Σε καμία μαμά δεν αρέσει να ακούει το μωρό της να κλαίει, αλλά δεν είναι πάντοτε εύκολο να καταλάβεις ποιος είναι ο λόγος. Μια νοσοκόμα μητρότητας, η Nicki Pope από το Tinies Childcare, σας βοηθά να μάθετε τι μπορεί να είναι αυτό που θέλει το μωρό σας.
Κάθε μωρό έχει το δικό του κλάμα, αλλά υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη που μπορείτε να διακρίνετε:
Κλάμα πείνας
Συχνά ξεκινά αθόρυβα με χαμηλό τόνο και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ρυθμικό κλάμα μέχρι να το ταΐσετε. Αν δεν καταλάβατε εγκαίρως πως το μωρό σας πεινάει, μην αγχωθείτε αν δεν ηρεμήσει αμέσως, αργεί λιγάκι μέχρι το μωρό να βολευτεί και να φάει με την ησυχία του.
Υψίφωνες κραυγές
Συνήθως σημαίνουν πως το μωρό αισθάνεται κάποιου είδους πόνο – μία υψίφωνη κραυγή που ακολουθείτε από ένα οδυνηρό κλάμα που δεν ακολουθεί κάποιο μοτίβο συνεχίζεται μέχρι να ηρεμήσετε το μωρό ή ο πόνος να του περάσει.
Σιγανές κραυγούλες
Δείχνει συνήθως κούραση. Αν το μωρό ήδη βρίσκεται εκεί που κοιμάται, ίσως να μην χρειάζεται την προσοχή σας καθώς πολλά μωρά χρησιμοποιούν το σιγανό κλάμα για να ηρεμήσουν μέχρι να κοιμηθούν, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να επέμβετε. Οι νέες μαμάδες μαθαίνουν σιγά-σιγά να καταλαβαίνουν το κλάμα του μωρού τους.
Δυνατό, θυμωμένο κλάμα
Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το μωρό είναι πολύ κουρασμένο ή κάποιες φορές σε υπερδιέγερση. Το ένστικτό σας μπορεί να σας κάνει να θέλετε να το πάρετε αγκαλιά αλλά αυτό ίσως σας απομακρύνει και συνεχίσει το κλάμα του ακόμη πιο δυνατά. Αν το φασκιώσετε, το καθησυχάσετε με ένα σσσσς και το πάτε σε ένα ήρεμο δωμάτιο μπορεί να σταματήσει.
Βογκητά και κλαψούρισμα σε χαμηλό τόνο
Αυτό συνήθως συνοδεύεται από πυρετό ή μπορεί να σημαίνει πως είναι άρρωστο και χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Ορισμένες φορές τα μωρά χρειάζονται απλά μια αγκαλιά και μια καθησύχαση. Πολλά βιβλία λένε να μην αγκαλιάζετε πολύ το μωρό σας γιατί θα κακομάθει. Να θυμάστε πως όσο τρομακτικό σας φαίνεται που γίνατε νέοι γονείς, άλλο τόσο τρομακτικός είναι και αυτός ο μεγάλος και άγνωστος κόσμος για το μωρό σας.
Αν το μωρό σας είναι καλά στην υγεία του και μεγαλύτερο από έξι εβδομάδων και ακόμη δεν ηρεμεί, δοκιμάστε να το φασκιώσετε, να το ξαπλώσετε στο κρεβάτι του, να του κάνετε «σσσς» και να τρίψετε την κοιλίτσα του ή να του κάνετε ελαφριά και ρυθμικά πατ-πατ.
Βγάλτε το έξω ή πηγαίνετέ το σε ένα άλλο δωμάτιο – μερικές φορές η αλλαγή στη θερμοκρασία, τον ήχο και το θόρυβο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του και να αρχίσει να ηρεμεί.
Ο λευκός θόρυβος όπως αυτός μίας ηλεκτρικής σκούπας, ο ήχος του ραδιοφώνου μεταξύ δύο σταθμών ή του πλυντηρίου, που είναι χαμηλός και συνεχής, μπορεί να ηρεμήσει ορισμένα μωρά.
Κρατήστε το κοντά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα sling αν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο σε ηλικία – περπατήστε μαζί του, κουνήστε το αργά πέρα-δώθε μιλώντας του απαλά και κάνοντας σσσς. Αν μετά από 40 λεπτά το μωρό ακόμη κλαίει και πονάει και είναι μικρότερο από 12 εβδομάδων, δείχνοντας και άλλα σημάδια κάποιας αρρώστιας, θα ήταν καλό να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Λάβετε υπόψη τα συνηθισμένα – πεινάει, έχει λερωμένη πάνα, είναι κουρασμένο ή σε υπερδιέγερση, θέλει να ρευτεί, κρυώνει/ζεσταίνεται πολύ, είναι άρρωστο. Πολλές φορές αν εξετάσετε ένα-ένα όλα αυτά τα ενδεχόμενα, θα βρείτε τη λύση. Για παράδειγμα μπορεί να πεινούσε όλη αυτή την ώρα αλλά να έκλαιγε τόσο πολύ που όταν του δώσατε να φάει να μην έτρωγε, γι’ αυτό αξίζει να προσπαθήσετε πάλι.
Ελέγξτε αν το μωρό σας αισθάνεται άνετα και δεν τρίβονται οι ραφές των ρούχων του ή κάποιες κλωστές ανάμεσα στα δαχτυλάκια του. Κάποια μωρά κλαίνε όντως χωρίς προφανή λόγο και είναι μια χαρά και υγιέστατα, αργά ή γρήγορα σταματούν.
Το πρώτο ένστικτο των περισσότερων νέων γονιών είναι να κρατήσουν το μωρό τους αγκαλιά όσο κλαίει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το κάνουν, θα πρέπει όμως να σκεφτείτε και τον εαυτό σας. Το συνεχές κλάμα μπορεί να σας κουράσει. Αφήστε το μωρό σε ένα ασφαλές μέρος και πιείτε ή φάτε κάτι ή πηγαίνετε στην τουαλέτα. Αν το κλάμα του μωρού σας επηρεάζει, ζητήστε τη βοήθεια ενός άλλου μέλους της οικογένειας ή ενός πιστού φίλου για να σας βοηθήσει μέχρι να πάρετε μια ανάσα. Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί με το μωρό. Μερικές φορές το καρότσι μπορεί να ηρεμήσει το μωρό και ακόμη και αν το κλάμα συνεχίζεται, δεν θα σας επηρεάζει τόσο όσο όταν είστε κλεισμένοι στο σπίτι. Οι περισσότεροι από όσους συναντήσετε στο δρόμο στη βόλτα σας θα τα έχουν περάσει κι αυτοί και θα ξέρουν ή θα ξέρουν κάποιον που τα έχει περάσει και θα σας καταλάβουν.
Θα μάθετε σύντομα τι μοτίβο ακολουθεί το μωρό σας στο κλάμα και πόσο διαφορετικός είναι ο κάθε ήχος. Αν το μωρό σας κλαίει από πόνο και δεν είναι συνήθως άρρωστο αλλά κλαίει περισσότερο από συνήθως, ενώ δείχνει κάποια επιπλέον συμπτώματα όπως πυρετό ή βογκητό και σιγανό κλαψούρισμα, αν δεν ανταποκρίνεται στη φροντίδα σας, ζητήστε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού σας. Αν το μωρό σας είναι σε γενικές γραμμές καλά αλλά το κλάμα του επιμένει και δεν ηρεμεί ίσως να έχει κολικό, παλινδρόμηση, αλλεργία ή δυσανεξία στη φόρμουλα ή το μητρικό γάλα. Αυτό δεν χρίζει άμεσης βοήθειας αλλά καλό είναι να συζητηθεί με τον γιατρό σας.
Πολλοί νέοι γονείς αισθάνονται πως κάνουν κάτι λάθος και πως το μωρό τους τους απορρίπτει και να στεναχωριούνται. Να θυμάστε πως δεν είστε εσείς η αιτία που το μωρό σας κλαίει.
Μην ρίχνετε το φταίξιμο επάνω σας. Αν το μωρό σας τρέφεται σωστά και τα έχει «κάνει» αρκετές φορές, αν έχετε ελέγξει τι μπορεί να φταίει για το κλάμα του, τότε έχετε κάνει όλα όσα μπορείτε. Μερικά μωρά είναι απλά πιο ευαίσθητα στις αλλαγές και στο νέο περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Ηρεμήστε, ένα υγιέστατο, τελειόμηνο μωρό μπορεί να κλαίει κατά περιόδους και αυτό δεν θα του αφήσει κανένα κουσούρι. Δεν χρειάζεται να αναστατώνεστε, ιδίως αν είστε νέοι γονείς. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ούτε και τον σύντροφό σας.
πηγή: gurgle.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο