γράφει η Stephanie Sprenger για τη HuffPost
Ο σύντροφος του αδελφού μου μπήκε στη ζωή μας όταν η μεγαλύτερη κόρη μου, Izzy, ήταν 3 ετών, μήνες προτού μείνω έγκυος στο δεύτερο παιδί μου. Η πανέξυπνη Izzy τον εμπιστεύτηκε και τον οδήγησε από το χέρι στο δωμάτιό της, όπου πέρασαν 20 λεπτά φτιάχνοντας παζλ με τον «καλύτερό της φίλο», τον Brandon. Ακόμη και σήμερα, πάνω από τέσσερα χρόνια αργότερα, τον αποκαλεί «καλύτερό της φίλο» και πάντοτε τρέχει να χαιρετήσει τον Brandon προτού αγκαλιάσει τον βιολογικό της θείο. Στους επόμενους μήνες που ακολούθησαν μετά από την πρώτη τους γνωριμία, αναρωτήθηκα αν το προνήπιό μου θα με ρωτούσε γιατί ο θείος Brian έφερνε πάντα μαζί του τον Brandon όταν ερχόταν σπίτι μας. Δεν ήταν εύκολο να ψυχολογήσω τα πόσα καταλάβαινε για τη μεταξύ τους σχέση – η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να αποφασίσω αν έπρεπε να κάνω κάτι για να της διαφωτίσω σχετικά με τη σχέση τους.
Όταν φτάσαμε στο σημείο να αναφερόμαστε σε αυτούς ως «οι θείοι», αφού οι δυο τους ήταν μαζί για αρκετό καιρό πλέον, η κόρη μου ήταν ήδη 6 ετών και θα ήταν παράξενο να ξεκινούσα μία συζήτηση σχετικά με την σχέση τους. Ήταν σαν να ρωτούσες κάποιον το όνομά του ενώ είχες περάσει μήνες δίπλα του στις συναντήσεις του συλλόγου γονέων, που σήμαινε πως το γνώριζες, όπως και αυτός γνώριζε το δικό σου. Πότε μπορούμε θεωρητικά να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πράγματα τα οποία είχαν ήδη απαντηθεί εδώ και χρόνια;
Η σχέση των δύο γκέι θείων τους ήταν ένα θέμα που ανέκυπτε συχνά στη λίστα με τα ερωτήματα – αλλά η ερώτηση δεν γινόταν ποτέ. Συζητώντας μαζί μου σε πολλά επίπεδα, για θέματα όπως το «Από πού έβγαλες την αδελφή μου;» και «Πώς ακριβώς βρέθηκε στην κοιλιά σου;» ή ακόμη και το «Γιατί έχω τόσες πολλές γιαγιάδες;» ήξερα πως η πολυλογία της και η αστείρευτη περιέργειά της θα έφερνε και αυτό το ευαίσθητο θέμα στην επιφάνεια σύντομα, αλλά δεν θέλησα ποτέ να συζητήσω κρίσιμα ζητήματα όπως η αναπαραγωγή, το διαζύγιο ή τη γέννα προτού είναι ο κατάλληλος καιρός.
Στην ίδια λογική, θα ήταν ανειλικρινές να επιμείνω σε μία αναλυτική επεξήγηση των σχέσεων του ίδιου φύλου, αλλά ανησυχούσα πως αποφεύγοντας το θέμα, ίσως να έδινα το λάθος μήνυμα στην κόρη μου – πως δεν αισθανόμουν άνετα με τη σχέση τους, ή πως υπήρχε κάποιο εγγενές πρόβλημα στις ομόφυλες σχέσεις. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα θα ήταν η κόρη μου να κατατάξει τη σεξουαλικότητα του θείου της ως «ένα από τα πράγματα για τα οποία δε μιλάμε». Ήξερα πως οι κόρες μου μεγαλώνοντας θα υποστήριζαν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και αισθάνομαι περήφανη που οι θείοι τους αποτέλεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της οικογένειάς μας – απλά δεν ήξερα πότε θα τους μιλούσαμε για τον γκέι γάμο, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και την προκατάληψη.
Η αλήθεια να λέγεται, δεν είχα ιδέα αν η 6χρονη μου αντιλαμβανόταν το γεγονός πως οι θείοι της ήταν ζευγάρι. Περίμενα τη μέρα στην οποία η κόρη μου θα με ρωτούσε «Μαμά, ξέρω πως ο θείος Brian είναι αδελφός σου, αλλά γιατί είναι και ο Brandon θείος μου;» ή «Γιατί ο θείος Brian δεν έχει γυναίκα; Γιατί μένει με τον θείο Brandon;» Και ήρθε η μέρα όπου μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία από μόνη της. Μέσα από το αυτοκίνητο, στο δρόμο για το σχολείο, η μικρή μου διάβαζε τις πινακίδες στο δρόμο και επινοούσε τα δικά της ζευγάρια από τοπωνύμια: «Τι θα γινόταν αν το Kipling και το Ward παντρεύονταν;», άρχισε να λέει όσο οδηγούσαμε στον αυτοκινητόδρομο. «Ποιο λες να είναι το αγόρι; Το Kipling ή το Ward; Είναι κοριτσίστικο όνομα το Kipling ή αγορίστικο;»
Βρήκα την ευκαιρία και μίλησα.
«Τι θα γινόταν αν το Kipling και το Ward ήταν και τα δύο αγόρια;» τη ρώτησα διστακτικά. «Θα μπορούσαν να παντρευτούν;»
«Όχι», είπε εκείνη περιφρονητικά.
«Για την ακρίβεια, θα μπορούσαν», της απάντησα, αγνοώντας την νομοθεσία της πολιτείας μας σύμφωνα με την οποία δεν θα μπορούσαν. «Τα αγόρια μπορούν να παντρευτούν αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν κορίτσια αν αγαπούν το ένα το άλλο».
«Α ναι», είπε διστακτικά. «Όπως ο θείος Brian με τον θείο Brandon!»
Ναι, σκέφτηκα. Στ’ αλήθεια καταλαβαίνει.
«Ο θείος Brian και ο θείος Brandon παντρεύτηκαν;» ρώτησε. «Έκαναν γάμο, με λουλούδια και μουσική;»
«Όχι», απάντησα, «Όχι ακόμη. Ίσως μια μέρα όμως να το κάνουν».
Η μικρότερη κόρη μου δεν είναι ακόμη ούτε 2 ετών, οπότε δεν θα σκεφτόταν να κάνει τέτοιες ερωτήσεις. Παρατήρησα πρόσφατα όμως κάτι το εντυπωσιακό: το νήπιό μου νομίζει πως οι δύο θείοι της έχουν το ίδιο όνομα. Μου έκανε εντύπωση πως μιλούσε μόνο για τον «Bandon» και ποτέ δεν ανέφερε τον αδελφό μου, ώσπου μια μέρα που καθόταν ανάμεσά τους στον καναπέ, τη ρώτησα: «Πού είναι ο θείος Brandon;»
Παρατήρησε σιγά σιγά και τους δύο, μία τον έναν και μία τον άλλον, χωρίς να δίνει απάντηση, το μυαλό της δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Το γεγονός ότι ο αδελφός μου είναι 1,95, έχει γένια και είναι κάτασπρος ενώ ο σύντροφός του είναι κανονικού ύψους, ξυρισμένος και μαύρος, δύσκολα θα περίμενε κανείς να τους μπερδεύει. Φαίνεται όμως πως τους έχει συνδέσει στο μυαλό τους ως ένα άτομο. Στο μικρό της μυαλουδάκι, οι δύο θείοι της είναι ένα.
Μετά από τη διαφωτιστική μας κουβέντα στο αυτοκίνητο, οι δύο θείοι αρραβωνιάστηκαν. Σκοπεύουν να παντρευτούν την επόμενη άνοιξη, αφότου ο Brandon τελειώσει το μεταπτυχιακό του. Ευελπιστώ πως το 2015, η νομοθεσία θα έχει πάρει λίγο από το μυαλό του καλόκαρδου και έξυπνου νηπίου μου και θα μπορέσει να περπατήσει μαζί τους στην εκκλησία, στη δική της πολιτεία, σαν παρανυφάκι.
Μετά τα τρία έτη τα παιδιά αρχίζουν σιγά σιγα ν'ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν δύο φύλα. 'Ετσι έρχονται κι οι ερωτήσεις και βέβαια γρήγορα φτάνουμε και στο πώς γίνονται τα παιδιά κτλ. Ρόλος μας είναι να τα εξηγήσουμε όλα αυτά απλά και καθαρά! Είναι πολυ΄σημαντικό διότι ο τρόπος με τον οποίον θα μιλήσουμε ίσως κρίνει την μετέπειτα σεξουαλικη τους συμπεριφορά! Δηλαδή αν θα αισθά νονται άνετα με το σώμα τους και την σεξουαλικότητά τους. Και φυσικά δεν είναι δυνατόν να μην τους μιλήσουμε για την ομοφυλοφιλία, πώς θα γίνει; Αφού κι εμείς να θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να το κρύψουμε υπάρχει (λέμε τώρα), είναι δίπλα μας. Το σε ποια ηλικία ακριβώς θα γίνει εξαρτάται απ΄τις περιστάσεις. Πχ να στο κείμενο τα παιδιά το θεωρούσαν δεδομένο από μικρά λόγω οικ. περιβάλλοντος. Στο σχόλιο της Νατάσας πάλι ήρθε φυσιολογικά όταν ρώτησε το παιδί, άλλωστε τα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό αν εμείς δεν το παρουσιάσουμε ως κάτι κακό ή τρομερό, τι πρόβλημα να έχουν τα παιδιά;;; 'Αλλοι πάλι προτείνουν να τους μιλήσουμε από μόνοι μας για την περίπτωση αυτή όταν τους εξηγούμε και τις ετερ. σχέσεις. Ο καθένας όπως το νιώθει! Το θέμα είναι το ΠΩΣ, δηλαδή αν θα το απενεχοποιήσουμε ή όχι.
Συγγνώμη, τώρα το βλέπω: το "(λέμε τώρα)" δεν πάει στο "υπάρχει" αλλά στο "να θέλουμε να το κρύψουμε". Χαχα έτσι όπως το γράφω θα νόμιζε κανείς ότι εννοώ "μα δεν υπάρχει ομοφυλοφιλία, αυτά είναι ανοησίες"! Τυπογραφικό λάθος μου!
Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στο "Είμαι Μαμά" που όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό θίγει θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής αγωγής. Ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουν οι γονείς (κυρίως στην Ελλάδα) είναι ότι δημιουργούν οι ίδιοι ομοφοβικά παιδιά που με τη σειρά τους γίνονται ομοφοβικοί ενήλικες, κλπ. Είμαι άνθρωπος χωρίς ταμπού, με ηθικές αξίες και αρχές αλλά ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΠΟΥ, γιατί η γλυκιά μου μανούλα, ποτέ όσο ήμουν παιδί, δεν απάντησε σε κάποια απορία μου με "δεν μιλάνε για αυτά τα πράγματα τα παιδάκια" ή "που τα άκουσες αυτά τα πράγματα μικρό παιδί;". Πάντα άκουγε υπομονετικά και ανέκφραστα μπορώ να πω αυτά που είχαμε να της πούμε ή να την ρωτήσουμε. Στη συνέχεια ΟΣΟ σοκαριστικό και να ήταν αυτό που της λέγαμε εκείνη έκανε λες και ήταν κάτι το απόλυτα φυσικό και καθημερινό. Μας εξηγούσε πως ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να τραβήξει τον δικό του δρόμο και ανακαλύψει τους ορίζοντές του, αρκεί να μην πληγώνει (σωμετικά ή ψυχολογικά) κάποιον άλλον άνθρωπο. Όταν λοιπόν ήμουν 8 χρονών, σε μια από τις συνηθισμένες μας κυριακάτικες βόλτες στο Θησείο, είδαμε ένα ομοφυλόφιλο ζευγαρι γυναικών να φιλιέται μπροστά μας σε απόσταση τριών μέτρων. Ως παιδί λοιπόν θυμάμαι πόσο παράξενο μου είχε φανεί, απλά και μόνο γιατί δεν το είχα ξαναδεί. Θυμάμαι να ρωτάω τη μαμά μου γιατί αυτά τα κορίτσια φιλιόντουσαν στο στόμα. Η αποστομοτική της απάντηση ήταν: "'Οπως φιλιούνται η μαμά και ο μπαμπάς απο αγάπη έτσι φιλιούνται και τα κορίτσια και αρκετά κορίτσια, και αρκετά αγόρια". "Μα είστε ζευγάρι, δεν είναι το ίδιο" της απάντησα. "Αφου και τα κορίτσια ζευγάρι είναι. Δύο κορίτσια ή δύο αγόρια μπορούν να είναι ζευγάρι αν αγαπιούνται." Αυτή ήταν η απάντηση της πολυαγαπημένης μου μητέρας, κάπου στο 1998,χωρίς να έχει στο περιβάλον της κανέναν ομοφυλόφυλο, θέλοντας απλά να μεγαλώσει παιδιά χωρίς στερεότυπα, ΕΛΕΥΘΕΡΑ! Μπορώ να πω ότι το κατάφερε με μεγάλη απιτυχία, μεγαλώνοντας δύο παιδιά γεμάτα κοινονικές ανησυχίες και προβληματισμούς, που δεν περιμένουν να τους χτυπήσει την πόρτα κάποιο πρόβλημα για να ψάξουν τη λύση. Που μάχονται για την ισότητα όλων. Πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να νοιάζονται όλες οι μητέρες. Κάτι τόσο μικρό μπορεί να δημιουργήσει σπουδαίους ανθρώπους, ελεύθερους ανθρώπους. Σε ευχαριστώ μαμά
Ωραιος ανθρωπος η μαμα σου. Και απο αυτα που λες καταλαβαινω πως αποδεχοταν κι εσενα το παιδι της με τα ελαττωματα και προτερηματα σου χωρις να κανει ποτε κριτικη. Ποσο σημαντικο ειναι αυτο για το παιδι. Θελω πολλη βελτιωση ως προς αυτο. Η μαμα σου μου φαινεται πως ειναι μαμα-προτυπο.
Συγχαρητήρια στη μητέρα σου!
Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν άνθρωποι όπως η μητέρα σου και μεγαλώνουν παιδιά όπως εσύ. Και ευχαριστούμε για τα σχόλια σχετικά με τα θέματα :) Φροντίζουμε να επιλέγουμε γενικότερα θέματα με ουσία και περιεχόμενο που μπορούν να "διδάξει" κάτι σε όλους εμάς.
Αχ Νατάσα, τέτοια μαμά προσπαθώ να είμαι κι εγώ! Ελπίζω να φτάσω τη μανούλα σου στο μικρό της δαχτυλάκι και τα παιδιά μου να είναι χαρούμενα όπως μοιάζεις από το κείμενό σου κι εσύ! Να 'σαι καλά! ΥΓ "Πάντα άκουγε υπομονετικά και ανέκφραστα μπορώ να πω αυτά που είχαμε να της πούμε ή να την ρωτήσουμε. Στη συνέχεια ΟΣΟ σοκαριστικό και να ήταν αυτό που της λέγαμε εκείνη έκανε λες και ήταν κάτι το απόλυτα φυσικό και καθημερινό." Αυτό ακριβώς γίνεται όλο και πιό συχνά τώρα που μεγαλώνουν οι κόρες μου. Ελπίζω να συνεχίσω να το καταφέρνω!
Τίποτα πιο όμορφο και πιο φυσικό, από δύο ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που αγαπιούνται και αποφασίζουν να εννώσουν τις ζωές τους.
Πως να κρυφτείς απ τα παιδιά? Ετσι κι αλλιως τα ξέρουν όλα...