Από τα κουτιά της Φινλανδίας, στα κουτιά της Κορέας…
Μια ιστορία που δυστυχώς δείχνει πως η έλλειψη πρόνοιας προς την οικογένεια δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα όπως νομίζουμε, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Όταν τα νεογέννητα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται στα όμορφα στρωμένα χαρτονένια κουτιά τους και ντύνονται με τα ρούχα που παρέχει δωρεάν το κράτος στις νέες μαμάδες, λίγο πιο μακριά, στην Νότια Κορέα, μαμάδες αναγκάζονται, για διάφορους λόγους η κάθε μία, να αποχωριστούν τα παιδιά τους.
Στη Σεούλ, εκατοντάδες ανεπιθύμητα μωρά καταλήγουν στο δρόμο κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι βαθύ στην εκεί κοινωνία.
Ο πάστορας Lee Jong-rak αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Στο πλάι του σπιτιού του, δημιούργησε ένα κουτί για μωρά, το Baby Box, όπου μπορούν να αφήσουν οι μαμάδες τα ανεπιθύμητα παιδιά τους για να τα φροντίσει κάποιος άλλος. Ο πάστορας προσπαθεί να τα μεγαλώσει ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του ή τα στέλνει στο ορφανοτροφείο.
«Βλέπεις αυτό το κουτί; Εδώ είναι που βάζουν τα μωρά τους»… λέει στην κάμερα ο άνθρωπος μεγαλώνει ήδη 20 από αυτά τα παιδιά, μία δουλειά που θα έπρεπε να έχει αναλάβει το κράτος, και δεν πίστευε πως θα γεμίσει ποτέ αυτό το κουτί. Κι όμως… «Δεν είναι «άχρηστα». Ο Θεός τα έστειλε στον κόσμο μας για κάποιο λόγο».
Τα περισσότερα μωρά που τοποθετούνται στο κουτί είναι ανάπηρα ή οι μητέρες τους είναι ανύπαντρες.
Οι ανύπαντροι γονείς λαμβάνουν μόλις 50.000 won το μήνα (περίπου 34,60€) από την κυβέρνηση, ενώ οι γονείς υιοθετημένων παιδιών παίρνουν το διπλάσιο ποσό. Το να είσαι ανύπαντρη μητέρα θεωρείται ακόμη ντροπή και είναι ένα κοινωνικό στίγμα στην Κορέα. Πολλές μητέρες που θέλουν να μεγαλώσουν μόνες τους το μωρό τους ασκούνται πίεση από την οικογένεια, η οποία τις προτρέπει να το δώσουν για υιοθεσία ή να διακόψουν την κύηση, ένα σύνηθες φαινόμενο στη χώρα.
Δυστυχώς, τα κουτιά αυτά δεν υπάρχουν μόνο στην Κορέα, αλλά και σε άλλες χώρες, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη, όπως αυτό στην Τσεχία.
Το ντοκυμαντέρ που γυρίζεται με τον αφανή ως τώρα ήρωα πάστορα Lee, διηγείται μια ιστορία πίστης, ελπίδας και αγάπης. Κι η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα, όπως λέει κι ο ίδιος.
Πριν απο 15 περίπου χρόνια στα πλαίσια μιας έρευνας που έκανα επισκέφτηκα ένα ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ. Είχα σοκαριστεί τόσο πολύ που έβαλα τα κλάματα...Τότε ο οδηγός ή υπάλληλος του ορφανοτροφείου, δε θυμάμαι τι ήταν ακριβώς, μου λέει"έλα το βράδυ μαζί με μένα και την κοινωνική λειτουργό να δεις πως είναι η δουλειά μας". Πράγματι πήγα και τότε κατάλαβα τι εννοούσε. Η δουλειά τους ήταν να γυρνούν στους κάδους σκουπιδιών σε μία πολύ μεγάλης έκτασης τενεκεδούπολη -bidonville- και να ψάχνουν για "πεταμένα" μωρά. Δεν πρόκειται φυσικά ποτέ να ξεχάσω αυτην τη " γύρα του θανάτου". Οι κοινωνίες όλου του κόσμου είναι δυστυχώς πολύ σκληρές και αμείλικτες
Χριστέ μου μα είναι να μη βάλεις τα κλάματα??? Θυμάμαι πόσο σοκαριστηκα όταν βρήκαμε γατάκια στα σκουπίδια... πόσο μάλλον ένα παιδί, ένα μωρό...
Κι όχι μόνο στην Ασία και την ανατολική Ευρώπη. 'Εχω δει τέτοια κουτιά στην Ιταλία, στο Μπέργκαμο... μου μαύρισε την ψυχή πραγματικά. Ούτε να φανταστώ μπορώ σε ποιό σημείο μπορεί να φτάσει μια γυναίκα για να αποχωριστεί το μωρό της. Είναι αυτά δράματα που δεν περιγράφονται...
Προπολεμικά αλλά και για αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο υπήρχε έξω από το βρεφοκομείο Αθηνών κάτι αντίστοιχο. Πολλές γυναίκες αναγκάζονταν να αφήνουν εκεί τα μωρά τους επειδή δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν λόγω οικονομικών ή και κοινωνικών συνθηκών. Και τώρα πάλι με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα τα ιδρύματα δέχονται πολλά παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να τα ζήσουν.
Σπαράζει η καρδιά μου για όλα αυτά τα παιδάκια που αντί για τη ζέστη αγκαλιά της μανούλας ένιωσαν απο την πρώτη τους ανάσα την εγκατάλειψη! Να ειναι καλά ο άγιος αυτός άνθρωπος! Και μακάρι όλα τα μωράκια του κόσμου να έχουν μια ζεστή αγκαλιά να τα φυλάει!