γράφει ο Matt Walsh για τη HuffPost
«Τα παιδιά δεν μπορούν να με κάνουν ευτυχισμένο». Έχω ακούσει αυτή και άλλες παρεμφερείς δηλώσεις χιλιάδες φορές. Τόσες φορές, που πλέον έχω έτοιμη την απάντηση. Όταν όμως μου το είπε ένας άντρας τις προάλλες, δεν απάντησα σωστά. Δεν τον ικανοποίησα.
«Δεν ξέρω ρε φίλε. Μη με παρεξηγείς: Πιστεύω πως είναι καλό που έχεις παιδιά και όλα αυτά. Αλλά εγώ προσωπικά, δεν νομίζω πως ένα παιδί θα μπορούσε να με κάνει ευτυχισμένο».
Αυτά ήταν τα λόγια του ενώ στεκόμασταν έξω στο κρύο και καπνίζαμε συνεταιρικά ένα τσιγάρο. Ίσως απλά θέλησα να μπούμε και πάλι μέσα. Ίσως απλά δεν είχα όρεξη να ανοίξω αυτή τη συζήτηση. Ίσως τον θεώρησα εγωιστή. Βασικά τον θεώρησα εγωιστή. Δεν θα έπρεπε – ήταν υπεροπτικό από μέρους μου – αλλά το έκανα. Για οποιοδήποτε λόγο, του έδωσα μια χαζή απάντηση. Του απάντησα με τον ίδιο μετανοιωμένο και χαζό τρόπο που μου απαντούσαν οι γονείς προτού αποκτήσουμε τα διδυμάκια μας.
«Μα θα σε κάνουν ευτυχισμένο φίλε. Ίσως να μην το καταλαβαίνεις τώρα, αλλά όταν θα γίνεις γονιός θα το καταλάβεις. Τα παιδιά είναι δεδομένο πως θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Σίγουρα, μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές, αλλά θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Πίστεψέ με».
Όλο ο πόνος, όλες οι θυσίες και όλη η ταλαιπωρία του να είσαι γονιός συρρικνώθηκαν σε ένα απλό «μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές» – και όλα αυτά τα στόλισα με ουράνια τόξα, κουταβάκια, ηλιαχτίδες και γλύκα. Και ψέματα. Γιατί είναι ψέμα να λες σε κάποιον πως το να κάνει παιδιά θα τον κάνει ευτυχισμένο. Τα παιδιά δεν σε ΚΑΝΟΥΝ ευτυχισμένο. Τίποτα δεν σε ΚΑΝΕΙ ευτυχισμένο.
Τα παιδιά μου, για την ακρίβεια, δεν με κάνουν ευτυχισμένο. Τα αγαπώ μέχρι θανάτου. Είμαι ένας περήφανος πατέρας. Είναι τιμή μου που ο Θεός επέλεξε να μου χαρίσει αυτά τα παιδιά. Είμαι συγκινημένος. Αισθάνομαι δέος. Είμαι ερωτευμένος. Είμαι ευτυχισμένος. Αλλά τα παιδιά μου δεν με ΚΑΝΟΥΝ ευτυχισμένο.
Κάνω: κατασκευάζω, φτιάχνω, δημιουργώ, εκτελώ, ολοκληρώνω, ενεργώ, προκαλώ…
Τα παιδιά μου δεν με κάνουν ευτυχισμένο. Δεν είναι δουλειά τους αυτό το πράγμα. Η ευτυχία μου δεν είναι μία ευθύνη που πρέπει να επωμισθούν αυτά. Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο αυτό αβοήθητα, απογυμνωμένα και με πολλές ανάγκες, κι όμως όλοι μας τα αναγκάζουμε να αναλάβουν το πόστο τους στη Φάμπρικα της Ευτυχίας φωνάζοντας «Μπες στη σειρά και φτιάξε μου λίγη ευτυχία! Εμπρός! Είναι το καθήκον σου!» Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πολλές μαμάδες και πολλοί μπαμπάδες ΔΕΝ είναι πολύ ευτυχισμένοι άνθρωποι. Πολλοί αισθάνονται στα χαμένα, μπερδεμένοι και απογοητευμένοι. Είναι κάθε άλλο παρά ευτυχισμένοι επειδή πίστεψαν πως αυτό που γέννησαν δεν ήταν ένας άνθρωπος, αλλά μια μηχανή παραγωγής ευτυχίας. Τους την έφεραν, υπό πολλές έννοιες, οι άλλοι γονείς, που γνώριζαν καλύτερα. Γονείς όπως εγώ (παρόλο που δεν είμαι ειδήμων).
Η ευτυχία είναι επιλογή. Είναι απόφαση. Είναι κάτι που πρέπει να επιτύχεις. Είναι κάτι που πρέπει εσύ να κάνεις. Είναι κάτι που πρέπει να επιλέξεις. Απαιτεί από εσένα να συμμετέχεις σε αυτό ενεργά κάθε στιγμή της μέρας. Η ευτυχία δεν φτιάχνεται. Δεν κατασκευάζεται. Δεν συναρμολογείται όπως τα έπιπλα στην ΙΚΕΑ. Δεν μεταδίδεται όπως μία ασθένεια. Δεν γεννιέται. Δεν πέφτεις ξαφνικά επάνω της. Δεν είναι ποτέ της μόνιμη και απόλυτη, παρά μόνο αν είσαι στον Παράδεισο.
Μπορείς να επιτύχεις μια προσωρινή ψευδαίσθηση ευτυχίας. Όπως γίνεται και με τα ναρκωτικά όμως, μόλις τελειώσει η επήρειά τους, γίνεσαι ακόμη λιγότερο ευτυχισμένος από ό,τι πριν. Πολλοί θεωρούν πως το ναρκωτικό τους είναι να γίνουν γονείς «Ναι, αυτό που μου χρειάζεται είναι να κάνω ένα παιδί και μετά θα πετάω στα σύννεφα».
Δεν είναι παράξενο που τα παιδιά μου υποτίθεται πως μου δίνουν μια δόση ευτυχίας, ενώ κάποιες φορές αισθάνομαι πως απλά με στεναχωρούν; Υπάρχουν φορές, όπως για παράδειγμα όταν κάνουμε μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο και τσιρίζουν εναλλάξ σε μια συχνότητα που θα έκανε να εκραγούν ακόμη και τα τύμπανα ενός σκύλου. Ή όταν αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη μέρα τους από νωρίς – εννοώντας στις 2 το ξημέρωμα. Ή όταν θέλω να βγάλω τη γυναίκα μου έξω για φαγητό και δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν να τα κρατήσει. Ή όταν έχουν διάρροια και, λες και το έχουν προγραμματίσει, τα κάνουν ακριβώς τη στιγμή που τους αλλάζω την πάνα. Αν υποτίθεται πως πρέπει να με «κάνουν ευτυχισμένο», γιατί κλαίνε και τα κάνουν πάνω τους τόσο συχνά; Για προσέξτε παιδιά μου, οι φωνές σας δεν κάνουν τον μπαμπά ευτυχισμένο. Δεν τους το είπε κανείς αυτό; Ποιο είναι το πρόβλημά τους; Γιατί αγνόησαν την υπέρτατη εντολή τους και δεν μου φέρνουν την προσωπική μου ευτυχία;
Ίσως απλά να μην υπάρχει κάποια τέτοια εντολή. Ίσως κανένας άνθρωπος επάνω στη γη δεν ήρθε για να «με κάνει ευτυχισμένο», πόσο μάλλον τα παιδιά μου. Η χαρά και η ευτυχία του να είσαι γονιός είναι σαν τη χαρά και την ευτυχία που βρίσκει κανείς σε διάφορα πράγματα που αξίζουν: έρχονται με θυσίες, με αυταπάρνηση και με το να δίνεις όλο σου το είναι. Έρχονται με κόπο και προσπάθεια. Πρέπει να γίνω ο άνθρωπος που βρίσκει την ευτυχία στο να δίνει, δεν μπορώ να γίνω αυτός ο άνθρωπος αν απλά κάνω σεξ και κάνω μερικά παιδιά. Με άλλα λόγια, τα παιδιά μου δεν με κάνουν ευτυχισμένο που είμαι γονιός – εγώ πρέπει να με κάνω ευτυχισμένο τώρα που έγινα γονιός. Και είμαι. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που δεν το χωράνε τα λόγια. Αυτή η ευτυχία όμως μειώνεται κάθε φορά που γίνομαι περισσότερο εγωιστής και αυξάνεται κάθε φορά που γίνομαι λιγότερο εγωιστής. Αν θέλεις τα παιδιά σου να σε κάνουν ευτυχισμένο, αυτό που ζητάς από τα παιδιά σου είναι να σε κάνουν λιγότερο εγωιστή. Κι αυτή η απαίτηση είναι ταυτόχρονα απίστευτα κουτή, απίστευτα παράλογη και τρομερά εκβιαστική.
Και ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να ανησυχούμε τόσο για αυτό το πράγμα που λέγεται ευτυχία, τελοσπάντων. Πιστεύω πως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που σπαταλούν τον λιγότερο χρόνο να κλαψουρίζουν για το ότι θέλουν κάποιος να τους κάνει ευτυχισμένους. Κάνουν πράγματα γιατί είναι σωστά, ή γιατί έχουν το καθήκον να τα κάνουν, γιατί είναι ενδιαφέροντα, όμορφα ή διαφωτιστικά. Επέλεξαν να βρουν την ευτυχία ανάμεσα σε όλα αυτά, χωρίς να ήταν αυτός ο σκοπός τους. Στόχευαν πέρα από το να βρουν απλά τη χαρά, την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση. Αν το Α και το Ω στη ζωή σου είναι η δική σου ευτυχία, τότε δεν κάνεις τίποτα σημαντικό και δεν γίνεσαι σημαντικός σ’ αυτό τον κόσμο. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν γίνεσαι ποτέ ευτυχισμένος.
Το πρόβλημα (ή ένα από τα πολλά προβλήματα θα έπρεπε να πω) με τους γονείς που περιμένουν από τα παιδιά τους να τους «κάνουν ευτυχισμένους» είναι πως απογοητεύονται πάντοτε όταν έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και στη συνέχεια αγανακτούν με τα παιδιά τους που δεν εκπλήρωσαν τις απίθανες προσδοκίες τους. Αυτοί οι άνθρωποι γενικά δυσανασχετούν με τον κόσμο για τον ίδιο λόγο. Πιστεύουν πως όλη η πλάση δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό να τους ανταμείψει με την ευτυχία και αρνιούνται να κάνουν οτιδήποτε θέσει σε κίνδυνο την «Ευτυχία που τους Ανήκει». Αρνιούνται να δεχτούν την σκληρή αλλά απελευθερωτική αυτή αλήθεια: δεν είναι δουλειά κανενός άλλου να σε κάνει ευτυχισμένο. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ρίχνεις τις ευθύνες για το ότι δεν είσαι ευτυχισμένος σε κάποιον άλλον, παρά μόνο στον εαυτό σου. Η ευτυχία σου είναι δικό σου μέλημα και μόνο δικό σου.
Υπάρχει ένας ωκεανός γεμάτος ευτυχία, βαθιά, διαρκή και υπερβατική, που ξαφνικά ανοίγεται μπροστά στα μάτια όλων όσων αποφασίσουν να βουτήξουν στα ταραχώδη νερά της μητρότητας και της πατρότητας. Θα πρέπει όμως να επιλέξουμε να πιούμε από αυτή την ευτυχία και τα ποτήρια μας ως γονείς δεν θα γεμίσουν ποτέ με ευτυχία αν δεν αδειάσουμε πρώτα από μέσα τους τον εγωισμό μας.
Αυτό θα έπρεπε να του έχω πει, αλλά είμαι αργός και αδέξιος, γι’ αυτό ψέλλισα όλα εκείνα τα τσιτάτα των γονέων χωρίς ουσία. Αν θα μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω θα του απαντούσα κάτι άλλο. Ή, πιο απλά, ας πούμε αυτό:
Θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος; Τα παιδιά σου δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Το μόνο πράγμα που τα παιδιά σου θα σε κάνουν είναι να σε κάνουν γονιό. Η ευτυχία είναι δική σου ευθύνη.
Εγώ πάλι πιστεύω ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι που "παράγεται". Είναι ένα συναίσθημα που μπορείς να βιώσεις μόνο αν το επιλέξεις, αν πάρεις την απόφαση να το βιώσεις. Θέλω να πω, ότι ευτυχία μπορείς να βρεις στα απλά πράγματα, στην αγκαλιά του συντρόφου σου, σε ενα απλό γελάκι του παιδιού σου, στο "μπράβο" που θα ακούσεις στη δουλειά... Αν για εσένα ευτυχία σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όπως πχ να πλουτίσεις, να επιτύχεις στον τάδε τομέα, να γίνεις ο σούπερ γονιός, δεν πρόκειται να νιώσεις ποτέ ευτυχισμένος, ακόμα και αν τελικά ο στόχος σου επιτευχθεί κάποια στιγμή. Ευτυχία δηλαδή είναι μία στάση ζωής και όχι ένας προορισμός. Αυτό νομίζω θέλει να πει ο συγγραφέας. Ισχύει για κάθε τομέα της ζωής όχι μόνο για τη μητρότητα/πατρότητα. Όσον αφορά τα παιδιά, πληρούν, κατά κάποιο τρόπο, όλες τις προϋποθέσεις για να "κάνουν" ένα γονιό ευτυχισμένο ("έφτιαξαν" με την αγάπη τους ένα πλάσμα μοναδικό και αξιαγάπητο, πώς να μην τους γεμίσει με ευτυχία αυτό;) αλλά από εκεί και πέρα το αν είναι ο κάθε γονιός σε θέση να το αναγνωρίσει και να το εκτιμήσει είναι κάτι που πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του και όχι να περιμένει ως δια μαγείας να συμβεί. Γνωρίζω προσωπικά γονείς που νιώθουν πολύ πιεσμένοι ψυχολογικά και απελπιζονται με το παραμικρό, και γνωρίζω και γονείς που παρόλες τις δυσκολίες τις καθημερινότητας έχουν μία θετική στάση απέναντι σε όλα και αυτό οδηγεί στο να είναι ευτυχισμενη και ισορροπημένη ολόκληρη η οικογένεια.
WhLola μου, νομίζω η ευτυχία παράγεται και πολλαπλασιάζεται. Δες τι συναισθήματα νιώθεις όταν μιλάς με έναν άνθρωπο ευτυχισμένο και τι συναισθήματα σου βγάζουν κουβέντες που τονίζουν τη δυστυχία. Γίνεται ένας άνθρωπος να κάνει τους γύρω του ευτυχισμένος, όπως συμβαίνει και το αντίθετο. Τουλάχιστον εμείς ας προσπαθούμε να στέλνουμε θετικά vibes στους γύρω μας. Και κάτι άσχετο που το σκεφτόμουν εχτές...έχετε προσέξει πως ο κόσμος δεν αντέχει να ακούει τη δυστυχία του άλλου? Υπάρχουν άνθρωποι δυστυχισμένοι που δεν ξέρουν που να το πουν γιατί οι άλλοι αντί να τους ακούσουν, να τους κατανοήσουν και να τους αφήσουν να βγάλουν αυτό που έχουν μέσα τους, ξεκινάνε από την πρώτη λέξη δυστυχίας να τους δείχνουν την άλλη όψη του νομίσματος ("Μη σκέφτεσαι έτσι, υπάρχουν χειρότερα" και το χειρότερο όλων "Γιατί σκέφτεσαι έτσι? Δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια"...αλήθεια πως μπορεί να το ξέρει ένας τρίτος αυτό). Αυτή η ακραία απαξίωση και ενοχοποίηση των "κακών" συναισθημάτων μας δεν ξέρω αν τελικά μας κάνει καλό ή κακό. Νομίζω πως ο κόσμος κλείνετε στον εαυτό του γιατί δε γίνονται αποδεκτά από τους άλλους τα αρνητικά του συναισθήματα. Γιατί δεν αντέχουμε να ακούσουμε τον πόνο του άλλου? Απορία μεγάλη το έχω. Δεν ξέρω αν θα μου λυθεί ποτέ. Φιλολογική συζήτηση...σκεφτόμουν να σας το γράψω σε κείμενο, αλλά δεν έχω κάτι άλλο να πω πέρα από 5 γραμμές, οπότε το κολλάω εδώ.
Έχεις πολύ δίκιο.....
Nina, έχεις δίκιο όπως το θέτεις, σαφέστατα μέσα από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους η διάθεσή σου μπορεί να αλλάξει άρδην. Ωστόσο, έχοντας περάσει κάποιες δύσκολες στιγμές, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όσο ήμουν ψυχολογικά στο ναδήρ, ό,τι κι αν μου έλεγε ο οποιοσδήποτε, όσο και αν προσπαθούσε να με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, ήταν μάταιο. Ακόμα και αν βελτιωνόταν προσωρινά η διάθεσή μου, δεν μπορούσα μακροπρόθεσμα να τη διατηρήσω και να νιώσω ευτυχισμένη σε καμμία περίπτωση. Μόνο όταν αποφάσισα εγώ να ξεπεράσω τα πρόβληματά μου και να δεχτώ, αν θέλεις, τα συναισθήματα που προσπαθούσαν να μου μεταδώσουν οι γύρω μου που με αγαπούσαν, κατάφερα να νιώσω ευτυχισμένη. Και μάλιστα έκτοτε, έχω εκπαιδευτεί αρκετά ώστε να μπορώ να δω την θετική πλευρά των πραγμάτων και να μην αφήνω τον εαυτό μου να επηρρεάζεται από αρνητικές καταστάσεις ή από ανθρώπους που τονίζουν τη δυστυχία. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος, τουλάχιστον για εμένα, να βιώσω την ευτυχία ήταν πρώτα απ'όλα να τα βρω με τον εαυτό μου και να μάθω να φιλτράρω το τι θα αποκομίζω από κάθε κατάσταση. Αυτό δηλαδή που προσπαθώ να εξηγήσω και στο αρχικό μου σχόλιο. Όσο δε για το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου, συμφωνώ! Φυσικά και θα κλειστεί κάποιος στον εαυτό του, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων τι είδους ανταπόκριση θα έχει. Είναι καλύτερα να ακούσεις απλά τον άλλον κι ας μην έχεις κάτι να του απαντήσεις, παρά να επιλέξεις μια απάντηση που, έστω και άθελα σου, θα τον κάνει να αισθανθεί ενοχές γιατί "δεν θα έπρεπε να σκέφτεται έτσι".
Σωστή, σωστή. Τώρα κατάλαβα τι εννοείς.
Εγω νομιζω οτι οι ανθρωποι που δεν μπορουν να ακουνε τον πονο του αλλου ειναι αυτοι που νιωθουν δυστυχισμενοι και θελουν καποιον να τους ανεβασει με θετικα vibes, που λες κι εσυ.
Την αντίθετη εντύπωση είχα. Μπορεί να έτυχε, όμως. Το είδα σε παρέα 4 μαμάδων. Κόμπλαραν κυριολεκτικά όταν άκουσαν ότι μία δεν ένιωθε καλά. Επειδή το έχω πάθει, μου φάνηκε φυσιολογικό να συμβαίνει και αυτό. Οι υπόλοιποι που ήταν ok στα περισσότερα κομμάτια της ζωής τους το βρήκαν τουλάχιστον ψυχασθενές να λέει κάποιος ότι δεν είναι καλά. Αυτή την εντύπωση μου έδωσαν και η άλλη που το έλεγε πράγματι μαζεύτηκε. Και μετά θυμήθηκα πως κι εγώ δεν τα έλεγα εύκολα, γιατί δε σε ακούνε εύκολα. Σε θεωρούν αυτομάτως λίγο προβληματική περίπτωση και ψάχνουν να βρουν τι περίεργο υπάρχει στην υπόθεση.
Τι να σου πω... Αυτη η αλλεργικη αντιδραση των μαμαδων που περιγραφεις, εμενα μου φαινεται πως προερχεται απο το αγχος η εμμονη που εχουμε ολοι να φαινομαστε νορμαλ και να μην αποκλινουμε. Αρα λοιπον κατα τη γνωμη μου δεν ειναι οκ η παρεα, γιατι αν ηταν πραγματικα οκ, θα ηταν πιο χαλαρη μπροστα στη δυσκολη στιγμη του αλλου και θα καθονταν ν ακουσουν χωρις να φρικαρουν. Πιο ψυχασθενες μου φαινεται να φρικαρεις με κατι που ειναι φυσιολογικο, οπως οι κακιες στιγμες η η κακη ψυχολογια. Εμενα αν μου λεγες τον πονο σου, δε θα το απεφευγα κιολας, ειδικα αν ημουν φιλη σου. Εκτος βεβαια κι αν με ειχες πρηξει με τον πονο σου καθε φορα που με εβλεπες, η αν ησουν ανθρωπος που ολα τα βλεπεις μαυρα συνεχεια, πραγμα κουραστικο, ειδικα αν ειχαμε βγει σε μπαρακι π.χ. για να χαλαρωσουμε και να διασκεδασουμε. Επισης, το να ψαχνεις να βρεις τι περιεργο υπαρχει στην υποθεση μου θυμιζει παθος για κουτσομπολιό, και ως γνωστον οι κουτσομποληδες ασχολουνται με το τι περιεργο εχει καποιος επειδη κατι λειπει στους ιδιους... Λεω γω τωρα.
Φίλες κολλητές μαμάδες έχω λίγες γιατί οι περισσότερες δεν έχουν παιδιά ακόμη. Φίλες μαμάδες με την έννοια του γνωστού έχω αρκετές γιατί γνωριστήκαμε από τους σταθμούς, τις κούνιες κι από κοινούς γνωστούς. Αυτές βλέπεις πιο συχνά αυτές είναι τώρα πια οι "φίλες" σου. 8 στις 10 θα σκεφτούν έτσι: - To παιδί στην εφηβεία έχει προβλήματα->φυσικά και έχει φταίει η μάνα του που πήρε διαζύγιο και που παντρεύτηκε 20 χρ. και δεν ήξερε να μεγαλώνει παιδιά. Εμείς που κάναμε παιδιά στα 30 ήμασταν πιο ώριμες για μαμάδες. -Το παιδί δε με ακούει και με φτάνει καθημερινώς στα όριά μου -> φυσικά και δε σε ακούει αφού δεν ξέρεις να επιβάλλεσαι, κοίτα το δικό μου τι καλά κάθεται. Διάθεση να ακούσουν μηδέν. Και το βλέπω κι εδώ κάποιες φορές. Βιαζόμαστε να ερμηνεύσουμε τι κάνει ο άλλος στραβά και να το συγκρίνουμε με αυτό που κάνουμε εμείς (σωστά), αντί απλά να ακούσουμε και μετά να προτείνουμε μια λύση ή αν δεν έχουμε λύση μόνο να ακούσουμε. Είναι αυτό που λες, θέλουμε να φαινόμαστε σε όλα μας τέλειες. Και όταν βρούμε και κάποιον σε δυσκολότερη θέση θα κοιτάξουμε να του το τρίψουμε και στα μούτρα για να νιώσουμε ακόμη πιο ισχυρό το αίσθημα ότι ευτυχώς εμείς είμαστε νορμάλ. Εντωμεταξύ το κάνουμε πάντα με τρόπο και πάντα δείχνοντας ότι νοιαζόμαστε....πήγαινε σε ψυχολόγο γιατί αυτό που περνάς δεν είναι φυσιολογικό και δε θεραπεύεται αλλιώς ή πως το ανέχεσαι αυτό εγώ δε θα άφηνα ποτέ να βρεθώ στη θέση σου. Αν τύχει και ακούσεις σχόλια μετά θα έχουν μέσα τη λέξη κακομοίρα (η κακομοίρα τι τραβάει) και η επόμενη κουβέντα θα είναι ευτυχώς εμείς είμαστε καλά. Αλλεργία με πιάνει με την τόση καλοσύνη και την τόσο μεγάλη διάθεση να στηρίξουμε η μία την άλλη.
τωρα, δικιο εχεις.... να πω οτι εχεις αδικο;
Ωραια και πολυ λογικα τα λες. Ομως δεν ξερω, η ευτυχια ειναι κατι τοσο συνθετο να συμβει, η τοσο μονιμο οπως μια σταση ζωης; Αυτο που περιγραφεις ειναι σαν να πρεπει να εχω ενα γεωτρυπανο και να πρεπει να αντλω εγω την ευτυχια απο τα εγκατα της γης, αντι να τη συναντω στο δρομο μου. Αλλα τουλαχιστον εγω, δεν εχει χρειαστει να αντλησω ποτε ευτυχια , αλλα μπορει απο τη μια στιγμη στην αλλη, με κατι που θα γινει να νιωσω ευτυχισμενη και τυχερη, κι ας ημουν στην κατηφλα πριν συμβει αυτο το κατι. Και δεν ειναι αποτελεσμα σκεψης αυτο, απλα ετσι ειναι. Καποια πραγματα σε κανουν να νιωθεις ευτυχισμενος, για καποιο διαστημα μεν, αλλα αν δεν εναλλασσεται ευτυχια με δυστυχια, δεν μπορεις να καταλαβεις την ευτυχια. Βεβαια θα μου πεις οτι μπερδευω την ευτυχια με τη χαρά, αλλα αν το σκεφτεις, πολλες χαρες = ευτυχια.
Μια θετική στάση ζωής θα σε κάνει όταν συναντάς τις "χαρές της ζωής", να είσαι σε θέση να τις εκτιμήσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να νιώθει μόνιμα ευτυχισμένος. Αλοίμονο. Σε κάποιους ανθρώπους έρχεται πιο φυσικά (η θετική στάση ζωής), δεν χρειάζεται να καθήσουν να το παρασκεφτούν. Σε κάποιους άλλους, είτε λόγω άσχημων εμπειριών, είτε λόγω ψυχικής προδιάθεσης, είναι δυσκολότερο να το δουν και πρέπει να καθήσουν να θέσουν προτεραιότητες στη ζωή τους, να καταλάβουν τι είναι σημαντικό, για ποιούς λόγους αξίζει να σκάνε και για ποιούς λόγους όχι. Όσο δε για το γεωτρύπανο, λυπάμαι αν αυτό προκύπτει από τα λεγόμενά μου γιατί δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που ήθελα να περιγραψω στην πραγματικότητα. Αυτό που εννοούσα είναι κάτι που γίνεται ...άπαξ (εξού και το στάση ζωής). Μια φορά θα κάτσεις και θα τα βρεις με τον εαυτό σου, ΑΝ χρειάζεται. Ούτε μίλησα για άντληση ευτυχίας. Μίλησα σχετικά με το αν έχεις την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τις στιγμές χαράς. Να μην είσαι μίζερος, να εκτιμάς αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και να μη θέτεις στόχους πιστεύοντας ότι αν και μόνο αν αυτοί οι στόχοι εκπληρωθούν θα μπορέσεις να ευτυχήσεις. Ίσως, να δυσκολεύεται να καταλάβει τι εννοώ κάποιος που δεν έχει περάσει περιόδους που να του φαίνονται όλα μα όλα μαύρα και μάταια.
ουουου εχω περασει περιοδους πολυ χαλια, απλα ισως να ειμαι απο τη φυση μου πιο δεκτικη στις χαρες, και να μην μπορω να καταλαβω ακριβως, η μαλλον να νιωσω αυτο που λες. Παντως ενταξει, εχεις δικιο, το καταλαβαινω πως το λες, απλα εμενα η ευτυχια μου φαινεται κατι πιο φυσικο και κατι πιο απλο, ισως επειδηιστευω οτι ολα ειναι ...χημεια και βιολογια.
Παίζει με τις λέξεις και έχει διατυπώσει ένα ενδιαφέρον σκεπτικό, αλλά δεν συμφωνώ. Αυτό το "you make me happy" ή "με κάνεις ευτυχισμένο" είναι τρόπος του λέγειν (figure of speach) και μεταφράζεται ως "η ύπαρξή σου στη ζωή μου, μου δίνει ευτυχία". Δεν περιμένει κανείς τα παιδιά του να του παράξουν ευτυχία ή ότι άλλο. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά δεν περιμένω κάτι από το παιδί μου. Είμαι απλώς αυτόματα ευτυχής που υπάρχει, που είναι στη ζωή μου, που είμαι η μαμά της και που ζούμε μαζί όλα όσα ζούμε. Καλά και άσχημα! Επίσης, όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και με την μητρότητα/πατρότητα, αν δεν το ζήσεις δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα και αίσθηση για το αν είναι μια κατάσταση που σε κάνει να νιώθεις ευτυχής ή δυστυχής ή ότι άλλο. Συνεπώς νομίζω ότι είναι λίγο άκυρο να προσπαθεί ένας γονέας να πείσει έναν άτεκνο για το πόση ευτυχία φέρνουν τα παιδιά, ή το αντίθετο. Το μόνο που είναι πιστεύω λογικό, είναι ο καθένας να μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία. That's all.
Πολύ καλό άρθρο, αν και πολλές λέξεις για να πει το απλό: "Κανένα παιδί δεν είναι η λύση στο προσωπικό αδιέξοδο των γονιών του" αν το κάνεις γι' αυτό, πασπαλισμένο με όλες τις ζάχαρες άχνες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και τις χρυσόσκονες και τα δάκρυα συγκίνησης, τότε, φίλε, ετοιμάσου να συνειδητοποιήσεις , the hard way: "Τα παιδιά σου δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένο. Το μόνο πράγμα που τα παιδιά σου θα σε κάνουν είναι γονιό. Η ευτυχία είναι δική σου ΑΠΟΦΑΣΗ (και ευθύνη)."
Πολύ σωστά!
Πολύ κουραστικό άρθρο. Βαρέθηκα να το διαβάσω όλο. Δεν συμμερίζομαι το τρόπο σκέψης του συγγραφέα. Απλά αυτό που έχω να πω είναι ότι η ευτυχία έχει διαφορετικές ερμηνείες για τον καθένα. Σιγούρα ένα κομμάτι έστω και στιγμιαίας ευτυχίας προέρχεται απ' την υπάρξη των παιδιών μας τα οποία είναι τα μοναδικά όντα που εαν τους συμβεί κάτι μπορούν να σε βυθίσουν στην απόλυτη δυστυχία.
Εγω παλι νοιωθω την απεραντη ευτυχια κοιταζοντας και μονο την κορη μου!!!!!Δεν πιστευα ποτε ποση ευτυχια μπορει να σου φερει ενα παιδι!!!Ναι,με εκνευριζει οταν την πιανει υστερια και τσιριζει για να γινει το δικο της αλλα αυτο δε σημαινει οτι με κανει δυστυχισμενη!Το υπεραναλυει ο τυπος το θεμα της ευτυχιας με αποτελεσμα ενα κουραστικο αρθρο!Εμενα προσωπικα με κουρασε η τοση αναλυση.Θα συμφωνησω με τη Beatrice οτι η ευτυχια κρυβεται καθημερινα σε στιγμες.Τωρα να κατσουμε να το ψαξουμε εαν τα παιδια ειναι αυτα που μας κανουν ευτυχισμενους και να τονισουμε τη σημασιολογια της λεξης ΚΑΝΩ απλα πλατιαζουμε!!!!Ναι,τα παιδια μπορει να μας στεναχωρησουν καποιες φορες αλλα δε νομιζω οτι αυτο φερνει τη δυστυχια!!!
Εμενα το αρθρο μου δημιουργεί αντιφατικές σκέψεις. Ισως και να φταίει η μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά. Θελω να πω πως, ναι, συμφωνώ πέρα για πέρα με τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα και καταλαβαίνω τι θέλει να πει. Οτι όποιος περιμένει να τον κανουν τα παιδιά ευτυχισμένο, και κάνει παιδιά γι αυτό το λόγο πλανάται, και στο τέλος απογοητεύεται. Συμφωνώ και καταλαβαίνω γενικά τα όσα λέει, τα βλέπω κι εγώ. Αλλα ίσως επειδή θέλει να δείξει έντονα το θέμα της ευτυχίας σε σχέση με τα παιδιά, φαίνεται λίγο απόλυτος. Και στο σημείο αυτό έχω μια αντίρρηση: Τα παιδιά ΜΠΟΡΟΥΝ να σε κανουν ευτυχισμένο, θες- δε θες, με την έννοια οτι το "σε κάνουν", δεν είναι εθελημένο και " δουλειά", όπως λέει σε καποιο σημείο, αλλά μεταφράζεται σε " δημιουργουν αθελά τους ευτυχία". Κι αυτό γιατί η ευτυχία δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά πολλές μικρές στιγμες, κάποιες από αυτές δοσμένες από τα παιδιά. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να λέγεται κάποιος ευτυχισμένος όταν οι ευτυχισμένες στιγμές ξεπερνούν τις δυστυχισμένες. Αλλά συμφωνώ μαζί του οτι η ευτυχία δεν παράγεται ΜΟΝΟ απο τα παιδιά αλλά κι απο πολλά άλλα που ΕΠΙΛΕΓΕΙ να κανει καποιος. Αρα λοιπον γενικα, εχει δικιο στο οτι ΕΜΕΙΣ ειμαστε υπευθυνοι για την ευτυχία μας. Επίσης, μπερδεύει τις δύσκολες στιγμές με τις δυστυχισμένες στιγμές. Η γκρίνια, η πάνα και όλα αυτά είναι δυσκολες και πιεστικές στιγμές. Μακροπρόθεσμα όμως τα παιδιά είναι ένας παραγοντας που ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ στην ευτυχία. Αυτο ξέχασε να πει ο συγγραφέας, γι αυτό και μου φαίνεται απόλυτος. Ως εκ τούτου συμφωνώ με την πρώτη του απάντηση στο φίλο του, γιατί εμπεριέχει την ευτυχία που ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ απο τα παιδια. Καταλαβαίνω οτι απευθύνεται σε ανθρωπους που δεν έχουν παιδιά, γι αυτό προσπαθει να απομυθοποιήσει την ευτυχία που σου δινουν τα παιδιά, αλλά πιστεύω οτι κάποιος που έχει παιδιά, και που πιστευει οπως εγώ οτι η ευτυχία είναι μόνο στιγμές, θα τον βρει λιγο απόλυτο.
ομολογουμένως το "make" του πρωτότυπου εμπεριέχει πιο αισθητά από το "κάνω" την έννοια του "εξαναγκασμού", το ότι κάποιος τον "ανάγκασε" να γίνει ευτυχισμένος. παρ' όλ' αυτά, καταλαβαίνω τι εννοεί - πως δεν πρέπει να βασίζουμε την ευτυχία μας στα παιδιά μας, είναι ευθύνη του καθενός να "γίνει" ευτυχισμένος, όχι να "γεννήσει" την ευτυχία. δεν είναι κάποιο φάρμακο η μητρότητα ή η πατρότητα που παίρνει κανείς όταν είναι δυστυχισμένος και ως δια μαγείας ευτυχεί. θέλει κόπο και προσωπικό αγώνα.
Ναι, Θωμά. Εγώ ήδη αγχώνομαι για το πως θα βρίσκω τρόπο να είμαι ευτυχισμένη όταν τα παιδιά δε θα θέλουν πια την παρέα μου, όταν δε θα θέλουν να με αγκαλιάσουν και όταν δε θα νιώθουν την ανάγκη να μου πουν ότι με αγαπάνε. Πιστεύω ότι αν δε "χτίσω" από τώρα την ευτυχία μου σε άλλη βάση, τότε θα νιώσω εγκαταλελειμμένη και μπορεί και προδομένη. Πολύ δύσκολο συναίσθημα. Το κείμενο βαρέθηκα να το διαβάσω κανονικά, το πήγα λίγο διαγώνια, αλλά νομίζω πως συμφωνώ με αυτό που λέει ότι η ευτυχία μας είναι προσωπική μας υπόθεση.
Εγω θα ελεγα οτι μονο το οτι νιωθουμε αυτη την αγαπη , που μονο ενας γονιος μπορει να νιωσει για το παιδι του , μας κανει ευτυχισμενους. Μονο και μονο αυτη η αγαπη που βιωνουμε και μας πλημμυριζει μας κανει ευτυχισμενους. Ειναι μια διαφορετικη αγαπη ,ανιδιοτελης και δεν περιμενουμε τιποτα απο τα παιδια. Συμφωνω με την beatrice .
Beatrice είπες ακριβώς αυτό που ήθελα να πω και δεν έβρισκα τί ακριβώς μου έφταιγε στο άρθρο! Συμφωνώ απόλυτα! Τα παιδιά μου τα λατρεύω, ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ! Ακόμα κι όταν γκρινιάζουν και αρρωσταίνουν ταυτόχρονα και θέλουν και τα δύο αγκαλιά ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ και σπρώχνονται και τσιρίζουν! Με κάνουν ευτυχισμένη ακόμα και τότε! Και μόνο που επειδή ζω αποκλειστικά στον μικρόκοσμό τους και έχω σχεδόν αποκοπεί από τον ενήλικο κόσμο (αν εξαιρέσεις ένα 7ωρο στη δουλειά), τα θεωρώ ευλογία, γιατί κάνουν τις μικρές καθημερινές στιγμές να αξίζουν. Μακάρι για πάντα το πρόβλημά μου να είναι τα tantrums των παιδιών μου! Μακάρι να μείνω για πάντα στο ροζ συννεφάκι τους και να μη με νοιάζει η σκληρή πραγματικότητα!
Τι υπεροχο αρθρο και παλι!!! Μια διαφορετικη σκοπια, μια ειλικρινης ομολογια και μια αιτια ν αλλαξουμε σκεπτικο, και να κανουμε το βημα ν αλλαξουμε ο,τι δεν μας αρεσει στη ζωη μας! Ποσο απλο και ποσο αληθινο : Η ευτυχια ειναι δικια μας ευθυνη!! Nομιζω οτι αποψε θα κατσω να το σκεφτω! ευχαριστουμε thomas!