Παρόλο που οι περισσότεροι μπαμπάδες βλέπουν τα παιδιά τους στο μαιευτήριο, ο 43χρονος Ian Tibbets κατάφερε να δει τα δίδυμα αγοράκια του για πρώτη φορά όταν αυτά ήταν 4 ετών.
Μετά από ένα εργοστασιακό ατύχημα που τον έκανε να χάσει σταδιακά την όρασή του, ο τυφλός πατέρας ανέκτησε την όρασή του χάρη σε μία πρωτοποριακή επέμβαση.
«Είμαι και πάλι σε θέση να μπορώ να φροντίζω τα παιδιά όσο η γυναίκα μου δουλεύει. Παλιότερα, μπορούσα να δω μόνο το σχήμα τους, δεν μπορούσα να τους δω καθαρά.
Έμαθα να τους ξεχωρίζω σιγά-σιγά από τις φωνές τους. Μπορούσα να διακρίνω ποιος ήταν από τον τρόπο που μιλούσε και κάποιες φορές από το πόσο γρήγορα κινούνταν.
Είχα μία εικόνα στο μυαλό μου για το πώς μπορεί να μοιάζουν αλλά ήταν καλύτεροι από αυτό που φανταζόμουν. Ίσως να είμαι βέβαια λιγάκι προκατειλημμένος.
Η εικόνα στο μυαλό μου ήταν τελείως διαφορετική από το πώς ήταν τα χαρακτηριστικά τους. Τους έκανα μια τεράστια αγκαλιά και τους έδωσα ένα μεγάλο φιλί.
Η όραση δεν κρατάει για πάντα γι’ αυτό προς το παρόν ζω και εκτιμώ την κάθε μέρα που περνάει.»
Ο μπαμπάς Ian ήταν διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να κερδίσει και πάλι την όρασή του. Όταν οι άλλες θεραπείες απέτυχαν, αυτός και η γυναίκα του Alex, 35 ετών, αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία επαναστατική επέμβαση.
Η επέμβαση ονομάζεται Οστεο-Οδοντο-Κερατοπρόσθεση (OOKP) και επανακατασκευάζει ένα νέο μάτι χρησιμοποιώντας ένα μικροσκοπικό πλαστικό φακό και ένα δόντι του ασθενή.
Ο φακός εισάγεται μέσα σε μία τρύπα στο δόντι και στη συνέχεια εμφυτεύεται στο μάτι.
Όσο ο αμφιβληστροειδής είναι ακόμη ενεργός, ο φακός προσφέρει ένα παράθυρο μέσα από το οποίο ο ασθενής μπορεί και πάλι να δει.
Μιας και το δόντι ανήκει στον ασθενή, το σώμα δεν το απορρίπτει.
Ο χειρούργος Christopher Liu από το Sussex Eye Hospital του Brighton, λέει: «Η OOKP δεν εγγυάται πως θα επαναφέρει την όραση αλλά έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση μπορούν να δουν σχεδόν αμέσως και η ποιότητα της όρασης είναι εξαιρετικά καλή.
Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συγκεκριμένες μορφές τύφλωσης, συγκεκριμένα σε ασθενείς που υπέστησαν σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στον κερατοειδή.»
Η απίστευτη ιστορία του Ian γυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ για να προβληθεί στο BBC One, με τίτλο «The Day I Got My Sight Back».
πηγή: telegraph.co.uk
Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ τη συγκίνηση αυτού του πατέρα...