Η φόρμουλα για τα μωρά (το ξένο γάλα) θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις διαφορές που υπάρχουν στο μητρικό γάλα ανάλογα με το φύλο του παιδιού, λένε οι ερευνητές.
Μελέτες στο μητρικό γάλα πιθήκων και ανθρώπων έδειξαν πως τα επίπεδα του λίπους, των πρωτεϊνών, των βιταμινών, των σακχάρων, των μεταλλικών στοιχείων και των ορμονών διαφέρουν τρομερά, υπάρχουν όμως και στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα που παράγεται για να θρέψει τα κορίτσια και τα αγόρια διαφέρει μεταξύ τους.
Η σύσταση του γάλακτος επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα που μπορεί να έχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το μητρικό γάλα σχεδιάζεται έτσι από τη φύση για να ανταποκριθεί στις διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες των δύο φύλων.
Τα ευρήματα οδήγησαν ορισμένους ερευνητές να προτείνουν πως το ξένο γάλα θα πρέπει να σχεδιάζεται έτσι για τα αγόρια και τα κορίτσια, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορές που έχει το μητρικό.
«Είναι εύλογο το ότι παραμένουμε σκεπτικοί σχετικά με μία φόρμουλα για όλους», αναφέρει η καθηγήτρια Katie Hinde, αναπτυξιακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Μιλώντας στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο των Επιστημών στο Σικάγο, η Hinde περιέγραψε πως στην έρευνά της στους πιθήκους ρέζους οι μητέρες παρήγαγαν γάλα με 35% περισσότερα λίπη και πρωτεΐνες όταν είχαν αρσενικούς απογόνους και ακόμη πιο πλούσιο γάλα όταν το αγόρι ήταν και πρωτότοκο.
Όταν οι μαμάδες όμως έτρεφαν τους θηλυκούς απογόνους τους, το γάλα τους περιείχε λιγότερα λίπη και περισσότερο ασβέστιο, πιθανώς για να υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη του σκελετικού του συστήματος. Οι μητέρες παρήγαγαν γενικότερα περισσότερο γάλα για τα θηλυκά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού αυτά λάμβαναν την ίδια ποσότητα λιπών με τα αρσενικά.
«Η σύσταση του γάλακτος μεταξύ αρσενικών και θηλυκών απογόνων μπορεί να διαφέρει και η διαφορά μπορεί να είναι αυξάνεται ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται η αναπαραγωγική ζωή της μητέρας», λέει η Hinder.
«Τα αγόρια και τα κορίτσια ακολουθούν διαφορετικές αναπτυξιακές πορείες και αν δεν λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, δεν έχουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη».
Σε μία άλλη έρευνα, η Hinde εξέτασε τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο γάλα, που ευθύνεται για το στρες και πώς αυτή επηρεάζει τη συμπεριφορά των μωρών. Η έρευνα εξελίσσει προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους και βρήκαν πως το γάλα με υψηλότερη συγκέντρωση κορτιζόλης έκανε τα κορίτσια πιο ευέξαπτα και πιο δύσκολο να ηρεμήσουν.
Η Hinde υπολόγισε τα επίπεδα της κορτιζόλης στο μητρικό γάλα 108 μωρών πιθήκων στον πρώτο μήνα της ζωής τους και έπειτα στον τρίτο και τέταρτο μήνα. Ανακάλυψε πως υπήρχαν ορισμένες λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές. Οι θηλυκοί πίθηκοι ήταν πιο ανήσυχοι όταν η κορτιζόλη ήταν από την αρχή του θηλασμού τους ανεβασμένη. Οι αρσενικοί πίθηκοι συμπεριφέρονταν πιο ανήσυχα όταν η κορτιζόλη αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου.
Οι δύο αυτές έρευνες υποτηρίζουν πως οι μητέρες παράγουν διαφορετικό μητρικό γάλα για τα αγόρια και τα κορίτσια τους και πως τα αγόρια και τα κορίτσια ανταποκρίνονται διαφορετικά στο γάλα που πίνουν.
Η Hinde δήλωσε πως απαιτείται σημαντικά περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε όχι μόνο το πώς και το γιατί διαφοροποιείται το μητρικό γάλα ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και το γιατί συγκεκριμένα θρεπτικά του στοιχεία επηρεάζουν τα αγόρια και τα κορίτσια με διαφορετικό τρόπο.
Πηγή: theguardian.com
Ειχα διαβασει καποτε οτι μια μαμα παραγει διαφορετικο μητρικο γαλα αν εχει αγορι και αλλο αν εχει κοριτσι,αλλα δεν το πολυ-πιστευα!
και να υποθέσω, ότι θα είναι και πολύ πιο ακριβό αυτό το γάλα που θα διαχωρίζει αγ΄ρι - κοριτσι...
Καλά και τι γίνεται όταν μια μαμά γεννάει δίδυμα αγόρι και κορίτσι;
Θα έχει μάλλον ένα μιξ γάλα :Ρ Και γω το είχα απορία.