Αλήθεια πόσες φορές δεν διαβάζουμε μια συνταγή και αναρωτιόμαστε τι να εννοεί μ’ αυτό που γράφει;
Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνουν μερικές μαγειρικές λεξούλες που μας ξενίζουν.
ΓΚΛΑΣΕ (ή ΓΛΑΣΕ): Είναι η γυαλιστερή όψη που μπορούμε να δώσουμε στα λαχανικά και στα φρούτα χρησιμοποιώντας ζάχαρη.
ΔΕΝΩ: Πολλές φορές ακούμε τη έκφραση «δένω τη σάλτσα». Δεν την δένουμε βέβαια για να μη μας… φύγει. Απλά πήζουμε τη σάλτσα μας ή το φαγητό μας με τη βοήθεια κάποιον υλικών όπως αλεύρι ή αβγά.
ΚΟΝΚΑΣΕ: Κάτι κομμένο χοντρά.
ΚΡΟΥΤΟΝ: Είναι μικροί κύβοι ψωμιού, κατά προτίμηση όχι φρέσκου, τους οποίους τηγανίζετε σε φρέσκο βούτυρο. Μπορείτε αντί να τους τηγανίσετε, για λιγότερες θερμίδες να τους περάσετε για λίγο από τον φούρνο. Βέβαια τηγανισμένοι είναι κόλαση. Με τους κύβους αυτούς μπορείτε να γαρνίρετε όλες τις σούπες σας και κάποιες σαλάτες.
ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ: Εννοούμε ότι αφήνουμε το ψάρι η το κρέας μέσα σε μίγμα μπαχαρικών, λαχανικών και υγρών προκειμένου να μαλακώσει και να αρωματισθεί. Για κάποια κρέατα όπως πχ το κυνήγι το καλό μαρινάρισμα είναι ότι καλύτερο για το καλό μαγείρεμα.
ΠΟΣΕ: Στη περίπτωση αυτή το υλικό που θέλουμε να μαγειρέψουμε το βυθίζουμε σε βραστό νερό. Πχ αν δεν θέλουμε να τηγανίσουμε τ’ αυγά, μπορούμε να τα κάνουμε ποσέ ρίχνοντάς τα μέσα στο τηγάνι που θα βράζει νερό. Έτσι όταν τα σερβίρουμε έχουμε την αίσθηση ότι τρώμε αυγά μάτια, αλλά θα πάρουμε σίγουρα λιγότερες θερμίδες.
Αυτά για σήμερα!! Δεν θα αργήσουμε να τα πούμε ξανά!
γιαγιά Ρένα
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο