλλάξετε με μία άλλη από σιλικόνη.
Ακολουθεί μία λίστα με αυτά που πρέπει να προσέχουμε μέχρι το μωρό μας να σταματήσει να θηλάζει με ψευτοθηλή. Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, θα αποφύγετε και θα προλάβετε πολλά προβλήματα:
Τα παρακάτω θα βοηθήσουν το μωρό μας να θηλάσει χωρίς την ψευτοθηλή, αν έχει δυσκολίες να την αποχωριστεί:
Σε κάθε περίπτωση, μην μετατρέψετε αυτή τη διαδικασία σε μάχη με το μωρό σας, γιατί μάλλον θα τη χάσετε. Εάν το μωρό σας παίρνει καλό βάρος, μπορείτε να δώσετε όλο το χρόνο που χρειάζεται στη διαδικασία και να απολαύσετε το θηλασμό όσο γίνεται. Κάντε την προσπάθεια όσο πιο συχνά μπορείτε, αλλά μην πιέζετε και μην βιάζεστε. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις μητέρων που συνέχισαν να θηλάζουν με ψευτοθηλή για πολλούς μήνες, όμως οι περισσότερες απαλλάσσονται από αυτές μέσα σε 2-3 μέρες. Έχετε υπομονή με τον εαυτό σας και με το μωρό καθώς κάνετε αυτή την προσπάθεια.
Ποιες από εσάς έχετε χρησιμοποιήσει ψευτοθηλές; Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Διαπιστώσατε να σας δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα, ή να σας βοήθησαν; Πόσο καιρό τις χρησιμοποιήσατε και πώς απαλλαχτήκατε από αυτές;
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Η κορη μου ειναι 6 μηνων κ θηλαζουμε ακομη με ψευδοθηλες....οι θηλες μου ειναι εισεχουσες κ τις πρώτες μερες στο μαιευτήριο ειχαν τραυματιστει πολυ...ουτε κ γω ειδα αλλαγη στη ροη...κ ακομη κ τωρα που τρωει κ κρεμα εχω πολυ γαλα...??λετε να προσπαθησω κ χωρις αυτες;;;
Εμενα με βοηθησαν παρα πολυ.Οι θηλες μου δεν βγαινανε προς τα εξω και το ιδιο προβλημα ειχε κ η αδερφη μου κ η μητερα μου.Ετσι ξεκινησα κανονικα απο το μαιευτηριο τη πρωτη μερα.Το παιδι δεν μπερδευτηκε καθολου. Οταν ξεκινουσε ο θηλασμος και εβγαινε η θηλη προς τα εξω λιγο την τραβουσα (τη ψευτοθηλη) σιγα σιγα και παντα κατεληγε να θηλαζει χωρις αυτη.Απο τα παραπανω προβληματα που γραφει το κειμενο ευτυχως δεν συναντησα κανενα.Ειναι και θεμα παιδιου.Η δικια μου απο τη πρωτη μερα ηταν πολυ φαγανη και ρουφουσε με μανια (ειτε με ψευτοθηλη ειτε οχι) και γιαυτο βοηθηθηκα τοσο.