Κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, video games και ηλεκτρονικοί υπολογιστές – οι μέσοι νέοι έχουν ήδη περάσει χιλιάδες ώρες με την ψηφιακή τεχνολογία μέχρι τη στιγμή που φεύγουν από το σπίτι.
Όλη αυτή η τεχνολογία έχει αλλάξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς συμπεριφέρονται.
Παρόλο που η ψηφιακή τεχνολογία δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να ψυχαγωγούν ή να παρακολουθούν τα παιδιά τους, συνήθως όλες αυτές οι εφαρμογές και οι ιστοσελίδες απαιτούν από τους γονείς περισσότερες αποφάσεις, περισσότερη έρευνα (για να εξακριβωθεί τι είναι φιλικό προς τα παιδιά και τι όχι) και διαπραγμάτευση με τα παιδιά τους.
Με πολλούς τρόπους, οι ψηφιακές τεχνολογίες ίσως να έκαναν το μεγάλωμα ενός παιδιού ακόμη πιο δύσκολο, λένε οι ειδικοί.
Μπορεί να φαίνεται πως όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία σαν babysitter, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους περισσότερους γονείς, λέει η Alexis Lauricella, ερευνήτρια στο Κέντρο Μέσων και Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Northwestern University του Illinois.
«Είχαμε την αίσθηση πως βλέπαμε συνεχώς παιδιά με iPads σε κάθε εστιατόριο που πηγαίναμε», λέει η Lauricella στο LiveScience. «Αναρωτηθήκαμε: Ίσχυε κάτι τέτοιο; Έδιναν οι γονείς στα παιδιά τους ένα iPad για να είναι ήρεμα όσο τρώνε;»
Η Lauricella και οι συνεργάτες της λοιπόν ζήτησαν από 2300 γονείς να τους περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα.
Το 70% των γονέων απάντησε πως τα smartphones και τα tablets δεν τους διευκόλυναν στο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με την έρευνα του Ιουνίου του 2013.
Το 37% περίπου των γονέων είπε πως είναι πιθανό να στραφούν σε ένα smartphone ή tablet για να απασχολήσουν τα παιδιά τους όσο εκείνοι μαγειρεύουν και το 17% είπε πως βασίζονταν στα tablets και σε άλλες κινητές συσκευές για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Οι γονείς χρησιμοποιούσαν συχνά την τεχνολογία ως τρόπο επιβράβευσης για την καλή συμπεριφορά ή τιμωρίας για την ανάρμοστη συμπεριφορά.
Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επιτρέψει επίσης στους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω GPS ή μέσω του ιστορικού τους στο ίντερνετ, όλο και περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να παρακολουθούν τα παιδιά τους, λέει η Lynn Schofield Clark, ερευνήτρια μέσων ενημέρωσης στο University of Denver και συγγραφέας του βιβλίου «The Parent App: Understanding Families in the Digital Age” (Oxford University Press, 2012).
Αρκετοί γονείς βρίσκουν πως ο πιο εύκολος τρόπος να επιβλέψουν τα παιδιά τους είναι να ελέγξουν τα μαθήματά τους. Δεν χρειάζεται πια να περιμένουν να πάρουν να τους δώσουν τους ελέγχους τους.
“Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα οι γονείς να συνδεθούν σε μια ιστοσελίδα και να μάθουν ό,τι θέλουν για τις εργασίες που έχουν τα παιδιά τους για το σχολείο, από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο», λέει η Schofield Clark. «Αυτό επιτρέπει στους γονείς να γίνονται «ελικόπτερα» και να παρακολουθούν στενά τα παιδιά τους».
Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως, είναι οι πολλές επιλογές που έχουν οι γονείς που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.
Πριν από την ψηφιακή εποχή, οι γονείς μπορούσαν να αφήσουν περισσότερο ελεύθερα τα παιδιά να κάνουν μια βόλτα με το ποδήλατο, δίνοντάς τους απλά ορισμένες συμβουλές: «Δεν μιλάμε σε αγνώστους, να είσαι πίσω για το βραδινό».
Στις μέρες μας, τα παιδιά ξοδεύουν ώρες παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τους και ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Facebook.
Για να καταφέρεις πλέον να βεβαιωθείς πως τα παιδιά σου είναι ασφαλή στο διαδίκτυο θα πρέπει να μπεις σε άπειρες εφαρμογές, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και παιχνίδια – με διαφορετικούς όρους το καθένα.
“Υπάρχουν πράγματι πολύ περισσότερες επιλογές, που σημαίνει πως οι γονείς χρειάζεται να δουν τα πάντα πιο προσεκτικά”, είπε η Lauricella. «Όταν μεγάλωνα εγώ, είχαμε ένα τηλεοπτικό κανάλι που οι γονείς μου θεωρούσαν κατάλληλο και βλέπαμε μόνο αυτό. Σήμερα δεν είναι το ίδιο εύκολα».
Μερικές φορές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη διαδικτυακή προστασία για τα παιδιά.
Η δωδεκάχρονη Rebecca Ann Sedwick αυτοκτόνησε το Σεπτέμβρη, έχοντας υποστεί επανηλειμμένα διαδικτυακό εκφοβισμό. Παρόλο που το μικρό κορίτσι από τη Φλόριντα άλλαξε σχολείο και η μητέρα της έσβησε τον λογαριασμό της στο Facebook, είχε κατεβάσει καινούριες εφαρμογές που η μητέρα της δεν γνώριζε, όπως το kik messenger και ο εκφοβισμός την ακολούθησε κι εκεί.
Τις περισσότερες φορές όμως, οι κίνδυνοι της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πολύ πιο πεζοί – πως τα παιδιά δεν θα έχουν μέτρο ή δεν θα κάνουν σωστή χρήση ή πως θα μείνουν πίσω στα μαθήματά τους επειδή περνούν τόσο χρόνο στα social media.
Το έργο των γονέων γίνεται ακόμη πιο δύσκολο επειδή δεν υπάρχουν κάποιοι ευρέως αποδεκτοί κοινωνικοί κανόνες στη χρήση της τεχνολογίας, λέει η Schoffield Clark.
Για παράδειγμα, το να δίνεις στο παιδί σου στο εστιατόριο το iPad για να ηρεμήσει είναι αγένεια ή είναι έξυπνο; Είναι καλό τα παιδιά να μιλούν στο κινητό με το που γυρίζουν σπίτι από το σχολείο ή θα πρέπει πρώτα να χαιρετούν τους γονείς τους και να τους λένε πώς ήταν η μέρα τους; Είναι υποχρεωμένα τα παιδιά να σηκώνουν το τηλέφωνο όταν τους τηλεφωνούν οι γονείς τους;
«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα πλέον που οι γονείς και οι νέοι έχουν να διαπραγματευτούν, πράγματα που δεν υπήρχαν παλαιότερα», λέει η Schofield Clark.
πηγή: livescience.com
Εσείς τι κανόνες ακολουθείτε στο δικό σας σπίτι;
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο