γράφει: Rachel Quigley
πηγή: www.dailymail.co.uk
Αφού εξερεύνησαν τους δρόμους της Αφρικής, η οικογένεια Zapp ξεκινάει για τον επόμενο προορισμό της. Την Ευρώπη!
Τα τελευταία 13 χρόνια ο Herman και η Candelaria Zapp έχουν διασχίσει τις ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, την Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική παρέα με το 85 ετών αυτοκίνητό τους, το οποίο είναι ταυτόχρονα και το σπίτι τους.
Έχουν διανύσει σχεδόν 200.000 μίλια κι έχουν επισκεφτεί πάνω από 40 χώρες!!
Α! Έχουν και τα 4 τους παιδιά μαζί, γεννημένα σε διαφορετικές χώρες το καθένα.
Παιδιά :
Pampa – 10 ετών, γεννήθηκε στο Greensboro στην Β. Καρολίνα
Tehue – 7 ετών, γεννήθηκε στην Αργεντινή
Paloma – 4 ετών – είναι ιθαγενής του νησιού Vancouver στον Καναδά
και ο μικρός Wallaby – 3 ετών γεννήθηκε – προφανώς- στην Αυστραλία
Η οικογένεια Zapp το 2009 στην Αυστραλία, από δεξιά προς αριστερά : ο Herman, η Paloma, ο Pampa, η Candelaria που κρατάει αγκαλιά τον μικρό Wallaby, και ο Tehue μαζί με το Graham-Paige αντίκα αυτοκίνητό τους από το 1928.
Στην Αργεντινή
Τα παιδιά της οικογένειας Zapp
Στην Νότια Αμερική
Ατρόμητοι: Το ζευγάρι αντιμετώπισε πολλά εμπόδια στο συνεχές ταξίδι τους. Εδώ ο Herman Zapp προσπαθεί να ισορροπήσει το αμάξι τους το 2000, ενώ το μεταφέρουν μέσω του Αμαζονίου.
O Ηerman πρώην ειδικός πληροφορικής (IT specialist) ετών 42 και η γυναίκα του Candelaria ετών 40, ξεκίνησαν από την Αργεντινή το 2000. Να σημειωθεί πως ο Herman έχει γεννηθεί στο San Francisco και όταν ήταν παιδί μετακόμοισε στον παππού του στην Αργεντινή για να τον βοηθάει με το ράντσο.
Μόλις 10 ετών γνώρισε την γυναίκα της ζωής του Candelaria η οποία ήταν μόλις 8. Παντρεύτηκαν το 1996.
Όταν τελείωσαν τα χρήματά τους στο πρώτο τους ταξίδι αποφάσισαν να βασιστούν στην ευγένεια των άλλων ανθρώπων οι οποίοι τους έδιναν κατάλυμα, τροφή και καύσιμα για το αυτοκίνητο.
«Ήμασταν ευτυχισμένοι. Είχαμε ότι θα χρειαζόταν ένα νέο ζευγάρ, αλλά θέλαμε να φύγουμε!» λέει ο Herman που είναι στις Φιλιππίνες με την οικογένειά του.
«Ο παππούς μου ήξερε πως θέλαμε να ταξιδεύουμε χωρίς σταματημό και μας έδωσε το αμάξι του μαζί με μια συμβουλή : Αν θες να πας μακριά πρέπει να πας αργά. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα αμάξι αντίκα;»
Πρόσφατα στο National Enquirer είπαν : «Μέχρι τώρα έχουμε πάει σε 2.500 σπίτια τα οποίαν ανήκαν σε Άμις, Μουσουλμάνους, Εβραίους, πλούσιους, φτωχούς… Κι ενώ οι άνθρωποι δείχνουμε τόσο διαφορετικοί εξωτερικά ο ένας από τον άλλο κι ενώ προσευχόμαστε διαφορετικά ο καθένας, όλοι έχουμε το ίδιο όνειρο – να έχουμε ένα σπιτικό και κάποιον ν’αγαπάμε! Τελικά είμαστε όλοι ίδιοι!!»»
Σε όλη τους την διαδρομή βασίζονται στην ευγένεια και στην καλοσύνη των ξένων.
Άλλη μια περιπέτεια : 2 από τα 4 παιδιά, παρακολούθησαν την ζωή των άγριων ζώων στην Αφρική
Το ζευγάρι στην έρημο Atacama στην Χιλή, πριν γεννηθούν τα παιδιά τους.
Ο μόνος αυστηρός κανόνας που τηρεί το ζευγάρι είναι πως το αμάξι τους δεν ξεπερνάει την ταχύτητα των 40 μιλίων ανά ώρα, αφού αυτό είναι και το μάξιμουμ που μπορεί να τρέξει.
Η οικογένεια Zapp είναι συνέχεια σε κίνησ, εκτός από μικρές περιόδους του ταξιδιού τους. Ξεκίνησαν το 2000 και επέστρεψαν στην Αργεντινή το 2004, όπου αφού έμειναν σπίτι τους 2 εβδομάδες, αποφάσισαν πως αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να ταξιδεύουν.
Αφού διέσχισαν την Ιαπωνία και την Σεούλ, βρέθηκαν στις Φιλιππίνες.
Μεσημεριανό στην Δυτική Αυστραλία
Κάθε βράδυ οι 6 Zapp είτε κοιμούνται κάτω από μια τέντα που στήνεται δίπλα στο αμάξι τους είτε σε κάποιο φιλόξενο σπίτι. Και μάλιστα λένε πως 9 στις 10 φορές κάποιος τους φιλοξενεί.
«Αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο δικό μας κατόρθωμα» λένε, «12.0000 άνθρωποι μας μας έχουν βοηθήσει τα τελευταία 11 χρόνια σε όλο τον κόσμο. Στις Φιλιππίνες μια φορά ήμασταν στο σπίτι μιας οικογένειας που είχε μόνο 1 δωμάτιο. Μας δώσανε το μοναδικό κομμάτι κρέας που είχανε, το μοναδικό τους κρεββάτι και όταν φεύγαμε μας ζήτησαν και συγγνώμη που δεν είχαν περισσότερα να μας προσφέρουν.»
Ο Pampa μωρό κοιμάται στο αμάξι το οποίο είναι το σπιτικό των Zapp.
Μόνο η αρχή. Το ζευγάρι πανηγυρίζει το πρώτο του ταξίδι από την Αργεντινή στην Αλάσκα το 2002.
Τα παιδιά τους κάνουν μαθήματα με τους γονείς τους (homeschooling) μέσω ενώς on-line προγράμματος το οποίο τους δίνει πιστοποιημένη μάθηση για το βιογραφικό τους.
Κάθε φορά που θα βρεθούν κοντά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, εκτυπώνουν τα τελευταία μαθήματα και τα διδάσκουν στα παιδιά τους.
«Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τα παιδιά μου από να εκπαιδευτούν γυρίζοντας τον κόσμο; Βλέπουν καγκουρό να χοροπηδάει και την αρκούδα να γρυλίζει στο φυσικό τους περιβάλλον. Έχουν δει απογείωση διαστημικού λεωφορείου, ξέρουν πολλές λέξεις σε πολλές γλώσσες και έχουν δει τόσες πολλές διαφορετικές κουλτούρες»
Κατά την διάρκεια του πρώτου τους ταξιδού στην Αλάσκα, εκτυπώθηκε το πρώτο τους βιβλίο «Dream Chaser» (κυνηγός του ονείρου) το οποίο ήταν το πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Κόστα Ρίκα. Πουλήθηκαν 12.000 αντόγραφα από τότε και το δεύτερο βιβλίο τους «Spark Your Dream» (πυροδότησε το όνειρό σου) είναι best seller στην Αργεντινή από το 2005 που εκδόθηκε.
Όσο για το μέλλον και αν θα συνεχίσουν, μας λένε : «Έχουμε οδηγήσει την απόσταση Γης – Σελήνης και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε»
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
"Κυνηγός του ονείρου", "πυροδότησε το όνειρό σου", αλλά νομίζω θα έπρεπε να υπάρχει και υπότιτλος: "εκμεταλλευόμενος τους άλλους". Οι άνθρωποι αυτοί, έξι άτομα συνολικά, επιβαρύνουν άλλους ανθρώπους, για να μπορέσουν αυτοί να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, και ταυτόχρονα, ταλαιπωρούν και τα παιδιά τους, γιατί μπορεί να είναι ωραία τα καγκουρώ και τα διαστημικά λεωφορεία, αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι όλα τόσο ονειρικά; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ζωή τους είναι ένα ατελείωτο πανηγύρι, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς γκρίνια, χωρίς κινδύνους; Όσο για τη μόρφωση, αποκτούν εμπειρίες, αλλά τι και με την εγκύκλιο παιδεία; Και μετά απ' όλα αυτά, εκδίδουν και βιβλία με τις εμπειρίες τους, και παίρνουν κι ένα σωρό λεφτά.
Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει σε ολο τον κόσμο; Με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτόν τον πλανήτη, αμφιβάλλω πλέον αν η εκπαιδευση και η δουλεια ειναι κατι που πρέπει να εχει κάθε άνθρωπος. Ποια εκπαιδευση και ποια δουλεια; Εκείνη που τον κανει δούλο; Τα παιδάκια αυτα αν μη τι άλλο μεγαλώνουν ελεύθερα κι ευτυχισμένα και μπορει να εκτιμήσουν πολυ περισσότερα απο μια θέση σε ενα γραφείο και ενα πανεπιστήμιο που θα τους δώσει ενα πτιυχιο για τον τοίχο...
Πολύ ωραία και ιδεατά για ποιον όμως είναι πραγματοποιήσιμα; Δε μας λέει το άρθρο τι δουλειά κάνουν αυτοί ή οι γονείς τους ή απο που βγάζουν τέλος πάντων το εισόδημα για να κάνουν τη ζωή τους. Δε βρισκω τίποτα το επιμορφωτικό απο κάποιους που έχουν μάθει να τα έχουν όλα έτοιμα.
όσο για το εισόδημα που βγάζουν απο τα βιβλία τους ή το site που σίγουρα δεν είναι αρκετα για τα ταξίδια και την κάλυψη των αναγκών δεν είναι σίγουρα αρκετό και για να ξεκινήσεις ένα τέτοιο εγχείρημα μεχρι να αποδόσουν οι πωλήσεις απο τα βιβλία πρέπει να έχεις ένα κεφάλαιο.
Οκ πείτε με ηλίθια αλλά αυτά τα παιδιά δεν πάνε σχολείο?????
Όπως αναφέρει και στο κείμενο φίλη marilena τα παιδιά κάνουν μαθήματα στο σπίτι (homeschooling)!!!
Δεν έχω δεί το βίντεο του εγχειρήματός τους,αλλά απο τις φωτό και διαβάζοντας το άρθρο διαπιστώνω ότι η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων γίνεται τόσο απο το site ,που διαφημίζουν στο αυτοκίνητό τους όσο και απο τις πωλήσεις των βιβλίων τους!Πάντως ο κόσμος μας αυτή την χρονική περίοδο δεν έιναι και στην καλυτερή του στιγμή της ιστορίας του,οπότε και η ανατροφή τεσσάρων παιδιών σίγουρα θα έχει πολλά προβλήματα και κινδύνους!Ελπίζω να περάσουν και κάποια στιγμή απο τα μέρη μας!!
Ρομαντικό αλλά και με τρομερές δυσκολίες θα πρέπει να γίνεται όλη αυτή η γύρα του κόσμου.Όσο για τα λεφτά το λέει και το άρθρο ότι έχουν εκδόσει δύο βιβλια που πάνε καλά και συνεπώς έχουν βγάλει και αρκετά χρήματα. Όσο για το σπίτι που μείνανε στις Φιλιππίνες δεν θα το έλεγα και θα καμάρωνα.
Ok πολυ ρομαντικό όλο αυτό, αλλά ας προσγειωθούμε! Αυτοι οι ανθρωποι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μην εχουν χρηματα από πίσω. Το μαλλί πώς το βάφει η κυρία! Χαχα!
Τωρα εμενα που μου τη δίνουν κάτι τέτοιοι είμαι περίεργη; Ναι θελω να ταξιδεψω ναι μακαρι να το έκανα, αλλα οχι κύριε λευκέ καυκάσιε με πανακριβο αυτοκινητο μαπα, δεν μπορείς να φορτώνεις το ασκέρι σου σε θεόφτωχους φιλιππινέζους, ούτε να γίνεσαι διεθνής ζήτουλας και να είσαι και περήφανος για αυτό. Να βρουνε καμια δουλεια και να ταξιδεύουν οταν μπορούν με δικά τους μέσα όχι ζητιανευοντας.
Καμαρώνουν κιόλας που έβγαλαν τους ανθρώπους από το μοναδικό κρεβάτι που είχαν και έφαγαν το μοναδικό κομμάτι κρέας τους... Έλεος... Το ντοκιμαντέρ θα έπρεπε να λέγεται "πώς να γυρίσετε τον κόσμο ζώντας εις βάρος των άλλων"...
Πολύ ωραίο πραγματικά, μόνο που είναι λίγο βλακειούλα να ζεις εις βάρος των άλλων! Τόσα χρόνια απλά ταξιδεύουν χωρίς να δουλεύουν και εντάξει οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και αυτοί αποκτούν εμπειρίες αλλά που στο καλό βρίσκουν τα χρήματα για την βενζίνη;;;; Ίσως έχουν και κάποια λεφτουλάκια στην ακρούλα και έτσι καταφέρνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα γιατί αλλιώς υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα δω και το ντοκιμαντέρ μήπως και μου λυθούν οι απορίες που έχω :)
Ela re!!! Apistefto! Exo meinei afoni!!!
Θα ήθελα τόσο πολύ να ζω έτσι, με τη διαφορά οτι δεν θα βασιζόμουν αποκλειστικά στη φιλοξενία και τη βοήθεια. Αυτή η ζωή είναι για εισοδηματίες ή ανθρώπους που εργάζονται μέσω υπολογιστή.
Ονειρο ζωης αυτο που κανουν,πραγματικα!!!Ομως ειναι και πολυ-πολυ δυσκολο!!!Μακαρι να ειχα τη δυνατοτητα να το κανω κι εγωωωωωω!!!!!!!!